A faktycznie :) Patrzylem wczoraj zaraz po ogloszeniu watku i tylko przekleilem rano link, a tu niespodzianka.
Apropo Okiem Fotografa Michaela Freemana to również dołączę się do pozytywnych opini, że to bardzo dobrze zainwestowane pieniądze :)
Wersja do druku
Popieram giltoniel'a.
Freeman i jego podejście do światła w fotografii i nie tylko są niezwykle cennymi wskazówkami. Co prawda zacząłem lekturę całkiem niedawno ale po kilkudziesięciu stronach książka według mnie godna polecenia.
Pozdrawiam
Również mogę polecić Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej Freemana. Trzeba przyznać, że ten człowiek jest bardzo płodny. Jakby policzyć ile napisał książek to ... :)
Ciekawsza moim zdaniem może być jednak książka, która wyjdzie pod koniec marca:
Light - Science and Magic autorstwa: Hunter Fil, Biver Steven, Fuqua Paul. Z recenzji jakie czytałem na amazonie to chyba nie ma lepszego podręcznika dotyczącego światła na rynku.
Pozdrawiam
Może nie wszyscy zauważyli, ale JUŻ JEST :twisted:
Wygląda przy tym na to, że Helion nie rozesłał powiadomień, na które można się było zapisać :evil:
Tak czy siak, ja, zgodnie z wcześniejszą deklaracją, zakupiłem i czekam już na pana z paczką 8)
No to zgodnie z obietnicą Pana z wydawnictwa - Książka o fotografowaniu. Wydanie III rozszerzone - Andrzeja A. Mroczka, bo o niej mowa :wink: - miała być 9 stycznia i jest !!!
Tak więc pędzę jutro do księgarni - może tam też już będzie.
Chyba ten kto ma prawa autorskie do tej książki powinien zapłacić jakieś honorarium :idea: za reklamę na CB. Myślę, że mają dzięki nam nieźle zwiększoną sprzedaż :-)
A w TYM SKLEPIE kosztuje 62.1 zł zamiast 96 zł
Długo oczekiwana pozycja. Nareszcie :-)
Książka, którą trzeba znać, mieć i wykorzystać :-)
Przewidywany czas realizacji zamówienia: 2 - 61 dni (edusklep), pytanie czy warto jeśli ktos ma poprzednią wersję, czekam na opinie :)
porównaj sam:
ftp://ftp.helion.pl/online/ofoto3/ofoto3-8.pdf
ja widzę spore róznice
Wygląda że 30D się dorobił :) i jakby od nowa napisana, książeczka zamówiona (empik)
Hmm.. Może to nie "książka", ale można sobie poczytać; Polecam Styczniowy numer czasopisma "Digital Foto Video", Jest naprawdę pare fajnych artykułów, test Canona 5D MkII, Canona EF 85mm f/1.2L USM, ciekawie opisane dzialanie autofocusa w aparacie (co już bylo kilka razy) oraz to co mnie najbardziej zaciekawiło: "Mity i kity o ogniskowej 50mm" Czyli powiększenie i kąt widzenia, a także rozdzielczość, jasność i rozpietośc tonalna naszych oczu..:mrgreen:
Dziś doszła wspomniana wcześniej "zapisowa" informacja o dostępności "Książki o Fotografowaniu".
Heh, sama książka też dziś doszła :mrgreen:
Nie wiem na ile merytorycznie zawartość zyskała/straciła względem poprzedniego wydania, ale książka jest ładniej wydana i chyba warto było poczekać :-)
Co do zakupów, Helion umożliwia darmową dostawę, a do tego gratis dostałem jeszcze jedną książkę (z wąskiej listy, ale jednak) 8)
Witam,
chciałam zapytać, czy ktoś może miał w rękach wydanie Freemana: "Profesjonalna Fotografia Cyfrowa"
http://www.empik.com/profesjonalna-f...,prod5540315,p
Wygląda jakby ten poradnik zawierał w sobie trzy inne, wydane osobno, czy tak jest?
