Wiedziałem, że dożyję :mrgreen:
BTW: Nie przymykaj powyżej 1.6; na 1.6 już "całe oko" (nie sama źrenica) jest ostre.
Które makro: dzisiaj, tylko 100L IS - najbardziej uniwersalny lens a przy okazji żyletka jakich mało.
Wersja do druku
Chyba nie. Doszedłem do ściany pt. waga toreb ze sprzętem. Do tego złapałem na treningu koszmarną kontuzję barku i autentycznie muszę ograniczać wagę całości. Już nawet wyciągam drugą baterię z gripa, żeby było lżej, więc wyobraź sobie co czuję..
A już poza tym, to EF 100/2 jest lżejsze, mniejsze i w portrecie pięknie rysuje od pełnej. Po co więc wydawać tyle kasy na 100L?
Ale to ma być przede wszystkim do makro. Do portretów mam lepsze :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie muszę sobie wyobrażać. Mam torbę, która jest już za mała. Jestem na kupnie plecaka :lol:
Myślę o szkle przde wszystkim do makro. Zastosowanie do portretów nie ma istotnego znaczenia.
Wiedziałem, że to przeczytam, liczyłem tylko, że Ci się jednak dłużej zejdzie. Jak widzę zachowujesz czujność rewolucyjną.
Ale 85/1.8 zostawiam sobie tak czy inaczej. Za wygodne szkło, żeby je oddać.
Ale plecak zamiast, czy plecak obok torby?
Bo mam największe lowepro, które się mieści do schowka w samolocie, ale wchodzi tam zdecydowanie mniej niż do commercial aw, z którego i tak mi się już od dawna wszystko wysypuje.
Jeszcze przemyśl do czego do szkło. Jak do owadów, to weź dłuższe, jak ogólnie do wszystkiego co małe, to setka jest rewelacyjna.
dla mnie odległość minimalna AF 100L wygrywa z każdym szkłem , przekonałem się parę dni temu ze 85 jest ok ale to największa bolączka szkła min 90cmm lub 100 ... trochę lipa z tym.
a co do rozmiarów czy przejdzie czy nie to robiłem ślub 2x body 15,16-35,24,85,100 + 3 lampy 12kilo :shock:- wiec wielkość torby nie jest najważniejsza :)
Darek
Ja tam macro nie strzelam bo nie umiem , chodzi mi o użycie szkła jego uniwersalność .
Robie portrety oraz np zbliżenia na szczegóły sukni ślubnej , biżuterii do tego 100L jest naprawdę super.
Mam parę strzałów ze ślubu na niej jak się dokopie w czasie wolnym to wsadzę tu.
Darek
Siedzę i kwitnę na 12g zmianie i znalazłem foto mojej kumpeli.
Zafascynowana jest rajdem i znaleźliśmy jej jakieś body ,bo tez chciała spróbować.
To wstawiam tylko jako ciekawostkę ze szkło to jest bardzo uniwersalne.
wiec sprzęt do sportu dostała , :mrgreen:
5dmk2 + 100L
Darek
no zobacz :) ostrość złapała na kamyczku :) a już myślałem ze 5d2 to niemożliwe chociaż bardziej się skłaniam do przypadku :)
szkło wypas :)
Kilka kolejnych fotek z tego szkła:
I gdzie te fotki?
U mnie biała plama.
Pomogę koledze wyżej...
Podziękował. Niestety brak edycji postu mnie zaskoczył.
Dobre, ważka świetna.
Super foty. Jak ja bym tak chciał... (szkło już mam, teraz tylko umiejętności...:-D )
robią wrażenie :)
No to coś odemnie. Prosto z puszki bez jakichkolwiek ingerencji. W puszce ustawienia fabryczne.
To dla tych co by chcieli wiedzieć jak ten obiektyw rysuje.
Pozwolę sobie podczepić się pod temat , właśnie planuję zakup "setki" ale mam dylemat brać z IS czy bez szukałem w necie i tak naprawdę wersje bez IS można znaleźć za połowę ceny wersji z IS.
Jak mnie coś napadnie to sobie testuję różne szkiełka. Tak się złożyło, że kiedyś kupiłem starą setkę. W tym czasie dysponowałem 5D. Co mnie przeraziło to ostrość na f/2.8, po kilku innych szkłach, setka mnie rozczarowała, ale i pokazała świat macro. Zaczęły się ćmy, motyle, faktury kwiatków, itd. szybko jednak się męczyłem gdyż przy 1/100 (5D) nie mogłem uzyskać ostrych zdjęć.
Rok temu kupiłem 100LIS. Miałem ją z 7D. Poraziła od pierwszego zdjęcia! Ostrość f/2.8 nawet mnie po prostu wgniotła, IS bajka. Pozwala na kosmiczne czasy, jedynie tylko CA czasami jest za bardzo widoczne dla onanisty. AF wyraźnie szybszy od starej setki.
Więc tak: jeśli setka potrzebna ci do kadrów z ręki - bierz 100LIS, to samo jeśli potrzebujesz jej głównie do f/2.8.
Jeśli planujesz używać statyw i przykręcać obiektyw zapoluj na używaną starą stówkę lun Tamrona 90 lub Sigmę 105 lub Sigmę 150.
