No raczej nie ma i ja bym nie ryzykowal chyba, ze czesto uzywasz roznych punktow a nie centralnego ale i wtedy bym nie kombinowal... niestety... :-|
A z ciekawosci - z jakiej odleglosci testujesz?
Wersja do druku
No raczej nie ma i ja bym nie ryzykowal chyba, ze czesto uzywasz roznych punktow a nie centralnego ale i wtedy bym nie kombinowal... niestety... :-|
A z ciekawosci - z jakiej odleglosci testujesz?
Z rożnych, ale im dalej tym raczej gorzej i w zasadzie często korzystam właśnie z tych skrajnych FF, lecz jak pisałem nie rzuciło mi się to w oczy gdyż najczęściej korzystam z ciemnego 70-200 f4L IS, a 50 1.4 to w zasadzie od święta.
Pytanie kto czyta bez zrozumienia. Są dwa problemy:
1/Korpusy, które po pewnym przebiegu mają problem z AF (jak. Habakuka, wcześniej opisane Ripka)
2/ Korpusy, które mają problem od nowości (mój, 2 testowane przez Tomadz i innych) ogólnie z trafianiem i dodatkowo z kompletnie odstającym prawą stroną (tu w sumie wszyscy jak dotąd mówią o FF)
U mnie z kolei na dziennym jest gorzej. (35L) Na 5 testowanych sztukach 50 1.4 prawa strona trafiała a reszta nie, co wynika pewnie z samego faktu, że korpus dodatkowo nie jest prawidłowo skalibrowany i akurat błąd prawej strony "trafiał". AFMA nic nie daje przy zmianie odległości. UOGÓLNIAJĄC-coś jest na rzeczy z wieloma 5d3 dodatkowo z prawą stroną i wychodzi to na szerszych kątach i jasnych szkłach-od nowości.Cytat:
Witam
Tak pobieżnie przeczytałem ten wątek, bo niestety jest bardzo długi i szczerze się przyznam że jestem przerażony tym co zdołałem przeczytać. Sam jestem posiadaczem 5d3 od maja zeszłego roku i po przeczytaniu postanowiłem sobie sprawdzić na szybko działanie układu AF i niestety prawe skrajne czujniki krzyżowe wydają się mieć front focus, gdy centralne jak i lewe są ok . Zazwyczaj korzystam z ciemniejszych szkieł więc nie rzuciło mi się to w oczy, ale wczoraj pomęczyłem trochę 50 1.4 i na pełnej dziurze jest to widoczne. Sprawdziłem jeszcze dla 24-70 f2.8L i tak samo prawa strona układu AF wydaje się celować nieco bliżej gdzie centrum i lewa strona OK. Co prawda dla eLki nie jest to tak widoczne i przy zwykłych zdjęciach nie rzuca się to w oczy. Jak na razie sprawdzałem to przy oświetleniu żarowym jak i teraz późnym popołudniem. Muszę jeszcze sprawdzić przy dziennym jak się to zachowuje czy jest tak samo. Ale z tego co tu czytam to raczej na serwis nie ma co liczyć. Tym bardziej że mam pewne swoje niemiłe doświadczenia z serwisem jak i znajomych którzy także się z nimi użerali.
Myślę że większość użytkowników wybrało tą puszkę ze względu właśnie na AF, tak było także w moim przypadku bo byłem zdecydowany na 5d2 ale po premierze postanowiłem odżałować właśnie na lepszy AF i po co ? Canon sobie pojechał i to za takie pieniądze jeszcze :evil:
a tak z ciekawości bo śledzę ten wątek dłuższy czas a jakoś nie pamiętam czy było..
jak miałem kiedyś 7D to miałem tak, ze AF działał dość dobrze ale..
na dalszą odległość na Single Point Spot na mniejszą na Single Point
niezależnie od szkła i nigdy nic nie kalibrowałem bo nie było sensu jak stosowałem tą zasadę
5D Mark III ma podobny system AF więc może i z tym jest podobnie?
Pozdro!
B~))
A przy odległości 1,33 m należy się trzymać dodatkowo lewą ręką za prawe ucho. W odległości 2,78 m należy stać na jednej nodze. Trochę to skomplikowane przestawiać tryb ostrzenia w zależności od odległości. Chyba, że robimy sesję ze stałą odległością. Powinno działać zawsze i wszędzie.Cytat:
na dalszą odległość na Single Point Spot na mniejszą na Single Point
To co napisal Photographicon ma sens bo przeciez po to zroznicowali tyle rodzajow AFa aby mozna bylo sobie dobrac jak najlepszy do zaisnialych warunkow/przedmiotow. Jednak to, co pokazuje Habakuk, to ewidentnie walnieta pucha, bo nie trafia praktycznie wogole a przy sprawnej chociaz 50/50 powinno byc trafionych.
rozumiem jellyeater twoje podejście ale ja miałem 7D 2 lata
i sprzedałem tylko dlatego, że wyszedł 5D Mk3 którego chce kupić a tu nagle takie szopki
sam system AF jest na prawdę mocno rozbudowany i bardzo szybki ale jak się okazuje też zawodny..
w 7D też był niby problem z jasnymi szkłami ale stosując to co napisałem powyżej ja go nie miałem
może inaczej, jak chciałem centralnym trafić w małą proporcjonalnie rzecz do punktu AF to był problem jak przełączyłem na spot nagle problem znikał
i było ok nie wiem czy super ok czy tylko ok bo nie oglądałem nigdy 1:1 żeby się może nie załamać ale na DELLu 27" na cały ekran było ok
fakt, że nie było standardu czy zawsze FF czy BF a raczej losowo ale po dostosowaniu punktu AF do rzeczy na której mierzyłem mniej więcej trafiła zawsze
sam jestem mocno ciekawy czy to Canonowi "przejdzie" czy to "już tak ma być".. oby nie..
Warto sprawdzić z tym spotem. Pytanie, czy to może być non stop włączone. Nie wyobrażam sobie w czasie reporterki ciągle tym przełączać. :)
Po pierwsze jellyeater masz tendencje do szybkich sądów i zupełnie niepotrzebnych złośliwości. No offens. To co pisze Photographicon po części pokrywa się z tym co sugeruje Canon a wynika z tego że czujniki AF są większe niż to co widzimy w wizjerze. Część FF i BF opisywanych przez greenhorn'ów to właśnie problem ze zrozumieniem tego faktu przy fotografowaniu bateryjek z ukosa :) Po drugie w 5DmkIII przełącza się to momentalnie i jak wejdzie w krew to trwa ułamek sekundy, szczególnie jeśli ograniczysz w menu wybór do dwóch trzech z wszystkich dostępnych. Po trzecie: NIESTETY to nie rozwiąże problemów kolegi Habakuka - ta puszka jest walnięta.