Chodzi o te:
http://www.empik.com/kolor-ksiazka,prod760126,p
http://www.empik.com/krajobrazy-i-pr...a,prod760125,p
http://www.empik.com/fotografia-zbli...a,prod760127,p
pozdrawiam :)
Witam,
Tak jest, zawiera w sobie trzy osobno wydane książki.
Ale można zakupić troszkę taniej: http://www.educatio.osdw.pl/ksiazka/...,47470101222KS
pozdrawiam
Parę dni temu zamówiłem nową książkę A.A. Mroczka. Dzisiaj dostałem z Heliona maila z kuponem rabatowym na 20% :( Już nie skorzystam ale może innym przyda się ;)
Nr kuponu 64F38E-B52FF6-H, ważny do północy 20 stycznia 2009.
Ja dostałem ten sam kod:)
dzięki za odpowiedź :) zamówiłam, mam nadzieje, że skorzystam...
Zamówiłem - Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej - Michaela Freemana, jeszcze nie dotarła więc nie do końca wiem co jest w środku, że dobra i że o świetle to wiem po ale zastanawiam się czy jest sens kupować "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chrisa Buchera - Z Helionu - czy te książki się będą uzupełniały ? czy raczej posiadając Freemana tej drugiej pozycji brać juz nie warto bo niczego nowego / innego się z niej nie dowiemy? - może ktoś miał okazje obie te pozycje czytać i się wypowie, a pytam dlatego że dziś jest "oświetlenie" w promocji w Helionie 30 % taniej.
JackC - Napisałeś że "Światło" wypada sporo lepiej na tle Ekspozycji, tylko nie wiem czy to jest jakiś komplement dla tej pozycji skoro Ekspozycja jest bardzo słaba ? Warto brać tą knigę (oświetlenie) czy raczej odpuścić ?
Pozdrawiam
Mam tą książkę - polecam szczerze, kopalnia wiedzy, mnóstwo przykładów.
Od światła zastanego, po sztuczne. Przykłady studyjne, sprzętu studyjnego, modyfikatorów, co daje jaki efekt, jakie ustawienie światła da okreslone efekty.
Bardzo ciekawa pozycja. Mam ją od ostatnich świąt (dostałem w prezencie) i powoli ją czytam. Jest w niej także trochę porad do Photoshopa...
"Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chrisa Buchera
Zamowilem wczoraj na helion.pl, korzystajac z promocji rabatu 30% + kod rabatowy, ktorzy tutaj koledzy podali, cena z 59 zeszla na 33 z groszami. A wiec dzieki za uprzejmosc kolegow i rabat.
Jestem amatorem, choc co nieco juz wiem, ale sadze, ze nawet jesli ta pozycja jest troche ogolnikowa to pozwoli mi poszerzyc horyzonty, biorac pod uwage fakt, ze w krotkim terminie mam zamiar zakupic 430EXII, a pozniej przymierzam sie do amatorskich lampek studyjnych.
Obnizka cenowa sprawila, ze ten zakup stal sie bardzo oplacalny.
Jak juz ja dostane i z grubsza przegladne napisze kilka slow z punktu widzenia amatora.
