-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Spokojnie, to tylko dane z photorumors:
30mpx
DIGIC 7
ISO 100-51200 (204,800)
9fps
4K video
Headphone jack
Touchscreen
CFast 2.0 & SD card slots
Built-in WiFi & GPS
61 autofocus points (41 cross type)
Reduced weight
Could feature both CFast 2.0 and a SDXC UHS-II slots
Two different EOS 5D MIV kits will be available: one with the EF 24-70mm f/4L IS and the other with the rumored new EF 24-105mm f/4L IS II lens
Price: $3,299 USD
Mnie się to słabo widzi.
- 30mpx (mnie niepotrzebne, ciekawe jak z szumem)
- 4k video ( nie interesuje mnie)
- Touchscreen (dla mnie zupełnie niepotrzebne)
- GPS, WIFI (niektórym może się przydać)
- Reduced weight (już tłumaczę: będzie bardziej plastikowy, bo wifi i gps...)
Jeszcze cena. 3299 dolców co daje jakieś 12700 ale myślę, że spokojnie u nas ponad 13 tys.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jak tam Państwo? Kupujecie?
Właściwie to na razie nie wiadomo co. Jednak jeśli specyfikacja się potwierdzi to ja nie jestem zainteresowany.
-
Jak pisałem - info z photorumors miedzy innymi. Jednakże informacje nt. specyfikacji pojawiają sie juz w wielu źródłach i są identyczne i raczej taka będzie. Co do ceny ważniejsze, ze będzie nizsza od startowej mk3, bo przynajmniej nie będzie kolejnej megaceny.
Tak, 24-105II będzie kitem do IV.
Natomiast tez myślę, ze mk3 dla wielu będzie lepszym aparatem niż jest teraz ? jak zwykle zreszta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Co do ceny ważniejsze, ze będzie nizsza od startowej mk3, bo przynajmniej nie będzie kolejnej megaceny.
Teoretycznie ma być niższa o 200 dolców. Tylko kogo teraz interesuje startowa cena 5D III?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Teoretycznie ma być niższa o 200 dolców. Tylko kogo teraz interesuje startowa cena 5D III?
Chodzi o trend. I o to, ze IV będzie za kilka miesięcy tez chodzić po 10k pln (jezeli kurs walut nie padnie). I o to, ze - no właśnie - czy mk3 stanieje?
Poza tym patrząc na politykę Canona jestem zdziwiony, ze cena ma być taka, a nie np. 3999 Z drugiej strony ciekawe jak bardzo przyoszczedzili na materiałach, bo jezeli jednocześnie ma być lżejszy to może czerpali z budowy 6d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Chodzi o trend. I o to, ze IV będzie za kilka miesięcy tez chodzić po 10k pln
optymista ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
I o to, ze - no właśnie - czy mk3 stanieje?
wątpię, może o 200 zł
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Z drugiej strony ciekawe jak bardzo przyoszczedzili na materiałach, bo jezeli jednocześnie ma być lżejszy to może czerpali z budowy 6d.
Nie mieli wyjścia. Pewnie góra nie będzie miała wzmocnienia jak w 6D ze względu na GPS i wifi.
-
Myślę też, ze trochę ich z cena stopuje konkurencja. Bo jednak pomijając wszystko inne Nikon jest w body tańszy, Pentax tez dał dobrą cenę.
-
Ciekawe jak bedzie wygladalo iso 6400, sam w 5d3 nie wchodze wyzej niz 1600.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Sam jestem ciekaw jak sobie poradzili z szumami na wyższym ISO przy 30mpx. Aż tak wymagający to nie jestem. ISO 1600 to już mi stykało nawet w starej piątce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Chyba jednak przesadzasz. Akurat w 5d3 nie mam problemu z użyciem 6400.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Chyba jednak przesadzasz. Akurat w 5d3 nie mam problemu z użyciem 6400.
To raczej ze mna jest problem, nie radze sobie z obrobka przy tak wysokim iso (moze musze bardziej doswietlac).
-
To jak wyglada specyfikacja nic nie mowi, mnie ciekawi co zrobili z matryca, czy nadal sd bedzie zwalniac wszystko, czy powiazali pomiar swiatla z punktami af a nie tylko centralnym.
-
Rewolucji w wysokim ISO nie będzie, bo na razie nie ma skąd. Jeśli ktoś będzie patrzeć na szumy per pixel, to możliwe że nawet będą wyraźnie większe niż w obecnym 5dIII (bo więcej MPx i pewnie dual pixel czyli efektywnie wyjdzie prawie 50MPx).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Jeśli ktoś będzie patrzeć na szumy per pixel, to możliwe że nawet będą wyraźnie większe niż w obecnym 5dIII
Tym bardziej podziękuję.
