Ja się dotąd spotkałem w lustrzankach, że trzeba wyłączać dane korekcji obiektywu przy współpracy z TC, bo aparat durnieje.
Wersja do druku
Ja się dotąd spotkałem w lustrzankach, że trzeba wyłączać dane korekcji obiektywu przy współpracy z TC, bo aparat durnieje.
Naładowana bateria i GO! Nie przeczytana ani strona instrukcji. Wszystko na czuja po doświadczeniach z R (nawet zdjęć seryjnych nie umiałem uruchomić, bo w R jest to w menu, a tu pod klawiszem, co dopiero znalazłem w domu :evil:, więc wszystkie poniższe foty to pojedyncze strzały, bez wybierania najlepszego w serii). Zabawa 30 min w gównianych warunkach oświetleniowych (zachód słońca, czarne obiekty czasami pod światło i forsowane ISO jak na cropa). Chciałem tylko sprawdzić AF w ruchu, więc chyba wszystkie foty są na Tv z czasem 1/1000s. Zabrałem wyłącznie EF 200mm f/2.8 L II, S150-600 na te warunki nie chciało mi się targać. Co mogę powiedzieć? Niewiele. Ale coś już mogę.
No AF w porównaniu z R to inna liga. Piszę TYLKO o servo i śledzeniu oka na zwierzętach / ludziach. AF przyspawany w takich sytuacjach:
Załącznik 12254
Załącznik 12255
Pies też cały czas na servo i oko. Wygląda to tak:
Załącznik 12256
Załącznik 12257
Jestem pewien, że takiego zdjęcia R bym nie zrobił (nie piszę o jakości, widzę degradację obrazka ISO 2500 na cropie. Piszę o tym, jak AF wcelował w tych warunkach i na tak szybko poruszającym się obiekcie):
Załącznik 12258
Odnośnie uwag @atsf to zaprzeczam i potwierdzam, że:
1) Aparat w servo NIE ma kłopotu z BF / FF z człowiekami. Wszystko w punkt na oku w domu, sztuczne oświetlenie. Podpięta Sigma 35mm f/1.4 ART na pełnej dziurze.
2) Potwierdzam, że kompletną porażką są zdjęcia tego typu (zwierzę sobie stąpa po ziemi, ramka AF JEST na oku czy tam łbie, a zdjęcie wygląda tak:
Załącznik 12259
To wymaga dalszych studiów, poczytania, prób itp.
Dajcie miesiąc, to będzie konkretniej. Na pewno tego malucha nie oddam.
P.S. Dla mnie szok to powrót do APS-C, kątów widzenia. Dawno na ISO 2500-4000 nie widziałem takiego syfu. Na FF pewnie bym nawet degradacji obrazka nie zauważył.
P.S. 2 Co do jakości zdjęć i dość ciemnej Sigmie, jaką posiadam. Czuję, że statyczne zdjęcia będą jakościowo OK i trafione w punkt. Co do fot w ruchu, to będę musiał mieć rewelacyjne warunki oświetleniowe, żeby była jakość. Albo AI mi pomoże w odszumianiu, nawet w ostatniej odsłonie LR to dodali, tylko ja ma za słabego kompa :mrgreen:
nom
a ja chyba już nie będę kombinował i zostanę z FF, trochę mi się odechciało zabawy w 2 aparaty
Ad 1. Niezupełnie zaprzeczasz, albowiem użyłeś innego obiektywu, czyli Sigmy 35 mm f/1,4 ART, tymczasem mi R10 zaszwankował z dwiema iteracjami EF 50 mm f/1,8: Mk I i STM. Dzisiaj mi ten STM odpierniczał jakieś cuda-wianki na 6D, więc może to kwestia egzemplarza z drugiej ręki, a Mk I mógł się nie do końca dogadywać z Dual Pixel AF.
Ad 2. Warunki testowe miałem właśnie wyłącznie takie, o jakich piszesz, a nie takie, w jakich Ci się udało psa i mewy fotografować. No więc wyciągnąłem z tego wniosek, że nie urządza mnie aparat, który ma takie kaprysy. C 7D II jaki by nie był, to nie odwala takich rzeczy, a nawet C 80D i C 550D tego nie robią, chociaż mają niezłe odjazdy, ale we wszystkich sytuacjach, bez jakiejś specyfiki.
Ten rok raczej będę sobie musiał odpuścić ze względu na rękę, więc R10 leżałby i tracił wartość bezproduktywnie, a więc niech sobie leży w sklepie i tanieje :mrgreen:
Pod tym względem niezainwestowanie w niego było dobrym posunięciem i jeszcze długo nie mam się do czego spieszyć.
A może wyjdzie w międzyczasie coś innego, niż kolejne zasrane R50? :mrgreen:
@Eberloth jeśli chodzi o AF tragedii nie widać ;)
A szumy, na R5 podobne ;)
Tym razem z S150-600 z balkonu. Dała radę nawet z ptaszkiem na glebie. Ja nie mam uwag:
Załącznik 12264
Załącznik 12265
Załącznik 12266
Sroka strasznie wyciągana z cieni, bo łeb był jedną czarną plamą.
Człowiekowe oczy dalej śledzone bez zarzutu, ciemny pokój więc dalej trochę paciaja przez ISO, tu cropy 1:1 (i Sigma A 35/1.4)
Załącznik 12267
Załącznik 12268
W puszce mam soft 1.1.0 i na nim zrobiłem wszystkie dotychczasowe zdjęcia. Widzę, że dostępny jest 1.3.0, zatem zabieram się za upgrade.
https://www.optyczne.pl/18787-news-O..._tygodnia.html
Nowe szkła pod RF-S.