Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
no, ale ja pisze tylko o amatorce na fejsa dla znajomych:!:
do sprzedaży to się nie nadaje, chyba ze na fejsa;D
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Mi mniejsza matryca często się przydaje. Robiąc krajobrazy/architekturę, potrzebuję dużej głębi ostrości, a przymykanie szkła na FF do f16 daje gwałtowny spadek ostrości.
Moje doświadczenie jest takie, że gdy w grę wchodzi forsowna obróbka, większa matryca jest nie do zastąpienia.
W takich obszarach jak bardzo kontrastowy krajobraz, mało kontrastowy krajobraz (mgiełki), bardzo kontrastowa architektura (wąskie uliczki i południowe słońce) najlepiej wypada FF.
Architektura wymagająca prostowania , cropowania itp. potrzebuje z kolei wysokiej rozdzielczości.
Zbudowałem zestaw APSC alternatywny do FF i testuję. Całość waży tyle co moje tele FF i stąd pokusa;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Czytając totalne besztanie systemu 4/3 przez Candara nasuwa się pytanie - dlaczego ma on rację bytu na rynku? Dlaczego go ktoś kupuje? Może warto jednak wspomnieć do czego się on nadaje?
Video? Jeśli komuś zależy na filmach, nawet nie zawaha się nad jakimś tam 5DR albo 6D tylko np GH5 i nie ma w tym nic dziwnego.
ja kompletnie nie myślę o niczym z matryca mniejszą niż FF prawie nie robię zdjęć pamiątkowych (bo mnie to nie rajcuje) ostatnio wolę jakiś filmik nakrecić w stylu "tu byłem widziałem" jak czuję presję otoczenia żebym coś zrobił, focę z długim czasem naświetlania każdy większy zawsze zrobi lepszą robotę mniej szumu, mniej zafarbów - mniej rzeźby w miękkim g... po zrobieniu zdjęcia, a jak robie zdjecia z bardziej normalnymi czasami to wybaczcie ale też widzę różnicę, i to sporą różnicę - nie widzę powrotu do cropa - może jak nasza ulubiona firma dojdzie technologicznie do szpicy :mrgreen: to kupię cropa na początek jako ekstender do 100-400 bo do niczego innego go nie potrzebuję.
co do głębi ostrości to mz na jedno wychodzi na cropie po prostu wcześniej dorwie cię dyfrakcja i jakość spadnie przy mniejszej przysłonie - nie widze zysku na GO - dobry obiektyw na FF można okazjonalnie domknąć do 16 i jakoś to przeżyć - znałem gościa co FF z tele zawsze robił na 16 i nie widziałem problemów z jakością zdjęcia i obawiam się że 99% (albo i więcej :mrgreen:) użytkowników tego forum robi słabsze zdjęcia niż on - słabsze pod każdym względem.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
co do głębi ostrości to mz na jedno wychodzi na cropie po prostu wcześniej dorwie cię dyfrakcja i jakość spadnie przy mniejszej przysłonie - nie widze zysku na GO
A widziałeś kiedyś zdjęcia z Ricoha grII? Przy f5,6 ostrością i głębią bije wszelkie kombinacje FF z 24-70/4, a to jest ostre szkło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
A widziałeś kiedyś zdjęcia z Ricoha grII? Przy f5,6 ostrością i głębią bije wszelkie kombinacje FF z 24-70/4, a to jest ostre szkło.
Ostrzej i lepiej wyjdzie Canon 1300D wifi +24mm 2.8 stm... ;) miałem, używałem. Jak ktoś lubi od razu wrzucać na instagrama, Facebooka. Leci po WiFi na telefon i masz. Miałem też Fuji x100 jak i wiele innych
Samo, robienie zdjęcia, oglądanie ich na komputerze... Nic nie przebije klasyka. Preferuję i tak FF + 50mm.
Ważne aby każdy sam spróbował, bo każdy ma jakieś preferencje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
głębia ostrości wynika z parametrów fizycznych tylko i nie ma w tym żadnej magii, co do porównania samej ostrosci się nie odniosę - "ostrość" zdjęcia to wiele czynników, a ogólnie to nie narzekam na ostrość zdjęć z FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
Video? Jeśli komuś zależy na filmach, nawet nie zawaha się nad jakimś tam 5DR albo 6D tylko np GH5 i nie ma w tym nic dziwnego.
Jak komuś zależy na video to kupi kamerę ;)
A ja właśnie niedawno pozbyłem się 5DIII i 7D i kupiłem właśnie Olympusa OM-D M5II. Do niego spacerzoom 14-150 i dwa obiektywy PRO: 12-40/2.8 i 40-150/2.8. Jestem mega zadowolony, wszystko mieszczę w jednej, niedużej torbie i nie muszę dźwigać cegieł. Jakość fotek jest dla mnie wystarczająca, poręczność- nieporównywalna. A kasy ze sprzedaży szkieł i body canonowskich jeszcze zostało....
Wybór jest całkowicie subiektywny, dla mnie okazał się super. AF w olku jest fantastyczna, ze szkiełkami PRO po prostu petarda. A fototapet, czy banerów reklamowych nie robię, więc na moje potrzeby zestaw jest optymalny. Żałuję, że dopiero teraz to zrobiłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak komuś zależy na video to kupi kamerę ;)
Nie te czasy.
Wśród adeptów całego vdslr, króluje Lumix i Sony.