Mogę niestety obecnie tylko zacytować :D
"ASAP will let you know"
Wersja do druku
Mogę niestety obecnie tylko zacytować :D
"ASAP will let you know"
Pojawiła się aktualizacja do obiektywów systemu NX:
http://www.samsungimaging.net/2011/0...the-nx-lenses/
Z najnowszych plotek wynika, że na dniach mają się pojawić dwa nowe aparaty: NX20 i NX200. Oba z nową matrycą, która prawdopodobnie będzie miała rozdzielczość 18mpx. Na maj planowana była też premiera obiektywu 18-200.
W tym aparacie 15 mpix to az nadto, wolalbym zeby popracowali nad wysokimi czulosciami i autofokusem. Chcialbym jakas stalke pokroju 30/1,4 do tego body i mi pasuje. Zreszta nawet w obecnej wersji obrazek z 30/2 mi sie bardzo podoba, autofokus w ciemnosciach nie wyrabia, a tak sie sklada ze tego aparatu glownie uzywam o takich porach i w takich miejscach, gdzie bym za chiny nie wzial lustra :mrgreen:
Może lepszy AF oraz lepsze wysokie czułości też będą. 18mpx tego nie wyklucza. Szkoda, że nic nie wskazuje na pojawienie się dobrej lampy błyskowej.
Natomiast 35mm f/1.4 będzie prawdopodobnie w 2012 (link).
Daj Boże, żeby to nowe 18 mpx Samsunga było co najmniej tak dobre jak canonowskie 18 mpx.
Całkiem klawo. Zaciekawił mnie ten 12-24, 35 i 50 1,4. W ramach koncertu życzeń poproszę jeszcze od Adobe wtyczkę do czytania RAW z NX5, bo wołacz samsunga jest do bani.
Trochę teraz żałuję, że nie wziąłem NX10, ale jestem bardzo zadowolony z 30/2. Zdał nawet test bojowy, czytaj foty w wybitnie paskudnej pogodzie :mrgreen:
Podobno Sams wchodzi w bezlusterkowca 36x36 w cenie topowych luster N czy C.
Na razie testują jeden sensor - 18 MPx i dwa 34 MPx (pod 5D3? ;))
Obecnie prace rozwojowe są w drugiej fazie, kolejną jest decyzja czy produkt ujrzymy na półkach.
Na 43R była raz plotka, że ostro inwestują w RD półprzewodników... za 3 lata będzie śmiesznie :)
Daniel, przekręć gdzie trzeba i poproszę o szczegóły ;)
Tiaaa. A miałeś kiedyś obiektyw do Samsunga w ręku? Nie ma mowy, żeby pokrył "zwykłą" FF, a co dopiero kwadratową. Konieczne byłyby zatem nowe szkiełka, podczas gdy Samsung praktycznie nie produkuje i nie sprzedaje obiektywów do obecnej linii bezlusterkowców (oferta w znacznej mierze tylko na papierze).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A przy okazji mogę dokonać pewnych podsumowań co do bezlusterkowców (myślę, że nie tylko Samsunga).
Przypomnę tylko, że na Gwiazdkę wyposażyłem rodzinę w NX10 i NX100 + obiektywy. Docelowi użytkownicy są zachwyceni. Problem w tym, że nigdy nie mieli wcześniej lustrzanki, więc to, że porównanie wychodzi na plus w stosunku do kompaktów, jest raczej oczywiste.
Przy okazji różnych wyjazdów aparaty te trafiają siłą rzeczy w moje ręce. I to jest spore rozczarowanie. Dla mnie to tylko kompakty z wymienną optyką, a nie nawet namiastka lustrzanki.
1. Wolny AF, który potrafi się częściej mylić niż w lustrzance.
2. EVF nie nadaje się do pracy ani w słabym ani ostrym świetle. Najgorszy mały wizjer lustrzankowy z 1000d jest o wiele praktyczniejszy.
3. Szybko wykańczająca się bateria (w praktyce lustrzanką zrobię 3-4 razy więcej zdjęć).
4. Spore opóźnienia wykluczające fotografowanie dynamicznych scen.
Warto zatem zastanowić się zanim "wdepnie" się w temat bezlusterkowców. Rozumiem, że teraz jest to po prostu modne. Tyle tylko, że najtańsza i najprostsza lustrzanka jest znacznie lepszym narzędziem do robienia zdjęć.
Lumixy np. GF1, GF2, GH1, GH2 - nie wiem jak inne modele - te sa dużo szybsze niż opisywane przez Ciebie NX....
To fakt, że na dzień dzisiejszy bezlusterkowiec nie zastąpi w każdym aspekcie dSLR, może być jednak świetnym uzupełnieniem. Dla mnie najistotniejszą zaletą są małe gabaryty i niska waga bezlusterkowców, co np. przy całodniowej wycieczce po górach odgrywa znaczną rolę. W bardziej statycznych ujęciach bezlusterkowiec prawdopodobnie sprawdzi się równie dobrze co lustrzanka, a czasem nawet lepiej (face detect.). Jednak do tej pory nie kupiłem jeszcze żadnego Pena, Nexa czy Nxa, bo wciąż brakuje mi aparatu kompletnego. Być może takim będzie NX20 lub EP-3 - jak głoszą plotki, okaże się to już wkrótce...:)
Czy ja kiedykolwiek ci mówiłem, że 2+2=5?