-
specyfikacja ciekawa, nie moja półka więc czytam tylko aby mieć przybliżenie tego na co mogą sobie pozwolić w następnej wersji 6D :mrgreen: rewolucji z wyjątkiem dualpixel - kttóre nie widać aby coś wnosiło (może poza problemami) - nie widać i to dobrze 5DIII to przyzwoity aparat i nie ma co go ulepszać na siłę - wystarczy się skupić na sensorze :mrgreen: - mniejsza waga - taka będzie tendencja - systemowe kompakty czyli bezlusterkowce cisną marketingowo ile wlezie, inne dodatki typu wi-fi czy gps staną się standardem ale do pełnego wykorzystania ich potencjału jeszcze daleko, 30 mpix fajnie :mrgreen: bo w 6DII mogą dać 28mpix :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Tym bardziej podziękuję.
No ale per obrazek mogą być ciut mniejsze ;)
--- Kolejny post ---
Swoją drogą to sobie tak spekuluję, a nie wiem nawet (nie porównywałem) jak to się ma 1dx2 do 1dx? Różnica powinna być z grubsza podobna.
-
Coś nt cen
Byłem kilka dni temu w dużym sklepie foto w polandzie i taki
100-400 II z 8200 w kilka dni poszedł na 8700
I ma jeszcze zdrożeć
Podobno to jest jakaś polityka canona że sprzęt ma kosztować wszędzie na swiecie tyle samo aby ograniczyć taki np import z hk za 7400
Tylko jakby nie można było zrównać cen w dół. ....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
specyfikacja ciekawa, nie moja półka więc czytam tylko aby mieć przybliżenie tego na co mogą sobie pozwolić w następnej wersji 6D
żebyś się nie zdziwił :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mmteam
Podobno to jest jakaś polityka canona że sprzęt ma kosztować wszędzie na swiecie tyle samo
Serio? To ja poproszę takie ceny jak są w USA. Takiego 6D można tam zakupić ok. tysiąc złotych taniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
żebyś się nie zdziwił :mrgreen:
--- Kolejny post ---
nie zdziwię się bo nie spodziewam się że dostanę to samo za połowę kasy :mrgreen:, dostanę mniej, pytanie tylko ile mniej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
dostanę mniej
Niekoniecznie dostaniesz mniej. Możesz dostać więcej mpx :) (w porównaniu do starego 6D).
Ogólnie jak znam Canona to dostaniesz dodatkowo coś, czego w 5D IV nie będzie.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Gibany ekranik
może jednak nie gibany ekranik - nie prowokujmy działu badań i rozwoju naszej ulubionej firmy bo jeszcze gotowa to zrobić :mrgreen:
za to w 5D iV będziesz zmieniał parametry nosem na dotykowym ekraniku :mrgreen:
-
Albo będą sie same zmieniały podczas fotografowania po przypadkowym dotknięciu :-))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
za to w 5D iV będziesz zmieniał parametry nosem na dotykowym ekraniku
Zapewne wymyślą jakąś blokadę. Dotyk trzeba będzie aktywować kombinacją przycisków albo w menu.
Nie zmienia to faktu, że taka funkcjonalność jest mi zbędna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Zapewne wymyślą jakąś blokadę. Dotyk trzeba będzie aktywować kombinacją przycisków albo w menu.
Nie zmienia to faktu, że taka funkcjonalność jest mi zbędna.
Wystarczy czujnik, tak samo jak dzialaja telefony komorkowe.
-
Panowie, ale ja żartowałem przeciez raczej nie odwalą kuchy na tym polu.
-
ja też żartuję :mrgreen: ale dlaczego mają kuchy nie odwalić wystarczy że księgowy zmultiplikuje 20 centów na czujnik przez liczbę potencjalnie sprzedanych egzemplarzy i czujnik zniknie z projektu - znam takie korpusy gdzie ktoś (biip biiip) zaoszczedził na czujniku :mrgreen: który jest w trzycyfrowych podstawowych rebelach i pewnie kosztuje dolara ale jakiś geniusz musiał go obciąć - blokady dotykowego nie będzie (będzie w wersji V) - jak się foci to trzeba na nos uważać :mrgreen:
-
W 1dx2 jest touch screen, ale nie dziala we wszystkim.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
no właśnie w 5D nie może być tak dobrze jak 1dx2 :mrgreen: ustawienia bedą zmienialne nosem, blokady nie będzie
-
Bedzie dzialac tylko w trybie LV i po problemie
-
Nie bedzie ani ekranu tylnego ani górnego.
Do obsługi i zmiany parametrów potrzebny będzie iPhone z odpowiednią aplikacją kupowaną osobno.
Do podpięcia obiektywów z bagnetem EF potrzebny będzie specjalny adapter.
W wizjerze, który zastąpi pryzmat pentagonalny widoczne będzie 66% obrazu przy ogniskowej 50mm.
