Jeśli zasłuży, to rzeczywiście powinien się ukarać, ale nie musi tego robić na rynku... :mrgreen:
Wersja do druku
nie pamietam kiedy Canon ostatnio przez dwie generacje xxD z rzedu zwiekszal ilosc Mpix.
zwlaszcza, ze z tych 2 Mpix raczej g* wyniknie
choroba psychiczna onanistow: wiekszy numerek => lepiej.
co konkretnie mialby dac DIGIC IV? pytam, bo wiem co moze DIGIC III i jakie sa jego ograniczenia, i praktycznie nie widze jakiejkolwiek potrzeby jego zmiany w kolejnej generacji xxD. moze za 2 generacje.
a to ze ma wiekszy numerek absolutnie g* znaczy dla mozliwosci aparatu. w folderze mozna wydrukowac duzy symbol dla imbecyli, dla ktorych wazne sa ladne ikonki i szumnie brzmiace nazwy.
bo Nikon u siebie wrzucil taki pic?
przypominam: Canon jest producentem drukarek, nie telewizorow :)
ciekawi mnie tez rzeczywisty sens wyjscia HDMI? poza kolejnej duza ikona
w folderze reklamowym, nad ktora onanisci moga sie trzasc z zachwytu.
wyjscie HDMI wiekszosci uzytkownikow xxD nic nie da.
prawdopodobne. do tej pory co 2 generacje xxD Canon dorzucal
punkty AF. czyli 50D pewnie bedzie mialo... 13 punktow ;)
moze. ale nie nastawialbym sie na drastyczny skok. z drugiej
strony, te ekrany i tak robi wszystkim Sony a koszt pewnie jest
niewiele wiekszy od takiego g*, jakie Canon wlozyl w 30D czy 40D.
wiec pewnie dorzuca
prawdopodobne, ale ja bym tu szukal innej mozliwosci. Live View
dopracowany do takiego stopnia, ze moze chodzic non-stop
(jakies "dochladzanie" matrycy albo inne cy-co).
taki krok wstepny do wrzucenia LV w xxxD i zdobycia szturmem serc
dzisiejszych malpkopstrykaczy, ktorzy wreszcie nie beda sie musieli
"meczyc" z celownikiem optycznym (de facto, przy wielkosci celownikow
w trabantach, to slowo "meka" nie odbiega daleko od prawdy).
moze tak, moze nie. poczekajmy co 5D pokaze.
w xxD? zero szansy
co bym chcial zobaczyc w 50D:
- normalnie rozwiazany MLU (po 20 z latach systemu EOS naprawde byloby milo, gdyby Canon wspial sie na wyzyny)
- C.fn. do zamiany miejscami pokretel (zmiana rol glownego kolka po przelaczeniu z M na A doprowadza mnie do szewskiej pasji. w 1-kach Canon to ma w C.fn.-ach.)
- mocniejszy korpus
- konfigurowalny pomiar na swiatla w LV. czyli analiza jasnosci obrazu i dobor ekspozycji tak, zeby w wybranym przez uzytkownika stopniu przepalic (lub nie) histogram.
Tu się akurat troszkę mylisz. Przynajmniej póki co... Canon do spółki bodajże z Toshibą (tego nie jestem pewien) stworzył i promuje telewizory zbudowane na wyświetlaczach SED. Koncepcja bardzo fajna, łączy zalety kineskopu (jakość obrazu, szczególnie czerni, brak problemów z odświeżaniem) i LCD (wysoka rozdzielczość, mała głębokość obudowy), ale wprowadzona na rynek chyba trochę za późno. Konkurencja LCD i plazm zdążyła "się zasiedzieć". Nie wiem, czy w Japonii (pierwszy rynek, na którym odbiorniki SED miały być sprzedawane) dostępne są TV z logo Canon, ale faktem jest, że firma ta ma związek z tym segmentem rynku elektroniki użytkowej.
HDMI jest się standardem, jeśli chodzi o typową łączówkę w odbiorniku TV wysokiej rozdzielczości (a takowe dominują na rynku). Chcąc wyświetlić możliwie jak najlepszy obraz na telewizorze HDTV jesteś skazany na HDMI.Cytat:
ciekawi mnie tez rzeczywisty sens wyjscia HDMI? poza kolejnej duza ikona
w folderze reklamowym, nad ktora onanisci moga sie trzasc z zachwytu.
wyjscie HDMI wiekszosci uzytkownikow xxD nic nie da.
Oczywiście pozostaje pytanie, jak wielki odsetek użytkowników korpusów xxD wyświetla zdjęcia na telewizorze wprost z aparatu...
pytanie: ile fps-ow i jaki rozmiar matrycy musialoby 50D miec, zeby DIGIC III lub DualDIGIC III sie nie mogl wyrobic?
po co sa kolejne wersje DIGIC-ow to ja wiem. kwestia tylko realnego spojrzenia na to, czy faktycznie potrzebny jest nowy DIGIC, czy po prostu takie bijace piane ziomki wrzucaja wiekszy numerek, zeby wygladalo bardziej magicznie i wiecej ludzi czytalo ich wypociny.
moim zdaniem (i to z duza przewaga) wygrywa tu bramka numer 2 :)
w czym mialoby to byc lepsze od podpiecia gigabitowym ethernetem (jak szalec to szalec :)) albo chociaz Wifi 108kBps (chyba duze "B" :D ) i ogladania przez kompa z dodatkowa opcja sterowania aparatem?
Panowie, moze jak zaczynacie juz o 50d to utworzcie sobie nowy temat? Bo moze sa jeszcze ludzie, ktorzy mysla nad tym 'przestarzalym' 40d i chca sie jeszcze czegos o nim dowiedziec, a tu taki OT odchodzi.