O jakiej nowej technologii w fotografii mówisz?
Wersja do druku
Z grubsza definicja : techniki cyfrowego rejestrowania i przetwarzania obrazu, które wykorzystują obliczenia cyfrowe zamiast procesów optycznych.
Czyli małe matryce, małe obiektywy a zdjęcia porównywalne z dużymi aparatami które mają duże matryce i duże obiektywy.
W końcu aparat z 4 obiektywami, z zoomem optycznym (FF) od 13mm-480mm który mieści w kieszeni spodni i waży 230g
Dla mnie odkryciem jest tryb nocne ze smartfonu Samsunga S 22
Fotografujesz "w nocy" z ręki, czas 3 -4 sekundy a zdjęcie ostre i małozaszumione
W czasie tych 3-4 sekund wykonywanych jest kilka-kilkanaście zdjęć z których odrzucane są rozmyte a reszta składana na wynikowe.
A ta technologia dopiero na początku rozwoju
jp
Ale to przecież niczego nowego do fotografii nie wnosi.
Od dawna producenci stosują poprawianie zdjęć za pomocą softu. Canon stosuje to od wielu lat i nawet ukuł do tego jakąś sprytną marketingową nazwę (teraz już nie pamiętam nawet).
Ponownie narażę się na ostrzeżenie czy skasowanie posta, bo personalnie. Ale weźcie serio pod uwagę fakt, że Jan naprawdę NIE POTRAFI ROBIĆ ZDJĘĆ. Żadnym sprzętem, kompletnie żadnym. I serio może mieć wrażenie, że dzięki smartfonowi jest lepiej.
Idzie recesja ceny jakie są każdy widzi. Też chętnie kupiłbym smartfona za 5K PLN zamiast bezlustra ze słoikiem za 50...
@robertskc7 tygrys machał ogonem ;)
Apropos autostrady zmian: Canon twierdzi, że smartfony wzięły już co miały wziąć i teraz rynek aparatów foto będzie się odbijać od dna (oczywiście tych zaawansowanych).
https://m.dpreview.com/news/43026582...egment-to-grow
https://gsmonline.pl/artykuly/smartf...czny-co-wybrac
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Kurde, jestem na forum dłużej niż zdebik i robertsck7, ale numeru z tygrysem nie znam. Przybliżcie temat. :D
A propos nowych technologii, łamiących prawa fizyki. Parę lat temu włoscy fizycy ogłosili że odkryli zjawisko zachodzące szybciej niż światło. Przez parę miesięcy tzw. dziennikarze jarali się tematem, aż tu nagle owi Włosi oznajmili że sprawdzili wszystko jeszcze raz i znaleźli błąd w doswiadczeniu. Oczywiście przeprosili, bo prawdziwi naukowcy mają taką cechę charakteru.
Ciężko zmienia się prawa fizyki.
--- Kolejny post ---
"Fotografia obliczeniowa" to termin nowomowy marketingowców na uzasadnienie gównianych rozwiązań technicznych. Łatwiej grzebać w sofcie niż skonstruować i wytworzyć dobry obiektyw czy cały tor optyczny, zwłaszcza gdy wmawia się, że można go zmieścić w korpusie 7 mm. Vide nowe szerokie kąty, będące bardziej rybim okiem.
???
Janie - najpierw udowodnij, że swoim Samsungiem S22 zrobisz lepsze zdjęcia niż małym kompaktem RX1R II https://www.flickr.com/groups/sony-r...h/52239726040/ z pełnoklatkową matrycą o wielkości 36×24 mm, rozdzielczości 42.4 Mpix, z 399 pól AF opartych na detekcji fazy z możliwością wyboru jednego z trzech ustawień efektu optycznego filtra dolnoprzepustowego z obiektywem Carl Zeiss Sonnar T* 35 mm F2.
https://www.sony.pl/electronics/cybe...owe/dsc-rx1rm2
Pomijamy oczywiście porównywanie zdjęć na ekranie smartfona :)
Aby zobaczyć jak psuje zdjęcia owa "fotografia obliczeniowa" masz mnóstwo przykładowoych sampli z Samsunga Galaxy S22 Ultra 5G za prawie 7.000 zł https://www.flickr.com/photos/justas...nyCWFg-2nyCWxq
Tutaj link do przeglądu zastosowań w różnych dziedzinach, astronomia, medycyna, sztuka, ...
