Skoro jest "Filled 2009.10.5" to nie jest taki nowy ten patent ;-), nieźle go przetrzymali :mrgreen:.
Wersja do druku
Skoro jest "Filled 2009.10.5" to nie jest taki nowy ten patent ;-), nieźle go przetrzymali :mrgreen:.
Ale chyba od tych kilku literek przeklejonych przez g3 daleko jeszcze do prawdziwego produktu. Jakoś nie wyobrażam sobie nowego 24-70/2.8 bez stabilizacji. A swoją drogą, mogliby w końcu wypuścić kilka mocnych szkiełek.. Dawno nie było niczego ciekawego dla ludu.
Nowe talasy poszły, czas na 50 i 24-70... czekam :) pewnie nie tylko ja :)
Ja czekam na odświeżone ultra-zoomy pod cropa i pełną klatkę ;) Tym razem bez czerwonych pasków proszę i z 15/24mm na szerokich końcach.
Tylko ilu jest amatorów na takie szkła?
A zobaczcie, 24-70 ma tyle lat, że nikt dokładnie nie pamięta, 50/1.4 czy 20/2.8 jeszcze więcej. O 35/2 czy 85/1.8 z litości nie wspomnę. To są podstawowe szkła dla każdego zaawansowanego amatora. Tutaj mają pole do popisu. Do tego flagówka żółtych - 14-24/2.8.
Jednym słowem, mają co robić, a wypuszczają modele, których sprzedaż będzie jeszcze niższa niż 1ek.
Ja też czekam na F1 II - byłoby bombowe na FF, dzidziuś smacznie śpi a za fill robiłyby naklejki odblaskowe na suficie :mrgreen:
Ztcp to ze sto stron do tyłu delikatnie "plułeś jadem" na to rewelacyjne imho 200/2VR baby
Pewnie chcą wydać nowy katalog po Euro 2012 ;)
Canon jako lider powinien puścić przede wszystkim coś czego nigdy nie puści: ef-s 16/2.8, ef-s 20/2.0.
Na pełną klatkę serię: 24/1.2, 50/1 II i 100/2 IS USM; 24 i 50 bez żadnych jaj (jak obecnie) w AF, nawet kosztem dużo większego rozmiaru i/lub wagi.
Ja podświadomie wiem, że Ty z pewnością masz coś ciekawego do przekazania.. Sek w tym, że zwykle nie mam pojęcia o co Ci chodzi.. :cry:
Może pokusisz się o jakiś mały tłumacz neologizmów, by g3?
Plułem jadem? Oj chyba nie.. Co najwyżej na to, że nie mają puszki, która by pokazała możliwości tego szkła.. Zresztą jak mogłem pluć jadem, jak chyba tylko raz przelotnie mi to szkło mignęło w realu..
No właśnie. Każdy z nas w miarę własnych potrzeb potrafi wypisać długa listę szkieł, których mu brakuje. I to nie są kwiatki w stylu 17-200/2 IS USM, tylko realne konstrukcje. Ja chciałbym jeszcze odnowienia 135/2 w wersji z IS. Czyli chyba nie oczekuję niczego niemożliwego. A canon IMO nie robi niczego, żeby kogoś z nas zadowolić.
Pewnie znów wypuszczą 5MKIII z 36mpix (żeby ładnie wyglądało) i ulotną zapowiedzią jakiegoś pokazowego szkła w stylu 200-400 czy 17mp-e..
nie wiem na ile 70-300L jest szklem w ogole dla profesjonalistow. w rozumieniu, zarabiajacych na chleb. to jest absolutnie wypasione szklo pod wzgledem optyczno-mechanicznym, ale IMHO jednak mocno niszowe (rowniez ze wzgledu na cene) a w jego docelowej grupie odbiorcow nie ma az tak wielu zarabiajacych na chleb z fotografii. raczej lepiej sytuowani finansowo pasjonaci...