bardzo fajna pozycja...polecam :)
witam, po zabawie z kompaktem wlasnie planuje rozpoczecie przygody z lustrzanka i tez z checia jakas konkretna ksiazke bym nabyl zeby jak najwiecej pozerzyc wiedze, najbardziej mi zalezy nad pomocnymi informacjami jakie zdjecia najlepiej w jakich warunkach robic zeby uzyskac dany efekt itd a nie koniecznie jaki sprzet do czego potrzebny bo jak na razie poza jednym obiektywem najprawdopodobniej ( 17-85 is usm ) to nic wiecej mial nie bede :)
pozdrawiam
W zasadzie w takim wypadku wszystkie pozycje będą dobre; masz o tym cały wątek;-)
Hmm.. Dokładnie to nie "jakie" tylko "w jaki sposób":p wbrew pozorom sprzęt też jest ważny, szczególnie jeśli mówimy o systemie któregoś producenta. Co prawda w sprzyjających warunkach można uprawiać wszystkie typy fotografii, niemniej sprzęt ma nam to ułatwiać.Cytat:
jakie zdjecia najlepiej w jakich warunkach robic zeby uzyskac dany efekt itd a nie koniecznie jaki sprzet do czego potrzebny
zdjecie bez duszy wykonane nawet najlepszym sprzetem jest nic nie warte...smiesza mnie ci ludzie przescigajacy sie w nowym sprzecie...aparat sam zdjecia nie zrobi i nie pokaze tego co autor chcial nam pokazac...to taka moja prywatna opinia wiec spokojnie bierz tego kita :)
mam podobne zdanie, umiem odroznic zdjecie wykonane poprawne w bardzo dobrej jakosci,czy zdjecie ktore sie podoba ale dzieki temu co na nim jest ( piekny krajobraz, samochod, kobieta ) a zdjecie ktore pokazuje cos wiecej niz tylko poprawny kadr i bardzo dobra jakosc.
Mam jakis tam swoj styl , swoje podejscie wiem jakich zdjec bym od siebie oczekiwal a do realizacji pomyslow brakuje mi sprzetu, bo jesli czasu na zdjecie nie ma bardzo wiele, kiedy jest piekna pogoda to jest praca, a jak pogody brak to dopiero jest czas na robienie zdjec, i co z tego jak swoim kompakcikiem nie jestem w taka pogode zrobic nic z czego moglbym byc zadowolony ?
Udalo mi sie zrobic troche zdjec po ktorych sadze ze wiele lepszych moim sprzecikiem sie nie da zrobic stad chec szkolenia sie na lustrzance .
To ze mam jakies tam swoje pomysly jednak nie swiadczy ze sadze ze lepiej sie nie da wiec z checia popatrze na pomysly innych i poprobuje inaczej niz zawsze, poza tym wiele tematow nigdy nie poruszalem bo jakos sie w tym nie czylem ale mysle ze sprobowac wszystkiego warto , a w tym na co sam nie mam pomyslu porady beda jak najbardziej na miejscu.
Co do propozycji w tym watku to jest ich wiele i po podaniu nazwiska autora i samego tytulu niestety nie jestem w stanie stwierdzic co by mi bylo potrzebne, kazda z tych ksiazek na pewno jest dobra, ale biorac pod uwage moj poziom moze dla nie nie koniecznie kazda bedzie potrzebna juz teraz dlatego mniej wiecej okreslilem jakie mam potrzeby i oczekiwania na chwile obecna liczac na konretniejsza porade:)
Tatanka74 Jak już będziesz mieć tą pozycję, to podziel się uwagami na jej temat :!: Jeśli miałaś wcześniejsze wydanie, to jakie są różnice w porównaniu z tym najnowszym :?:
No niestety to mój pierwszy egzemplarz,kupiłam zachęcona wszystkimi opiniami na CB, więc nie mam szansy na porównanie z poprzednimi wydaniami, ale cytując za Autorem: "...możliwe stało się trzecie wydanie, które można byłoby nawet uznać za piąte, jeśli uwzględnić, że jest przecież kontynuacją książki: O fotografowaniu, napisanej w roku 1982." oczywiście zostało ono unowocześnione na przestrzeni czasu - teraz ma 200 fotografii zamiast 50 z opisami nastaw i opisami sytuacji.
A przeczytanie trochę mi zajmie, bo format i waga książki nie pozwala na wożenie jej tramwajem i czytanie jak się nadaży okazja.
Myślę, że jak weźmiesz Mroczka nie będziesz żałował. To naprawdę świetna pozycja, która się CZYTA.
Napisana w sposób bardzo przystępny, bez "profesjonalnego bełkotu" i omawia najważniejsze sprawy.