https://pl.abcdef.wiki/wiki/Computational_photography
W smartfonach ma jeszcze duże pole do rozwoju.
jp
To trochę taki wątek humorystyczny. Do tygrysa oraz cropowania szerokiego kąta aby wyszło tele trochę mu brakuje ale wszystko przed nami bo fotografia obliczeniowa, zwana też przetwarzaniem obrazu (ale to już nie jest tak nośna nazwa) się szybko rozwija ;) No i AI, które tak naprawdę nie jest żadnym AI a prostym ML.
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Tzn. ? Bo ja uważam, że fizycznie pod względem wielkości matryc i optyki już dawno doszli do ściany i pozostała im tylko nachalna reklama dla osób, który to łykają.
Bo jeśli nie wsadzą do smartfonów pełnoklatowej matrycy z gargantuicznym obiektywem (a nie zrobią tego z oczywistych względów) to żadnego postępu nie będzie.
Do tych rozkmin bez ładu i składu w temacie smartfonów dorzucę Tobie koncepcję Blind camera, czyli coś co wygląda jak aparat, ale nie ma obiektywu, a zamiast wykonania zdjęcia po wciśnięciu przycisku migawki, przeszukuje Internet w poszukiwaniu zdjęć wykonanych przez innych użytkowników dokładnie w chwili wciśnięcia migawki i wyświetla je na ekranie LCD :) https://www.chip.pl/2011/08/blind-ca...nych-aparatow/
ps.
pozostając w temacie najnowszych technologi smartfonowych dedykuję filmik :)
https://www.youtube.com/watch?v=2UO-...nnel=NowinkiTV
Janie, w smartfonach pozostało stosowanie pewnych wybiegów, które nie zawsze można stosować, np przy zdjęciach w ruchu. Ciebie to w architekturze nie interesuje, innych tak.
No i z braku informacji osiągniętej na drodze matryca - obiektyw, czyli optycznej można poprzez AI dodawać informację, jakiej obraz nie ma. To już się dzieje. Może to pójść dalej, czyli smartfon ci zaproponuje jakieś niebo (jak w Luminar), albo jeszcze dalej, jak pisał Tomek Pluszczyk na swoim blogu. nawet nie potrzeba będzie aparatu, po prostu opiszesz słowami co chcesz na zdjęciu. Albo zrobisz zdjęcie twarzy a potem powiesz (jak asystentowi googla itp) w jaką postać, jakim otoczeniu ma być ta postać i jak oświetlona.
Trzeba sobie będzie zadawać inne pytanie. Czy to jest nowa technologia w fotografii, czy to już może nie jest jednak fotografia a grafika komputerowa.
I tak dochodzimy do podstawowego pytania : dlaczego ktoś jest fotoamatorem.
W końcu kiedyś będzie tak że :
- zachwycił cię jakiś widok, robisz zdjęcie ale wolałbyś by było lepsze/inne oświetlenie
- a AI pokazuje Ci/proponuje byś zapisał to samo ujecie lepiej technicznie wykonane w tym lepszy oświetleniu
Czyli chodzi "ktosiowi" o :
- kupno/posiadanie/targanie sprzętu foto i całą otoczkę emocji z tym związaną tych pozytywnych i tych negatywnych ("zaspokajanie" własnego ego, udowadnianie innym jaki jestem wspaniały,...)
- czy też o zapis/utrwalenie emocji których doznajemy będąc tam, zapis a potem jego prezentacja by nam przypominał co przeżywaliśmy będąc tam
Czy na kompie nigdy nie poprawiałeś wykonanych zdjęć i nigdy nie żałowałeś że nie miałeś innego/lepszego
sprzętu lub że nie było lepszych warunków lub że nie możesz/potrafisz lepiej ?
jp
A więc niebawem będziemy świętować 50 stronę ględzenia i bicia piany, którego to bicia piany ukoronowaniem, jest następujący wniosek.
