240 wygląda na nieostre i mydlane, 241 dużo lepsze w porównaniu do 240. :)
Wersja do druku
240 wygląda na nieostre i mydlane, 241 dużo lepsze w porównaniu do 240. :)
Dziękuję Ci za uwagi, 240 jest faktycznie nieostre, dyfrakcja dała o sobie znać - zrobione prawie pod słońce, które prześwietla mniejszego owada.
Bardziej chodziło o pokazanie całej sytuacji,
Tak to wyglądało w świetle lampy z dyfuzorkiem.
242) Łowik ze zdobyczą, na stalowym pręcie
--- Kolejny post ---
Już prawie wszystko widać :)
243) Ważka, malutka na modrzewiu
Z błyskaniem w makro trzeba uważać, bo łatwo o efekt czarnego tła. Ja jestem zwolennikiem wypełniania światłem fleszowym zamiast wykorzystywania go jako podstawowe źródło. Na 243 już widać jakiś kolor w tle i jest to lepsze niż przy łowiku.
243, ten Alien jest już super .Twoje postepy sa imponujące. :mrgreen: ,gratulacje
Za dużo tego światła, za dużo:)nie wiem co Ty zakładasz na koniec dyfuzora ,ale powalcz jeszcze ze zmniejszeniem światła wydobywającego się z niego.
Ale nie przejmuj się krytyka :)jeszcze 3 lata i będzie ok::mrgreen:
serdecznie pozdrawiam
Toś mnie pocieszył, strasznie...będę zmniejszał i zmniejszał, zmniejszał :)
Aż się uda.
--- Kolejny post ---
Dziękuję, eee tam...jeszcze zmniejszę światło i za 2-3 lata będzie lepiej, może...
--- Kolejny post ---
Właśnie ten problem dostrzegłem, trzeba popracować nad techniką..i mniejszym światłem.
ten pożerany to myślę że to owad z rzędu chrząszczy, rodziny omomiłków,jak masz jakieś inne zdjęcia tego owada, które nie nadają się na pokazanie tutaj, podeślij proszę na prv,postaram się dokładnie mu przyjżeć
Mam foto, gdzie jest nieco wyraźniejszy.
244) Faktycznie jakby podobny do chrząszcza...
Nie wiem jakiego dyfuzora używasz, ale światło musi być bardziej "miękkie". Ilość światła to jedno, a jego jakość to co innego. Np ostre słońce za cienką chmurką (rozproszone) i jest super.
Wytnij sobie coś z kartonu i wyłóż w środku folią aluminiową.
Tak, właśnie trwają próby nad zmianą kształtu dyfozora i poprawą jakości światła, a ściślej nad jego "zmiękczeniem".
Powierzchnia dyfozora musi być większa niż teraz.
Poeksperymentuję nad dwoma mniejszymi palnikami, zasilanymi przez 160 mikroF, umieszczonymi w jednej półkolistej obudowie i skierowanymi do wewnątrz.
Na makropasji jest kilka różnych rozwiązań, podpatruję je i sprawdzę kilka.
Jak zakładasz dyfuzor na lampę błyskową i doświetlasz robala z góry, to przydałby się jeszcze jakiś wysunięty pod kątem odbłyśnik pod obiektywem. Tylko czasami robi się to dość niewygodne.
245) Mój podręczny model zrobiony modyfikowanym dyfuzorem. Nieznacznie poprawiony w PSE. Jakby mniej przepaleń na jasnych fragmentach.
--- Kolejny post ---
Tłumiony błysk - owinięty palnik, wyłożone wnętrze odbłyśnika, dwie warstwy na dekielku - folia pod panele.
246) Modyfikacja dyfuzora, następny krok to "odbłyśnik" pod obiektywem.
Mam pomysł na składany odbłyśnik, może się uda zrobić.
Fajny krzyżak (ogrodowy?). :)
Miłej zabawy.
P.s.
