LCD - rozdzielczość i to jak obraz spłaszcza. Spójrz na biele. Na podglądzie są wypalone
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
Może poprawią w nowym FW. Ciekawe, czy pojawi się jakaś łata do R, żeby już tak nie odbiegać od głównego tematu ;)
No niestety. Też mi się zdaje że momentami w tym wszystkim coś tracimy.
@Cichy - ja mam podobnie ale w nieco inną stronę i w sumie Cię rozumiem. Mam alfę 6000 z której nie jestem w stanie wydobyć kolorów jakie chcę. To co w byle g... dslr za grosze mam od ręki tutaj jest trudnoosiągalne. Nie mówię o jpg bo to rozumiem że to może nie być trudne ale z rawa wychodzi też coś co mi nie odpowiada. Ciekawe jest to że nawet B&W wychodzą jakieś takie "twarde". Każdy musi sobie znaleźć odpowiednie narzędzie do pracy. Też myślałem o A7 ale po kontakcie widzę że ergonomicznie to taka sama abstrakcja dla mnie jak mój alfiok, a jak do tego obrazek ma dojść z tymi samymi wadami to wolę nie ryzykować. eRki póki co nie wziąłem, po prostu poczekam. Nie mam ciśnienia na zakupy bo nie muszę w sumie teraz mieć FF.
Nie bez powodu pisałem o katedrach. Tam był zakaz uzywania statywu. No i statyw to można targać gdy sie jedzie na zdjęcia. Ale gdy jedziesz na długą wycieczkę (tydzien-dwa) to ogranicza się wagę tego co sie musi nośić. Wolę IS niż statyw. To minimum 2-3 kg róznicy :) a nie 200-300 g jak różnica między lustrzanką a bezlustrem.
Polecam następną generację Nikon Z 7, poczekaj. Będziesz miał i duży DR (równy lub większy niż w Sony) i stabilizacje matrycy i dużą dziurę i krótki rejestr. To ci sie może przydac w testach optyki innych producentów.
A kiedyż to będzie następca Z7 ?
No ja już przy A7m2 byłem i jestem cały czas zaskoczony ilością detalu i zakładam, że w A7m3 może być tylko lepiej :)
przykładowa fota z ostatniej sesji: https://35photo.pro/photo_2715601/
Może kupmy wszyscy Sony.
Będziemy się gapić na pomarańczowe gęby na tle cyanowego nieba i zapanuje powszechne szczęście. I będziemy to chwalić. I nie będzie wątków o innych nieudanych podróbach ideału.
Jakby do EOSa R wpakowali matrycę z A7R3, AF z A9/7m3 oraz IBIS i dwa sloty oczywiście w cenie A7m3 - to nic więcej więcej bym nie potrzebował :mrgreen: Na chwilę obecną nowe A7m2 można kupić w cenie 3.500 zł https://www.spidersweb.pl/2018/11/bl...graficzny.html i daje mi wszystko to, czego brakuje mi w canonie. Czekam do przyszłego roku na ruchy canona w tych kwestiach ;)
Moje wyjazdy to właśnie 2-3 tygodnie, sporo z plecakiem w którym jest statyw (1,3 kg z głowica), bardzo chciałbym go nie zabierać.
Dużo zdjęć "nocnych" w mieście
Sporo testów możliwości stabilizacji (matryca+ obiektyw) i sporo testów różnych oprogramowań do odszumiania
Zdjęcie ze statywu, ISO 100 jako referencja i zdjęcia z ręki przy tych samych obiektyw + przesłona.
Producent podaje skuteczność stabilizacji -5,5 EV, przy moim ręka+matryca+obiektyw -2EV to wszystko co mogę stosować by uznać że przy porównaniu 1:1 mam "taką samą" ostrość co na zdjęciu referencyjnym.
Najlepsze odszumianie jakie mam (program) to nie więcej niż z ISO 12800 a praktycznie 6400
Sporo "zostaje" dla statywu nie mówiąc o zamrażaniu ruchu ludzi lub efektach specjalnych gdy chce się robić duże wydruki.
jp