Panowie bom nie na czasie - wróżki na kiedy prognozują jakieś nowe FF?
Wersja do druku
Panowie bom nie na czasie - wróżki na kiedy prognozują jakieś nowe FF?
Podobno Q3/Q4 tego roku ale standardowo pożyjemy zobaczymy:))
i będzie to 1Ds IV, a nie 5D III ;p
Tak przeczuwam już od dłuższego czasu. Na razie potwierdziło się, że na wiosnę pokazali 600D, a nie 5D III jak sporo osób przypuszczało. I moim zdaniem nie mogą dać tak dużego odstępu między 1D IV, a 1Ds IV więc teraz czas na niego. 2 argument przemawiający za 1 to euro 2012. 5D II nie wydaje się być w oczach userów tak archaiczna jak pierwsza 5 (patrz. sprzedaż 5D II) => nie wymaga jeszcze wymiany. Nowa 5 pojawi się na photokinie dopiero ;p To rzekłem ja :D
ale chodzi Ci o jakiś obiektyw z front focus? :-)
wróżki nic nie wiedzą, bo każda kolejna premiera pokazuje, że wszelkie wcześniejsze spekulacje były mało warte i wszelkie plotki to z zasady mało warte bzdury (nie po to za wywiad gospodarczy płaci się ciężkie miliony, by nowości ujawniać na canonrumors)
Drogi chłopcze ;)
Był/jest/będzie* kryzys trzeba się odkuć a w tym FF nie pomaga, będzie D700 II, A900 II? to się zobaczy co i w jaką tekturę zapakować. Na razie entrak (5D) bije rekordy sprzedaży.
Takie ef-s 15-60 jest jak najbardziej do zrobienia - to tu Sony zyskuje i trzeba być przygotowanym na nowego Zeiss A77 kita. Obstawiam $1200 na starcie.
No... ja na to patrzę tak, że szkła EF-S ze stałym światłem f/2.8 to takie IMHO eLki cropowe,
więc swoją cenę mają. Jak dla mnie żadne szkło Canon EF-S nie ma ceny w granicach zdrowego rozsądku.
A wogóle to które nowe szkła Canona mają ceny w granicach zdrowego rozsądku??? :wink:
Pozdrówka!
Może ale żadne wiarygodne źródło tego nie wróżyło także to były raczej wyłącznie marzenia niektórych użytkowników.
No dość ciężko znaleźć :cool:.
Ciekawe jest to (o czym wróżba już tu chyba była), że Canon teraz wypuszcza albo eLki albo EF-Sy. Nie przypominam sobie w ostatnim czasie premiery żadnego "normalnego" obiektywu.
Ja bym chciał odświeżone 28, 35mm z USM i 135 ze światłem 2,8. No i 60 macro, tylko pod pełną klatkę.
Niech cropom dadzą spokój, jak dla mnie najdroższym obiektywem który realnie mógłbym do tego kupić byłby Tamron 17-50/2,8 z USM-em, jakkolwiek oni to tam nazywają.
Obojętnie, byłby to naprawdę fajny teleobiektyw do pełnej klatki za małą kasę, bo 135 soft focus jest do bani, a 135L swoje kosztuje.
Kombinacja 15 i 2.8 bez wątpienia nie do pogardzenia, zresztą 24mm dla małego obrazka bywa podobnie, jest to ogniskowa która się przewija tak patrząc w Exify choćby.
Więc aby tylko trzymał parametry ok, o klientów spokojna głowa.
Dokładnie tak jak piszesz.
Nawet jeśli do Tamrona 17-50 wsadzą USD i nowy VC to:
-po pierwsze primo - jego cena też będzie odpowiednia, i nie zdziwiłbym się,
gdyby się zbliżył pułapem do nowej Sigmy 17-50 f/2.8 DC EX OS HSM ;)
-po drugie primo - duuuuużo ciekawszy zakres +2<17-50>+10 za który warto zapłacić...
... będzie miał nowy Canon EF-S 15-60 f/2.8 (jeśli się wogóle pojawi).
Pozdrówka!
Canon akustycznie: 300/4L IS II; na razie tylko wniosek z rycinami. Więc Drogi Wiatraczku: rok 2011 rokiem zaciskania pasa ;)
Ej tam, przecież "aż tak drogi" to on nie będzie :D
Jeśli mówicie o 300/4 L IS II, to w postaci jak we wniosku raczej go nie będzie. W ogóle wątpię czy taki obiektyw ma szanse się pojawić (patrz 70-300 L).
To zdanie wyrwane z kontekstu ale IMO dobrze obrazuje jakich to specyjałów ;) należy się spodziewać w nowym 5D.Cytat:
Canon continues “it will bring new levels of performance and simplicity to the video creation market”.
1. ef-s nie jest priorytem dla firmy, pod nowe Rebele kupujcie nowe eLe.
2. 5D3 6 miesięcy po Smarku.
3. Kwietniowe lustro (imho to jednak będzie 5D3 nie Ds) będzie mieć Thunderbolta.
4. Nie to nie OT: Sigma zachęcona sukcesem 50 i 85 będzie szaleć ze stałkami i OS (300/2.8)
i moje ulubione w kontekście realiów w Polszy:
5. Canon Australia prawdopodobnie obniży ceny by walczyć... z szarą strefą.
[QUOTENowa nadzieja dla EOS 5D MarkIII [pewien]
* 2800 pełni skuteczne megapikselowy sensor CMOS. Osiągnąć poprzez wprowadzenie nowych technologii takich jak fotodiody ciche nowe
* Wymiary sensora 36.0 x 24.0mm 1.0x
* Szeroki cicha czułość ISO ISO 100 ~ 12800 (rozszerzenie L: 50, H1: 25600, H2: 51200, H3: 102400)
Sześciu klatek * Dual DIGIC4 / s umożliwia fotografowanie seryjne
* 98 procent pola widzenia celownika, powiększenie 0,71 razy. Z poziomu elektronicznej
* Szybki system AF. Double Cross Centre, Krzyż pomaga 19 punktów - 26 punktów. 5 punktowy AF Tryb wyboru, rodzaje automatycznych. Zaawansowane AI Servo AF
* 63-segmentowy pomiar. 1920 × 1080 30/25/24 klatek na sekundę
* Funkcja Przycinanie wideo. 10x SD, HD cztery razy, trzy razy w pełnej rozdzielczości HD.
To było urojenia ][/QUOTE]
:lol:
http://toki.2ch.net/test/read.cgi/dc...1286941482/l50
Tłumaczenie googla.
Czach mówi, że obrazek mówi sam za siebie więc troszeczkę rycin bo japoński nowy rok fiskalny za rogiem:
Wygląda niestety na APS-C, czyli mało przyszłościowo.. :/
A gdzie Twoim zdaniem tkwi przyszłość?
Wg mnie Rebel w wersji bez lustra + kilka naleśników (a da się zrobić tak samo małe jak w m43 albo i mniejsze) to całkiem rozsądne rozwiązanie chwilowej mody na ponoć mniejsze aparaty ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S. Niestety, raczej i tak nie kupię takiego rozwiązania. Skłoniłby mnie jedynie absolutnie bezgłośny korpus z elektroniczną migawką. Na razie na taki się nie zanosi, nie tylko u Canona...
a obiektywy do tych malych pelnoklatkowych aparatow jakie beda?
Sony juz zrobil male obiektywy do APS-c i wyglada to jak z komorki, kosmiczne mydlo, brak kontrastu, aberracje itd.
Tak wiec jaki obraz uzyskamy z malego obiektywu wspolpracujacego z pelna klatka?
Tyle lat minelo, a canon dalej sobie nie radzi z jakoscia rogow przy standardowych obiektywach szerokokatnych. Skad przekonanie ze przy jeszcze mniejszych sobie poradza? :)
Chyba ze macie na mysli jakies wymuskane stalki? To moze? choc i tak nie sadze zeby dalo sie je zrobic na tyle kompaktowo, zeby pasowaly do malych korpusow.
Od patentu do masowej produkcji daleka droga. Popieram zdaniem Kolekcjonera, ze nie ma sie czym ekscytowac.. malo to patentów Canon zglaszal? ;)
Z reszta jesli zrezygnuja z obecnego mocowania i stworza nowy bagnet to nie ma znaczenia czy bedzie to Canon, Nikon czy Sony, skoro optyka nie raczej bedzie pasowala i bedzie trzeba budowac nowa szklarnie ;)
Dla wielbicieli plotek (chociaż to nie jest plotka, tylko oficjalne stanowisko):
http://www.amateurphotographer.co.uk...ws_306394.html
Canon nie jest zainteresowany bezlusterkowcami.
Tak, jak Nikon nie był zainteresowany zrobieniem pełnej klatki. Rynek zrobi swoje.
O Nikonie to ogólnie krążyły kiedyś legendy poparte "badaniami naukowców", że Nikonikoniarze nie będą mieli pełnej klatki ze względu na bagnet .. no i co? ;)
Też bym tak chciał. Ale obawiam się że, będzie tak jak z silnikami elektrycznymi. Niby przyszłość, ale ceny dla najzasobniejszych portfeli i jeszcze mało propozycji (abstrahując od tego, kto wstrzymuje ten postęp). Przykładem tej przyszłości "W małych high-endowych aparatach z pełną klatką." jest Leica. I co z tego, że mała i ma pełną klatkę. Niestety jej udział w rynku pokazuje że ta przyszłość jeszcze nie trafiła pod strzechę. Nawet tak wyczekiwany X100, to nie jest pełna klata. Jeszcze długo przyjdzie nam poczekać na cyfrową generacje CANONETek - a szkoda.
Dokładnie, zobaczą ilu ****** jeszcze nie będzie omijać kupy na chodniku.
Przyjdzie Nikon to się zmieni punkt widzenia.
Njius oficjalny ma imho na celu utrzymanie sprzedaży ef-s na dotychczasowych poziomie a jaka prawda jest... pewnie testują cropa zamkniętego w pudełku po fajkach.
Pierwsze było Sony (nie uwzględniam u4/3), teraz pewnie dowalą nexem siódemką, drugi pewnie będzie Nikon i Canon robiąc w gacie wyskoczy łaskawie na końcu...
i dalej nie maja. maja FX ;) a zolci fanboys, z uporem godnym fanboys Apple'a, leciutko kupili nowa nazwe od dawna znanej rzeczy i powtarzaja jak, nie przymierzajac "aj nid en ajfon" (http://www.youtube.com/watch?v=FL7yD-0pqZg )
inna kwestia, ze to faktycznie jest minimalnie niepelna klatka, bo tam zdaje sie jakiejs czesci milimetra brakuje ;)
ale akurat co jak co, dla mnie stanowisko Canona jest w 100% wiarygodne. dzisiaj jeszcze jest swiezy dym o bezlusterkowce, ale na moje oko, to za 5 lat od dzis Canon bedzie gonil wiecej Rebeli niz Olympus i Panas swoich bezlusterkowcow. razem do kupy. wiec na diabla im babranie sie w ten rynek....