Format zdjęcia będzie pionowy.
-
Panowie, widzę, nie na bieżąco ;)
Canon ma ekran dotykowy w lustrzankach od 3 (!) lat i rozwiązanie to jest przynajmniej bardzo dobre.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Do obsługi i zmiany parametrów potrzebny będzie iPhone z odpowiednią aplikacją kupowaną osobno.
W wizjerze, który zastąpi pryzmat pentagonalny widoczne będzie 66% obrazu przy ogniskowej 50mm.
To jakiś nowy aparat od apla? ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Canon ma ekran dotykowy w lustrzankach od 3 (!) lat i rozwiązanie to jest przynajmniej bardzo dobre.
Raptem w trzech modelach, przy czym w jednej lustrzance FF. Dodatkowo funkcjonalność owego toczskrina w 1DXII jest praktycznie mocno ograniczona (jedynie LV, wybór punktu AF itp.).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
To jakiś nowy aparat od apla? ;)
Starałem się wyczerpać listę absurdów przypisywanych nowemu 5DIV. Zresztą powołałem się na istniejące już pomysły :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Starałem się wyczerpać listę absurdów przypisywanych nowemu 5DIV. Zresztą powołałem się na istniejące już pomysły :mrgreen:
No trudno. Dalej trzeba będzie czekać aż wreszcie wyciągną z szafy to legendarne 3D :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
No trudno. Dalej trzeba będzie czekać aż wreszcie wyciągną z szafy to legendarne 3D :mrgreen:
W ogóle wygląda na to, że fotografia jako hobby czy zawód polega na tolerowaniu przestarzałych półśrodków i niepotrzebnych a drogich wynalazków w oczekiwaniu przez dziesięciolecia aż rzucą na rynek coś porządnego i rewolucyjnego żeby wreszcie zakończyć rzeźbienie w stolcu i zacząć poważny imaging czy photography.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Raczej w niczym nie działa... Poza kliknięciem pktu AF!!! Tyle
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Panowie, widzę, nie na bieżąco ;)
no popatrz jak kupowałem swój ostatni korpus to też tak myślałem o czujniku wyłączającym ekran (wykrywa ryj :mrgreen: jak sie przyłoży aparat do twarzy) miałem taki w 500D był bardzo dobry i 500D miałem ze trzy lata czyli technologia okrzepła a tymczasem zdziwka w nowym korpusie nie ma czujnika :mrgreen: jedyne pocieszenie to sensor o niebo lepszy od słynnego 15 megapixelowego - oglądałem dzisiaj jakieś zdjęcia (z tego 15mpix) bo mam jeszcze zupełnie przyzwoite stare kadry (leżakujące na dysku) wiedziałem że ta matryca była porażką ale po 2 latach przerwy jeszcze dobitniej widzę tą kiszkę.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
W ogóle wygląda na to, że fotografia jako hobby czy zawód polega na tolerowaniu przestarzałych półśrodków i niepotrzebnych a drogich wynalazków w oczekiwaniu przez dziesięciolecia aż rzucą na rynek coś porządnego i rewolucyjnego żeby wreszcie zakończyć rzeźbienie w stolcu i zacząć poważny imaging czy photography.
aparat ma być maksymalnie prosty, większość popierdułek mogą sobie darować - w fotografii finalnie liczy się tylko obraz - o resztę nikt nawet nie zapyta jak obraz będzie dobry.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
optymista - wizjera nie bedzie przecież kadrowanie na zombie to teraz standard nawet w lustrzankach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
no popatrz jak kupowałem swój ostatni korpus to też tak myślałem o czujniku wyłączającym ekran (wykrywa ryj :mrgreen: jak sie przyłoży aparat do twarzy) miałem taki w 500D był bardzo dobry i 500D miałem ze trzy lata czyli technologia okrzepła a tymczasem zdziwka w nowym korpusie nie ma czujnika :mrgreen: jedyne pocieszenie to sensor o niebo lepszy od słynnego 15 megapixelowego - oglądałem dzisiaj jakieś zdjęcia (z tego 15mpix) bo mam jeszcze zupełnie przyzwoite stare kadry (leżakujące na dysku) wiedziałem że ta matryca była porażką ale po 2 latach przerwy jeszcze dobitniej widzę tą kiszkę.
