-
Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM
50 STM owszem, potrafi nie trafić, ale zdarza się to nawet topowym L-kom. Mimo wszystko to świetne, kompaktowe, tanie, bardzo poprawne szkło. Przerobiłem 50mk1,50mk2 i dwie sztuki 50 1.4, został bez zastanowienia STM. Może zamieniłbym na Sigmę Art, ale nie mam ciśnienia bo jest dużo droższa, dużo większa i cięższa, a na to też*patrzę.
-
Trafiłem :) Czwarta sztuka z kolei, ale ostrzy w punkt. Zrobiłem w fotojokerze show ze statywem itd... ale mam! :)
Na tle moich dotychczasowych szkieł jakość powala, szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takiej różnicy, myślałem, że to po części legendy.
-
W końcu udało mi się przetestować szkiełko tak na dobre a nie tylko głupia pstrykanina.
No i kurczę muszę przyznać, że jak za tą cenę to szkiełko robi mega robotę!
Rozpatrywałem różne warianty, a to 50'tka Sigmy a to Canonowska 1.4 ale zaryzykowałem i jestem mega zadowolony. Luka między 35mm a 100mm zapełniona idealnie :)
Jedyne do czego można się przyczepić szukając dziury w całym to fakt, że jak mamy wysuniętą przednią soczewkę na wyłączonym aparacie to nawet jak przełączymy przełącznik na manualne ostrzenie i tak jej nie schowamy. Trzeba włączyć aparat i dopiero uda się schować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
W końcu udało mi się przetestować szkiełko tak na dobre a nie tylko głupia pstrykanina.
No i kurczę muszę przyznać, że jak za tą cenę to szkiełko robi mega robotę!
Rozpatrywałem różne warianty, a to 50'tka Sigmy a to Canonowska 1.4 ale zaryzykowałem i jestem mega zadowolony. Luka między 35mm a 100mm zapełniona idealnie :)
Jedyne do czego można się przyczepić szukając dziury w całym to fakt, że jak mamy wysuniętą przednią soczewkę na wyłączonym aparacie to nawet jak przełączymy przełącznik na manualne ostrzenie i tak jej nie schowamy. Trzeba włączyć aparat i dopiero uda się schować.
Ten obiektyw jest mega. Nawet nie wiedziałem, że będę nim z powodzeniem robił plenerowe sesje rodzinne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Nowe korpusy mają już opcję automatycznego chowania tubusu podczas wyłączania (dotyczy naleśników i 50-tki STM) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Ten obiektyw jest mega. Nawet nie wiedziałem, że będę nim z powodzeniem robił plenerowe sesje rodzinne.
Kupiłem to szkło nieco ponad 2 tygodnie temu ale dopiero w sobotę miałem okazję przetestować w terenie właśnie na rodzinnym plenerze i się nie zawiodłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nowe korpusy mają już opcję automatycznego chowania tubusu podczas wyłączania (dotyczy naleśników i 50-tki STM) :)
A tego nawet nie wiedziałem więc dzięki za info! Szkoda, że w 6D już tego nie dali, ale jakoś ogarnę bo to jedyne szkło w torbie z tą przypadłością.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Wystarczy załozyć dekielek i nacisnąć spust do połowy - schowa się szukając ostrości.
-
Forumowicze, czy wasza 50mm STM tez jest tak głośne, w obu trybach, AF i MF wyraźnie słychać silnik, i to głośny silnik. Dla porównania mój kitowiec 18-135 STM jest bezszelestny..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
IreuN
Forumowicze, czy wasza 50mm STM tez jest tak głośne, w obu trybach, AF i MF wyraźnie słychać silnik, i to głośny silnik. Dla porównania mój kitowiec 18-135 STM jest bezszelestny..
nie stwierdzilem
dodam troche pikseli od siebie, bo cos malo w tym watku...
-
U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja jak w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=xCio7bxLltI
Zwracać ten obiektyw do sklepu, czy co robić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
IreuN
U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja jak w tym filmiku:
Kolego, to nie jest głośno. Chcesz ciszej to sobie kup obiektyw z USM. 18-135 może działa ciszej ale nie róbmy afery z głośności 50/1.8STM. Podepnij sobie wersję MKII i porównaj.