Zman wcześniejsze wydanie, ale i tak kupiłem najnowsze by ją przeczytać, czasem zajrzeć i mieć :-)
A wg mnie Mroczek dla całkowitego (lub prawie) laika się nie nadaje - trzeba mieć pojęcie już o tym co się czyta.. na początek lepsza będzie choćby Szkoła fotografowania NG czy coś Freemana, świetne pozycje Bryana Pattersona czy Mroczka moim skromnym zdaniem lepiej zostawić "na deser".. Mroczka mam 1 wydanie, 3cie wczoraj helion wysłał więc będę miał porównanie..
Kupowałem w przeszłości co nieco w Helionie, między innymi Kelbyego, i przysłali mi mail z kuponem rabatowym - 20% zniżki, to znaczy, że Mroczek kosztował mnie 55,20 pln. Uroczo. Zerknąłem wgłąb wątku. Rabat powszechny. Potwierdzam, kod ten sam. Można wklejać
te 20% zniżki to najbardziej namacalne, co dało mi to forum :P
Różnice w wydaniu nowym:
-inny układ (kolejność) rozdziałów;
-dodatkowo rozdział o fotografowaniu krajobrazów, we wcześniejszym był tylko o fotografowaniu w plenerze;
-nieco zmieniona/uaktualniona i rozszerzona treść rozdziałów;
-część zdjęć usunięto i dodano nowe;
-dołączono CD ze zdjęciami z książki.
mroczek
http://www.allegro.pl/search.php?str...6637&country=1
freeman
http://www.allegro.pl/search.php?str...at=1&country=1
polecicie ktoras pozycje z tych tutaj dostepnych ??
Kupiłem wczoraj w empik-u Freemana "Światło i oświetlenie..."54,90zł. I dzisiaj mam przekonanie, że nie wyrzuciłem pieniędzy w błoto!.
Polecam Slider - Kreatywną fotografię bez tajemnic - warto przeczytać. Peterson ma dar pisania w prosty sposób, co pewnie zauważyłeś w Ekspozycji.. i Czasie... BTW, czy ktoś może coś powiedzieć na temat: O Patrzeniu - JOHNA BERGERA? Dziś ją znalazłem w sieci niestety opis lakoniczny.
akurat co do pattersona to jeszcze taka uwaga że (moim zdaniem) ta ostatnia część pl. "Kreatywna fotografia bez tajemnic" powinna być czytana na początku tych trzech.. mroczek dzisiaj przyszedł w po wstępnym przeglądzie całkiem sympatyczny ;) i trochę różnic jest na pierwszy rzut oka w stosunku do wydania I..
a co byście polecili o fototechnice a szczególnie obiektywach? najlepiej dosyć aktualne i konkretne...
Musisz wybrać się na spacer do księgarni i na to pytanie sam sobie odpowiedzieć, bo większość wiedzy, o którą poszerzone jest wydanie gdzieś w czasie przyswoiłem, co może również zaistnieć u Ciebie i wpłynąć na Twoją decyzję.
W moim przypadku zakup odbył się na zasadzie odświeżenia książki oraz wymiany z miękkiej na twardą obwolutę, a rozszerzenie edycji to taki plus:-D
Ksiazka "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chrisa Buchera dotarla, wrazen merytorycznych na razie brak z braku czasu.
Generalnie wizualnie ksiazka bdb tj kredowy papier na kazdej stronie i duzo ilsutracji, jedynie do czego moge miec zastrzezenia to, ze w ksiazce za 59 zl brak twardej oprawy.
Odwdzieczam sie kolegom, dzieki ktorym mialem rabat.
Kupon będzie aktywny do północy 28.01.2009
Twój numer kuponu to:
977DE2-44DC18-H
Kupon dla 100 pierwszych zamowien, obniza cene o 10 zl.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzisiaj w 30% obnizce dnia jest: Zdjęcia makro. Warsztaty fotograficzne razem z rabatem zamiast za 59 mozna ja miec za 31 z groszami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS
Co sadzicie o tej pozycji Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego
W mojej fotograficznej bibliotece posiadam nw. książki:
