Re: Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
parę lat temu była tu gównoburza, koleś miał 5dmk2 i się pytał czy jak zmieni ten aparat na 5dmk3 to czy będzie miał lepsze jpegi z puszki , a robi tylko na fullauto
działo się:lol:
:) Ale to jakby inna bajka bo rozpatrujemy DR u rożnych producentów, który ma jednak znaczenie nawet w JPG.
Sprowadzając dyskusję do porównania 5dmk2 vs 5dmk3 pod względem DR nie wnosimy nic nowego do spraw oczywistych, że amator nie zrobi lepszych zdjęć canonem RP w odniesieniu do 6Dm2 mając do dyspozycji tą samą matrycę ze słabym DR.
Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jakim body robione ?
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Niestety. Zamiana 5d2 na 5d3 nie przyniesie żadnej zmiany. Bo ciągle to tylko Canon. Trzeba iść za radą fachowców. Kupno Nikona lub Sony da ci DR. A jak wiadomo DR robi zdjęcia i czyni z fotografującego zawodowca. Tak więc każdy z zaczynających przygodę z fotografią powinien wybierać aparat Nikon lub Sony, z dużym DR, najlepiej IBIS. Mam tylko wątpliwość czy powinny to być modele z niższych linii. Bo jak pojedziesz do Wieliczki i w korytarzu będziesz chciał coś pstryknąć, to będzie potrzeba dużego ISO. Może więc amator powinien zaczynać od D850? Albo od a7r3, które jak wiemy doskonale też robi tygrysy?
Nieważne. Cokolwiek, byle nie Canon. Tak przynajmniej z nieznanych przyczyn uważa pokolenie 60+.
Proponuję choć raz ze zrozumieniem przeczytać posty @Jacek_Z https://www.canon-board.info/threads...=1#post1389004
BTW - bardzo miło, że osoby mające inne zdanie od Twojego nazywasz starymi pierdzielami z "pokolenia 60+", którzy bredzą cały czas coś bez sensu. Bo faktycznie wyłącznie pokolenie 20+ wie już wszystko i nikt im nie podskoczy pod względem wiedzy i umiejętności. Standardowo bez żadnych wycieczek osobistych, czyli norma na CB.
Stwierdzam fakt. Pokolenie 60+ zdecydowanie wspiera firmy Nikon i Sony, DR i z wiadomych względów stabilizację matrycy. Dlaczego? Nie wiem.
PS.
Nikogo nie nazwałem "pierdzielem", ale z nieznanych przyczyn Ty utożsamiłeś grupę wiekową 60+ z tym słowem.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Jakim body robione ?
Zdaniem 99% piszących na CB jest to zupełnie nieistotna informacja jaką puszką się robi foty. Tak więc po co mam odpowiadać ? I tak wszyscy na forum CB wiedzą i za chwilę napiszą, że najpiękniejsze zdjęcia można zrobić wyłącznie canonem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Praktycznie - np pójdzie robić zdjęcia nocne na spacerze, z ręki, wyciągnie z cieni wszystko co chce, a na niebie nie będzie miał kaszany.
A gwiazdy będą? :mrgreen:
gwizdy , gwizdy prawdopodobnie :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Stwierdzam fakt. Pokolenie 60+ zdecydowanie wspiera firmy Nikon i Sony, DR i z wiadomych względów stabilizację matrycy. Dlaczego? Nie wiem.
Bo Pokolenie 60+ nie lubi wszędzie zap....ać ze statywem oraz ciężkim i wielkim aparatem ?
Tak, wiem. Dla pokolenia 20+ liczy się wielki i ciężki DSLR bez IBIS oraz wielki i ciężki statyw z hydrauliczną głowicą ważący połowę wagi fotografa. Siłka gratis - masa, rzeźba, te sprawy już z głowy.
Odp: Re: Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Zdaniem 99% piszących na CB jest to zupełnie nieistotna informacja jaką puszką się robi foty. Tak więc po co mam odpowiadać ? I tak wszyscy na forum CB wiedzą i za chwilę napiszą, że najpiękniejsze zdjęcia można zrobić wyłącznie canonem.
Jakim body robione ?
Re: Odp: Re: Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
jakim body robione ?
a7 II