no ale nieodmiennie spelnia to moje kryteria "mocnego szkla" - takiego po germansku nudno porzadnego, do ktorego jakosci nie da sie przyczepic :) no to widac co innego miales na mysli...
poza 24-70 nie spodziewalbym sie aktualizacji zadnego z tych szkiel. na pewno nie 20/2.8 i 35/2 (za maly zbyt IMHO), nie 85/1.8 bo to jest porzadne optycznie. a 50/1.4 z koniecznosci musi byc suboptymalne, bo nie po to Canon ma w ofercie 50/1.2, zeby ludzie sobie kupowali porzadne 50/1.4 ;)
jesli juz, to wypuszcza 50/1.4 mkII z nieco lepsza mechanika, ale rownie przecietne optycznie...
no niekoniecznie. nie kazdy zaawansowany amator klepie kotleta ;) nie chce nadmiernie ekstrapolowac mua we wlasnej osobie, ale jednak jest calkiem sporo osob, ktore z powodzeniem obchodzi sie bez stalek w ogole, a podchodzi pod kategorie zaawansowany amator.
jesli juz mowa o tym, co Canon ma do zrobienia, to ja bym niesmialo wspomnial o 17-40 mkII. cudow nie oczekuje, ale jakby to mialo wiecej szczegolu i lepsze rogi, to mnie skroja z kasy, bo poki co nie maja juz za co :)
IMHO oskarkowy ma rację, to są właśnie szkła dla zaawansowanego amatora.
Jaśniejsze niż zoomy, a jednocześnie nie tak drogie jak odpowiedniki f/1.4.
Sam się wpisuję w ten target, a kotletów nie robię i nie zamierzam.
Ot, zwykły ze mnie niedzielny pstrykacz lubiący światło zastane.
Ostatnio zrobiłem całkiem fajnie zdjęcie, prawie w ciemnościach (GF1, 3200, f/2.5, 1/4, 14mm)
EF 50mm f/1L II i puszka typu pełna klatka umożliwiłaby mi foto całkowicie po ciemku. Po co? Dzieciaki (po rodzicach) śpiąc, odstawiają niezłe akrobacje, imho warte uwiecznienia.
BTW. O global shutter nie marzę...
135L IS - pomyśl, jakie szkła byś po takim zakupie spuścił...
... widełki cenowe: minimum cena "gołego" 135 x współczynnik od trzęsienia ziemi (1.5), maximum 200/2IS, środek to 70-200IS II. Soneiss np. to koszt $1500. Jak w mordę wychodzi $2500-2300 plus podatek od EuroKołhozu. Czy ty naprawdę dałbyś za to szkło ~ 9000 PLN?
Ja chciałem tylko przypomnieć, że Chuck Westfall kilka lat temu wypowiedział się w kwestii odświeżenia budżetowych stałek. Ja zrozumiałem to jako jest ef-s i jest eL@FF*, ale rozumiem tych, którym w głowie błogosławieni cierpliwi.
* - pomijam linię extenderów najnowszej generacji tj. 7D
moje sugestie:
135/2L IS
35/2 mk.II
28/1,8 mk.II (lub lepiej 24/2)
20/2.8 mkII
24-70 f/2.8L IS
16-35 f/2.8L mk.III
17/40 f/4L mk.II
400 f/4.5L IS
100-400 f/4-5.6L IS mkII
Sensowny (poziom 7D) AF w 5D mkIII oraz ruchomy LCD. I lepszy DR. Mpix nie trzeba bo jest aż za dużo. Mogliby też zaimplementować różne wynalazki (panoramy, HDR w locie) ale niekoniecznie. Wizjer 100% i gumowe uszczelnienia. Mała lampka wbudowana do odpalania zewnętrznych, chyba że by Canon zrobił coś a la Pocket Vizard wbudowany w body i lampy (czyli sterowanie radiem).
135/2L IS
mozliwe...
