Raczej nie ;) Z Nikkora:
Wersja do druku
Raczej nie ;) Z Nikkora:
Zoom rybie oko jest do panoram, przy 8mm z 2 lub 3 zdjęć masz całą panorame przy 15mm z 8 zdjęć (dla pełnej klatki). Bez trudu zmiany szkła pytasz klienta ile płaci i dostosowujesz się do jakości :D
Co do 14mm to też bardzo fajna ogniskowa do panoram (na pełnej klatce). Przy wykonywaniu panoramy zachowuje się prawie jak fiszaj 15mm.
Jeśli praca pod światło będzie na poziomie 17-40 to będzie idealnie ;)
(Spóźniony) wół roboczy wszelakiej maści reporterów, szczególnie z 1D3/4. Poza tym nie zapominajmy, że wg pierwszych plotek (kilka miesięcy po anonsie Nikkora; northlight) to miał być 12-24L. Dla mnie nic się nie zmienia, ciekawe tylko czy dobiją optyką chociaż do małego 7-14/4 Panasa.
No jeśli chodzi o panoramki na 14mm to pomijając że jest stałka 14mm, to nadal po co pozostałe 15-24....
Jako wół roboczy dla reporterów to zdecydowanie lepszy jest 16-35 jeżeli chodzi o ogniskowe. Owszem - zgadzam się dla APS-H - super. Tylko skoro wchodzi 1Dx i skończyli zabawę z APS-H to...to po co robić drogie (bo nie wierze w promocje jak na targu we wtorki) szkło do trupa?
Tak myslę, że może to być tylko po to, aby w katalogu mieć bezpośredniego konkurenta do Nikkora, ale że nikt nie wierzy że jakościow będzie to tak samo dobre to dalej nie wiem o co biega :)
Ludzie chcą ładować w takie ogniskowe kupę siana, no to Canon na nich trochę zarobi (o ile plotka się potwierdzić). Pytanie o sens jest bez sensu ;)
14mm 2.8 II L pracą pod światło nie powala. W niektórych przypadkach może bardzo utrudniać pracę. To co może 14mm 2.8 III ? :lol:
Ciekawe jest to, że zoom taki jak 17-40 bardzo dobrze pracuje pod światło a stałki już nie...
Tak jak byłem mocno za 14-24L to chyba się wyleczyłem.
Bo co Canon zrobi jak go wypuści? Wycofa 14LmkII? To by było jedyne logiczne rozwiązanie. Ale to szkło już kosztuje 2350$. Jak za zooma zawołają tyle samo to stałki nikt nie kupi, chyba, że zoom będzie miał gorszą jakość. Z tym, że stałce do nikkora jeszcze brakuje. Bez sensu.
Pewnie będzie super jakość, cena 2500-2800$ (sic! - czytaj w przeliczeniu na PLN ~11-12k). Nie dziękuję poproszę Samyanga na naprawdę specjalne okazje i 16-35L :P
Witam, przejrzałem wątek do tyłu, oraz użyłem szukajki, jednak mi nie pomogła.
Czy wiadomo coś na temat nowej 35/1.4 II ?? bo google też mało co wie..