1. Burzyński Roman, Być fotoamatorem, Warszawa 1989.
2. Busch David D., Fotografia cyfrowa w podróży. Przewodnik, Gliwice 2007 (wydanie IV).
3. Górecki Marek, 10 projektów w cyfrowej ciemni fotograficznej, Gliwice 2007.
4. Kelby Scott, Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć, Gliwice 2008 (wydanie IV).
5. Kelby Scott, Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom, Gliwice 2008.
6. Kelby Scott, Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego, Gliwice 2007.
7. Kelby Scott, Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego, Gliwice 2008.
8. Kelby Scott, System 7 punktów Scotta Kelby'ego. Kluczowe techniki, które dzielą przeciętne zdjęcie od prawdziwej fotografii, Gliwice 2008.
9. Long Ben, Fotografia cyfrowa, Gliwice 2006.
10. Mroczek Andrzej A., Książka o fotografowaniu, Gliwice 2009.
11. Owczarz-Dadan Anna, ABC fotografii i obróbki cyfrowej zdjęć, Gliwice 2006.
12. Wójcik Paweł, Fotografia ślubna, Warszawa 2007.
13. Wójcik Paweł, Kompozycja obrazu fotograficznego, Warszawa 1990 (wydanie I) i Warszawa [?] (wydanie II).*
Klasyfikując te pozycje "na odcinku" ogólnorozwojowej przydatności dla młodego adepta sztuki fotograficznej (jest to trochę krzywdzące dla niektórych bardzo dobrych, ale ściśle ukierunkowanych dzieł) sprawa wg mnie wygląda tak:
1. Long Ben, Fotografia cyfrowa.
2. Górecki Marek, 10 projektów w cyfrowej ciemni fotograficznej.
3. Kelby Scott, Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego.
W rankingu nie brało udziału najmłodsze "dziecko" Andrzeja A. Mroczka. Jest ono przeze mnie tylko przeczytane, ale nie przestudiowane.;-) Miodem na moje serce jest rozdział 11. O fotografowaniu obiektów w ruchu, przedstawiony na przykładzie żużlowca na wirażu (gushman, where are you?!). Niestety łyżką dziegciu w beczce miodu jest ten oto podpis pod jedną z fotografii: Ambona w farze leszneńskiej. I tu wychodzi moje ambiwalentne podejście do wydawnictw Helionu. Dobrze, że jest ktoś (wydawca), kto "wypuszcza" książki o fotografii, jednak istotny jest jednak ich poziom. W tym tłumaczenia. W rozdziale 8. Jak profesjonalnie korzystać z zalet technologii cyfrowej znajduje się podrozdział Nie wahaj się wciskać spust migawki!. Moim zdaniem powinno być "spustu". Oczywiście nie dotyka to istoty fotografii, ale czyż Wasi rodzice nie mówili Wam: czytaj książki, a nauczysz się poprawnie mówić i wysławiać? Poza tym jest jeszcze kwestia tzw. przekładu. Rozumiem, że nie wszystko można przetłumaczyć z jednego języka na drugi (np. polskie gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść), ale czy Waszym zdaniem nie jest pewnym nadużyciem stwierdzenie Kelby'ego, w polskim tłumaczeniu jego dzieła Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć (wydanie III), że utwór zespołu Dżem "Cała w trawie" należy do jego ulubionych?
* -przedstawiona przeze mnie bibliografia nie jest zgodna z żadnymi normami, w tym z polską normą (Polską Normą [?]), nie wspominając już o jakichkolwiek ISO.;)
Nie wiem jak to było/jest z poprzednimi wydaniami "Książki o fotografowaniu" , ale w najnowszym sporo jest niedociągnięć (przynajmniej w moim egzemplarzu).
Masa literówek i kilka zwyczajnych byków, dwa urwane akapity :shock:
Wielka, wielka szkoda, bo to książka, z której faktycznie każdy może coś ciekawego/nowego dla siebie wyłowić i jako rodzime dzieło powinna dumnie zdobić półkę do czasu aż sięgnie po nią nastepne/młodsze pokolenie... a tu taka kicha :evil:
Wychodzi na to, że jednak nie można mieć wszystkiego :???: