czyli do notariusza idę z przedwstępną umową?
Briho, ciesz się, że masz maj... Kupa czasu ;)
Wersja do druku
czyli do notariusza idę z przedwstępną umową?
Briho, ciesz się, że masz maj... Kupa czasu ;)
data regulaminu to jedno ale liczy się data podpisania umowy - i umowa musi być podpisana zgodnie z regulaminem obowiązującym w dniu podpisania umowy. U nas była taka sytuacja że ja miałem być żyrantem żony i teściowa emerytka (która ma obecnie 76 lat) - do czerwca obowiązywał regulamin który mówił że żyrantem może być emeryt bez granicy wieku, ale że podpisanie umowy "przeciągnęło się" to nagle przed podpisaniem okazało że w nowym regulaminie jest napisane że emeryt do 70 roku życia - i co ? i nico - trzeba było żyranta innego znaleźć i mogliśmy się oczywiście pyskować - tylko po co? i co dy to dało.. a powody:
"z powodu zmiany regulaminu przyznawania", "z powodu zmiany rozporządzenia ministra", "z powodu zmiany kryteriów przyznawania", "z powodu wyczerpania poprzedniej puli środków a nowa pula wg nowych zasad"- jak nie ma podpisanej umowy to mogą sobie dowolnie cofać a ty możesz im "naskoczyć" - nawet nie ma procedury odwoławczej bo najwyżej ci napiszą, że środki na ten rok wg tych kryteriów się skończyły i im przykro bardzo.. z urzędasami nie wygrasz..
u nas za 3cim razem gość kazał przepisać takie dodatkowe wyjaśnienia ręcznie (bo zmienił się numer załącznika) - żona powiedziała że wydrukujemy w domu bo bardzo nieczytelnie pisze a mieszkamy 2 bloki od urzędu - gość stwierdził że nie szkodzi - po czym jak żona po 20 minutach przyniosła przepisane to stwierdził żeby jednak wydrukować.. i możesz się wkurzać ale urzędnik znajdzie 100 powodów żeby cię uwalić
Ja dzis podpisalem weksel wraz z zyrantami, teraz czekam az PUP dostanie kase (ok. 7-8kwietnia) i wtedy ma nastapic podpisanie umowy oraz przelew... czyli do maja moze sie wyrobia ;)
A co do urzednikow - bez komentarza ;) Chociaz panie w moim urzedzie wydaja sie byc bardzo mile i sympatyczne... ale deczko mi podpadly, bo informacje o dotacji powinienem byl otrzymac najpozniej 24 marca ... a o tym ze na 100% dostane kase dowiedzialem sie dopiero dzisiaj, bo do tej pory wniosek znajdowal sie u pani dyrektor i nie wiadomo bylo czy zostanie pozytywnie zaopiniowany.....................
No i zostalem kolejnym szczesliwcem, w piatek jade podpisac papiery:mrgreen:
niby bez stresu, ale prawie 1,5h oczekiwania na polaczenie z UP bo tyle ludzi dzwonilo, zrobiło swoje. W piatek dam znac co i jak w moim UP odnosnie podpisania aktu notarialnego jako formy zabezpieczenia:smile:
czy sprzęt (środki trwałe) zakupione za kase z dofinansowania mogą być wrzucone w koszta oraz amortyzowane? Słyszałem, że nie....
A w moim UP nikt nie wie o co chodzi, nie umieją udzielić sensownych informacji w sprawie wniosków. Z nieoficjalnych źródeł dowiedziałem się, że podobno były dwa rodzaje wniosków - z logo UE i bez loga. Te z logiem UE rozpatrywane były w pierwszej kolejności i zabrakło pieniędzy dla ludzi, którzy składali wniosek bez logo UE. Ja składałem bez logo, no i teraz podobno czekają na dodatkowe pieniądze do rozdysponowania. Ale ile to potrwa i kiedy dostanę jakąkolwiek "oficjalną" odpowiedź, tego nie wiem. Generalnie pomieszanie z poplątaniem, a UP jak widać nie przestrzega ustanowionego przez siebie prawa (30 dni mieli na odpowiedź i nic sobie z tego nie robią).
Mam pytanie do poinformowanych - wiem, że po otrzymaniu dofinansowania przez rok nie można pracować w innej firmie "na etacie" - czy macie jakieś informacje, czy można w tym czasie (czyli w ciągu pierwszego roku prowadzenia działalności) pracować na zlecenie lub w oparciu o umowę o dzieło?
Dzięki :)
Nie można być zatrudnionym na podstawie Umowy o pracę, a reszta jest dozwolona. Tylko jeśli chcesz mieć niski zus, to nie możesz pracować dla byłego pracodawcy:
Art. 18a. 1. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 8 ust. 6 pkt 1, w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 30 % kwoty minimalnego wynagrodzenia.
2. Przepisy ust. 1 nie mają zastosowania do osób, które:
1) prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej prowadziły pozarolniczą działalność,
2) wykonują działalność gospodarczą na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.
Nie zgadzam sie - ja zostalem poinformowany ze nie mozna pracowac ani na umowe zlecenie, ani tez na umowe o dzielo - jedyny zakres prac jakie mozemy prowadzic musza miescic sie w zakresie dzialalnosci naszej firmy i musza wynikac z przypisanych punktow PKD ktore wpisalismy we wniosku o dotacje.
ja dostałem podobne info (źe nie można na te umowy). Z tym że można wykonywać usługi nie tylko w zakresie PKD wynikającym z wniosku o dotację ale ze wszystkich które są wpisane do ewidencji DG. U nas wiodącym jest fotografia ale są też różnie takie typu prace informatyczne itp. i te bez problemu można wykonywać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam jeszcze że zamiast na zlecenia czy o dzieło większość firm będzie wolała fakturę/rachunek