-
Dobrze, no to mnie uspokoiłeś, po prostu martwiłem się różnicą miedzy 18-135 STM a tą 50mm STM, w końcu niby to ten sam silniczek, a działa zgoła odmiennie. Anyway.. Dziękuję wam koledzy! ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
IreuN
Tak to niestety wygląda w praktyce. Canon reklamuje STM jako CICHY, ale bez zastrzeżeń można to powiedzieć o 18-135 czy 55-250. O 40/2.8 czy 50/1.8 już niekoniecznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
IreuN
Dobrze, no to mnie uspokoiłeś, po prostu martwiłem się różnicą miedzy 18-135 STM a tą 50mm STM, w końcu niby to ten sam silniczek, a działa zgoła odmiennie. Anyway.. Dziękuję wam koledzy! ;)
Aby jeszcze bardzie ciebie uspokoić wklejam link:
https://www.youtube.com/watch?v=IHf6Whei2fM
-
Nabyłem dzisiaj i zamieszczam kilka odczuć:
Jako że miałem wcześniej 50 1,4 i stosuję 50 jako uniwersalny obiektyw spacerowy to mogę się odnieść do poprzedniego:
50 STM ostrzy bliżej co jest bardzo często dla mnie przydatne,
50 STM ustawia ostrość może trochę wolniej ale w moim odczuciu bardziej precyzyjniej niż 50 1,4,
Przejście całej skali 50 STM zajmuje dłużej niż 50 USM, ale myślę że to wynika z minimalnej odległości ostrzenia.
50 1,4 USM jest jaśniejszy bo 1,4 a nie 1,8 STM - ale 1,4 i 1,6 prawie wcale nie używałem bo w ciemnych pomieszczeniach przy dużym ISO np.: 1250 i odszumieniu w lightroomie nie można było uzyskać satysfakcjonującej ostrości a przy zdjęciach pod światło lub w ostrym świetle przeszkadzała mi aberracja...
Rozstanie pół roku temu z 50 mm 1,4 USM przeżyłem bardzo, ale dzisiaj po zakupie 50 1,8 STM w moim odczuciu zyskałem więcej bo: oszczędność ok 1000zł w kieszeni i minimalna odległość ostrzenia. Niby straciłem dwie działki jasności ale jak pisałem wcześniej nie używałem.
Ogólnie obydwa szkła bardzo dobrze współpracują z 6D a STM przy filmowaniu ciszej ustawia ostrość niż w trybie fotograficznym, ale w moim odczuciu wolniej.
Mam nadzieje że te uwagi pomogą kolegom i koleżankom przy zakupie standardu Canona.
-
Witam.
Też potwierdzam wysoką użyteczność tej stałki. Używam ze staruszkiem 5D i jest naprawdę super. Trafia w punkt za każdym razem.
-
dodam od siebie trzy fotki...
szklo przyleglo do mnie. kupilem troche jako tania zatyczke do 100D, taka ze raz na jakis czas da mi jasne krotkie telefoto... ale uzywam coraz czesciej w plenerze i podoba mi sie to co robi...
fufrejm...
i crop...
-
piękne zdjęcia :) zdradzisz jak obrabiałeś?
-
zwyczajowo. import LR, korekta WB, wybor profilu kolorow i kontrast/nasycenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale uzywam coraz czesciej w plenerze i podoba mi sie to co robi...
Popieram w 100 procentach :) Na cropie jest trochę ciasno, ale dla tej jakości mogę odejść kilka kroków. Byłem sceptyczny co do zachwytów nad tym szkłem, ale się przekonałem :)
-
Ja mam pytanko. Czy warto sprzedac 50 1.8 II dolozyc do tego okolo 300 zl i zakupic 50 1.8 stm?