35/2 mk.II
28/1,8 mk.II (lub lepiej 24/2)
20/2.8 mkII
raczej nie nastawialbym sie zanadto.
24-70 f/2.8L IS
chyba jednak wierze w wersje bez IS, ale kto wie...
16-35 f/2.8L mk.III
4 lata po premierze mkII? nie robmy sobie jaj z pogrzebu... ;)
17/40 f/4L mk.II
ja sie nie nastawiam, ale to zdecydowanie jest lens, ktory wymaga poprawy i na ktory bym wydal kase..
400 f/4.5L IS
moze... kto wie... ?
100-400 f/4-5.6L IS mkII
ale przeciez 70-300L to jest nastepca pompki ;)
ja do wishlistu dodam: trabant FF i kit lens 28-135 mkII albo jakis 28-200 IS
mi bardziej by się przydały: 16-18/2,8, 50/1,4 prawdziwy USM, 135/2,8 USM i stałki 24, 35/2 jeśli tylko będą lepsze od 28/1,8 (a o to nietrudno)
A ja bym chciał 20-35 f/2 L i takie 1d z ff i bez gripa. :-)
Ja chcę 3D od ostatnich 8 lat i co mi z tego przyszło?
Gietrzy, tyle za 135IS bym pewnie dał (musiałbym dać). Jak spojrzysz na cenę 85LII, to już to tak dziwacznie nie wygląda. To są szkła z gatunku, które kupujesz raz na całe życie. Szczególnie, gdy któreś leży w zakresie używanym przez Ciebie bez przerwy.
Czytając ten wątek mam nieodparte wrażenie, że większość piszących mocno rozczaruje się Canonem w najbliższych miesiącach/latach ... ;)
Zamiast wątku o plotkach zrobił się koncert życzeń :-D
na szczescie nie jestem ta wiekszoscia ;)
70-300L mnie powalil na kolana (cena tez, ale przymknijmy oko :wink: ), bo to niewiarygodnie dobre szklo;
24-105 jest zgodnie z oczekiwaniami bardzo solidny;
a 17-40... no, tu mozna juz chyba tylko lepiej :mrgreen: wiec Canon moze mnie wylacznie pozytywnie zaskoczyc poprawiajac jego rogi :)
wiecej szkiel nie potrzebuje, korpus, odpukac, nadal dziala i jak znam wytrzymalosc Canona, to bedzie sluzyl "wiernie do samego konca mojego lub jego"... :)
Jak wyjdzie 20-35/2.0 (w co nie wierze) to zrobie wszystko, zeby miec je jako pierwszy ;D juz sie zakochalem w tym szkle hehe
No dobra to ja bym chciał 20/1.8L, 100-400/4.5-5.6 IS II L i akustyk nie opowiadaj mi tu żadnych bajek o tym, że 70-300L to jego następca :mrgreen:.
Przyszłościowo nie wzgardziłbym szkłem rodzaju 35-70/2 i 12-24.
Jak bawimy się w wishlisty to i ja coś wymyślę (niekoniecznie to , co bym chciał, ale to , co by wypadało...)
1. 50 1.4 USM II
2. 85 1.4 USM nie L
3. 16~20 2.8 USM nie L
4. 100-300 4 IS USM L
Generalnie Canona ma wybór szkieł spory, tylko te cholerne puszki... Na dzień dzisiejszy praktycznie ideałem jest 7d, ale niestety nie ma FF...
Z punktu widzenia Canona, to nie dobrze.
Dobry Customer powinien zawsze pozostawać w niedosycie:) Dostajesz fajny sprzęt po to abyś cieszył się nim przez jakiś czas, aż do kolejnej premiery.
Dobry przykład to 70-300L i coś za coś. Od razu podniosły się głosy że co to za szkło, że powinno być F4 i że przecież wszyscy liczyli na 100-400. Oczywiście gdyby tak się stało wybór byłby prosty, ale przecież z punktu widzenia Canona nie o to biega. Ci którzy się skuszą, z czasem dostaną nowy lens, który szybko uwypukli im niedoskonałości użytkowanego sprzętu.