Jest 100L IS i jest reszta.
Ja teraz czekam na kolejną okazję. Plotka mówi o 200/4 LIS macro - dla mnie idealne szkło, marzenie na 5D2 :mrgreen:
To jest najlepsze podsumowanie :-D
Pozwoliłam sobie wytłuścić najistotniejszą, z mojego punktu widzenia, różnicę.
Dużym bonusem jest, dla mnie, minimalna odl. ostrzenia mniejsza niż w 85/1,8, co przy ciasnych portretach jest bezcenne. Spokojnie można tym zrobić śpiącemu dziecku fajne zdjęcie (same oczy ;)) przy czasach rzędu 1/10-15.
Gietrzy
dziękuję taka odpowiedź w zupełności mi wystarczy , 95% będzie robiona " z ręki " więc wolę odłożyć na wersje z IS.
Co do czerwonego paska... to nie jestem ehmm onanistą sprzętowym ;)
Pozdrawiam.
100 L + konwerter x 2 , ISO 1600, 5d2
Na dole crop z konika 100 %
szkło wymiata i wystarczył konwerter aby tak rewelacyjne foty uzyskać super :) konwerter systemowy czy tez coś innego ??
szklo mam i ja. fenomenalne i do portretu tez. pikne. uzywam wraz z pierscieniami posrednimi. nic nie trzeba krecic w PS: http://www.macro.archie-photography.cba.pl/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A i sorry za brudna matryce.
fajna sprawa ze ma tak wydajna stabilizacje ... nie zawsze chce się ze sobą statyw ciągać :) ... jak ze sprawnością AF w tym szkle ??
af super ale czasem jedzi w przod i w tyl.
7D
The (long) king is dead...
http://www.juzaphoto.com/eng/article..._is_review.htm
Jesli do macro to nie ma nic lepszego... a jesli portret to raczej cos jasniejszego bedzie wskazane bo z 2.8 przymykac to juz ciemnica bedzie.
100mm i f/2.8 da mala glebie ostrosci nawet na matrycy 4/3.
Poza tym to szklo na 2.8 jest tak ostre, ze specjalnie przymykac dla uzyskania akceptowalnej ostrosci nie ma sensu, tylko dla zwiekszenia glebi ostrosci.
Poza tym 2.8 to zadna ciemnica.
witam.
wczoraj stalem sie szczesliwym posiadaczem 100L
kupilem uzywke w idealnym stanie, jeszcze przez 3 miesiace na gwarancji za 2400 pln :shock:
no w kazdym badz razie, przez okropna pogode za oknem nie mam jak wyjsc i potestowac w boju nowej zabawki.
wiem, ze troche przemawia przeze mnie lenistwo bo pewnie po kilku dniach szukania w sieci znalazlbym odpowiedz, ale po prostu jestem ciekaw czy lepsze efekty przy fotografowaniu robali da zapiecie tego obiektywu do cropa czy do FF?
tzn, w sensie czy lepiej wyciac kadr z 5DmkII (z 24mpix jest z czego kadrowac), czy tez od razu brac 30D i isc na lake? ;)
wieksza GO latwiej uzyskac z 30D, ale z kolei 5DmkII daje ostrzejszy obraz..
prosilbym ekspertow makro o wypowiedzenie sie.
Różnica jest trochę inna. W 5tce widzisz na matówce co kadrujesz i na co dokładnie ostrzysz, w cropach już tak fajnie nie jest. Dodatkowo w 5tce możesz użyć ISO800, w 30tce niby też możesz, tylko po co.
Aha, makra to fajna zabawa w podchodzenie, wabienie i dokarmianie dzikiej zwierzyny. Jeśli się boisz, że Cie pająk ugryzie to zmień szkło na 180L albo sigmę 150/2.8 (też świetna).
oskarowy a wystraszyłeś sie kiedys tego co fotografujesz ... w powiększeniu to niezłe potworki sa :)
Według mnie to podepniesz do ff, podepniesz do cropa i już będziesz wiedział co akurat Tobie bardziej pasuje.
Ja uważam, że jeżeli chodzi o jakieś kwiatki, niezbyt małe robaki ot takie spacerowe makro czyli generalnie to do czego nie potrzebna jest bardzo duża skala odwzorowania to FF jeżeli chodzi natomiast o mocne closeupy to crop bo tutaj akurat im mniejszy (bez przesady :-D ) rozmiar matrycy tym lepiej. Bardzo dużo osób w ogóle do makro rezygnuje z lustrzanek i używa właśnie hybryd czy kompaktów i to nie z powodu możliwości finansowych...
czyli wychodzi na to ze i jak w przypadku calej fotografii - jak sam nie sprawdze, potestuje to nigdy sie nie dowiem czego uzywa sie wygodniej ;)
no nic, przez pierwsze wyprawy makro bede musial tachac ze soba dwie puszki :D
dzieki za odpowiedz chlopaki!
o prosze, nie wiedzialem :D
gdzie to mozna sprawdzic? bo w karcie gwarancyjnej nie znalazlem zadnej informacji o tym jaki jest okres gwarancji.