-
Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
mnie intryguje po prostu Twoje przekonanie, że tylko wysokiej klasy sprzętem trzeba robić takie zdjęcia, bo inaczej nie można :)
Bo nie wierzę w to, że po tylu latach Sigma nagle doznała olśnienia i wypusciła na rynek sprawną, powtarzalną optykę bez wad za 1/2 ceny.
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
6d za mały, to nie można robić zdjęć bo za duże dłonie masz, Sigma do bani bo wolniejsza od L 35 :-)
Za dużo sobie dopowiadasz między wersami. W którym miejscu napisałem że 6D nie da się robić zdjęć? Zaczynasz trollować czy mi się wydaje?;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
No i respekt, największa frajda, bez superturbodoładowań też się da! :)
a więc i sigmą też się zapewne da... :)
Da się też pudełkiem po butach - rzecz w tym aby sprzęt nie ograniczał. W moim przekonaniu AF który jest o połowe wolniejszy niż ten w 35L (piszę o 35L bo nie ma do czego innego się odnosić, a nie że to najlepszy obiektyw na świecie) to porażka w przypadku szkła reporterskiego. Uszanuj moje zdanie nawet jeśli się z nim nie zgadzasz ;)
-
Sprawdziłem dziś wersję do Canona. Optyka jest identyko, centrum brzytwa, brzegi lekko nieostre. AF sporo wolniejszy niż 35L i niż wersja do Nikona. Celny w świetle zastanym i sztucznym. Na szczęście ;)
-
A dałoby radę jakiś filmik obrazujący działanie AF wrzucić na jutjuba?
-
Właśnie się dowiedziałem, że prędkość AF będzie można regulować. Domyślam się, że fabrycznie jest ustawiono wolno, ale dokładnie.
-
Cytat:
Bo nie wierzę w to, że po tylu latach Sigma nagle doznała olśnienia i wypusciła na rynek sprawną, powtarzalną optykę bez wad za 1/2 ceny.
Canon MKII wypuści za 3/2 ceny. Będzie lepiej? :D
W tym wypadku to dziwię się, że 35 Canona jest takie drogie. :D
-
Witam
Szybkości AF w tej Sigmie nie można regulować . Można będzie zmieniać zakres pracy AF tzn. ustawić w jakim zakresie w metrach ma pracowac af co w duzym stopniu ma usprawnić jego działanie. Tak przynajmniej tłumaczył zalety USB-DOCK szkoleniowiec ze strony Sigmy.
Pozdrawiam
Mirek
-
A to ciekawe, bo widzę w prezentacji oprogramowania do USB Dock zakładkę AF Speed Setting (oraz oddzielnie Focus Limiter Setting o którym to własnie napisałeś).
-
no bez przesady.. przebieg skali ostrosci o 0,5 sek dluzej, to dla mnie zaden argument ze obiektyw odpada do repo ;]
bardziej bym sie martwil o AF w 5D dla zdjec w ruchu :lol:
ludzie teraz maja pierd..ca na punkcie ostrosci obiektywow i szybkosci AF
dochodzi do paranoi jak wlasnie w tej dyskusji.
ze pol sekundy roznicy w przebiegnieciu calej skali AF, to oznacza ze sigma 35/1.4 jest do bani (czyt. nie ma porownania do 35L)
uwazam, ze zamiast onanizowac sie nad szybkoscia AF (w ukladach USM badz odpowiedniki HSM itp), lepiej wycwiczyc w sobie "odwage", zeby nie miec oporow wejsc w centrum akcji tak - zeby zdjecie bylo jeszcze bardziej dynamiczne ;]
jestem przekonany, ze taka "solucja" wplynie na efekt koncowy materialu o niebo lepiej niz 0,5 sekudny roznicy w szybkosci dzialaniu AF'a.
denerwujace jest rowniez to, ze teoretykow fotografii i wlasnosci obiektywow jest cala masa, a jak poprosic o linka do galerii takiego foto-filozofa, to cisza jak makiem zasial, badz zdjecia tragedia (czyli w teorii master - w praktyce ****)
sa oczywiscie wyjatki, i tych forumowiczow ktorzy poza swoim zdaniem i opinia maja jakies poparcie we wlasnym portfolio (badz nie boja sie go pokazac - vide czacha) warto poczytac i z nimi podyskutowac.
cala reszta teoretycznych omnibusow wiedzy fotograficznej to po prostu tylko w wiekszosci sianie fermentu :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A to ciekawe, bo widzę w prezentacji oprogramowania do USB Dock zakładkę AF Speed Setting (oraz oddzielnie Focus Limiter Setting o którym to własnie napisałeś).