Jest wiele ciekawych fotografii makro z wykorzystaniem banalnego dyfuzora.
A mianowicie wyciętego kawałka z bańki 5l po płynie do spryskiwaczy i zamocowanego na końcu obiektywu. :) Lampa w sankach. Łatwiej doświetlić tło. Ja robię różnie. Czasem zależy mi na makro-low-key :) wtedy nawet szukam cienia na tle którego wycinam światłem motyw makro (niekoniecznie owady). :)
Zabawa trwa.
247) Poprawa mam nadzieję jest, lekko zmodyfikowany odbłyśnik w lampie. Przepaleń jakoś mniej, albo tylko tak mi się zdaje.
Bez korekty w PS/PSE.
247
Zaczynasz mnie irytować tymi swoimi sukcesami w macro :mrgreen: .
Mnie sie bardzo podoba :D , gratulacje.
Mam nadzieję ,że z zazdrości nie zacznę ponownie próbowac tej techniki :roll: .
pozdrawiam
Jakoś za specjalnie macro nie wzbudzało nigdy mojego podziwu [nie, nie boję się pajączków, ani innych takich ;)] ale przeglądając Twoją galerię chyba zmieniam zdanie ;)
247 świetne, podoba mi się ta pajęczyna, ładnie to wygląda.
248) Begonia w świetle zastanym - zrobione manualnym szkłem VIVITAR Series 1 70-210/3,5 MACRO
To macro to taka trochę "proteza", odwzorowanie zaledwie 1:2,2 i tylko przy 70 mm. Ale szkło zacne i solidna konstrukcja pompki.
Nieco uciążliwe jest włączanie tego macro, bo mam wersję KIRON, gdzie trzeba wcisnąc przycisk i obrócić tubus.
Faktycznie. Ciekawe szkiełko. Dłubałeś przy kolorach? Jeśli nie to i czerwień zacna. ;)
Nic nie zrobiłem, to jest wyjatkowo JPEG prosto z puszki w całości, tylko zmniejszony i jakieś paprochy pousuwałem.
Niezłe szkło, tylko dość ciężkie i wielkie.
247 ŁAAAA!!! Dajesz czadu kolego:) Dla mnie super, wygląda jak szeloba:) 246- widziałem podobne pudełko na kanapki z mleczno białego tworzywa, myślę że mogłoby się nadawać. Spróbuję zaadoptować jak dojdzie lampa.
Dzięki. Rozumiem, że jak dojdzie lampa, to zabawisz się w przeróbki do MACRO - POWODZENIA i jak mogą coś doradzić (w miarę moich ograniczonych możliwości), to pisz na na priva.
--- Kolejny post ---
Kolejna zmiana "tonacji". Kilka fotek z łażenia po lesie i oglądania. Zrobione zestawem podróżnym Canon 15-85 i EOS 1100D (tyle wystarczy - jak dotąd)
249) Dłuższe czasy z wodą w roli głównej. Zrobione bez statywu (nie będę go targał), ale z podpartej ręki o cokolwiek - pniak, kamień.
250) Nie były jadalne, ale fajnie wyglądały
251) Woda po kamieniach.
Super.
Las to prawdziwa skarbnica dla fotografa, jakie szkło byś nie wziął to znajdziesz dla niego zastosowanie. A długie czasy dają efekty, 3 strzały i wszystkie super;)
Can50 - cieszę się, że się spodobało.
słowiczek Dziękuję , że wpadasz
252) Szlak na Śnieżkę wzdłuż Łomniczki - faktycznie las daje sporo możliwości
--- Kolejny post ---
253) Dalej woda po kamieniach
254) Trochę więcej światła, las i woda z polarkiem - to nie jest HDR, ale może z tego zrobię jakieś pseudoHDR-a.
Nie mogę się przekonać do takiej wody:rozmazanej,mglistej :( .
Wolę jak chlapie i pryska na ostro :lol: .
Z rozmazanych chyba 249 jest najżywsza/najładniejsza .
