A ja nie sądzę, żeby już jesienią pojawił się 1dMkIV... Co do 5D to nawet jak Canon wypuści chociaż trochę lepszego następcę 5D to i tak odniesie sukces bo nikon dalej nie ma niczego konkurencyjnego (zwłaszcza cenowo) w pełnej klatce. Pozdrawiam
Wersja do druku
Powiem tylko jedno jeżeli canon wypuści 5d mark II - przez co rozumiem maryce ze starego 5D w puszce o funkcjonalności 40D ( pomijając szybkostrzelnośc którą trudno bedzie dogonic zakładając że będzie to FF ) to będzie to komercyjny hit !! Czy doczekamy sie tego na wiosnę - wątpie bo aktualnie canon nie ma za bardzo konkurentów w tej klasie sprzetu a już szcególnie w tej klasie cenowej.
czy wypusci czy nie wypusci, jak zwykle rewolucji nie bedzie, ale przynajmniej 5Dmk1 ciagle jest na topie jako jeden z najlepszych aparatow za ''rozsadne'' pieniadze, wiec nic tylko czekac az jego cena spadnie :)
Szwedzi piszą, że już za miesiąc z okładem to ho ho!: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=26062356
"Rok 2008 ma być dla Canona jeszcze lepszy niż 2007" - zaiste... ;)
Oby nie ;):mrgreen: - ja bym był za normalnością.
Co do lat to ostatnio czytałem, że ten rok był dla Canona trochę kulawy ze względu na reorganizację firmy. Pozmieniali zarząd na niższych szczeblach. Niektóre działy połączyli, niektóre podzielili. Podobno mieli reorganizację we fabach - (może dlatego sknocili mkIII ;):D). Do tego wprowadzają tę swoją nową filozofię k... coś tam :lol:. Kupili ostatnio też firmę, która ma duże osiągnięcia w opracowywaniu technologii produkcji OLED.
Zapowiadają też zmiany w dotychczasowym "product lineup" - cokolwiek by to miało oznaczać. Mają być też zmiany w częstotliwości wypuszczania nowych produktów.
Uś! W pierwszej chwili chciałem prosić modów o usunięcie tego "złego posta", ale po chwili ochłonąłem... Po co? Przecież "wszyscy wiedzą", że Canon nigdy nie słucha opinii swoich użytkowników... ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak sobie myślę, że jak wypuszczą wymarzone-wypasione body 3D, to będzie znak, że szykuje się duża zmiana technologii w następnych latach? (Tak jak wypuścili ostatniego Mohikanina EOS-a 3 "ze wszystkim", bo im wisiało... ;) I tak jak Nikon wypuścił "wszystkomający" F6...)
Witam szanownych kolegów. Ja również czekam na następcę 5d, w związku z tym mam propozycję aby zmienić pytanie w ankiecie tego wątku na:Czy następca 5D ma szansę pokazać się w lutymb 2008?
No to czekam jeszcze miesiąc na następcę 5D, by kupić 5D ;-) Gorzej ze szkłami, te nie stanieją.
Napisał Melonpl
http://www.fotografuj.pl/News/Nowe_l...rok u/id/1197
I bardzo dobrze. Dobrze, ze sie nie pospieszylem z zakupem.
Gorzej ze szkłami, te nie stanieją. Napisal Quadrifoglio.
Dlaczego? Obserwuje ceny obiektywow L i potanialy od lata.
ja też z niecierpliwoscią czekam na następce 5D
to wtedy kupie sobie tańszego 5D ( tylko czemu on taaki wolny)
Tylko coś mi się wydaje że następca będzie dużo lepszy i wtedy szkoda mi bedzie kupować "zacofanego" 5D
pozdrawiam.
A ja kupilem 5d w listopadzie i wcale nie zaluje :))) Zawsze mozna czekac na nastepce, a pozniej wczytywac sie w opinie czy na pewno jest lepszy, a moze jednak ma jakies wady, ktorych nie mial poprzednik... to zajmuje zazzwyczaj ok 2-3 miesiecy. I tak zamiast robic zdjęcia siedzi sie na forum :D
5d to super sprzet i warto go miec, im wczesniej tym lepiej :D
Ja kupilabym chetnie następce ( bo jakoś tak mam że nie lubie kupować starszych modeli)
ale niestety nie bedzie mnie na niego stać...