Faktycznie , musiałem niezbyt uważać na prezentacji ;-)
Pozdrawiam
Mirek
-
Szybszy AF czyli musi więcej prądu pobierać. Dziwne, że nie robią testów. Np. aparat wytrzymał 10000 przebiegów pełnej skali. :) A w innym obiektywie tylko 8000. :D Ale 0,5 to faktycznie cała wieczność. Zwłaszcza, że zazwyczaj ostrzy się w ramach jednego przedziału... :P Sigma ma za to użyteczny obraz od pełnego otworu. W Canonie trochę z tym gorzej. :P W ogóle te obiektywy to jakby porównywać 40'letniego Mercedesa z nową KIA. Trochę różne światy i technologie.
BTW to AF to właściwie jedyne w czym ten obiektyw wypadł trochę gorzej. We wszystkim innym (poza winietą i pracą pod światło) Canon leży i kwiczy. Dlatego trzeba bronić tego argumentu. :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
We wszystkim innym (poza winietą i pracą pod światło) Canon leży i kwiczy.
W jakiej kategorii Canon 35L leży i kwiczy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
no bez przesady.. przebieg skali ostrosci o 0,5 sek dluzej, to dla mnie zaden argument ze obiektyw odpada do repo ;]
bardziej bym sie martwil o AF w 5D dla zdjec w ruchu :lol:
ludzie teraz maja pierd..ca na punkcie ostrosci obiektywow i szybkosci AF
dochodzi do paranoi jak wlasnie w tej dyskusji.
ze pol sekundy roznicy w przebiegnieciu calej skali AF, to oznacza ze sigma 35/1.4 jest do bani (czyt. nie ma porownania do 35L)
uwazam, ze zamiast onanizowac sie nad szybkoscia AF (w ukladach USM badz odpowiedniki HSM itp), lepiej wycwiczyc w sobie "odwage", zeby nie miec oporow wejsc w centrum akcji tak - zeby zdjecie bylo jeszcze bardziej dynamiczne ;]
jestem przekonany, ze taka "solucja" wplynie na efekt koncowy materialu o niebo lepiej niz 0,5 sekudny roznicy w szybkosci dzialaniu AF'a.
denerwujace jest rowniez to, ze teoretykow fotografii i wlasnosci obiektywow jest cala masa, a jak poprosic o linka do galerii takiego foto-filozofa, to cisza jak makiem zasial, badz zdjecia tragedia (czyli w teorii master - w praktyce ****)
sa oczywiscie wyjatki, i tych forumowiczow ktorzy poza swoim zdaniem i opinia maja jakies poparcie we wlasnym portfolio (badz nie boja sie go pokazac - vide czacha) warto poczytac i z nimi podyskutowac.
cala reszta teoretycznych omnibusow wiedzy fotograficznej to po prostu tylko w wiekszosci sianie fermentu :D
zgadzam się w 100%, to samo było z Sigma 50/1,4 HSM :D na ktorej psy wieszają do dziś a ja sobie bardzo chwalę, zresztą nie tylko ja :)
-
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
troszkę wywaliłem.. i proszę uprzejmie o powrót do tematu wątku a dyskusje na temat własnych dokonań, prezentacji portfolio itp. zakończyć lub przenieść do galerii..
-
Interesujaco prezentuje sie ta nowa Sigma i na pewno trafi do mojej torby .
Czytajac ten watek odnosze wrazenie , ze co niektore osoby szlag trafia z zazdrosci , ze Sigma stworzyla ostrzejsza 35-tke o swietle f/1.4 niz Canon .
I o to chodzi , bo konkurencja wyzwala potrzebe ulepszania produktow a to jest tylko z korzyscia dla nas .Brawo Sigma .
W przypadku Cwanona to jest on zachlanny i zadufany w sobie w swojej polityce cenowej nowych produktow podwajajac ich cene w porownaniu do poprzednikow , poprzez co przeszedlem bez jakiegokolwiek zalu do innej stajni .
