Z tym, że Cię nie pocieszę. Fotografia w wydaniu ML to nie jest po prostu fotografia dla starych ludzi :mrgreen: Tylko takie dinozaury nie chcą dyskoteki w wizjerze.
Wersja do druku
również uważam że niechęć do bezluster to najwzyczajniejsze zastałośći, przyzwyczajenie i beton. Ja w bezlustrze widze same korzysci -oczywiscie w dobrze zrobionym bezlustrze a nie okrojonym produkcie przez producentów którzy myślą że maja do czynienia z debilami, a C i N tak nas traktują...ale że taniej mi kupić C niż N i S to kupię C :P
Hehe ja też byłem betonowy nawet mając i to i to. Tak to już jest, że często jesteśmy ekspertami teoretykami - nie mamy, nie używamy ale wiemy ;-)
Myślisz, że R + 400/2,8 będzie tańszy niż a73/a7r3/a9 + fe400/2,8? W C będziesz potrzebował przejściówki. Ciekawy jestem porównania takich zestawów. Do tego jeszcze N z fajnym z ale ze starszą 400 chyba odpada z gry.
--- Kolejny post ---
Jacku przecież w evf masz konfigurowalny zestaw wskaźników. Od kiedy to możliwość konfiguracji/wyboru jest wadą?
nie było testów, ale kazdy kto focił w dniu premiery zwracal uwagę na gorszy af po przejsciowce niz natywnie. W C nie ma znaczenia czy adapter czy nie.
400C nie będzie az tyle tansze od 400S(ale na pewno trochę będzie), ale będzie cashback i rabat jako stały klient. W S nie mam takich rzeczy.
Wyjściowo cena 400-ek S i C jest taka sama ($12000). Patrząc na układ optyczny, to Canona jest prostszy (tańszy?), za to w Sony pewnie więcej silikonu upchnęli ;) Więc jakiejś rywalizacji cenowej bym się nie spodziewał.
Pierwsze zabawy z adapterem EOS R
https://www.youtube.com/watch?v=YTh0ZZCJyI8
https://www.youtube.com/watch?v=Sfijq8W1o40
Spoko ale na górnym wyświetlaczu mogli dodać WB :(
Mnie ciekawi jak AF działa w ciemnicy...
To by wiele tłumaczyło :p
Może jednak zerkniesz nim zaczniesz się "wiarygodnie" wypowiadać :
Załącznik 1262
jp
Tym razem wywiad nie z projektantami tylko z tymi od okrawania sprzętu z ficzerów:
https://www.hardwarezone.com.sg/feat...-stabilization
Nie dało się, nie w tej cenie, nie teraz...
Mam nadzieję, że ta część wypowiedzi nie jest skierowana pod moim adresem.
Od 12 lat czytam fora (wielu systemow) bo jestem bardzo ciekaw m.in nowych technologii. Sporo z nich wykorzystuję w swojej pracy. Jestem przed wymianą body i nie czuje żadnej niechęci do ML. Kupię jak będzie lepsze od D850.
0. Zaleta jakiej nie maja lustrzanki - AF w (prawie) całym kadrze, ale działający także w zmroku i najlepiej eyefocus.
To jedyny powód dla jakiego rozpatruje przesiadkę, ale powód baaaardzo ważny. Gdyby nie to to 5 sekund bym się nie zastanawia tylko brał D850.
1. Żadnej wymiany szklarni. To co mam ma dobrze chodzić na przejściówce. Zaakceptuję konieczność wymiany (dokupienia) 1-2 szkieł, ale nie wszystkiego co mam. Szkła mają chodzic nie tylko na bezlustrach, ale równocześnie na kilku lustrzankach, w tym analogowych. Nie da się podpiąć szkieł od bezlustra do analogów. Mam łącznie 8 Nikonów i kilkanaście obiektywów (15?)
2. Grip w pełni funkcjonalny, 90% moich zdjęc to piony.
3. Nie zależy mi na zbiciu rozmiarów i wagi, moje turystyczne używanie sprzętu jest marginalne, zresztą mogę wziąć wtedy lżejsze zoomy, ciemniejsze, nie 2.8 (tak już zresztą czyniłem - Toskania i Maroko). Studio - waga nieistotna, wnętrza - waga nieistotna, lokalizacje w terenie - 100 m od samochodu. Inne rzeczy mam cięższe niż aparat + obiektywy.
4. Nie zależy mi na EVF, uważam go raczej za minus bezlusterkowców niż za plus. To, za co inni go chwalą nie jest dla mnie przydatne, informacje by były wyłączane itd.