Robiłam już sesje 5D w studio i strasznie mnie denerwował wolny podgląd zdjęć...no ale co zrobić :)
pozdr.
Może karta jakaś archaiczna była np. pomarańczowy Kingston, wtedy rzeczywiście wolno działa.
a może karty nie włożyłaś...:lol:
albo po prostu opowiadasz bajki, żeby tylko zabrać głos...??
a może karty nie włożyłaś...
albo po prostu opowiadasz bajki, żeby tylko zabrać głos...??
daruj sobie takie głupie teksty w moim kierunku.
niedowierzacie ? hmm może jestem jakaś dziwna i mój kolega też :)
ja posiadam 350D a kolega pentaxa (nie pamietam modelu lustrzanki)
po zrobieniu zdjęcia canonem 5D .. chcemy podejżeć fote i to trwa dużo dłuzej niż przy 350 czy pentaxie. Niestety mnie to denerwuje gdyż w sesji robimy ok 300-500 zdjęć z czego dużo podgladamy na ekranie. Może dla niektórych nie jest to żadną wadą, niestety nas to troche irytowało...cóż
karta dobra bo kingston extreme III.
marekbp
w takim razie nie zabieraj głosu skoro nie masz nic mądrego do powiedzenia
a znane przysłowie brzmi że nie ma głupich pytań...( pewnie to przysłowie jest również głupie dla Ciebie :) )
Osoba od której pożyczaliśmy na sesje ten aparat, kupiła własnie D3 ... i jest duzo bardziej zadowolona z tego aparatu.
pozdrawiam.
ps karta to SD extreme III ( pomyliłam się w nazwie bo wszytkie pozostałe karty mam wlasnie kingstona)
tiaaa i ma karty kingston extreme III - podaj linka gdzie można kupić...:)
a pytania to ja ci zadawałem a nie ty...;)
Nie wściekaj się niepotrzebnie. Na razie to Ty nie piszesz niczego mądrego. Nie ma czegoś takiego jak kingston extreme III.
Wow, 3 lata nowsza i ponad 2x droższa konstrukcja okazała się lepsza..
Odpowiedz sobie na spokojnie na pytanie: czy aby nie robiliście tej sesji na jpgach? Wtedy rzeczywiście miniatura generuje sie zdecydowanie dłużej.
ja sie nie wściekam ale nie lubie złośliwych tekstów ...
co do karty juz napisalam że się pomyliłam gdyż większość kart mam kingstona ale to chyba nie jest duza pomyłaka skoro kazdy wie o co chodzi ..? Ale oczywiście mimo iż wiecie że to pomyłka trzeba napisac kilka złosliwych postów. Gratuluję.
Tak D3 okazał sie lepszy :) Wiwat. Może dzięki temu Canon postara sie wypuścić coś lepszego.
Chodzi mi o to że denerwuje mnie w 5D wolny podgląd obrazów ( fotografuję w Rawach) a tutaj nagle odew że nieprawda, zapomnialas karty itd .....
Ja uznaje to za wade tego aparatu, mimo tego najprawdopodobniej zakupie ten model.
Pierdoły Panna wypisujesz. tez fotografuję w RAWach, wiem o czym mówię, bo tłuke tych rawów tygodniowo masę, żyję z fotografii. miałem dwie szt. 5d - nigdy, przenigdy nie poczułem jakiegokolwiek dyskomfortu zw. z opóźnieniami w wyświetlaniu zdjecia na lcd. nawet jesli zdarzyło sie robić jpg. może fotografowaliście fuji s3pro - to bydle faktycznie generuje strasznie vqur.. opóźnienia.
a co do d3 - jak napisal Jarek - aparat dużo młodszy, w tej chwli droższy ponad 2x miałby okazać się słabszy?
inna rzecz, że nie mówisz chyba, że d3 okazał się lepszy od 5d w studio ;-)?
jeśli tak, polecam lekturę http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44358
habakuk
skąd wiesz że panna?
Czyli co kopnięty egzemplarz , że tak wolno trwa podgląd rawów ?
