Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
I znowu idzie OT...
System 32bitowy jest zaprogramowany do obsługi 32bitowego procesora który ma 4GB przestrzeni adresowej.
Jeżeli komputer ma 4GB RAM i 1GB VRAM to procesor ma 5GB do obsłużenia. Ponieważ może zaadresować tylko 4GB, 1GB RAM nie zostanie w ogóle użyty.
To ile pamięci operacyjnej zarezerwuje OS a ile zostanie udostępnione aplikacjom, zależy od wielu czynników i będzie różne pomiędzy różnymi maszynami.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
jeśli jest tak jak piszesz to po prostu napisz pieciolinijkowy program który zaalokuje te mityczne 4GB i wypełni danymi
Nie rozumiem o co Ci tutaj chodzi. Co takiego napisałem co by miało sugerować że jestem w stanie napisać program i to w 5 linijkach, który miałby zaprzeczyć to o czym mówię???
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
artirus
Szukałem i nie znalazłem. Czy jest możliwość automatycznej synchronizacji wybranego katalogu przy starcie programu?
Nie chodzi mi o auto-import bo nie potrzebuje przenosić zdjęć z jednego katalogu do drugiego tylko po to żeby lightroom je zobaczył.
Nie ma takiej opcji. Były takie propozycje, możesz dodać swój głos na stronie Adobe.
Dla zainteresowanych, nowy 4.2RC jest do ściągnięcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
I znowu idzie OT...
System 32bitowy jest zaprogramowany do obsługi 32bitowego procesora który ma 4GB przestrzeni adresowej.
Jeżeli komputer ma 4GB RAM i 1GB VRAM to procesor ma 5GB do obsłużenia. Ponieważ może zaadresować tylko 4GB, 1GB RAM nie zostanie w ogóle użyty.
To ile pamięci operacyjnej zarezerwuje OS a ile zostanie udostępnione aplikacjom, zależy od wielu czynników i będzie różne pomiędzy różnymi maszynami.
Nie rozumiem o co Ci tutaj chodzi. Co takiego napisałem co by miało sugerować że jestem w stanie napisać program i to w 5 linijkach, który miałby zaprzeczyć to o czym mówię???
To nie OT, to tylko uwaga że jeśli masz 4GB to warto pomyśleć o 64bitowym systemie :)
Link do dokumentacji Microsofta opisujący ile pamięci jest dostępne dla aplikacji w systemach 32 bitowych i 64bitowych trzeba jeszcze wiedzieć co czytać więc proponuję pierwsze trzy lub nawet tylko pierwszy wiersz tabelki - aplikacja w systemie 32bitowym ma dostępne 2GB pamięci, 3GB przy sztuczkach :) jak włączysz sztuczki i jeśli zadziałają.
To ile pamięci zostanie użyte przez system, a ile udostępnione dla aplikacji nie zależy od "bardzo wielu czynników" a jedynie od architektury procesora i systemu operacyjnego :).
Memory Limits for Windows Releases
Czy LR 4.1 poradzi sobie z plikami (skany czarno-białych negatywów) ważącymi ok. 450MB zapisanymi w TIFF 16bit na kanał?
Długo będzie wykonywał polecenia i operacje różnymi narzędziami? Co może być najtrudniejsze bądź upierdliwe?
Mam 6GB Ram, Win 7 64bit ultimate.
@jaś wciąż nie rozumiem o co Ci chodzi i do czego pijesz? Temat jest "Wszystkie pytania do LR" więc ciągniesz OT.
Zachowujesz się jak byś próbował coś udowodnić ale jeszcze nie wiem co...
Chciałbym ci odpowiedzieć ale widzę wyraźnie, że albo nie czytasz postów albo nie rozumiesz co czytasz.
Instalował ktoś 4.2 RC ?? Na forach zagranicznych piszą o znacznym wzroście szybkości. Sam jeszcze nie testowałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
gadget_zary
Instalował ktoś 4.2 RC ?? Na forach zagranicznych piszą o znacznym wzroście szybkości. Sam jeszcze nie testowałem.
tak, zrobiłem 2 sesje ślubne na 4.2RC i to co na 4.1 zajmowało mi ok 5 dni, teraz zrobiłem w 2 dni... (tak jak na wersji 3.6)
Szału nie ma, ale u mnie widzę wzrost wydajności (suwaki, crop, pędzel korygujący). Chyba najbardziej widzę wzrost prędkości przy usuwaniu zdjęć oznaczonych jako "do odrzucenia/X". Piszą także o wzroście prędkości przy exporcie do JPG, ale tego nie potwierdzę u siebie. Jeszcze mi się nic nie wywaliło, więc stabilność oceniłbym jak 4.1.
Czy ktoś jeszcze potwierdzi co z szybkością?
Powiedzcie mi czy jest w LR coś takiego jak polar ? Albo jak do czegoś takiego dojść.
Chodzi mi o szyby w samochodzie, jak "przedostać się" do środka samochodu :)
Pewnych rzeczy w obróbce nie przeskoczysz i to jest jedna z nich. Wydaje mi się, że jeśli tego "nie załatwiłeś" przy robieniu zdjęcia, czyli zniwelowaniu odblasku na szybie za pomocą polara, to teraz już nic nie pomoże. (nie piszę o dosyceniu kolorów i podrasowania chmurek/nieba - bo to się da zrobić)
Polara można zaimprowizować zwiększając kontrast lokalnie. Lepiej to zrobić w PS który daje większą kontrolę. Maskowanie w LR jest dość uciążliwe. Jednak mocnych odbłysków nie przeskoczysz i jak lubisz tego typu efekty to warto zainwestować w prawdziwy filtr.
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Czy LR 4.1 poradzi sobie z plikami (skany czarno-białych negatywów) ważącymi ok. 450MB zapisanymi w TIFF 16bit na kanał?
Długo będzie wykonywał polecenia i operacje różnymi narzędziami? Co może być najtrudniejsze bądź upierdliwe?
Mam 6GB Ram, Win 7 64bit ultimate.
Ma ktoś wiedzę i zna odpowiedź?