czego brak???
Wersja do druku
Zacząłem sobie rozważać bezlustro od Canona, tak dla zabawy, ale widzę, ze DR to jeszcze gorsze, niż w 6d2... Co ten Canon? Teraz zerkam coraz bardziej w stronę Z6.
przeciez jesli jest to Adapter rf/m42 lub ef/m42 , a RP jest kompatybilny z bagnetem EF , to z definicji musi byc kompatybilny , w przeciwnym wypadku nie bylby adapterem na te formaty.
to tak jakbys sie pytal czy Kolo zapasowe ktore kupiles wraz z samochodem jest kompatybilne z samochodem dla ktorego jest przeznaczone?
skandalem w R jest brak stabilizacji matrycy.
Stabilizacja b. czesto wyraznie poprawia jakosc obrazowania .
doswiadczylem ostatnio , musialem przejsc z lepszego optycznie 200 L na 70-200 IS ze wzgledu na stabilizacje.
w tych warunkach oswietleniowych jak aktualnie na dworzu / na polu bez IS nalezalo stosowac co najmniej 1600 iso , co rujnuje obraz - para optyczna idzie w gwizdek.
Lub przejsc na stabilizowany zoom o slabszej optyce , ale dzieki IS jakosc obrazowania wynikowo byla jednak lepsza , gdyz tylko 200 iso i praktycznie brak poruszenia.
to bardzo powazna zaleta majaca efektywny wplyw na uzyskana jakosc - stabilizacja matrycy.
RP Powinen tez miec stabilizacje, nawet bardziej , jesli jest poczatkujaco - amatorski, to nalezaloby zakladac , ze amatorzy nie posiadaja drogich szkiel ze stabilizacja.
niezaleznie czy jest to watek o RP czy o R , brak stabilizacji jest skandalem.
Nawet gdyby to byl watek o S , tez bylby to Skandal.
Tzn jesli napiszesz , ze nie jest to watek o R , nie zmienia to postaci rzeczy iz brak stabilizacji jest zrezygnowaniem z oczywistych i niezaprzeczalnych , istotnych zalet. Slowem jest skandalem.
ale przeciez oba szkla RF dla kupujacego RP sa ze stabilizacja. a i RF 24-105 jest stabilizowany, dla tych desperatow z RP co sie na niego szarpna.
cala reszta tych wiaderek z czerwonym paskiem jest grubo powyzej budzetu kupujacego taka wydmuszke. de facto to one sa nawet za dobre do R :)
a czy stabilizacja ma same zalety?
istnieje cala masa szkiel bez stabilizacji , ktore sa b dobre optycznie i tanie
jak 70-200/4 L , 24-70 L - dobre i dzisiaj nie sa drogie. Wiele stalek jak 100 /2,0 85/1,8 , 50 - tki itd itp.
Czy sa stabilizowane tzw nalesniki ?
Male tanie stalki ?
niezaprzeczalna zaleta ML jest mozliwosc podpiecia doslownie kazdej wyprodukowanej optyki.
Oczywiscie, ze mozna robic zdjecia bez stabilizowanej matrycy , ale stabilizacja jest zaleta.
W sytuacji , gdy wszystkie ML ja Maja , Canon stawia siebie z niezrozumialych powodow w sytucji skandalicznej.
Kiedys tez niedocenialem role stabilizacji, dopiero po jakims czasie , kiedy sie jej dokladniej przjyjrzalem , jej zalety okazaly sie wrecz piorunujace. Zapobiega spadkowi rozdzielczosci obrazowania o dobrych 30%- na zdjeciach z reki i dluzszych czasach - a takich w naszych warunkach klimatycznych jest sporo.
Czy autor tej złotej myśli naprawdę tak myśli i wierzy bezgranicznie w to, co napisał ? Pozwolę sobie nie komentować i tak to tutaj zostawię ku przemyśleniom innych czytających i fotografujących nie tylko w wakacje oraz na spacerach w pełnym słońcu.