:mrgreen: już w tym miejscu czułem pismo nosem ;)
Problem w tym, że bezlusterkowce - przynajmniej w strategii m/43 - to następcy kompaktów. A, że w porównaniu z aps-c nie mają się czego wstydzić na h-iso jednocześnie posiadając tyle fajnych rozwiązań...
Nie zapominaj proszę o b. agresywnych obrazkach naśmiewających się z m/43: jakoby mniejsza matryca np. mojego GF1 była gorsza (na h-iso jak przypuszczam) od aps-c NX10.
Tymczasem ani Daniel ani ty z twoim 50% słomianym cropem nie .... brakuje mi tu słów akustyka - coś w deseń: nie powala.
Zapewne (piszesz o bezlusterkowcach w ogóle nie o Sams, pamiętasz?) używałeś PEN z VF-2 albo G/H1 czy GH2... to po pierwsze.
Po drugie sam tu kiedyś ztcp pisałeś, coś w deseń, że wystarczy ci NX z 30/2 - czy twojej dslr towarzyszy w torbie tylko kit...
Oj, czy masz rację? Ostatnio mój E-PL1 z PL45 macro zawiódł mnie przestrzeliwując kilka kadrów (uradowanego nagłą wizytą wujka) dziecka. BTW. Szkło było ustawione w trybie full (zakres AF)...
To tyle na temat najczarniejszego scenariusza (korpus ze średnim AF, bez lampki doświetlającej, szkło z wolnym AF (tryb - FULL), zastane, 3200 oczywiście Panasa CDAF komentować po raz kolejny nie zamierzam, jest tego od cholery w Mediach, każdy może zweryfikować "już na kicie", że piszesz bzdury (piszesz o bezlusterkowcach w ogóle nie o Sams, pamiętasz?). Co śmieszniejsze teraz nawet już na kicie Olympusa (szkła z literkami MSC w nazwie). W ogóle pomińmy temat GH2 i 14-140...
Po ostatnim przestrzelaniu D90, 50D i GF1 w ostrym słońcu, niestety muszę zainwestować w VF-2.
Tu masz rację. Temat załatwia hack albo w baterii (chińskie podróbki) albo w fw (pozwala na używanie chińskich podróbek), ale co tam mój kumpel pojechał po bandzie i kupił 10 sztuk bateryjek :shock:
Wiesz tak w zasadzie to jest D3 (39 ms) i jest reszta...
A tu bonus
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=38553618
Zapomniałeś dopisać "w Samsunga" albo "dla sportu". Poza tym nie sądzę (po kieleckim sklepie foto, nie MM etc.), żeby sprzedawca wciskał na wydrę bezlusterkowca komuś, kto przyjdzie i powie, że chce focić sport "na Koronie" czy jest soccer mamą na etacie w komitecie rodzicielskim.
Ztc mi wiadomo Grzesiek jednej koleżance "wcisnął" D90 (jest mega zadowolona), teraz zapewne by to było D7000...
Tak, m/43 ma drogie szkła, tak? Sams jest zapewne tańszy. Wolny wybór. Nikt nikogo za łańcuch nie prowadzi do sklepu po "jedyny słuszny system".
Ja tylko napiszę tak: zanim ktoś kto ma system dslr wdepnie (ja to piszę w innym kontekście niż ty) w NX, warto prześledzić podnietkę jotesa tym systemem i potem jeszcze raz na koniec przeczytać jego niewątpliwie rozczarowanie.
Jakość optyki i jej cena to nie wszystko ;)
Podnietkę? Jest matryca APS-C (pewnie gorsza niż średnia), jest więcej niż rozsądne szkiełko 30/2. I tyle. Tutaj nie ma się czym podniecać, średnio na jeża wyjdzie tak samo niezależnie czy to Samsung czy Panasonic. Jeden ma to lepsze, drugi co innego, nie ma czym się licytować.
Temat bezlusterkowców uważam (przynajmniej na razie) za zamknięty. Też uważam, że jakość optyki i jej cana to nie wszystko ;) (P.S. kity Samsunga w porównaniu do Canona to straszliwe tandeciarstwo, tak 20-50 jak i 18-55, ale to temat na osobny wątek, nie wiem czy kiedykolwiek powstanie, mam ciekawsze zajęcia). W każdym razie, przyznaję, popełniłem błąd. Trzeba było kupić rodzince 1000d + Sigmę 30/1.4 lub podobnego Canona. Może byłoby trochę wieksze (bez 10 baterii??), trochę droższe. Ale... praktyczniejsze. Choćby ze względu na możliwość wymiany baterii czy obiektywów z moim sprzętem.
ps. przestrzel najpierw tego VF-2 właśnie w ostrym słońcu, o ciemnicy nie wspominając. Pewnie jest lepszy od Samsunga, ale i tak możesz się rozczarować. AMOLED Samsunga z kolei pewnie lepiej się sprawuje od LCD w Panasonicach (i na pewno Canonach), ale tak naprawdę niewiele z tego wynika, żebym miał to podnosić jako zaletę (owszem, prawie eliminuje potrzebę odchylanego LCD, dla mnie to i tak bez znaczenia).
