Cos ostatnio mam taki "syndrom", ze dużo zdjęć robie ale potem nie chce mi sie ich wywoływać - ale spróbuje sie przełamac choc zaległości są straszne.....
Wersja do druku
Krużganki opactwa benedyktyńskiego w Moissac. Kapitele kolumn zostały juz wielokrotnie w szczególach zdokumentowane - ale wciąż potrzeba nowych zdjęc do nowych przewodników- na 423 "kuchnia" zdjęć przygotowywanych do przewodnika australijskiego
422.
423.
422 - super kompozycja geometryczna, dobre wykorzystanie szerokiego kąta.
423 - wyobraziłem sobie, że to ty :mrgreen:
Myśle, że bez przesady :) - akurat tutaj te "sprzety" nie są i nie bedą częścia tych krużganków - zrobią swoje (dokumentację) i za 3-4 godziny znikną - znam gorsze przykłady (nie tylko w fotografii) gdzie rózne wspólczesne "sprzęty" pozostaja jako trwały dodatek do miejsc i rzeczy historycznych.
Takie sprzęty generują oświetlenie, które niczego nie ilustruje, i którego ta architektura nie zaznała przez wieki. Lubię takie klimaty i czekam na światło naturalne albo i nie czekam jak czas nagli...ale żeby tak
Odnośnie zdjęcia 422 domknąłbym kompozycję po prawej "zakrętem" - tak lubię.
423 otrzymuje pierwsze miejsce za całokształt. Pozostałe razem na drugim miejscu przegrały o 0,003 sekundy :)
Ogólnie dobrze technicznie wyłapana biel.
Popatrzyłem i nie mogę zamknąć papy - tak się rozdziawiła :)
Bardzo fajne foty. Może kiedyś sam takie zrobię.
426 fajne, i 427 tez i wyglada jak by mialo zwiekszany zakres tonalny :)
432 bardzo fajne światło na i planie, Max13 stosowałeś filtr szary ?
Skąd te ostatnie fotki?
Max13 zawsze warto zajrzeć tu do Ciebie, dwie ostatnie serie, gratuluje, miejsc i kadrów zazdroszcze
Dzięki, tomphoto.
Domcia - Irlandia, okolice Killarney National Park
Ładnie, ja niestety nie trafiłem tam z pogodą.
Max13, wstrzymywałem się z komentarzem, aby nie było, że wzajemnie sobie komentujemy ;). Zdjęcia bardzo udane :D. Poza tym masz brudną matrycę (LG + PG), ostatnie zdjęcie było wg mnie najlepsze z serii gdyby dodać na dole jeszcze trochę lustra wody, szkoda tego odbicia w wodzie i światła.
3 zdjęcie w ogóle mi się nie podoba... Reszta w porządku, jednak musisz poćwiczyć nad obróbką zdjęć.
koraf przypomniał w swoim wątku świetne zdjęcia z Nepalu - moje 2 nowe poniżej pokazuje nie dlatego aby wracać do mojej podrózy sprzed prawie 2 lat ale aby "zareklamować" :lol: mój Zeszyt Podróżny - znalazłem wreszcie trochę czasu i postanowiłem uporządkować swoje notatkiz podrózy i je opublikować razem ze zdjęciami - będzie dużo tekstu i opisów podróży ale i dużo zdjęć - ponadto oddzielny link prowadzi tylko do Galerii ze zdjęciami. Mam nadzieję, że ktoś zajrzy i może znajdzie coś interesującego dla siebie :D. Na razie są pierwsze teksty i zdjęcia w linku o Nepalu.....mnóstwo materiału z innych miejsc czeka na obróbkę i będzie się systematycznie pojawiać.....
Adres: Zeszyt podróżny
436.
437.
Max13 świetny pomysł z zeszytem podróżnym :D, dowiedziałem się wiele ciekawych, nowych rzeczy na temat noża Gurkhów, 436 bardzo fajne, nie spotkałem takiego ołtarza w Nepalu.
koraf - dobrze, ze jest ktoś kto uważa ten pomysł za "dobry" :) zobaczymy "w praniu" - tym niemniej mam tyle zdjęc i notatek, że postanowiłem je uporządkować w tej formie - będę znacznie więcej zdjęć i opisów prezentował w Galerii i Zeszycie niz tutaj - zwłaszcza, że jesienią będę miał wreszcie trochę czasu i szykuję następną wyprawę.
438.
Max13 brzmi to bardzo ciekawie i zachęcająco, a gdzie się wybierasz ?
Świetny jest Twój zeszyt podróżny, mam nadzieję, że po powrocie będzie bardzo opasły. Powodzenia.
Trafiło się kilka literówek w zeszycie.
Dzięki za opinię .Jeżeli jest "świetny" - to będę pisał dalej....:)
Zacząłem Jordanię. Literówki poprawiłem
No to się wydało, gdzieś się podziewał. Ja swój wyjazd do Wiednia wspominam z sentymentem, tym milej mi zobaczyć zdjęcia z tych miejsc w Twoim wydaniu.
Pełna zgoda co do Wiednia, tryton.
Jeżeli kogoś intersuje więcej zdjęć i miejsc w Wiedniu - to zapraszam do Zeszytu - tym razem trochę zdjęć z Albertiny i wystawy obrazów Miro (ze słyną "Farmą"....) :)
443.
444.
No to światło i kolor to chyba sobie zamówiłeś :)
Chyba mógłbym napisać nawet poradnik o fotografowaniu w Petrze :) - na zdjęciach widoczny powyżej Skarbiec nabiera takich kolorów tylko przez krótki czas przed zachodem - na mojej mapie w Zeszycie widać jego lokalizację - w Zeszycie jest zresztą więcej zdjęć zrobionych o rożnej porze dnia np. Obelisk Tomb w południe wygląda niemal wypalony na żółto, o zachodzie nabiera koloru różowo-pomarańczowego
No właśnie. Grunt to wiedzieć kiedy pstryknąć.
Zeszyt ciekawy.
Wróciłem wczoraj z prawie 3 tygodniowej wyprawy do Omo Valley. Na razie odsypiam. Pokaże tutaj sporo zdjęć - dla zainteresowanych jeszcze więcej będzie w mojej Galerii a sam opis podrózy, warunki fotografowania itp w Zeszycie Podróznym
Na początek portret chłopca z plemienia Konso
447.
To odsypiaj i zamieszczaj co masz, bardzo jestem ciekaw.
Tych podróży to Ci zazdroszcze. Odsypiaj i wrzucaj.
Chłopak fajny, czekamy na więcej, i podobają mi się 427 oraz 445.
To wszyscy czekamy na więcej :shock:.
Krwawy początek, z ciekawością oglądam.
No to ciekawie się zaczyna. Nie ma spania, wstawiaj zdjęcia! :)
Czy on miał cały zegarek u szyi czy tylko bransoletke?
Wrzuta dobra.
Czytajcie Zeszyt Podróżny, tam jest ciekawie !!!
Nie odsypiaj tyle, pisz więcej i zamieszczaj foty :), bo jest ciekawie.