Tolkien jest ok:)
Robert odnośnie długich czasów polecam to:
Co i jak #4 - Długie czasy naświetlania? - Wojciech Dziadosz Photography | Fotografia dla Firm i Przemysłu
254 mega. Wszystkie fajne, ale to szczególnie mi przypasowało. ;)
Macro wraca z dyfuzorem i Soligor 100/3,5
255) Maleńki pluskwiaczek (ok. 2 mm) na płatku begonii
256) Mrówki są szybkie, ale ta chwilkę pozowała.
257) To jak foto-zagadka, tyle, że macro
--- Kolejny post ---
258) Pewnie będzie już wiadomo - co to jest...
--- Kolejny post ---
259) Inna wersja - prawie abstrakcja
po pierwszym już wiadomo, że żywica ;p
I tak właśnie jest, ale to łatwe było :) przynajmniej dla Ciebie !
260) Słoneczko z różnych stron
261) I dość tego tematu - słoneczka, żywicy i abstrakcji - zrobione Vivitar 70-210/3,5 Macro z pierścieniami 65 mm, światło zastane.
Gdybyś miał filtr gwiazdkowy, ciekawe jak by to wyglądało. Ładna feeria kolorów, zwłaszcza na 261:)
Cały czas śledzę ten wątek. Dziś odniosę się do 256, bo wyszło bdb jakościowo i tylko żal uciętego odwłoka. Wiem jak trudnym tematem są mrówki.
ps.
I jeszcze taka moja refleksja na temat aktywności forumowej: zacząłem swój wątek przyrodniczy w 2009 i mam 38 stron a Ty zacząłeś w tym roku i masz 50 ...to jest zawziętość :mrgreen:
Lubię ciasne kadry. Ale faktycznie (256) mrówka trochę przycięta.
Wolę robale bardziej niz te kolorowe gluty :mrgreen: .
Zawziętość - qrcze zaczynam się martwić...
Wiele obrazków bym już teraz wywalił bo są strasznie lipne, ale niech będą ku przestrodze.
Może za jakiś czas będzie coś lepszego.
Poza tym bardzo Ci dziękuję, że wpadasz coś doradzić.
--- Kolejny post ---
Cieszę się, że czasem wpadasz. Te cholerne mrówki są takie ruchliwe, że trudno je utrafić :)
--- Kolejny post ---
Robale również będą. Ale mam kilka lanszaftów z mojej okolicy.
--- Kolejny post ---
262) Rozlewiska Warty o poranku ze słońcem
--- Kolejny post ---
263) W dolinie Warty
--- Kolejny post ---
264) Dolina Warty w innym miejscu, polarek dobrze działał.
Ostatnia wrzuta ciekawa.
Najciekawsze 264, a na 263 nie pasuje mi balans bieli (sine niebo).
Dla mnie 262.Mglisto ale nie szaro .
Dziękuję za poprawkę i plik - faktycznie było takie zbyt fioletowe niebo - pewnie skopałem WB.
Podmieniłem na Twoją wersję, ale wdarała się konwersja do sRGB, a i tak jest znacznie lepiej niż poprzednio.
--- Kolejny post ---
Była solidna mgła nad kanałem Ulgi, ale słoneczko już nieźle świeciło z prawej o siódmej rano.
Niestety nie miałem filtra połówkowego, bo można było stłumić prześwietlenia obracając go do pionu.
Fajny zbiór fotek. Niewątpliwie z całego wątku widać , że fotografowanie sprawia Ci ogromną frajdę i o to właśnie w tym chodzi :-)
Dziękuję, to takie kosztowne hobby, ale jest radocha.
Widziałem Twoje foty ze stopki, zwłaszcza Lwów zwraca uwagę, super.
--- Kolejny post ---
265) Mróweczka, bardzo mała
266) To chyba nie jest osa, ale może jednak, bardzo mały owad
267) "Zębata" ważka, również niewielka