-
-
Ostatnio kupiłem używkę STM w stanie idealnym za 329PLN, więc albo chcesz STM nową, albo Twoja II jest w fatalnym stanie :)
-
Kupilem nowke za 479zł z wliczonym juz kurierem. Mysle, ze dobra cena. Mam juz dosc manuali, ktorymi ostatnio wylacznie fotografowalem i chce znowu wrocic do prostych AF. Ogolnie spodziewalem sie lepszego obrazu na 1.8, ale nie jest zle. Wczesniej czesto uzywalem canona FDn (new FD) 50/1.8 przerobiony na nikon F (z adapterem na EF) i byl to mega zestaw - chyba najlepsza 50 1,8 manualna jaka uzywalem. Zrobilem porownanko i chyba sa bardzo podobne na 1.8:
fdn 1.8
https://s5.postimg.org/yrc2c3flj/IMG_0308.jpg
stm 1.8
https://s5.postimg.org/ac3ub1gon/IMG_0314.jpg
z canona 450D
Cos sie pelne jpg nie cha pokazac, moze teraz:
https://www.dropbox.com/s/sh3fp31xf6..._0308.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/i9oc4owa82..._0314.JPG?dl=0
-
Witam.Mam Canon EF-S 24 mm f/2.8 STM, chciałbym dokupić jeszcze Canon EF 50mm f/1.8 STM i tu moje pytanie do posiadaczy obydwu tych szkiełek, czy jakość obrazka w 50 jest tak dobra ( chociaż dobra w przypadku EF-S 24 to zdecydowanie za mało powiedziane) jak w EF-S 24 mm f/2.8 STM?
Pozdrawiam.
-
Mam oba. I wg mnie ostrość jest podobna, oczywiście 50mm przymknietego do 2.8. Bo na pełnej dziurze jest jako tako, do portretu się nadaje.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
Oglądałem troszkę sampli w necie i nie wygląda to na 1.8 najgorzej.Tu na forum czytam że jest hm .... no mogło być lepiej, nawet co niektórzy piszą że jest żle. Ta 50 ma służyć mi do foto " przedmiotów " , kwiatków i takich różnych tam :) .Czy to dobry wybór?Oczywiście mówimy o ASP-C, więc ogniskowa wypada na 80 mm.
-
Nada się. Ja tym robię produkty, ale przymykam do f8 więc nie mam się do czego przyczepić :) za pełnej dziurze jest za mała głębia ostrości
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dredorc40
Oglądałem troszkę sampli w necie i nie wygląda to na 1.8 najgorzej.Tu na forum czytam że jest hm .... no mogło być lepiej, nawet co niektórzy piszą że jest żle. Ta 50 ma służyć mi do foto " przedmiotów " , kwiatków i takich różnych tam :) .Czy to dobry wybór?Oczywiście mówimy o ASP-C, więc ogniskowa wypada na 80 mm.
Miałem ten obiektyw 50stm przez jakiś czas i akurat ostrość i kontrast ma bardzo dobre. Autofocus bardzo precyzyjny, celny. Choć w trudnych warunkach oświetleniowych mocno zwalniał i czasem błądził. Raczej byłem pod wrażeniem, że coś tak dobrego można dostać za niecałe 500zł. Sprzedałem ze względu na bokeh. C50/1.4usm jest w tej kwestii sporo lepszy. Jeśli dla Ciebie ta cecha jest nieistotna to brać 50stm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dredorc40
Ta 50 ma służyć mi do foto " przedmiotów " , kwiatków i takich różnych tam :)
Małych przedmiotów, detali, kwiatków wypełniających cały kadr, czyli szukasz szkła do "makro"?
-
1 załącznik(ów)
Jeżeli do stricte macro to może lepiej po prostu kupić obiektyw macro. Jeżeli uniwersalnie i macro przy okazji to polecam Raynoxa 250. Robiłem nim z tą 50-tką zbliżenia iglic do aerorafów które są maleńkie i wychodzą przyzwoicie. Poniżej przykład.
Załącznik 1818
Kwiatki nie uciekają więc trzeba pomyśleć czy potrzeba inwestować no i czy złapiesz bakcyla. Ja raynoxa kupiłem używkę za 100zł.
-
Raczej jako szkiełko uniwersalne.Miałem kiedyś Raynoxa 250, używałem go w Panasonicu kompakcie niestety sprzedałem.Decyzja zapadła kupuje ta 50, mam nadzieje że nie wypadnie dużo gorzej od 24mm/2.8.
-
Jak nie będzie uszkodzona sztuka to musi być dovrze. W wątku obok wrzuciłem porównanie fotek 50 i 85 (z tym że akurat po to żeby zapytać czy ta 85 jest taka beznadziejna) i 50 przy tym to żyletka.