5. Zasilanie to słaba strona ML, ale mogę mieć kilka akku.
6. Stabilizacja matrycy przydatna (piszę w wątku Canon R, ale Nikon Z ma stabilizacje), mam stare manualne szkła, choć prawie ich nie używam. Nie zaszkodzi ją mieć.
Inne cechy - dla mnie prawie bez znaczenia (np. 2 sloty kart!). Dyskutowaliśmy o górnym wyświetlaczu - chciałbym go mieć i mam (i z tego się cieszę), ale gdyby go zlikwidowano to bym to przeżył.
Dla mnie ważne jest 0, 1 i 2. Reszta ...
No to masz "ból głowy".
Nie piszesz jaką potrzebujesz rozdzielczość.
Tak na prawdę realnie to zostaje :
1. AF na całej matrycy skuteczny przy słabym świetle
2. dobra praca obiektywów na przejściówkach
I dobrze by było aby :
3. stabilizacja matrycy
4. eyefocus
Reszta to nie problem
Wszystko spełnia A7M3, A7R3 ..ale Sony byłby już 4 systemem w Twoim posiadaniu/używaniu.
Dla hobbysty to może zaleta ale jako narzędzia zarabiania, optymalizacji skuteczności i kosztów wątpliwe
Z R i Z trzeba czekać na niezależne, wiarygodne testy/pomiary.
Chyba wszystko rozstrzygnie się na "przejściówkach" .
W Sony można podpinać z dobrym skutkiem dowolne obiektywy, nie jestem pewien czy w R i Z tak będzie.
jp
Z jednym "ale" .... moim zdaniem jeśli mówimy o afs to o zmroku lepiej działa w dslr. Być może tylko w sztucznym świetle tak jest? Kilka razy takie doświadczenia miałem.
Ale mówisz o środkowym punkcie a nie o całej matrycy.
Taki 6D2 w środkowym ma -4EV a pozostałe -0,5 EV.
W materiałach R napisano - 6 EV dla f/1.4 co daje -4.5 EV dla f/2.0 ale co to znaczy w praktyce to się okaże.
Sporo robię gdy ciemnawo.
Miałem na całej matrycy -2EV (f/2.0) i przeszedłem na -3EV.
Jest lepiej ale dokładniej nieco/aptekarsko lepiej
jp
--- Kolejny post ---
To chyba wynika z odmiennych celów strategii produktowej Sony oraz Canona i Nikona.
Sony to potężna firma elektroniczna ale nowicjusz w segmencie foto.
Nie ma zaszłości ale też nie ma wyznawców i prestiżu w foto, by biznes przynosił zysk musi to zbudować.
Praktycznie "wykreował" segment ML jako mogący przynosić kasę, musi go rozszerzać i musi się na nim umocnić i czerpać z niego kasę
Canon chcąc utrzymać prestiż i wyznawców został zmuszony by zareagować, powstał R
Ten produkt musi być "poważny" ale nie za dobry, nie może wywołać masowego przechodzenia wyznawców na ML, nie może gwałtownie skanibalizować rozbudowanych różnych segmentów lustrzanowych Canona.
To musi być proces wolny, kontrolowany. Muszą sprzedać to co już wyprodukowali i jeszcze produkują i co jest już w zaawansowanych etapach rozwoju i etapach przygotowania produkcji
Liczy się kasa z całego rynku, zwrot nakładów na rozwój, linie produkcyjne, oprzyrządowanie, serwis, są jakieś wieloletnie zamówienia części, opłaty za patenty itd.
Nikon podobnie.
Pokazał mapę drogową obiektywów, to są obiektywy popularne, nie ma "ambitnych" by (najprawdopodobniej) nie przeciągnąć profi_wyznawców Nikona do tego segmentu co mogłoby spowodować masowe przejścia ogółu kosztem kanibalizacji lustrzanek
Sony z powodu braku rozbudowanych zaszłości ma większe pola manewru ale też trudniejsze zadanie.
I teraz nastąpi reakcja Sony, nowe produkty, obniżki cen itd.
I także promocje/obniżki u C/N
Wszystko zależy od reakcji rynku.
jp
I pisze to ktoś, kto jeszcze niedawno autostradę lustrzankom do muzeum budował. Cieszymy się że dotarło do Ciebie, że nie zabija się kury co znosi złote jaja. @jacek Z ciekawi mnie dziedzina fotografii w jakiej siedzisz, że musisz mieć taki super AF
Nowe szkła C i N wymuszą na Sony zmianę bagnetu. Chłopaki wiedzieli, że są w czarnej... więc to była jedyna opcja. Szybsze i mocniejsze podzespoły zagrażałyby serii 1.