Hehe, 500d? To bylo z 6 lat temu, a nie trzy. To po pierwsze. Po drugie, to nie o czujnik się tutaj rozchodzi (w kontekście ekranu dotykowego). A po trzecie, i tylko tutaj się zgodzę, matryca w 500d rzeczywiście była kiepska :) Nawet w porównaniu do 80d :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Hehe, 500d? To bylo z 6 lat temu, a nie trzy. To po pierwsze. Po drugie, to nie o czujnik się tutaj rozchodzi (w kontekście ekranu dotykowego). A po trzecie, i tylko tutaj się zgodzę, matryca w 500d rzeczywiście była kiepska :) Nawet w porównaniu do 80d :lol:
Była nie gorsza, a nawet nieco lepsza niż 50d. W zasdzie późniejsze matryce były takie same, tylko miały bardziej zaawansowane odszumianie na wyższych ISO. Z dobrym odszumianiem softwarowym obrazki z 500d na ISO 6400 będą takie same jak z 60d czy 70d.
-
Świeże wieści z rumorsów odnośnie 5DIV:
-A lot more touchscreen functionality than the EOS-1D X Mark II
- Other ergonomic changes, such as a new âlocking switchâ on the rear of the camera
- no i chyba jednak będzie tam 30mpx
-
Co jest zlego w starym locku? Uzywam all the time i nie mam z nim problemow. No chyba, ze chca taki jak w 60D.
Wlasnie doczytalem, ze cable relase port bedzie w miejscu napisu mark 3 - chyba do selfie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Co jest zlego w starym locku? Uzywam all the time i nie mam z nim problemow. No chyba, ze chca taki jak w 60D.
Wlasnie doczytalem, ze cable relase port bedzie w miejscu napisu mark 3 - chyba do selfie...
myślę że to problemy z l-bracketami - muszą mieć dziurę na wtyczkę, wtyczka musi być kątowa, a i tak l-bracket trochę odstaje od korpusu, zawsze twierdziłem że wtyczka tego portu to wyjątkowo chory pomysł może przy okazji zmienią port (co prawda wężyki pójdą się ..... ale nie cierpię tej wtyczki) - ogólnie przesunięcie tego portu to może być niezły pomysł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Będzie można sobie wstawić zaślepkę z dowolną serią modelu - mark III, IV, V, VI. Nie trzeba będzie apgrejdować ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Świeże wieści z rumorsów odnośnie 5DIV:
-A lot more touchscreen functionality than the EOS-1D X Mark II
- Other ergonomic changes, such as a new âlocking switchâ on the rear of the camera
- no i chyba jednak będzie tam 30mpx
musi mieć więcej megapixeli, to oczywiste - żeby ambasadorowie olympusa nie pisali że ich systemowe kompakty dają taki sam obrazek.
-
A mi się marzy wyzwalacz aktywowany głosem, prosta aplikacja rozpoznawania mowy, np. z androida i ustalamy sobie hasło, na które aparat wyzwala migawkę. Można np. ustalić kilka haseł: one shot, seryjne, szybka seria itp.
Ale zapewne to dopiero w 5D mk19...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystical
A mi się marzy wyzwalacz aktywowany głosem, prosta aplikacja rozpoznawania mowy, np. z androida i ustalamy sobie hasło, na które aparat wyzwala migawkę. Można np. ustalić kilka haseł: one shot, seryjne, szybka seria itp.
Jeśli już o marzeniach. Czy nie można zrobić tak, by po wifi przesłać do kogoś wykonane zdjęcie? Canonie jeśli to czytasz, odblokuj w końcu tak prozaiczną funkcje, która w telefonach funkcjonuje już od X lat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystical
może na początek zrobić tak żeby ta aplikacja co to po wi-fi ma działać działała normalnie - włączasz aplikację łączy się i można po prostu wyzwolić migawkę lub zablokować wyzwoloną żebym nie musiał trzymać palucha na ekranie telefonu przez 2 minuty (bez żadnych livewiew i innych popierdułek) tylko tyle i aż tyle - a tu wydaje się że to zadanie przekraczające wyobraźnię działu badań i rozwoju - co tu pisać o zaawansowanych funkcjach jak taka prosta jest poza zakresem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystical
A mi się marzy wyzwalacz aktywowany głosem, prosta aplikacja rozpoznawania mowy, np. z androida i ustalamy sobie hasło, na które aparat wyzwala migawkę. Można np. ustalić kilka haseł: one shot, seryjne, szybka seria itp...
Widzę jakąś konferencję praową z tłumem fotografów gadających do swoich aparatów. Albo w kościele ksiądz "co Bóg złączył .." a fotograf "Cichy tryb. Cichy tryb! Seryjne! Pstryk!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
może przy okazji zmienią port (co prawda wężyki pójdą się ..... ale nie cierpię tej wtyczki) - ogólnie przesunięcie tego portu to może być niezły pomysł
Omg, nie tak dawno kupilem canonowski wezyk t80 czy jak tam mu leci. Przeciez jak wymienia port to sie potne ^^
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Omg, nie tak dawno kupilem canonowski wezyk t80 czy jak tam mu leci. Przeciez jak wymienia port to sie potne ^^
pomyśl że to dla przyszłych pokoleń robisz :mrgreen: