Zdrowe podejście.
Gitzo, Manfrotto. Im droższy tym lepszy.
Wersja do druku
Ok.
Jest wiele czynników które powinieneś wziąć pod uwagę.
a. wysokość
(a Twój wzrost), im wyższy tym wygodniejszy ale albo mnie stabilny albo droższy. W trudnych warunkach nie powinno się środkowej wyciągać.
I jeśli samolotem to musi się zmieścić do bagażu
b ciężar,
dobry statyw to albo cięższy albo droższy
c głowica,
szybkość i pewność mocowania aparatu, stabilność i precyzja ustawiania, praca po ciemku, zimą
jakie obiektywy w przyszłości ma obsłużyć
panoramowanie ?
d jakość
Ile lat ma służyć, w jakich warunkach przemieszczany i stosowany, jak często używany
e nośność
jaki sprzęt w przyszłości będzie utrzymywał, jakie długie ogniskowe
f
................
Dobre jakościowo statywy to np. Manfrotto, Benro, ...
Poszukując jakiejś lekkiej głowicy wycieczkowej z możliwością panoramowania w podstawowym zakresie natrafiłem na taki produkt chińskiego rolnictwa:
Sunwayphoto-a superior photography accessories manufacturer in Shenzhen China - Home
Głowica Sunwayfoto FB-36 ma względnie pozytywne opinie - bardziej obawiam się o ten duperel do panoramowania.
Czy ktoś miał możliwość sprawdzić organoleptycznie jak toto działa ?
Nie oczekuję cudów bo ma to współpracować z lekkimi nogami Sirui ale zawsze chciałoby się mieć sztywno ;)
Cena też nie jest w końcu aż tak chińska...
Problem taki że modele wciąż sie zmieniają i ich nazewnictwo nie zawsze jest kontynuacją przez co ciężko się zorientować w temacie czytając starsze posty. Ja poświeciłem tydzień na ogarniecie w statywach co zresztą okazało się stratą czasu w zetknięciu z rzeczywistością - czyli pójściem do sklepu.
Druga rzecz to sam temat - jak Jan Pawlak pięknie wytłuścił, wybór statywu to składowa wielu czynników. I podobnie jak "W czym nosić sprzęt" taka formuła wrzucania wszystkiego do jednego wora nie jest zbyt fortunna.
Jest takie forum o słuchawkach i tam jest fajny dział Co Kupić, a w nim podział ze względu na Typ, oraz przedział cenowy. Dalej już lista modeli z linkami do testów. Fajna sprawa.
Ponieważ mój Velbon nie radzi sobie z 7d, potrzebowałem stabilnych nóg przy czasach ok 1s. Po żmudnym ggoglowaniu wyniosłem jedynie że wzorem stabilności jest 055, ewentualnie 190.
Na żywo faktycznie, Manfrotto to piękne przykłady wzornictwa przemysłowego. W pierwszym sklepie był tylko 190xpro3. Tutaj dobrze że nie posłuchałem internetowych opinii i nie kupiłem w ciemno na allegro - 190 drga i to mocno. W sklepie do porównania miałem tylko jakieś Triopo, z funkcją monopodu. Az cztery sekcje. Stabilność podobna do MN. Poszedłem dalej.
Później otarłem się o giełdę(gdzie zachwyciłem się 055xpro3) następnie wylądowałem w kolejnym sklepie, gdzie spodobało się carbonowe benro. Niestety dużo za drogi. Wreszcie - w jednym miejscu 055 i 190, oraz chinczyki. Sprzedawca od razu polecił Benro. Rozstawiłem trzy sztuki, potwierdziłem chybotliwosć 190ki i zostały "maniek" oraz "benek" - a2970t. Chińczyk o podobnej masie, wymiarach oraz nośności. Oraz łamanej głowicy. Trzy sekcje, przez co bardzo długi po złożeniu. Jednak stabilność podobna do Mańka, cena dwa razy niższa. Poprzymierzałem(7d+70-200/4) i wyszedłem z Benro. Manfrotto jak mercedes, piękny i świetnie wykonany. Ale drogi i za wszystko trzeba dopłacac. Z Benro dostałem fantastyczny pokrowiec(zmieścił głowice), komplet kluczy oraz kolce!
W sobotę był sprawdzian i statyw spisał się na medal, nie musiałem już wstrzymywać oddechu i walić po trzy zdjęcia jak w przypadku Velbona. Także jeśli ktoś szuka jak najtańszej stabilności to polecam - Benro A2970.
Benro to górna półka.
Polecam jednak, po mocnym dokręceniu wszystkich możliwych miejsc robić zdjęcia albo z podniesionym lustrem albo w LV.
Ja robię w LV z ostrością "przez matrycę" i 2s zwłoki z pilota. I tylko w naprawdę koniecznych sytuacjach wysuwać kolumnę środkową.
Testy które sam zrobiłem na 2 swoich i 2 kolegów statywach/głowicach. Pouczające o różnicach pomiędzy statywami, o tłumieniu drgań i wysuwaniu kolumny środkowej.
Do body na statywie przymocować wskaźnik laserowy tak by plamka padała na ścianę w odległości 5 - 7 metrów.
Obserwując plamkę na ścianie wyzwalać (zdalnie) migawkę.
jp
Co wybrać stabilnego dla tele i 3kg, z głowicą kulową a jednocześnie mobilnego dającego się złożyć do 55cm? Bo z tego co widzę to można mieć albo jedno albo drugie w cenie do 500.
Nogi z głowicą, mogę trochę przekroczyć. Testowałem Triopo ME-3230X8C z NB-1S i B-3, ale tak samo buja jak Benro IT25. Najsłabszy punkt to moim zdaniem nogi. Wg. parametrów polecany tutaj Benro A-268 ostatnią sekcję ma nawet cieńszą niż IT25. Kolejny testowany to Slik pro 500 dx - zauważalnie lepszy ale niezbyt mobilny.