Jesteśmy fotoamatorami i używamy aparatów, ponieważ chcemy podbudować swoje ego i udowodnić wszystkim, jacy jesteśmy wspaniali.
I mówi to człowiek, który przez 47 stron (póki co), prezentuje nam zdjęcia wyprane z wszelkich emocji, beznadziejne technicznie i puste treściowo, z mrówczą cierpliwością dowodząc, że "i tak wszyscy oglądamy je na ekranie telefonu, bądź telewizora"
Ja niniejszym bym zignorował zupełnie ten wątek. Jeśli ktoś wierzy, że Ziemia jest płaska, podparta trzema wielorybami, to nie ma takiej siły, żeby go wyprowadzić z błędu.
Chyba już wszyscy zrozumieli, że nie jesteś z tej samej fali, co Jan.
Żyj i daj życ innym.
A co to niby ma znaczyć "nie z tej samej fali"? Myślę że większość z nas jest z innej fali. I oczywiście ta nasza (moja) jest złą falą, a my jesteśmy zacofanymi snobami, którzy podniecają się wielkimi obiektywami i samodzielną obróbką zdjęć, zamiast powierzyć to wszystko jakimś algorytmom, które i tak nie robią tego, co my chcemy. Czemu to Jan (nic personalnego) nie chce tego zrozumieć?
S 22 tryb nocny w dzień
W tym trybie nic nie można ustawiać i nic dodawać z wyjątkiem przestawiania z proponowanego czasu ekspozycji ma maksymalny (lepsza jakość techniczna) oraz ewentualnie wskazania z którego miejsca ma być brane/optymalizowane światło
Exif : ISO zawsze 50, f w zależnosci jaki obiektyw/zoom, EV 0 a czasy "egzotyczne" np 1/1157, 1/293, 1/2528,..
Prosto z "aparatu", nic nie wskazywałem, bez żadnych obróbek
Pod pełne światło, obiektyw (FF) 13 mm
Załącznik 8669
0biektyw (FF) 240mm
Załącznik 8670
Załącznik 8672
ciemnawa "brama"
Załącznik 8671
Mam "ztąd" na dyskach zdjęcia z 1Ds2, 5D2, 5D3, A7R2.
Możnaby poszukać by porównać
jp
po prostu
Załącznik 8674
Janie!
Serio chcesz kogokolwiek poza sobą przekonać, że te A K W A R E L E z Twojego smartfona do czegoś się nadają poza oglądaniem ich na ekraniku smartfona????
Załącznik 8673
Załóż okulary!!!!! Tego się nie da oglądać!!!! Oczy mnie bolą jak patrzę te foty z S22
To już mój Ixus 850 z 2006 roku z 7 mpix robił prawie dwie dekady wcześniej lepsze zdjęcia od Twojego S22 https://i.imgur.com/hCTMOsp.jpg :mrgreen:
no, ale ONE właśnie służą do oglądania na smartfonie/tablecie/laptopie
moje zdjęcia na fonie ogląda się fajnie, na 32 calowym monitorze są ...słabe, masz racje
ale moi oglądacze robią to na komórkach, wiec jest ok
facet 1 - po co ma robić zdjęcie poprawiane w AI, skoro może wpisać w google odpowiednią frazę i dostanie to zdjęcie (nawet tam nie jadąc)
(kolega testuje apkę gdzie modelka się wrzuca w tło takie jakie chce, nie musi być w Dubaju by mieć zdjęcie z Emiratów)
facet 2 - to większość nas. I nie chodzi o ego. Chodzi o satysfakcję.
Uważasz, że ceni się rzeczy które przychodzą łatwo, zdjęćia, które smartfon wspomagany AI sam obrobi?
Kolekcjoner, ale ja nie domagam się "wyciągnięcia konsekwencji" i nic mnie nie drażni. Po prostu wypowiadam swoje zdanie na temat smartfonów, a w odpowiedzi słyszę, że "chcę pokazać kim to ja nie jestem i podbudować swoje ego". A drugi "mistrz" mówi mi "ić stąd", bo nie dysponuje żadnym innym argumentem (w tym zdjęciami). Jeśli to są merytoryczne argumenty w dyskusji, no to faktycznie, trza strzepnąć pył z sandałów i iść...
