mam omamy czy cena to już poniżej 15tys?
Lustrzanka Canon EOS 5D Mark IV Czarny Body - Ceny i opinie na Ceneo.pl
Wersja do druku
mam omamy czy cena to już poniżej 15tys?
Lustrzanka Canon EOS 5D Mark IV Czarny Body - Ceny i opinie na Ceneo.pl
Ta elektronika tak szybko tanieje
Czy ktoś może napotkał jakiś zestaw RAWów z 5D IV - najlepiej krajobraz albo architektura ?
Poszukuję jakoś nieskutecznie.
Et voila...;)
http://www.lechy.eu/Samples/Forum/5DIV_samples.zip
Po nowym roku piatka ma kosztowac ok 14k
Ceny na duty free:
5d3 & 5d4
Kolega pracujący w sklepie który jest partnerem canona dostał takie info właśnie od Canona. Póki co ceny są na poziomie 15k bo koniec roku i dużo osób kupuje ze względu na możliwość FV którą można odliczyć jak ktoś musi zapłacić podatek. Po nowym roku już takiego ciśnienia nie będzie.
za 5D IV dziś płacimy :
http://www.camerapricebuster.co.uk/C...IV-Camera-Body
i taniej:
Canon EOS 5D Mark IV Body
Canon EOS 5D Mark IV body - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
Zobaczymy po nowym roku. :-) Chociaż ja bym wolał, żeby flagowiec trochę tańszy był.
A jak kolory z tej puszki? W 5dmkIII i 6d skóra idzie bardziej w żółcie, praktycznie bez magenty typowej dla 5d mkII.
W przypadku 6D nigdy tego nie zaobserwowałem
W 6d ten efekt widziałem najbardziej :D
Tutaj 5D Mark IV Review - Portland Wedding Photographer jakiś ślubniak napisał co następuje:
Gdyby przyjąć iż w znanym nam miejscu nie popełniono żadnego błędu podczas wykonywania zdjęcia testowego to okaże się iż coś w tym może być, jest nawet bardziej agresywnie niż w 5D. Bardziej agresywnie w sensie sprania kolorów względem 5D już nie wspominając o 5D Mark II, III czy 6D. Szczerze mówiąc kolorystyka jest bardzo zbliżona (jak nie identyczna) do tej z aparatów marki Sony z serii 7 drugiej generacji (II) czyli 7RII i 7SII.Cytat:
Skin Tone + Color: The closest thing I've seen to the magical original 5D Classic, which I would use a ton in good light under 400 ISO just because the skin tones were so on point. This camera is amazing when set on AWB at keeping the tones true to life. I can see my post processing time is going to be cut down quite a bit from now on.
https://www.dpreview.com/reviews/ima...77055215399986
Czy live view w 5d4 działa tak samo sprawnie jak w 80d?
Mam 5D Mark IV i powiem tak: między 5D Mark II a IV jest przepaść:). Ogrom funkcji i ten dotykowy autofocus:) przy kręceniu filmików...
Pytanie do użytkowników 5dmk4:
Z tego co widziałem na jakimś filmiku nowy 1dxmk2 podczas fotografowania via live view w trybie zdjęć seryjnych pozwala obserwować obraz przez cały czas trwania serii, pytanie czy m 5 mk4 jest tak samo? Bo w 5mk3 obraz z tego co pamiętam znikał na czas serii.
Właśnie sprawdziłem w trybie live view i zdjęciach seryjnych obraz niknie.
Czyli tu by była przewaga jedynki? A co jeśli ustawimy w 5d5k4 AF- śledzący w takim przypadku?
Tu filmek z 1dxmk2 w trybie live view i serii: https://www.youtube.com/watch?v=2FAyg5_0iSk
--- Kolejny post ---
tu jeszcze jeden film: https://youtu.be/ttpTwZwI5qI?t=665
Sensowne porównanie możliwości puszek Canona w trybie LiveView nie jest wcale trywialne. Jest sporo niuansów. Np. fajnie, że 1dx2 pokazuje cały czas bieżący obraz nawet w najbardziej szybkostrzelnym trybie. Ale czy równocześnie AF umożliwia śledzenie fotografowanego obiektu? Bo jeśli nie, to niewiele z tego wynika. Tematu nie będę rozwijać, bo nie mam doświadczenia z 5d4 i 1dx2. Jednak w przypadku wydawałoby się podobnych bardzo korpusów (np. 70d, 80d czy 7d2) różnice decydujące o użyteczności potrafią być spore i to wcale nie na korzyść najdroższego.