Ta autostrada już jest, zbudowała ją Sony a teraz poszerza "z musu" Canon i Nikon, z koparkami wjeżdża także Panasonic
Na moje wyczucie za 2 lub 3 lata wyjdą ostatnie lustrzanki C/N (te które są teraz "na tapecie" w R&D, przygotowaniu produkcji)
Ceny będą spadać
W tym czasie :
- powstaną nowe wersje i segmenty R i Z
- Sony wypuści A5 i A9R, ......
- Sony wypuści 12 nowych obiektywów, wprowadzi do aparatów AI, EyeAF będzie działać ze zwierzętami....
https://www.sonyalpharumors.com/sony...ext-two-years/
To także dzięki C/N
Nie jestem pewien co w tym czasie z rynkiem APS-C a wieloobiektywowymi smartfonami o dużych matrycach oraz AI
jp
Jakby faceAF albo eyeAF działało również że zwierzakami to byłaby dla mnie petarda :).
W sumie to tylko soft, więc wszystko przed nami, pewnie Sony zrobi to pierwsze i lepiej :P
wydaje się że w tym przypadku i wielu innych mamy do czynienia z innymi potrzebami - są ludzie którzy mają już wszystkie obiektywy jakie potrzebują (a nawet więcej) i podpinanie "prawie wszystkiego" czy "dowolnego" ich generalnie ani ziębi ani grzeje - po prostu to co mają ma działać jak natywne na nowym sprzęcie - tak po prostu działać jak natywne bez protez i ograniczeń - bo po to jest system.
Nowy gracz Full Frame - Panasonic Lumix S ze szkłami Leica
http://canon-board.info/threads/1087...acz-Full-Frame
Tyle nowych szkieł od Sony? Drastycznie wzrośnie popyt na silikon, trzeba kupować akcje producentów ;)
A na poważnie, to spodziewam się, że teraz wszystko bardzo spowolni, jeśli o korpusy chodzi. Sony wypuszczało jak szalone niedorobione puszki, żeby zająć jak największą część rynku przed Canikonem. Teraz skupi się na wykrywaniu oka ;)
Patrząc od strony R&D dla sensorów komórek, to Sony wrzuciło już do bezluster wszystko co miało w zanadrzu, teraz jedynie drobne usprawnienia. Spodziewam się też, że stopniowo będzie spływać sensor kanapkowy z A9 do tańszych puszek, na początek może do topowego APS-C A7000 czy jak go tam nazwią...
Ogólnie Japończyk nie da zrobić krzywdy innemu Japończykowi, więc jakoś się muszą zmieścić na rynku :) Jak to wygląda w przypadku Canona i Nikona to wiemy od lat. Jeśli chodzi o Canona i Sony, też mam już pewne spostrzeżenia, ale o tym może przy innej okazji ;)
Spadku cen się nie ma co spodziewać...
Zrozumieć Canon EOS R dzięki wywiadowi z kierownictwem Canona
:lol:Cytat:
Dlaczego w aparacie EOS R nie ma stabilizacji obrazu (IBIS)?
Shoji Kaihara: Musieliśmy spojrzeć na balans całej kamery, jak na rozmiar i inne aspekty. W związku z tym nie jest to coś, co możemy włączyć do EOS R w tym momencie. Zdajemy sobie sprawę, że istnieją zalety i wady tego [...]
Patrząc w przyszłość, zastanawiamy się, w jaki sposób możemy zbudować IBIS również w aparacie.
:lol: :lol:Cytat:
Dlaczego EOS R nagrywa wideo 4k z kropem 1,7x?
Shoji Kaihara: Podczas opracowywania EOS R przyjrzeliśmy się sprzętowi, który mieliśmy w przygotowaniu. Kiedy patrzymy na procesor obrazu i czujniki CMOS, które mamy - mamy niestety ograniczenia i dlatego skończyliśmy z 1,7-krotnym kropem [...]
-Konkurencja nie ma takich problemów.
Całość: https://www.hardwarezone.com.sg/feat...-stabilization
A mnie się ten crop 1,7x podoba, bo:
- moje teleobiektywy "zyskują" na długości jeszcze,
- nie jestem maniakiem papierowej GO, zresztą przy tele i tak jest bardzo mała,
- na dzień dobry i na co dzień mogę wrzucić do filmowania taniutkie EF-S 18-135 nano (+ PZ-E1) :) albo nieco droższą Sigmę 18-35/1.8 jak komuś za ciemno ;)
Tak że, co kto lubi ;)
I potrzebne są po części dwa zestawy obiektywów -jeden do filmowania a drugi do zdjęć żeby mieć podobne kadry.:roll:
a co to za problem oczy rozpoznac :) :) :)
30 Mpx +
Sony nie spełnia, bo na tym systemie nie chodzą dobrze Nikkory.