Az strach sie bac ile sobie zazadaja za nowa 35/1.4L II .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
W jakiej kategorii Canon 35L leży i kwiczy ?
Kwiczy, to może przesada. Ale z testów (np. Optyczne) wychodzi, że rozdzielczość na 1.4 jest sporo wyższa w Sigmie.
Co nie zmienia faktu, że fotografia to nie tylko rozdzielczość obiektywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rysib
Ale z testów (np. Optyczne) wychodzi (...)
No dobra, to już wszystko jasne :) Według Optycznych to Sigma 50 jest super ostra na 1.4. Miałem 35L przez ostatni sezon, optycznie idealne.
-
Jeżeli Canon jest optycznie idealny to Sigma jest nadidealna?
Gear for Image :: :)
Canon jest idealny oprócz, komy winiety i aberracji podłużnej no i nieciekawej rozdzielczości na brzegu kadru. :) Przysłonę też ma nie najlepszą, jakaś taka kanciasta na F2. Canon będzie miał motywację by wypuścić MK II. :) Bo Sigma pokazała, że da się lepiej. Wtedy będzie wypasiony AF i może nie będzie cebuli... :) A może będzie jak w 24 MK II. :D Wszyscy zyskali...
-
tu też ewidentnie widać jak ma się Sigma 35mm F1.4 do reszty. Nawet nowy canon 35mm F2.0 IS USM w centrum na F2 jest ciut lepszy niż 35L :)
Canon EF 35 f/2 IS Resolution Test Ť Canon Rumors
-
te wykresy mtf obiektywow kojarza mi sie z wykresami jitter'a w cyfrowych zagadnieniach audio :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
te wykresy mtf obiektywow kojarza mi sie z wykresami jitter'a w cyfrowych zagadnieniach audio :lol:
No i co w związku z tym szumem fazowym ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
happytommy
to skoro z elą jest tak źle, to czemu jest tak dobrze:mrgreen:
-
źle nie jest, tylko inni stają się lepsi (Sigma), jak by nie było ta Sigma optycznie jest po prostu lepsza...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
happytommy
źle nie jest, tylko inni stają się lepsi (Sigma), jak by nie było ta Sigma optycznie jest po prostu lepsza...
.. o ile uda sie jej wyostrzyc poprawnie lub na czas .. ale to przeciez pikuś, komu potrzebny sprawny AF :mrgreen:
-
wystarczy kupić niewadliwą sztukę i będzie bardzo dobrze :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
.. o ile uda sie jej wyostrzyc poprawnie lub na czas .. ale to przeciez pikuś, komu potrzebny sprawny AF :mrgreen:
Jeśli chodzi o prędkość to przesadzasz. Ludzie robią 85L reportaże i nie ma tragedii, a co dopiero tą sigmą.
-
Do reportazu uzywa sie nieco innych ogniskowych niz 85mm. To ze ktos zrobil fotke na weselu 85L nie oznacza ze to reporterskie szklo.
-
Może uda mi się jutro podpiąć tę Sigmę do 5DII to się przekonam jak to chodzi...
A tak z innej beczki to mam pytanie do Cichego odnośnie testu, kiedy ewentualnie będzie?
-
Tak sobie czytam i czytam i widzę, że jeszcze nikt nie porównał konkretnie tych dwóch szkieł a jest tutaj tylko stado krzykaczy, którzy nawet nie mieli tych szkieł w łapach. Niech ktoś zrobi konkretny test a nie tylko bicie piany uskuteczniacie. Osobiście z pełną rezerwą podchodzę do tego szkła bo miałem kilka Sigm i wiem do czego jest ona zdolna. Mam nadzieję, że przerwą tym modelem tendencje do nietrafiania i poprawią szybkość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Flores
Tak sobie czytam i czytam i widzę, że jeszcze nikt nie porównał konkretnie tych dwóch szkieł a jest tutaj tylko stado krzykaczy, którzy nawet nie mieli tych szkieł w łapach. Niech ktoś zrobi konkretny test a nie tylko bicie piany uskuteczniacie.
Czyżbyś się zgłaszał na ochotnika? :mrgreen:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
No i co w związku z tym szumem fazowym ?
To, ze istnieje tylko na papierze, w teorii.
Przeczytales gdziekolwiek zeby ktos uslyszal negtywny wplyw jitter na sygnal audio?
