Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Jeżeli istnieje logiczna zależność to możesz użyć filtra. Dlaczego co drugie zdjęcie chcesz zaznaczyć?
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Jeżeli istnieje logiczna zależność to możesz użyć filtra. Dlaczego co drugie zdjęcie chcesz zaznaczyć?
Co masz na mysli piszac logiczna zaleznosc? Zrobilem tysiac zdjec, wybralem z tego 500 najlepszych i co drugie ma byc BW. Co drugie zdjecie z wybranych ma byc BW bo tak sobie zyczy klient..
--- Kolejny post ---
Czy ktos uzywa skrotow klawiaturowych programu Paddy? https://sites.google.com/site/dorfl68/ Fajny program ale za nic nie moge sie pozbyc wyswietlania dokonywania zmian na srodku monitora, czy da sie to jakos przeniesc czy wogole wylaczyc ?
Możesz użyć opcji painter i "zamalować" flagami albo kolorem co drugą kolumnę. Upewnij się że masz parzystą liczbę kolumn i jeżeli nie to zmień rozmiar thumbnails.
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Możesz użyć opcji painter i "zamalować" flagami albo kolorem co drugą kolumnę. Upewnij się że masz parzystą liczbę kolumn i jeżeli nie to zmień rozmiar thumbnails.
Super sprawa, dziekuje bardzo a podsuniecie pomyslu!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
Czy ktos ma patent na zaznacznie z automatu co drugiego (np. w grid) zdjecia w folderze LR?
Potrzebuje co drugie zdjecie zrobic w B&W. Do tej pory otwieram folder w eksplorerze, zaznaczam jedna z dwoch kolum i przenosze do innego katalogu gdzie dopiero zmieniam na BW. Problem polega na tym ze musze na nowo renderowac podgladuy 1-1 co juz wczesniej robilem przed selekcja, te previews niestety sie nie chce przeniesc razem z plikami przenoszonymi w eksplorerze.
czy te zdjęcia to kopie wirtualne może?
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
czy te zdjęcia to kopie wirtualne może?
Nie wie co to sa wirtualne kopie, mialem na mysli RAW-y w bibliotece LR.
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Tak jak odpowiedział Kuba1. Jedyny ratunek w przypadku totalnego uszkodzenia dysku jest kopia zapasowa. Kopię zapasową robi się niezależnie od programów zainstalowanych na dysku.
Zmiany w plikach są zapisywane w "katalogu" lightroom i/lub plikach .xmp które są zapisywane w tym samym katalogu co oryginalne zdjęcia.
W ustawieniach programu możesz zmienić gdzie będzie się znajdował "katalog" i czy pliki .xmp będą używane czy nie.
Gdy robisz kopie bezpieczeństwa musisz zrobić kopie katalogu.
Ja używam plików .xmp i gdy robię kopię folderu ze zdjęciami mam pewność że mam zachowane wszystkie zmiany, flagi, gwiazdki itp.
A ja mam w edit/catalog settings/metadata zaznaczone żeby automatycznie zapisywał zmiany do plików xmp i mimo to nie widzę żadnych dodatkowych plików w katalogu ze zdjęciami. Chciałbym robić back-up wszystkich ustawień z LR, ale nie mam jak. Co robię nie tak? Pracuję na DNG.
DNG ma zaszyte w sobie informacje o obróbce. XMP używa sie tylko przy nieprzekonwertowanych rawach.
Witam
Pytanie: czy u Was LR 4.2 pożera podczas operacji całego procka, tzn u mnie jak wykonuje obróbkę to procek jedzie na 100% myszka zacina i ogólnie cały program tnie, dochodzi do tego, że nie mogę słuchać radia bo strasznie przerywa. Nie mam co prawda procka najmłodszego ale (Athlon 64 X2 6000+) czy to może być wina samego procka, czy tak to już jest. Jak to sie ma u Was?
dzieki i pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
oszczepnik
Witam
Pytanie: czy u Was LR 4.2 pożera podczas operacji całego procka, tzn u mnie jak wykonuje obróbkę to procek jedzie na 100% myszka zacina i ogólnie cały program tnie, dochodzi do tego, że nie mogę słuchać radia bo strasznie przerywa. Nie mam co prawda procka najmłodszego ale (Athlon 64 X2 6000+) czy to może być wina samego procka, czy tak to już jest. Jak to sie ma u Was?
dzieki i pozdrawiam
To ja się podłączę: są jakieś zabiegi, dzięki którym da sie to wszystko wykonywać w czasie rzeczywistym jak w 3.6 bez wymieniania komputera? Denerwują mnie te półsekundowe opóźnienia :(