24 1.8
50 1.4 ii
24-85 3.5-5.6 is usm :)
Wy tu Panowie Szlachta pitu pitu o marzeniach ;) - a tu poważne plotki się pojawiły o zmierzch APS-H:
135 f/2L II
There is a replacement in development, and a prototype exists. However, it is not slated for release for a year or two. The current 135L sells well, and is very high performance.
35 f/1.4L II
The prototype exists and is slated for a 2011 announcement.
24-70 f/2.8L II
Apparently 5 versions of this lens exist. A few even have IS. It is slated for a 2011 announcement. The patent we’ve seen says no IS.
300 f/4L IS II
Expect this lens to arrive sometime in 2011 or early 2012. If what is mentioned next is true, then f/4 lenses may become more in demand as photographers aim to carry a lighter camera bag.
APS-H & ISO
The 1.3 crop will be going away. All cameras going forward will be APS-C and full frame. The ISO performance of upcoming cameras from Canon will be industry leading. This is in part because of sensor technology advancements as well as DIGIC V.
CR’s Take
All of this is pretty plausible. I do expect Canon to have a couple of surprises up their sleeves. We’ve seen that recently with the zoom fisheye and the 200-400 with the 1.4 teleconverter built in.
Co oznacza, że najprawdopodobniej doczekamy się jednak 3D, lub czegoś na kształt 3D. Albo nie dadzą nic z w zamian, (w co mi sie nie chce wierzyć) i bedzie ogólne zgrzytanie zębami.
Choć z drugiej strony zapowiedzi o rychłej śmierci aps-h pojawiały się już z 5 lat temu przed premierą 1DmkIII.
Wszystko to brzmi zbyt życzeniowo i zbyt prawdopodobnie jak na Canona ;)8-).
Niech poprawiają, przynajmniej nagle starszy sprzęt się zrobi tańszy ;)
Czyli Canon dobrze kombinuje: umacnia to co najważniejsze F4 IS i low light - wszystko za "drobną" dopłatę czytaj poziom cenowy starych F2.8 :mrgreen:
Jarek, czy 3D napierdzielało ileś tam kl/s jak 1D4? Może ujrzymy 3D (naprawione 5D, 5 kl/s) za czwórkę i super automagiczny grip (10 kl/s) za pięć $tówek, co by dawało opcje:
- mam 5D, ale chce go wreszcie z AF = goły 3D
- mam 1D4: 3D OK, ale 5 kl/s - jaja sobie robicie? = 3D z gripem
obie opcje schodzą jak bułeczki, obie opcje wychodzą super finansowo dla Canona - poziom cenowy 1D4, obie opcje są przygotowane na nową dużą Alfę i D800.
Obie opcje mogą mieć wykastrowane video, by nie konkurować z... 5D3.
ps. nie wierzę w brak IS w nowym 24-70, jeśli zrobią bez, to pamiętajcie, że to tylko i wyłącznie wasza wina. To wy pozwalacie się... nawet akustyk z jego ostatnim zakupem :mrgreen:
Ale Akustyk kupił przecież szkło z IS
Nowy Canon już jest w Warszawie :-)
Na razie zamaskowany, ale i tak można się domyślić co kryje w sobie: body jak 5d - z dołączanym gripem. Obiektyw 17-40 również w kamuflażu. Testowany w reportażu/street.
"Nonejmową" puszkę Canona o dziwnym kształcie to ja nawet miałem w rękach, tylko... co z tego ?
To na pewno nie byłem ja, ale mocno prawdopodobne, że to było to samo. Ale nie ma się co jarać, prawdopodobieństwo tego, że wejdzie do sprzedaży oceniam na 30%, no chyba, że za 15k.