Normalnie serce na dłoni. Ze świecą szukać takich użytkowników tak szczerze "zachęcających" nowe osoby do odzywania na tym forum.
Panowie Wasz problem polega na tym, że chcielibyście kupić aparat już docelowy, taki który masz wszystko co trzeba i jak trzeba. Tymczasem całe sztaby ludzi pracują nad tym, żeby użytkownik "gonił króliczka a nie złapał króliczka" :D stabilizacja będzie w kolejnej iteracji R. Albo jeszcze w kolejnej. A po drodze coś tam na pewno kupicie ;)
W zasadzie ciekaw, kogo on nazwał trollem, może mnie ? :D Troluję forum olaboga już 15 lat :D
no wiec mysle, ze nie
przy obecnym stanie rynku nawet Canon juz nie moze sobie pozwolic na wypuszczanie kroliczkow. bo kolejnej iteracji R moze nie byc. po prostu
a jak ktos ma watpliwosci czy "ruszyla bryla z posad swiata"... to polecam popatrzec na obecne promocje Canona i ceny R/RP. ja nie pamietam, zeby oni weryfikowali realna wartosc sprzetu tak krotko po jego premierze, zwlaszcza aparatow z kategorii "hip" (bo bezlusterkowych)
Bo te wszystkie wady i braki w R i RP ich użytkownicy przekuwają w wielki rynkowy sukces producenta. Brak IBIS to przecież mniejsza waga i mniej awaryjny aparat. Brak ruchomego dżojstika to również wielka zaleta bo wiadomo, że ruchome części szybciej się psują. Mały DR to zapewne również zaleta, bo jak napisano kilka postów wyżej użytkownicy R i RP wykonują tylko "zdjęcia z wakacji, spacerów, itp". Podobnie dwa sloty to zawsze o jeden więcej do zepsucia się podczas użytkowania. Tak więc realnie same zalety podług zasady im mniej - tym lepiej :mrgreen:
Myslenie nie jest Twoja mocna strona.
byloby lepiej , gdybys przestal Pier... bez sensu.
--- Kolejny post ---
juz tutaj chyba pokazywalem jakie ma znaczenie stabilizacja.
kiedys, dobre 5 lat temu kiedy to pomierzylem , przestalem szukac uzasadnienia dlaczego aparat bez stabilizacji jest lepszy.
na 90 mm i czasie 1/250 sek bez stabilizacji osignieta rzeczywista rodzielczosc obrazowania wynosi 35 lp/mm po zalaczeniu stabilizacji - prawie 50 lp/mm.
Niech ktos sobie przeliczy, ile wiecej nalezaloby wydac na obiektyw by dostac rozdzielzosc o 50% wyzsza , o ile to w ogole byloby mozliwe? ( raczej nie)
Stabilizacja zawsze i wszedzie z reki redukuje spadek rozdzielczosci spowodowany poruszeniem , a poruszenie z reki wystepuje ZAWSZE . Na b. krotkich czasach jest pomijalnie male , ale wystepuje oczywisce tez.
Załącznik 3290
CANDAR z całym szacunkiem ale mając a7II który poza stabilizacją, miał jeden slot, był bez jostika, mial dr na poziomie R, kiepski wyświetlacz oraz wizjer, to też na forum Sony zalileś się w niemal każdym możliwym wątku jakie to hu**owe a użytkowników miałeś za idiotów? Stary zachowujesz się jak polski nosacz. Taki sąsiad co se kupił passata i się wyżywa na sąsiadach bo oni mają opla. Nie wazne, ze go nikt nie lubi. Połowa ulicy go wręcz nie nawidzi ale on dalej swoje. Nawet sobie nie wyobrażasz jak wkorwi***jace są twoje wypowiedzi, które kładą każdą rozpoczętą rozmowę na tym forum. Niwidzisz, że non stop trojuesz czy robisz to celowo. Bo jeśli nie trolusz to nparwde współczuję wszystkim do okola Ciebie. Pzepraszam za osobistą wycieczkę ale admini na tym forum są ślepi lub się Ciebie boją że nic z tym nie robią. Przestań szydzic z ludzi za to że mają coś innego niż Ty.