S22 tryb nocne cd
W każdym aparacie cyfrowym to projektant oprogramowania aparatu decyduje jak wygląda zdjęcie/plik wynikowy jpg z tego aparatu, użytkownik może w ustawieniach aparatu (trochę) pozmieniać.
W S22 w trybie nocne jest zaimplementowany tylko sposób ( kilka-kilkanascie zdjęć, odrzucanie rozmytych i łaczenie pozostałych w wynikowe) powstania zdjęcia i nie ma żadnej ingerencji w treść zdjęcia
Zgoda, programiści "przeładnili" wygląd pliku wynikowego, pewno uznano że tak marketingowo będzie lepiej
Ale wystarczy w profilu oprogramowania w postprocesie "wyprostować" do własnych potrzeb. To proste.
Z własnego doswiadczenia, zdjęcie z tego trybu nocne zachowuje się "klasycznie" przy obróbce w DxO czy PS (czego nie mozna powiedzieć o trybie zdjęcia)
jp
Oto obecnie najlepszy telefon z aparatem na rynku wg DXO. Proponuję obadać tą oszołamiającą jakość od 2.38 https://www.youtube.com/watch?time_c...ature=emb_logo
PS. Samsung galaxy s22 jest na 30 pozycji.
...ale S22 ultra, o którym pisze Jan, jest na 14 ;)
Najzabawniejsze jest to, że apologeci smartfonów, mają właściwie tylko JEDEN argument przemawiający za tym dziadostwem. Jest nim rzekoma mobilność, określana wyświechtanym frazesem "najlepszy aparat, to ten, który ma się przy sobie". Tym czasem każdy kompakt jest tak samo mobilny i tak samo kieszonkowy, a umożliwia robienie znacznie lepszych zdjęć. Czy naprawdę nikt tego nie zauważył? Jak Jan chce sobie robić zdjęcia smartfonem, to niech sobie robi. Mnie to nie przeszkadza i nigdy tego nie powiedziałem (w przeciwieństwie do paru innych osób). Tylko że on nie poprzestaje na robieniu. Przez 49 (już w tej chwili) stron przekonuje wszystkich, że smartfon jest LEPSZY od aparatu. Więc ja chciałbym się dowiedzieć (skoro to jest dyskusja), CO konkretnie przemawia za wyborem smartfona? Mobilność? Na pewno nie. Mojego GF1 mam zawsze w kieszeni i zajmuje niemal tyle samo miejsca, co telefon. Jakość zdjęć? To chyba jasne, że nie. Możliwości? Dajcie spokój... Jakie możliwości? Że można zrobić zdjęcie nocne? Na którym szum jest wielkości piłeczek do tenisa? Może cena? No nie wiem... Ja swojego Lumixa kupiłem za sześć stów. Są takie tanie smartfony?
Więc CO to takiego? Przytoczcie na korzyść smartfona choć jeden argument. Choć pół. Jest ktoś w stanie? Czy potraficie tylko ograniczać się do personalnych przytyków?
S 22 tryb nocne .
Gdy będę fotorafował S 22 to najprawdopodobniej będzie najczęściej używany tryb.
Rozdzielczość jest 4000 x 3000 pix albo 4000 x (wynikające z przyjętej/ustawionej proporcji obrazu)
Ale jest oprogramowanie Samsunga dedykowane do tego smartfonu który powiększa rozdzielczość 2x.
S 22 : Exif 35mm (FF), f/1.8, ISO 50, t=1/430 wgrane do PS (CR) i uruchomiona opcja automatycznie, bez żadnych dalszych działań
Załącznik 8675
jp
No ale przecież kompakt jest taki sam na wielkość, jak telefon. Mój Lumix ma wystający obiektyw, a kompakty już nie.
Pewnie że smartfony wygrają, już wygrały.
ludzie zamienili czekoladę na jakieś mydło, młodzi po prostu nigdy jej nie próbowali i nie mają już szansy poznać jej smaku. Podobnie wino jest na rynku nieosiągalne, że o wędlinach czy pieczywie nie wspomnę. Zdjęcia smartfonowe są takim samym surogatem. Ja sam robię wędliny bo te sklepowe mi się cofają, prawie nie piję piwa bo orginalne w nim to już tylko bąbelki się trafiają, nie robię też zdjęć smartfonem chociaż mam w nim chyba z pięć cudo-aparatów.
Szczęśliwi więc są Ci co nie spróbowali dobrego i cieszą się z byle czego.
I co Janie chcesz udowodnić tym zdjęciem ???
Bo ja widzę cały czas akwarelę tworzoną przez AI i to przy parametrach f/1.8, ISO 50, t=1/430
Załącznik 8676
Dla porównania zdjęcie z mojego małego kompaktu LX100 z 2014 roku (tutaj całe zdjęcie https://i.imgur.com/bmmmLNr.jpg)
A poniżej wycinek 100% kadru , jpg prosto z aparatu bez żadnej obróbki (bez wyostrzania i odszumiania) f/2,7 , 1/100 s, ISO 800 ekwiwalent ogniskowej dla FF = 75 mm.
Załącznik 8677
Choćbyś stanął na rzęsach , zaśpiewał i zaklaskał to ze swojego smartfona zawsze będziesz miał akwarele. Pojawia się ona na najniższym nawet ISO w słoneczny dzień.
Dla porównania optyka w kompakcie Lumix LX100 z 2014 r.
Załącznik 8678
Oraz moduł tylny z Samsunga S22 Ultra
Załącznik 8681
Oczywiście wiem, że w żaden sposób Cię nie przekonam :)
S 22, tryb zdjęcie, funkcja optymalizator scenerii
Można włączyć tą funkcję AI która gdy powiększy się obraz na jakimś obiekcie to rozpoznaje (z kilkudziesięciu ktore "zna") i odpowiednio dopasowuje kolor i oświetlenie/jasność.
Rozmazany/zamglony księżyc, z ręki zoom (w okolicy 400mm), trudno utrzymać w kadrze.
Exif : 230mm (FF), f/4.9, ISO 50, t=1/130 s
Prosto z "aparatu"
Załącznik 8682
wgrane do PS i w ACR automatyczne
Załącznik 8683
jp
Jak zrobisz tym smartfonem ładne zdjęcie gwiazdy Proxima Centauri to będzie można dyskutować dalej. Bo na chwilę obecną odnoszę wrażenie, że dyskutuję ze ścianą.
Janie - zdajesz sobie sprawę, że Twój smartfon pobiera gotowe zdjęcie ksężyca z bazy (nakładana jest tekstura) i udaje, że to fotka zrobiona telefonem ??? Obraz jest modyfikowany, ale oprogramowanie bazuje na tym, co naprawdę zostało zarejestrowane w danej chwili przez matrycę, a efekt końcowy teoretycznie pokrywa się ze stanem faktycznym.
Poczytaj i przemyśl:
Chiński serwis Zhihu zauważył, że gdy sztuczna inteligencja smartfona wykryje Księżyc, zdjęcie jest modyfikowane w taki sposób, by - no właśnie - jak najbardziej przypominało Księżyc. https://komorkomania.pl/huawei-p30-p...9775575328385a
Ps.
nawiasem pisząc kupując smartfona nie zrobiłeś żadnego zdjęcia, bo to AI skleiła wszystko w całość.
Janie, czy rzeczywiście postanowiłeś świadomie przyrzucić się na ten "sprzęt" zamiast normalnego sprzętu FF i zaakceptować taki rezultat?
Czy planujesz np. wstać o 4 nad ranem na wschód słońca, focić odległe, zamglone krajobrazy i bez możliwości obróbki zaakceptować przypadkowy produkt AI?
Prezentowany obrazek jest z gruba na poziomie tego co produkował Canon D60 w 2002 roku.
Nie mogę dotąd wyrozumieć czy taki obrazek jest wynikiem wywołania RAWa czy to wykreowała AI wedle własnego uznania.