Znaczy pewnie przeczytales, skoro sa ludzie ktorzy slysza brzmienie kabelkow usb :]
No w kazdym badz razie zmierzam do tego, ze wartosci opisujace wlasnosci obiektywow (wlasciwie to poziom wad optyki), sa straszne tylko na papierze i na wykresach.
Idziesz z takim "wadliwym" szklem na zdjecia (np 24L i jego winietowanie), wracasz i micha sie sama cieszy z plastyki zdjec, przyprawionych winieta :]
No i myslisz pozniej sobie "a pieprzyc te wszystkie wykresy i wartosci, obiektyw wspaniale rysuje".
To samo z AF.
Nigdy nie uwierze, ze 0,5 sekundy roznicy w przebiegnieciu calej skali uniemozliwi "uchwycenie momentu" :)
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Czyżbyś się zgłaszał na ochotnika? :mrgreen:
Chętnie bym wziął Sigmę w swoje łapki i porównał te dwa szkła. A wideo wygląda bardzo zachęcająco. Tylko nadal nie wiem jak sie szkło zachowuje w kiepskich warunkach. A to jak dla mnie wykładnia przy zakupie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
To, ze istnieje tylko na papierze, w teorii.
Przeczytales gdziekolwiek zeby ktos uslyszal negtywny wplyw jitter na sygnal audio?
Znaczy pewnie przeczytales, skoro sa ludzie ktorzy slysza brzmienie kabelkow usb :]
No w kazdym badz razie zmierzam do tego, ze wartosci opisujace wlasnosci obiektywow (wlasciwie to poziom wad optyki), sa straszne tylko na papierze i na wykresach.
Idziesz z takim "wadliwym" szklem na zdjecia (np 24L i jego winietowanie), wracasz i micha sie sama cieszy z plastyki zdjec, przyprawionych winieta :]
No i myslisz pozniej sobie "a pieprzyc te wszystkie wykresy i wartosci, obiektyw wspaniale rysuje".
To samo z AF.
Nigdy nie uwierze, ze 0,5 sekundy roznicy w przebiegnieciu calej skali uniemozliwi "uchwycenie momentu" :)
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Chyba cię poniosło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Zaczynasz brzmiec jak teoretyk fotografii ;) Czasem i 0.1 sekundy roznicy decyduje czy masz to zdjecie czy go nie masz.
PS. 0.5sekundy w skali minuty to pikuś, jednak w skali 1 sekundy to już nieco inna proporcja. Ale to nie chodzi o zadne pomiary w sekundach, tylko o to ze Sigma jest "duzo wolniejsza" od 35L.
-
e to tylko do testów... powiedział zaprzyjaźniony Nikoniarz. Ufff... :lol: Czacha a tak przy okazji to brałbyś 5D3 czy 1Dx gdyby różnica w cenie była na poziomie 6k?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Zaczynasz brzmiec jak teoretyk fotografii ;) Czasem i 0.1 sekundy roznicy decyduje czy masz to zdjecie czy go nie masz.
PS. 0.5sekundy w skali minuty to pikuś, jednak w skali 1 sekundy to już nieco inna proporcja. Ale to nie chodzi o zadne pomiary w sekundach, tylko o to ze Sigma jest "duzo wolniejsza" od 35L.
no ale my tutaj mowimy, o 0,5 sekundy roznicy w przebiegu calej skali - od dajmy na to 0,3m do nieskonczonosci ;]
jak czesto w repo musisz w ciagu pol sekundy tak drastycznie zmienic odleglosc ostrzenia?
zakladajac, ze pierscien ostrosci musi przeleciec "normalna" skale, czyli powiedzmy od 0,7m do 3m (czasem do nieskonczonosci), to czas przebiegu takiej skali skraca sie pewnie dwukrotnie. albo i trzykrotnie.
a wtedy roznice sa liczone w minisekundach.
a jak zaczynamy dywagowac nad tym, ktory obiektyw jest lepszy rozpatrujac minisekundowe roznice w szybkosci pracy AF, to zaczyna wiac klimatem rodem z audiostereo.pl :P
sci-fi :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
a jak zaczynamy dywagowac nad tym, ktory obiektyw jest lepszy rozpatrujac minisekundowe roznice w szybkosci pracy AF, to zaczyna wiac klimatem rodem z audiostereo.pl :P
sci-fi :D
ale to Ty zaczales z tym 0.5s - ja jedynie wspominam relacje osob ktore porownaly sigme do 35L, ze jest znacznie woooolniejsza i skala czasowa nie ma najmniejszego znaczenia ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
e to tylko do testów... powiedział zaprzyjaźniony Nikoniarz. Ufff... :lol: Czacha a tak przy okazji to brałbyś 5D3 czy 1Dx gdyby różnica w cenie była na poziomie 6k?