Andrzej nie w tym rzecz. Ja absolutnie nie chce Cię obrażać, chcę żebyś zobaczył całość a nie skupiał na fragmencie.
Tam jest znak zapytania na końcu.
A7 II miał DR jednak lepszy niż R ;)
Konfabulujesz i kłamiesz pisząc niestworzone historie na temat rzekomych moich postów w których nazywasz inne osoby idiotami pomimo, że nic takiego nigdy nie miało miejsca (co bardzo łatwo mogę udowodnić) bo nigdy na forum Sony nie napisałem nic o czym wspomniałeś wyżej. Jeśli nie chcesz obrażać ludzi dookoła oraz na innych forach - to po prostu nie mijaj się z prawdą. Tyle i aż tyle.
ps.
A całość widzę od wielu lat gdy zmuszony byłem używać 5D i 7D ponieważ nasz ulubiony producent nie lubi dawać za dużo w jednej puszce i obdziela funkcjami kilka różnych modeli.
ten watek nie jest zalozony po to, zeby byc kolejnym ringiem do pitolenia jak to komus Sony pasuje badz nie. juz takich watkow na tym forum bylo. duzo. duzo za duzo
zamykam na 2 dni. przepraszam tych, co chcieli cos pomocnego napisac
Tylko to nie jest tak, że całe forum służy do wylewania żali i frustracji. Gdziekolwiek się wejdzie to zaraz się zlatujecie i wciskacie nachalną propagandę jaki to Canon jest zły i robi do d... sprzęt. To jest dla niektórych użytkowników już męczące. Są raporty, pretensje w postach o to że na to nie reagujemy.
Jestem przeciwnikiem zamykania wątków ale biorąc pod uwagę co tu się zaczęło dziać miałem ochotę dać kilku osobom urlop. Z tego powodu może dobrze, że Bartek czasowo zamknął.
W sytuacji jeśli taka działalność będzie się nasilać będziemy zmuszeni zareagować metodami siłowymi.
Tak. Należy to potraktować jako ostrzeżenie!
Nie zrozumiałeś intencji?
Przeczytaj jeszcze raz:
Poprosimy byś zacytował swoje posty z KKM, gdzie krytykujesz Sony za to, za co tak chętnie krytykujesz na forum Canona.
Obserwuję, że jednak coś ci się "przestawiło" przy zmianie systemu. Masz uraz, że musiałeś zmienić system? Nie podpieraj się tym, że miałeś i masz nadal Canona 5D. Bo widać tu sporą niekonsekwencję. Jeśli uznajesz system C za ch...owy to co u Ciebie robi ten 5D? Da się nim robić zdjęcia? Jakoś bardzo fałszywie wygląda to Twoje komentowanie z pozycji niby zatroskanego o markę (często podkreślasz niby sentyment, no i stopka z samymi Canonami, jaki to z Ciebie fan Canona), na co zwrócili uwagę już chyba wszyscy czytelnicy tego forum.
Wątek zamkniety, więc na razie nie odpiszesz, ale to dobrze bo może przemyślisz wpierw temat i zmienisz swoje postępowanie.
