Jednym z powodów może być fakt, że FF3 ma inny moduł zarządzania barwą (bodaj LCMS) niż Photoshop (ACE).
Wersja do druku
Ten, który został stworzony przez ColorNavigator. Ale temat się chyba trochę zdezaktualizował, bo po którymśtam z kolei restarcie się naprawiło. Niestety zupełnie nie wiem, co było nie tak. O ile sprawa nie zachowa się jak bumerang, to nie jest takie istotne.
Swoją drogą monitorek daje do pieca :)
a ja do starego tematu się podepnę
mam laptopa DELL Inspiron1720
chodzi mi o kalibrację wyświetlacza, a dokładniej jednego koloru - żółtego
gammę skalibrowałem odpowiednim softem i ta chyba powinna być w porządku, ale kolor żółty ma jakieś naleciałości czerwonego i nie mogę się tych naleciałości pozbyć
ponieważ jest to laptop, więc wchodzą w grę ustawienia sterowników
czy ktoś ma może większe doświadczenie - ewentualnie odnośniki do stron - i wie co i jak trzeba przesuwać aby zmienić nieco wyświetlanie kolorów
jak trzeba manipulować kolorami aby pozbyć się czerwonych naleciałości z koloru żółtego
zdjęcia porównywałem na innym monitorze i tam żółty jest czysty, taki jak wg mnie powinien być
pzdr
Żółty kolor w laptopach jest meganędzny z uwagi na tradycyjnie wąski gamut tych paneli - żółcień składa się ze światła czerwonego i zielonego, a ponieważ zielony kolorant w matrycy lapka jest słabo wysycony, to i żółcień jest cholernie anemiczny i jajczanoczerwonawy. Rozwiązanie tego problemu jest tylko jedno - zewnętrzny monitor.
Witam
Mam ciutke $ na zakup akcesorii foto i chyba najlepszym bedzie kalobrator. Czytajac ten i inne watki wyczytalem ze Spyder jest slaby. Ale czy jest na tyle slaby ze lepiej ustawic monitor na oko czy poprostu jest on najslabszy wsrod konkurencji i stad takie a nie inne opinie. Dodam iz chcialbym za jego pomoca ustawic swoje 2 monitory LCD ( w tym laptopowy) oraz kilku znajomym ktorzy najczesciej ogladaja moje zdjecia.
Zapytam tez czy warto doplacac do Spydera 3 czy jest on tak samo slaby jak poprzednik?
Na Eye One (i drozsze) raczej mnie nie stac lub jak kto woli wole ta kase przeznaczyc na inne cele niz kalibrator.
Po przeczytaniu tego wszystkiego i kilku innych wątków nasuwają mi się jeszcze pytania. Z góry powiem, że niestety w temacie jestem laikiem, dużo czytam i szukam - ale chyba spędzę jeszcze dużo czasu żeby to ogarnąć:(... Żeby mówić konkretnie, chodzi mi o NECa Multisync 2190UXi i kolorymetr i1d2.
1.Czy jest różnica w jakim świetle będę kalibrował monitor?
2.Czy będę mógł pracować zarówno przy świetle dziennym jak i sztucznym - czy kolory przy sztucznym będą już zafałszowane?
3.Mam też dylemat co do ustawienia całego stanowiska pracy. W tym momencie stanowisko mam w niedużym pomieszczeniu z oknem na południe, więc światło raczej rozproszone, ściany jasne. Monitor będzie stał bokiem do okna. Czy ustawienie ma jakieś znaczenie?
4. Gdzie kupić jakiś sensowny profiler np. basICColor display?
Krytycznym parametrem jest dla mnie zgodność obrazu na monitorze z wyjściową odbitką. Oczywiście profil maszyny labu już mam.
Ad1. Nie. Trzeba tylko zadbać, alby światło w pomieszczeniu nie wpadło pod głowicę czujnika.
Ad2. Tak, można pracować przy świetle dziennym i sztucznym. Różnica jest w poziomie. Pracując przy słabym świetle sztucznym, łatwo zrobić za ciemne zdjęcia.
Ad3. Ustawienie bokiem do okna jest poprawne.
Ad4. Do 2190 sugeruję zdecydowanie oprogramowanie NEC Spectraview II.
Dziękuję za odpowiedź. Zdjęcia przy sztucznym świetle mogą być za ciemne ale jeśli chodzi o kolory to nie powinno być problemu? Szukałem tego oprogramowania, ale w necie jakby nie istnieje... gdzie to kupić?
Kolor na monitorze tworzy on sam. Wpływ oświetlenia zewnętrznego jest przede wszystkim na materiał oglądany na papierze. Przy dostosowaniu warunków oświetleniowych do pracy z monitorem nie ma co się doktoryzować, choć wypadałoby znać kilka podstawowych zależności, aby nie popadać w skrajność, typu praca przy kandelabrze w purpurowym pokoju. :)