Ok ja pierwszy raz robilam 5D mogłabym się mylić, ale właściciel 5d (który też żyje z fotografii) i kolejny fotograf ? ... cała tróka się myli co do tego podglądu ?
a artykuł chetnie przeczytam....
no ja tez nie za bardzo rozumię o jakim opóżnieniu w podglądzie koleżanka pisze..?
i tez tylko raw uprawiam :-)
To się tylko podłączę.. Nie wierzę ani w te opóźnienia, ani w to, że d3 wygrał w studio.
IMO dali pomacać jakieś zabawki, trzeba sie było pochwalić i przy okazji zabłysnąć.
niech wam będzie
tego dnia mieliśmy zwidy i wydawało nam sie ze 5D z opóźnieniem pokazuje nam zdjęcia :) Z tego co pamietam nic nie piliśmy ... ;)
a co do Canona 5D to mam nadzieje niedługo sama przetestuje swój egzemplarz ...
Panowie, trochę spokojniej, bo kobiet zdecydowanie brakuje na tym forum i jeszcze koleżankę wystraszycie ;)
"...nie wierz nigdy kobiecie...",
monii bez urazy...;)
Chyba Ci wybacze ze względu na święta :p
Ja powiem tak:
na problemy z szybkością polecam 300D.
Potem już każdy aparat działa wystarczająco szybko - sprawdzone na własnej skórze :-)
Nie wiem jak to jest w 5D, w moim malutkim 400D, po zrobieniu serii zdjęć, gdy aparat jeszcze zapisuje na karte, podglad pojawia sie dość wolno (oczywiście chodzi o zdjęcia, które już są zapisane). Monii robiłaś zdjęcia serią?
Nie robiliśmy zdjęć seryjnych .Zwykła sesyjka modeli w studio..oczywiście kilka fotek pod rząd ..ale bez seryjnych ;)
Puszkę testowaliśmy na zmiane. Obojgu nam podgląd zdjęć wydawał się spowolniony (napewno wolniejszy niż w 350D i pentaxie) ... w czym tkwi problem nie wiem.
Całe szczęście koledze tez się tak wydawało bo gdybym napisala ze sesja robiona tylko przez baby ... to by się dopiero dyskusja zaczęła :))
A jak z ostrością w podglądzie ? W 10D jest taki motyw, że obraz wyostrza się po jakiejś sekundzie. Niby nic ale jest to denerwująca przypadłość. Uporali się z tym w 5D ?
Najpierw wytknęłaś tę "panienkę", teraz to.. Kompleksiki wyłażą? :mrgreen:
A do rzeczy: 5D nie ma żadnych opóźnień w wyświetlaniu obrazu na ekraniku. Jeśli było coś, co powodowało jakiekolwiek opóźnienia, to było to Waszą winą. Większość możliwych przyczyn opóźnień masz wypisane wyżej. Zawsze mogliście też naknocić coś w ustawieniach CFów, mogły być jakieś problemy z dostępem do karty, cholera wie, co jeszcze. Czasem są to jakieś pierdoły, które objawiają się w dziwnych momentach.
Ale osobiście obstawiam brak praktyki użyszkodnika.
Jak ja zaczynam fotografować innymi aparatami, to dopiero są problemy i przeszkody, żal pisać :mrgreen:
należe do tych dziwaków co nie maja kompleksów :) ale jesli ktoś pisze "panienko" (czy jakkolwiek podobnie) to powinien miec pewnosc ze mowi do Panny :)...dlatego czasem irytują mnie niektóre wypowiedzi
Co do naszej winy...może i jakaś byla nie twierdzę że nie
Tylko widzisz kolega nie do końca jest laikiem w dziedzinie fotografii...i nie powinno się od razu zakładać sie ze to nasze zwidy itd ani oburzać gdy ktoś napisał że super 5D ma jakąś wade :)
A ja robilam zdjecia 300, 350D, 40D i nikosiem i uwierz problemu z wolniejszym podgladem nie mialam :)
Może to jakaś wada tego konkretnego egzemplarza, karty (niesądze), a może gdy robi się kilka zdjęć pod rząd i chce się podejrzeć fotke to aparat wolniej sobie z tym radzi
pozdrawiam.