Jak kupie sobie kiedyś 5D jako drugą puchę to Wam powiem jak to jest z tym obrazem :D
Wersja do druku
Jak kupie sobie kiedyś 5D jako drugą puchę to Wam powiem jak to jest z tym obrazem :D
czyli ktos potrzebuje wysokiego iso kupi 5d2 a ktos kto pracuje na niskim kupi 5d1 ;]
Heh też myślałem, że moje 40D zastąpi 5D1 a skończyło się tak jak to widać w stopce i nie żałuję :p
Potem myślałem o tym żeby wziąć jakieś 5D1 na 3body takie żeby targać ze sobą wszędzie tam gdzie może 5D2 szkoda.
No ale po dłuższym czasie i rozważaniach to się robi bez sensu.
Lepiej będzie wymieć jedną 5D2 na 5D3/5DX(o ile Canon nie pojedzie taką kichą jak Nikon z D800 :p ) i targać ze sobą 5D2 :p
No tak bym polecał. Jak ktoś nie robi ponad ISO800 (lub 1600 ale perfekcyjnie naświetlone)za często i nie potrzebuje 21Mpx to 5D1 to dobra opcja.
Dzięki za opinie i komentarze :) Zdecydowałem się na wys. iso i 5dmkII (no i ta mikroregulacja przeważyła). Teraz czas poszukać używki w normalnym stanie z przebiegiem poniżej 100 koła ;)
Jeszcze raz dziękuję!
A ja sprzedaje 5d2 zeby miec kolejne 5d1. Cofam sie, ale jak nie kochac obrazka z jedynki?
A może ktoś pokaże tę różniecę w "obrazku" - prawie 50 stron i nadal dywagacje :roll:
Ja też stałem przed wyborem mkI czy mkII i wysokie iso wygrało nad obrazkiem. Też sprawdziłbym przewagę w obrazowaniu mkI i służę swoimi puchami do porównania.
Ja tez chetnie zobacze ta przewage mk1 nad mk2 ale cos czuje ze nigdy sie nie dowiemy. Bedzie za to kolejne 50 stron pie...
mój kolega który używa zaróno 5d jak i 5d2 twierdzi że woli obrazek 5d - bardziej "miękki i analogowy" - tak go określa
aż kiedyś pożyczę z ciekawości
dla przykładu wrzucę 8 zupełnie losowych zdjęć, 4 sztuki z mkI i 4 sztuki z mkII... czy nie patrząc w exif'a jesteście w stanie wskazać, które są z którego aparatu?
1.2.3.4.5.6.7.8.
Jutro wracam do UK. Moze we wtorek uda mi sie zrobic dwie takie same fotki specjalnie dla was panowie i panie.
To ja bardzo bym poprosił po dwie klateczki jakieś kolorowe z 35L i 135L :). Jestem ciekaw jakie będą różnice.
Prawie mi się udało eclipse trafić, poza 5, gdzie myślałem, że to z pierszej piątki.
Ja również odbieram zdjęcia z 5D tak jak kolega Em Es. Niemniej jednak wolę moje mkII. Lubię w nim przede wszystkim wysokie ISO.
Ja się wyłożyłem na pierwszym zdjęciu, resztę odgadłem.
5dII daje bardziej kontrastowe i nasycone kolory IMO i to widać.
widac delikatne różnice, tak jak pisze kolega punky i sam co kiedys pisałem, że z nowej 5D sa bardziej kolorowe i cukierkowe :P
A to nasycenie kolorow to nie jest czasem kwestia ustawien w aparacie? I wydaje mi sie ze tego typu roznice sa bardzo prosto do skorygowania w postrpocessie wiec...niespecjalnie przekonuja mnie te zdjecia do uwierzenia w stwierdzenie ze "jest przepasc miedzy mk1 a mk2" jak to mialem przyjemnosc gdzieniegdzie przeczytac....
skoro wrzuciłem te fotki to pozwolę sobie napisać własne zdanie, a więc, moim zdaniem kolorystyka to kwestia postprocesu, i myślę, źe bez problemu da się uzyskać w posprocesie identyczne efekty z jednego i drugiego :)
mowa o ustawieniach standardowych aobu aparatów, można ale wszystkiego nie zrobisz niestety w postprocesie, różnice są i widać je gołym okiem :)
nie używam ustawień aparatu, wszystkie style mam wyłączone, a całość nadaje w postprocesie... z tym, że z mkI wywoływałem w dpp a z mkII w lr... jutro zrobie eksperyment i wywołam od zera kilka fotek w lr, ciekaw jestem czy różnica będzie widoczna, jak to mówisz, gołym okiem ;)
eclipse juz nie mogę się doczekać efektów Twojego "eksperymentu" .
Niemniej ja mam alergię na ślęczenie przy kompie i może dlatego preferuje 5d mk1
ja mam też stare 5D i obrazek bardzo mi odpowiada, zapewne jak wymienię na 5D MKII też będzie :)
poniżej zdjęcia, wybrane losowo, 5 sztuk z mkI i 5 sztuk z mkII, zresetowane ustawienia kolorów, kontrastu, wyostrzania, i wywołane ponownie na szybko w LR, w adobe standard, bez większych kombinacji... około 1 minuty na każde zdjęcie... i może jestem ślepy, ale ja już sam nie wiem które jest z którego aparatu, serio serio :) wy to na serio widzicie???
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
nooo faktycznie niebo a ziemia, lol :D
tak wlasnie powstaja urban legends na forach, jeden z drugim powie ze mk1 ladniejsze i dalej reszta bedzie za nim powtarzac.
dzieki eclipse za sample.
nie ma sprawy... dla mnie, po za iso, większą matrycą i "synchro" jedyna różnica w obrazku to ostrość, która faktycznie może powodować, że zdjęcia z mkI są, jak to mówią, bardziej analogowe (jak zwał tak zwał ;))... może faktycznie są, bo są bardziej miękkie, nie wiem czy przez mniejszą matrycę czy przez coś innego... powyższe zdjęcia wszystkie robione były na tym samym szkle (24-70/2.8L) i możliwe, że obie matryce ciut inaczej wykorzystują to szkło... nie wiem, nie znam się na tej technice ;)
Dzieki eclipse, czuje sie bardziej przekonany do Mk2 :) kolorki mi sie podobają
No to pozamiatane, przynajmniej na dwa tygodnie...
ja bym się pokusił o wytypowanie gdyby były te same motywy z obu puszek :)
1 1
2 2
3 1
4 2
5 1
6 1
7 1
8 2
9 2
10 1
50% celności ;)
No to zbieram na mkII ;)
1 II
2 I
3 I
4 II
5 II
6 I
7 I
8 II
9 II
10 I
I jak?
jutro w firmie napiszę które jest z którego :)
Dla mnie gołym okiem to tylko 10 i 7 jest z mk1 i dam sobie uciąć rękę.
przykro mi gavin, ale właśnie straciłeś rękę ;)
no masz ;)
1 II
2 I
3 I
4 II
5 bw w niskim iso - bez sensu do tego porównania i drogą eliminacji zostało, że I
6 I
7 II
8 II
9 I
10 II
1. I
2. Ii
3. I
4. I
5. I
6. Ii
7. Ii
8. Ii
9. I
10. Ii
proponuję ten sam kadr z obu puszek i wtedy robić zgadywankę ;) no i ciut większy rozmiar
Widzę, że zaczynamy grać w MasterMinda!! :-D