Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Czyli Canon coś zepsuł w firmware od 5D III. Jeżeli dwie puszki, z trzema szkłami nie trafiają, a z przypadkową 6D jest wszystko OK, to znaczy, że Canon stacza się w kierunku producentów niezależnych. :D
Ponieważ na zagranicznych forach nie słychać o podobnych problemach z 5D3, więc może chodzi o to, że wielcy producenci od dawna wpadli na genialny pomysł, aby różnicować jakość swych produktów w zależności od kraju odbiorców. I tak do USA i innych krajów pierwszego świata wysyłają najlepszej jakości produkty, a do krajów drugiego i trzeciego świata wysyłają to, co kontrola jakości zakwestionowała i czego nigdy by się nie ośmielili wysłać np. do Wielkiej Brytanii, czy Francji.
W USA klient zwykle może bez żadnego problemu zwrócić aparat bez żadnych wad, z którego nie jest zadowolony, nawet kilkakrotnie, a u nas jest to raczej niemożliwe.
Znana jest od dawna sprawa, że te same markowe proszki do prania sprzedawane w Niemczech mają zupełnie inną jakość niż te, które się sprzedaje np. w Polsce.
Tylko wcale nie jest tak, że problem dotyczy jednej puszki, jak ktoś tu wcześniej wspomniał
Problem ma Habakuk, problem mam ja (od nowości, puszka była w serwisie chyba 7 razy wliczając hamburg), problem miał Ripek (?), problem ma Tomdz ( sprawdzał dwa korpusy, drugi w końcu wrócił do sklepu z reklamacją), problem był jeszcze u dwóch użytkowników z wątku i znajomych Habakuka, więc to nie jest jednostkowa sprawa. Myślę, że spokojnie byśmy naliczyli 10 korpusów, co w skali produkcji Canona jest marginesem, tym samym powinni wymieniać od ręki.
Na zagranicznych forach, może nie masowo, ale przytaczaliśmy odpowiednie wątki. Jak to zostało rozwiązane-nie wiem, nie odpisali mi. Pewnie wymienili im korpusu.
Dodam jeszcze, że Pikczer wspominał, że wybierał z pięciu puszek... No chyba, że cztery były genialne, a ta piąta to po prostu Einstein wśród Marków III ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Tylko wcale nie jest tak, że problem dotyczy jednej puszki, jak ktoś tu wcześniej wspomniał
Problem ma Habakuk, problem mam ja (od nowości, puszka była w serwisie chyba 7 razy wliczając hamburg), problem miał Ripek (?), problem ma Tomdz ( sprawdzał dwa korpusy, drugi w końcu wrócił do sklepu z reklamacją), problem był jeszcze u dwóch użytkowników z wątku i znajomych Habakuka, więc to nie jest jednostkowa sprawa. Myślę, że spokojnie byśmy naliczyli 10 korpusów, co w skali produkcji Canona jest marginesem, tym samym powinni wymieniać od ręki.
Na zagranicznych forach, może nie masowo, ale przytaczaliśmy odpowiednie wątki. Jak to zostało rozwiązane-nie wiem, nie odpisali mi. Pewnie wymienili im korpusu.
Na pewno niezadowoleni z ważnych dla Canona rynków niezwłocznie otrzymali nowe korpusy, a Polska, niestety, nadal pozostaje dla naszej ulubionej firmy rynkiem drugiej (lub trzeciej) kategorii, o który nie bardzo warto się starać.
dostałem właśnie kolejne 5d3 do porównania i to jest fenomen - po prostu trafia z każdym szkłem, z każdego dystansu, ze szkłami, które wymagały regulacji na innych body - tu nie wymagają, MA OFF. szok
No proszę! Oby teraz ktoś mądry wyraził zgodę na wymianę...
Narożnikowe punkty też idealnie trafiają z 35L/24L?
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
dostałem właśnie kolejne 5d3 do porównania i to jest fenomen - po prostu trafia z każdym szkłem, z każdego dystansu, ze szkłami, które wymagały regulacji na innych body - tu nie wymagają, MA OFF. szok
Zanim dojdzie do wymiany, pozwól żeby skopiowali jeden dokładnie taki sam dla mnie :mrgreen:
Witajcie,
Przeczytałem wątek i szczerze powiedziawszy mam w gaciach.
Za jakieś 2 miesiące ma się pojawić u mnie puszka 5d mk III. Co zrobić żeby trafić w dobry egzemplarz? Zamawiam sporo sprzętu u jednego dostawcy i w tym właśnie mk III. Niestety firma znajduje się na drugiej stronie Polski i dojazd po sprzęt odpada.
Wiecie może czy problem występuje ze świeżymi puszkami wyprodukowanymi w tym roku?
Liczę na Wasze dobre rady :)