Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
powiedzcie szczeże ile razy otwieracie paczkę przy kurierze?:)
podpisać, dostać do ręki i otwieranie a kurier już w aucie. Tak przeważnie jest.
Ja mam super doświadczenia z ebayem, kupowałem obiektywy, sprzedawałem - zero problemów. Piszę o ebayu UK
Natomiast żona kupuje coś na allegro od czasu do czasu i non stop ma problem, tak jak wspominano, niezgodność towaru z opisem itp itd.
Podejrzane aukcje na Allegro II
Paczkę przy kurierze sprawdzam zawsze jeśli jest to wartościowa rzecz. Ostatnio 24-70 2.8L w stanie igła, komplet pudełkowy właśnie przez allegro (3200 z fakturą).
Kiedyś kino domowe 5 pudeł. Sprawdziłem elektronikę i kolumny frontowe. Reszty nie chciałem. Na co kurier, "proszę sprawdzić wszystko dokładnie" Mało tego, sam pomagał mi rozpakowywać.
Tak więc wszystko zależy od człowieka...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Ja mam super doświadczenia z ebayem, kupowałem obiektywy, sprzedawałem - zero problemów. Piszę o ebayu UK
Natomiast żona kupuje coś na allegro od czasu do czasu i non stop ma problem, tak jak wspominano, niezgodność towaru z opisem itp itd.
Również. Raz karta CF nie przyszła, ale była wystawiona tak tanio że i tak spodziewałem się że nie dojdzie. Raz otrzymałem towar niezgodny z opisem i jak się okazało wysłany przez rodaka z Polski.
A tak prawie cały sprzęt foto przez ebay.
Jeśli opakowanie nie jest uszkodzone to nie ma możliwości komisyjnego sprawdzenia na Poczcie. I żadne czekoladki nie pomogą chyba że komuś znudziła się praca. Najlepsze wyjście to pocztex za pobraniem i opcja sprawdzenia zawartości. Najpierw sprawdzam a jak zgodne to płace.
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
mam super doświadczenia z ebayem, kupowałem obiektywy, sprzedawałem - zero problemów. Piszę o ebayu UK
Większość zakupów też tam zrobiłem,ale równie solidny jest e-bay.de.Może troszkę droższy.IMHO sprzedawcy na e-bay są troszkę bardziej 'profesjonalni"-lepsze zdjęcia,lepsze opisy.Nie znaczy to ,że alleje trzeba omijać,czasami trafia się perełki za grosze.To sie pochwalę:wzmacniacz vintage chodzący na e-bay po 400 euro kupiłem na alledrogo za 350 pln (z paragonem fiskalnym sprzedawcy),gra aż miło.Rozsądek i zimna krew przy zakupach=dobry zakup.
Cytat:
Zamieszczone przez
DarekB
Jeśli opakowanie nie jest uszkodzone to nie ma możliwości komisyjnego sprawdzenia na Poczcie. I żadne czekoladki nie pomogą chyba że komuś znudziła się praca. Najlepsze wyjście to pocztex za pobraniem i opcja sprawdzenia zawartości. Najpierw sprawdzam a jak zgodne to płace.
chyba czegoś nie zrozumiałeś - nie pisałem o komisyjnym otwieraniu oficjalnym tylko o kolejno :
1. kwitujesz odbiór (ewentualnie płacisz jeśli za pobraniem)
2. otwierasz paczkę którą już odebrałeś - tyle że robisz to "na oczach" jakiegoś pracownika poczty który w razie czego może być świadkiem że nigdzie z paczką nie wychodziłeś i otworzyłeś od razu po odebraniu
jakie znaczenie ma taki świadek w przypadku cegły dla dalszego postępowania i dochodzenia $$$ już pisałem
3. jeśli otrzymałeś cegłę - nie wychodzisz z poczty tylko dzwonisz po policję
wydaje mi się że naprawdę opisałem to dość jasno i przejrzyście już za pierwszym razem, może warto czytać ze zrozumieniem ? nigdzie nie pisałem o komisyjnym otwieraniu przesyłki...
Cytat:
Zamieszczone przez
woytaski
Paczkę przy kurierze sprawdzam zawsze jeśli jest to wartościowa rzecz. Ostatnio 24-70 2.8L w stanie igła, komplet pudełkowy właśnie przez allegro (3200 z fakturą).
Kiedyś kino domowe 5 pudeł. Sprawdziłem elektronikę i kolumny frontowe. Reszty nie chciałem. Na co kurier, "proszę sprawdzić wszystko dokładnie" Mało tego, sam pomagał mi rozpakowywać.
Tak więc wszystko zależy od człowieka...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Odbieralem kiedyś 5D classic nówka z hong kongu i nie otwierałem pudełka przy kurierze z Fedexa:) Oczywiście nie było żadnych problemów:)
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
wydaje mi się że naprawdę opisałem to dość jasno i przejrzyście już za pierwszym razem, może warto czytać ze zrozumieniem
przyjacielu
-nie napisałeś jasno i na pewno nie przejrzyście
-dzwonienie na policję,hę ,hę ,widać ,że nigdy nie doświadczyłeś interwencji policji w prostych sprawach .
Interwencja przypadkowego patrolu na poczcie ?
skutki i efekty?
może ktoś opisze jak to było,ja nie ,bo moja klawiatura tego nie wytrzyma :(
zoomi... ja to znam z praktyki. Ponadto zanim przyjdzie patrol do takiej bzdury (wg nich) to pocztę zamkną ;-) A w poprzednim poście napisałem jak uniknąć takich sytuacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
powiedzcie szczeże ile razy otwieracie paczkę przy kurierze?:)
Gdy mam wątpliwości, to proszę o pocztex z możliwością sprawdzenia zawartości, oczywiście na mój koszt - obecnie za dodatkowe 6,15zł i sprawdzam. Gdy korzystałem z tego ostatnim razem, kurier cierpliwie zaczekał aż rozpakowałem obiektyw i podpiąłem do body w celu sprawdzenia.