Otwórz oczy, koniec marzeń ;)
BTW. 10 baterii do dwóch GH2@14-140 do orki video.
Ale spoko, Sams to dobry gracz, ten nowy plotkowany sensor (18 MPx) ma pokazać pazurr.
Tradycyjnie zapytam: ciekawe kto pierwszy puści (dostępne w sklepie na półce) 24mm: Sams czy Oly :mrgreen:
Pierwszy będzie Samsung. Ale obiektywy dostępne będą tylko dla wybranych, "spod lady" :lol:
To nie takie proste. Wystarczy jeśli będzie na poziomie 18MPx canona.
Co do Samsunga jako gracza... Hm, znajduję tylko jedno wyjasnienie dziwnej sytuacji dot. bezlusterkowców (wielkie plany i zero marketingu czy sprzedaży): najprawdopodobniej kompakty Samsunga sprzedają się wyjątkowo dobrze.
Znaczy Samsunga nie uwzględniasz? ;) Canon może dostał niewielkiej zadyszki w stosunku do Sonikona (przyznam, że moim zdaniem różnica jest znacznie mniejsza niż to się zwykło uważać). Dodatkowo jeśli ktoś ma z tym problem, zawsze jest możliwość użycia 5d. Temat matryc w ogóle zrobił się teraz na tyle nieciekawy, że przestałem szukać następców moich lustrzanek. Owszem, 7d coś tam daje więcej niż 50d (Janko twierdzi odwrotnie), ale nie na tyle, żeby to był argument za zmianą.
Pokazał się polski test Samsunga 20/2.8: http://www.swiatobrazu.pl/samsung-nx...est-23319.html
Jak widać obiektyw daje radę ;) a przy tym jest tylko 4x tańszy od 14/2.5 dla m4/3...
Cena sklepowa 799zł, ale na alledrogo można go dorwać aktualnie po 389zł :D Pozbyłem się jakiś czas temu tego obiektywu, ale właśnie za sprawą tych szalonych cen do mnie wraca ;)
Na pełnej dziurze szału nie ma, podobnie jak w Panasie 14 f/2,5.
Chwilowo nie puszczają pary skurczybyki. Obecnie czekóję informacji dot. makro i 85mm :)
Jak tylko coś pisną*poważnego to się podzielę
Chwila cierpliwości i cóś się dowiemy ;)
Mam plany żeby wykorzystać NX do fotografii otworkowej, za sprawą dużej matrycy i niewielkiej odległości sensora od bagnetu, da się zrobić szerokokątny adapter. Zrobiłem wstępny projekt, będę musiał podskoczyć do zaprzyjaźnionego warsztatu i zobaczymy co z tego będzie.
Postanowiłem dać mu drugą szansę, idę wypożyczyć 20/2,8 i biorę toto na najbliższy wyjazd. O wiele przyjemniejsza perspektywa, niż tachanie 5D - nawet mimo słabego hi-iso.
Przyznam tylko że już mnie wkurza nieco brak kompatybilności NX5 z Lightroomem.
Mnie również denerwuje brak przecieków od Samsunga, zwłaszcza w kwestii nowych body. Samsung z NX18-200 zalicza już 2 miesięczną obsuwę (premiera miała być w maju)... Mam nadzieję że z 16/2.4 tak nie będzie, bo nie mogę się tego szkiełka doczekać :)
ktoś wie ile może kosztować makro 60mm samsunga ?
Naleśniki Samsunga są OK, ale gabaryty 85/1.4 to pomyłka do tego systemu. Trzeba było zrobić portretówkę w stylu Olkowego 45/1.8 - może nieco krótszą i nieco ciemniejszą, ale dużo mniejszą.
Ta 85-tka mogłaby i może być, ale nie w tym momencie. Jest planowany 50/1.4, ale pewnie też nie będzie zbyt mały.
Podobnie do 85 chybiona była 20/2.8. Ważniejszego naleśnika 16/2.5 ciągle nie można kupić.
Póki co tylko sample
http://www.samsungimaging.net/2011/0...sample-photos/
Chciałem niedawno kupić lampę SEF20A i okazało się to nierealne w naszym kraju. Coś mało popularny jest jak na razie ten system
To przejdź na m43 od Panasonica a zobaczysz jak długo trwa wprowadzanie nowości na polski rynek, w szczególności obiektywów :mrgreen:
Oczywiście piszesz o tych opóźnianych co chwilę szkłach NX...
Podobno:
- to też z 16/2.4
http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?i...=asc&no=167758
- 16/2.4 ma być trzy razy tańsze niż 12/2.0 Olympusa co daje $300; no to czekam na ten sensor ;)
ja sobie kupiłem nx100 i jestem zadowolony ;-)
Nowe sample z 60NX macro
http://www.flickr.com/photos/samsung...ream/lightbox/