Rezultat wszyscy widzimy. Oraz to, że brakuje tych 20 lat drogi rozwoju jaką przeszli producenci sprzętu foto.
Candar
Przepraszam Cię ale czy TY jesteś nienauczalny ?
Napisałem Ci już w #463, przekopiuję tutaj
Nie chcesz zrozumieć że :
- nie uważam,
- nigdzie i nigdy nie pisałem
że w aktualnej technologii fotografii obliczeniowej powstają lepsze jakościowo zdjęcia od zdjęć w klasycznej technologii fotografi cyfrowej ?
Uczę się smartfoto, uważam żę warto, dzielę się tym
Przeszkadza Ci .... nie musisz czytać, nie musisz dyskutować sam ze sobą
jp
Proszę!!! nie bierz przykładu z prezydentów, którzy również cały czas się uczą.
Kolejna sprawa - czym się chcesz dzielić ? Oraz po co to robisz ???
To jakaś misja dziejowa, czy istnieje inny powód tych prezentacji? Hurtowe produkowanie plastelinowych akwareli ?
To, co prezentujesz jest w 100% wygenerowane przez AI i nie masz w tym żadnego wkładu własnego poza wycelowaniem i naciśnięciem spustu.
Proszę o przeniesienie wątku z działu "sprzęt i akcesoria fotograficzne" w inne miejsce. Na przykład do nowego działu "jeżeli nie lubisz i nie potrafisz robić zdjęć". Tam dobrze odnajdą się i smartfony i autor wątku.
I przypominam, że w nazwie forum stoi, że jest to "forum o fotografii i sprzęcie Canon", a nie "forum o żenującym poziomie niepotrafiacych fotografować czegokolwiek, różowych tygrysach i sprzęcie służącym do telefonowania, który udaje aparaty fotograficzne".
Przez lata najpierw różni "fotoamatorzy" żygali tu pod egidą sony, a teraz gdy okazuje się, że nawet tymi aparatami będącymi podobno szczytowym osiągnięciem technologii dalej nie potrafią zrobić nqjprostszego zdjęcia, będą żygac fotkami z komórki.
PS.
Przepraszam za błąd ortograficzny w słowie "rzygać", ale sztuczna inteligencja firmy Samsung mi tak sformatowała tekst. W sumie to idealne podsumowanie.
poprawka/uzupełnienie do #489, możliwości S 22 tryb zdjęcie, funkcja optymalizator scenerii
Bez włączonej funkcji, 230mm (FF), "ocznie" widać "co na księżycu"
Załącznik 8684
Włączona funkcja, zoom (z 230mm) do około 400mm (FF), prosto z aparatu
Załącznik 8685
plik wgrany do PS, w ACR automatycznie
Załącznik 8686
jp
Ale to nie ma nic do rzeczy (pomijam dyskusję o wielkości, bo to też rzecz względna) - chodzi o to że telefon mam zawsze przy sobie, kompakt niekoniecznie /*
/* - akurat w moim przypadku jest to o tyle irracjonalna dyskusja że ja nie mam i nigdy nie miałem kompaktu ;)
A odwrotnie to nie działa, bo aparatem nie zrobię masy rzeczy które robię telefonem ;)....
W jakimś równoległym świecie żyjemy 8-)......
Sądzę że lata rozwoju to jedno, a zwykłe fizyczne ograniczenia to drugie.
Uprzejmie proszę o zachowanie minimum kultury - nie o to tu idzie żeby kogoś poniżać czy oceniać jego dorobek.
porównanie aktualnego stanu technologii
S22 a A7R3, kolory w jpg prosto z aparatów, w słońcu i w "cieniu", ustawienia automatyczne
A7R3
Załącznik 8687
S22
Załącznik 8688
A7R3
Załącznik 8689
S22
Załącznik 8690
jp
PS
Pod zdjęciem kosoli z której kierowano pierwszym lądowaniem człowieka na księżycu jest wydrukowane zdjęcie ze smartfonu z roku 2015 (!)
https://public.fotki.com/janusz-pawl...olokaustu.html