Z ciekawości włączyłem live view, tryb seryjny i servo i obraz mi nie ginie, a AF śledzi.
Czyli wniosek jest taki że kiedy mamy śledzący c-af obraz przy serii na LV nie ginie a w jedynce 1dxmk2 nigdy nie ginie.
Śledząc temat oraz przeglądając zagraniczne fora mam już mętlik w głowie. Jeszcze parę dni temu wybór był prosty - 5d mark IV. Aktualnie posiadam marka III, a dzisiaj sprzedałem marka II. Pracuję na stałkach (+70-200 i 17-40). Ślub, trochę repo i sport. Zastanawiam się czy dokładać 4500 do mk IV, czy kupić drugą trójkę? Pytanie kieruję do użytkowników posiadających te dwie puszki.
Kupiłem drugą trójkę ale zerkam dalej w kierunku MkIV :)Też się przyłączę do pytania skierowanego do kogoś kto posiada obie puszki :)
Jeżeli jesteś przyzwyczajony do robienia bardzo dużej ilości zdjęć na jednym akumulatorze oraz używasz kart SD marki SanDisk to lepiej kup sobie drugą trójkę.
5D MkIV battery life vs 5DIII
Caution: Sandisk SD Card Issue with 5D Mark IV
Canon 5D mk iv - Err02
Wiesz, to zależy od zlecenia, tematu itd. Dla jednych dużo to kilkaset dla innych półtora tysiąca. Mój dm3 robił od 700-1000 na jednym aku w zależności od warunków. Jeśli chodzi o karty to raz miałem problemy na jakimś starym body z SanDiskiem i od tamtej pory używałem Kingstonów CF + SD (do backupu w 5dmk3). Po ewentualnym zakupie mk4 myślałem wyposażyć go w CF Lexara 1066 + jakiegoś SD do backupu. I tu będzie problem... bo właśnie o SanDisku myślałem.
Moje krótkie refleksje po pierwszych zdjęciach oraz kilka fotek.
[ Canon ] nowy 5D MK IV (oficjalnie) - Strona 9
Czy użytkownicy nowego 5d mk4 którzy przeszli z 5dmk3 lub używają ich na codzień wymiennie mają jakieś przemyślenia na temat kolorystyki w szczególności kolorów skóry oczywiście mówię o pracy w RAWach. Czy nowa piątka jest lepsza czy gorsza w jakichś niuansach kolorystycznych. Z moich doświadczeń z 5d mk3 największa zaleta tego aparatu była genialna i bezproblemowa kolorystyka skóry ludzkiej, spora różnica do Nikonów w obróbce gdzie trzeba było już jakieś manewry wykonywać a i tak czasem było za czerwono (750D).
Jestem świeżo po przesiadce. Kolory z 5d4 sa bardziej naturalne, nieco mniej nasycenia i kontrastu niż w 5d3. Np. w Lr różnica miedzy camera profile a adobe jest dużo bardziej subtelna. Dla mnie na plus :)
Jeśli To nie problem wrzuć proszę kiedyś jakiegoś rawa do ściągnięcia. Najlepiej z człowiekami :)
Witam, jestem także świeżo po przesiadce z 6D na 5D mk IV. Mam takie pytanie: czy w 5Dmk IV jest opcja ustawienia nagrywania filmów 4s (czterosekundowych) tak jak to było w 6D, gdzie nagrywało się kilka 4s i łączyło się to w jeden film? Szukam i szukam i nie widzę takiej opcji w 5D mk IV.
aha czyli 6D to sprzęt dla plebsu... hmmm no czasem przydawała się ta opcja, ale trudno co zrobić.
Twój SKILL czyni Cię PRO a nie twój aparat ;)
ale na WPF 6D (w zeszłym roku chyba też) się załapał :) - znaczy jest pro