wyrawałem w świątecznej promocji RP za 4299 minus jeszcze cashback
fotograficznie do zdjęć z starymi 24L czy 85L kompletny odjazd i jakość FullFrame, eye AF w portracie mistrzostwo
wideo FHD zwrot o 180 po przesiadce z GH4/GH5, wideo z canona to jakaś żeneda, 5lat w rozwoju do tyłu względem Sony/Panasonic
dla zdjęć 110% warto
jakość wideo kompletnie nieakceptowalna, brak profili, krzywej Slog, mała rozpiętość tonalna, a do 4K to juz w ogole tylko Sony/Panasonic (3-4letnie modele dają lepsze wideo niż nowy Canon)
gdybym dał za RP 5,5-6k jak jeszcze 3mies temu to następnego dnia byłby zwrot w ramach 14dni
za 3600 genialna pełna klatka ale TYLKO do zdjęć i zostawiam
bardzo sie cieszymy ze ty sie cieszysz ale to watek o R
RP jest zablokowany chyba na stałe, a matryca ta sama
Zastanawiam się nad wyborem R czy RP
Przepraszam za głupie pytanie . Czy w praktyce jest tak jak głoszą internety , że pomiędzy matrycą RP a dobrym apsc faktycznie brak różnicy w iso , dr itp ?
RobertoM
Matryca w RP to jednak pełna klatka a APS-C to jednak mniejsza matryca. RP ma matryce taką jak 6D II, więc różnica jest zdecydowana. Jeżeli chodzi o wybór pomiędzy RP a R to musisz sam odpowiedzieć sobie na pytanie: Jakiego rodzaju zdjęcia chcesz nim robić? Jakich obiektywów używać? R jest trochę większy od RP. Gabarytowo i wagowo podobny do EOS 6D II. Posiada taka samą baterię. RP ma zdecydowanie mniejszy akumulator. W R jest lepszy wizjer elektroniczny niż w RP. R Ma zdecydowanie lepszą matrycę. Najlepiej iść do sklepu gdzie są obyta modele i przymierzyć. Będziesz widział, który lepiej leży w dłoniach. Obydwa na pewno mają przewagę w nad lustrzanką w ilości wykonanych ostrych zdjęć. Działanie auto fokusa super. Używam R-ki. Ale wybór należy do ciebie.
Ja kupiłem sobie RP do pstrykania, mam też m6 i m6 mk2. Chciałem spróbować pełnej klatki i spróbowałem, a kryterium decydującym o wyborze właśnie RP było zasilanie. RP z RF35 jak dla mnie jest super ciut lepszy niż m6 z ef-M 22 ale sporo większy. Z tego powodu na wyjazdy będzie raczej jeździł m6 mk2 wspomagany iPhonem, czasem łatwiej uchwycić chwilę trzymanym w ręce telefonem.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
jak RP radzi sobie z akcją? szukam na YT ale niestety panuje milczenie w tej kwestii. Jak np. poradzi sobie z pędzącym naprzeciwko psem?
Zalezy jak szybkiego masz psa i jakie zapniesz szkło ;) Moj pies jest za szybki i na 5D4 i na EOS'a R. Moze z 70-200 by lepiej poszlo bo 135L wysiada ;)
No jak 135 wysiada, to chyba tylko 70-20 III zostaje. Bo 135 cudnie smiga i swietnie sledzi jak juz zlapie ostrosc. Lepiej niz 200/2.8 a zwlaszcza 85/1.8
Niestety mam najszybszego kundla na świecie :) ale lubię też czasem pofocić sportowców jak się zmagają z prędkością :)
Załącznik 3763
Załącznik 3764
Witam.
Jestem nowy na forum ... prawie cała moja szklarnia ...
Ogólnie jestem zadowolony bo nie mam wymagań gdyż nie jestem fotografem.
- 85 RF przyjdzie na dniach. - dla mnie 85 to jest tylko podobne do 200 f2.0 lub 1.8
pozdr Załącznik 4194
Załącznik 4195
szklarnia ma sens jesli sie jej uzywa.
w przeciwnym wypadku to podnoszenie jakosci zycia japonczykom kosztem wlasnej.
ale trzeba przyznać ze w tej konfiguracji na polce wygląda ładnie
ja w ten sposób exponowalem puszki i pudelka po papierosach