4 system mi nie przeszkadza, ja już mam systemy Nkona, Canona, Pentaxa, plus analogowo Mamiye. Leikę, M42, więc Sony to by był 7 system. Aha - jeszcze LF 18x24 :)
Tego nie zrobią.
Bo ja wiem czy super. Ten z D800 mi wystarcza, ale chodzi o bok kadru. Fotografuję ludzi, ale ujęcia całkiem statyczne. Gdy mam wypełniony kadr, postać stoi, to max skrajny punkt AF w lustrzance i tak nie wypada na głowie, tylko na klatce piersiowej. Portret - tu mam odpowiednie punkty AF na oku, ale przy AF one shot mam problem z przekadrowaniem, przy ciągłym AF nie utrzymuje oka z punkcie, liczę że eyefocus tu pomoże (łudze się ;)) otwarta przysłona = mała GO. Ostre światło nie jest wskazane, słabe rozproszone światło plus kontrast obiektu niewielki (oko-skóra), wyższe ISO (to tylko 1600) to i AF nie trafia ze skutecznością 90%. Choć to zależy to po troszę i od optyki. Najcelniejsze moje szkło to … Sigma ART 85.
Dokładnie ja właśnie jestem tego przykładem. Nie po to kupiłem Nikkora 200/2, za niemałą kasę by czekac 8 lat na takie szkło w wersji natywnej. Jak mam kupic bezlustro to teraz ma ten obiektyw na tym bezlustrze pracować. Inaczej będę siedział jeszcze w lustrzankach i to nie wiadomo ile lat.
Dostanie A7 MK IV, będzie nowsze.
Jak ktoś ma parcie na nowości to może pójdzie do Panasa. Ma ten ktoś sporo opcji. Hipstera ciężko zatrzymać.
Do budowy "autostrady" dołączył Panasonic
https://www.sonyalpharumors.com/on-p...ony-a7-camera/
24 Mpix, 47 Mpix,
stabilizacja, 2 sloty, duży jasny o dużej rozdzielczości EVF, ...
10 systemowych obiektywów w ciągu roku + 8 obiektywów Leica + obiektywy Sigma
jp
A7 już grzeje po niej, a jeszcze nie zbudowana :)
Oj JP czyżby emocje przejęły rozwagę? Co chcesz porównywać? C i N dopiero co wyszły, panasia jeszcze nie ma, a Ty ze sprzedażą... :) Pogadamy pod koniec przyszłego roku.
Dla mnie to akurat zaleta, bo wszystkie kamery mam aps-c. Choć ja w ogóle nie używam 4K więc sprawa jest akademicka.
Co do śmichów z Canona i ich żałosnych tłumaczeń. Cóż jak zwykle decyzje podjęli księgowi a ktoś musi się z tych głupot tłumaczyć. Sprawa jest moim zdaniem oczywista. Włożyli co mieli, poprawili soft i obawiam się że to wystarczy...
https://youtu.be/OvDWQz0Z1lw
;)
No może tak być. Chyba że Sony ma coś na półce czym nuworyszy skuszą. Tak czy tak pewna era się kończy. I obecne premiery wywrócą rynek do góry nogiem ;).
Gdyby ktoś szukał a7III, to w Poznaniu w centrum sony Stary Browar jest do wzięcia (jak i wszystkie pozostałe modele). Od kilku tygodni nie mogą sprzedać żadnej a7III, bo nikt się tym zbytnio nie interesuje. Chodzą a6000 i a6300. Jak jest promocja to a7/II z kitem. Taki to bezlusterkowy świat. Parę pięter niżej jest euro rtv - tam przez ostatnie dwa tygodnie poszły trzy 5dIV i kilkanaście 6d2. Może Ci kupujący forum i prasy światowej nie czytają czy co? Znajomy TIP ma od kilku tygodni dwie sztuki a7III i chce puścić za 8500. Też nie ma chętnych. Ciekawe co?
Byłem ponad tydzień temu w Dubaju na imprezie, którą obstawiało mnóstwo agencji foto i freelancerów z praktycznie całego świata (spokojnie ponad 300 fotografów zawodowych). Nie spotkałem NIKOGO z bezlustrem. Może to przez ten piasek na autostradach w ZEA?
Oooo jaki ładny duży ekranik.