chcial bym miec 1DX bo lubie duze wypasione aparaty, ale do mojej pracy 1DX jest zbedny. chociaz gdyby roznica byla na poziomie 6k brutto to mysle ze bym sie skusil ;)
-
No więc wypowiem się i ja. W praktyce moja sigma ostrzy na F=1.4 tak szybko i pewnie jak conajmniej Canon 85/1.8 USM na F=1.8 (czyli bez zarzutów)
AF zwalnia i czuje się niepewnie dopiero wtedy gdy niewyrabia system AF w body, czyli warunki są bardzo niekorzystne rzędu 1/30-1/50 , iso3200, f=1.4 a wspomaganie AF w body czy z lampy nie jest aktywne
-
Hej a ma ktos jakis pomysl gdzie ja szukac w Warszawie? Bo w SPro juz wyszly, jak ktos widzial to prosba o priv,
dzieki i-t@o2.pl
-
No, na digital preview chwalą i to bardzo :) Wykresy też robią wrażenie.
Sigma 35mm F1.4 DG HSM review: Digital Photography Review
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
Właśnie też przejrzałem i sample też robią wrażenie. Czy na FF czy na APSC efekt mi się podoba. Dylemat nadal. Kupić czy nie. Miałem w planie kupić 5tkę. Teraz mam jeszcze większy problem. Zostać na 7D i kupić 35 (albo zamiast 5 tki kupić 6 tkę). Bądź tu mądry.
-
Kupić 6d i S35f1.4 :)
Kwota wyjdzie jak za 5dIII a 35mm będzie 35mm a nie 56mm
-
Mi też 35 pomieszała plany. Studyjne lampy czy to szkło. Moim zdaniem kontrola nad światłem da mi więcej w moim wypadku, bo znów stałek najgorszych nie mam :)
-
Do studia i tak 35 za duzo uzywal nie bedziesz .. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Do studia i tak 35 za duzo uzywal nie bedziesz .. ;)
Wiem ale studio to nie wszystko:) Puki co moje 28 i 50 będzie musiało dzielnie zastępować 35mm od S lub C :)
-
na cholere do studia f/1.4?
jak juz chcesz koniecznie stalke 35mm to 3x tanszy canon 35/2.0 nada sie do tego rownie dobrze co nowa sigma ;]
co innego repo, plener itp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
na cholere do studia f/1.4?
jak juz chcesz koniecznie stalke 35mm to 3x tanszy canon 35/2.0 nada sie do tego rownie dobrze co nowa sigma ;]
co innego repo, plener itp
Jeśli do studio 1.4 jest be, to dlaczego nie jest be w plener?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Jeśli do studio 1.4 jest be, to dlaczego nie jest be w plener?
Bo w studiu nie brakuje światła, a mała GO jest rzadko wykorzystywana (jest pełna kontrola tła). W plenerze często jest odwrotnie. Do studia 1.4 to tylko na jakieś bardzo kreatywne zlecenie. Normalnie i tak się przymyka do 5.6-8.0.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
Bo w studiu nie brakuje światła, a mała GO jest rzadko wykorzystywana (jest pełna kontrola tła). W plenerze często jest odwrotnie. Do studia 1.4 to tylko na jakieś bardzo kreatywne zlecenie. Normalnie i tak się przymyka do 5.6-8.0.
Co wy za bzdury opowiadacie:-) Robię ogromnie dużo zdjęć beauty/fashion mam Sigme 85 i wnioskując z waszych argumentów źle zrobiłem kupując ten obiektyw bo jest za jasny, czyli powinienem kupić coś ze światłem F4 ? Często używam przy beauty 1.8 z ostrym światłem, żeby osiągnąć bardzo mocną plastykę zdjęcia.
studio to nie tylko ciasne kadry , często się robi szerzej, zdjęcia fashion? cała sylwetka..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Co wy za bzdury opowiadacie:-)
I to mi przyszło do głowy.