smutna prawda acz bolesna:( Czas zimą na zakup lepsiejszej lustrzanki;)z tych 3 podanych muszę pomyśleć o 6D lub 7DII.Tylko do wykorzystania do fotografii przyrodniczej.
Wersja do druku
Tak się zastanawiam nad tym Twoim pluszczem, bo fajne zadanie sobie wymyśliłeś: może na początek zdjęcie jak się wyłania z wodospadu, wylatując z gniazda. Masz chyba bardziej dokładnie określony punkt, w którym będzie i można użyć pełnej mocy Twojej sigmy, czyli 600 mm. I przy okazji lepiej odciąć tło, co sugeruje Irek.
Leon, teoria sobie a ,życie sobie:) mam kilkaset ujęć jak pluszcz wylatuje z gniazda - ale żadne prawidłowo nie trafione.Gdy ustawiam ostrość ręcznie, na najbliżej gniazda opadającą wodę i potem minimalnie przesuwam ją w głąb - w stronę wlotu -to , nie wiem czemu skubany pluszcz obiera inna trajektorię wlotu czy wylotu z gniazda:)
Jestem jednak pewny że ciężko będzie go trafić .Powodem jest ta mgiełka wodna z opadającej kaskady.
I AF i ustawianie ręcznie ostrości jak na razie nie spowodowało że cieszyłem się choć jednym jedynym trafionym kadrem.
Nie pozostaje nic innego jak cierpliwie bywać tam i a nuż po kilku tysiącach zdjęć -będzie to jedno z którego będę zadowolony :)
Jak na razie to przegrywam z pluszczem 1350 do 0 :) Z resztą , pasja zawsze kosztuje, czy to finansowo czy czasowo, nie mówiąc o podwyższonej adrenalinie przy przeglądaniu zdjęć z takiej sesji:)
Z odcięciem tła będzie krucho,za blisko wlotu do gniazda znajdują się kamienie i krzaki -wiedział pluszcz co robi :mrgreen:
Kiedyś bawiłem się makrofotografią , teraz czas przyszedł na ptaki i wszelki rodzaj fauny :)
A czasami widzę że przydało by się więcej klatek/sek.To na pewno przewaga 7DMII.I tu jak na razie skłaniam się ku niemu./ptaki/
Inna matryca,mniej klatek , ale inny obraz jaki daje 6D kieruje mnie bliżej zwierzyny.Ale coś muszę zadecydować , i do końca roku podejmę decyzję.Choć pewnie każdy ma inne zdanie :)
Dzięki że zaglądacie i staracie się pomóc mi w zdobywaniu wiedzy w tym gatunku fotografii. Każda uwaga jest dla mnie cenna, nawet ta krytyczna - a może ta jest najważniejsza :)
Bo ptaki są złośliwe i nie chcą współpracować.
I tak :NIE BĘDZIE PAN ZADOWOLONY :).Równolegle używałem 5D3 i 7D2 przez rok.Zdecydowalem :zostaje 7D2.Teraz jestem zadowolony bardzo ,ale nie do końca.Chyba sie człowiekowi w głowie przewraca hehehehe od tego chciejstwa dobrych fotek ,podsycanych przez oglądanie fotek zrobionych przez profi ze sprzętem dziesiątki razy lepszym/droższym.A my się napinamy by dorównać,a tu się nie udaje.Zaczynam sobie powtarzać:to zabawa a nie wyścig :).
Ten to mi pomógł :mrgreen:
Dla mnie ten nowy rodzaj fotografii to zabawa :)Kupić C600 mm i 1dx to nie problem, tylko po co?:) Żeby tu na forum czy gdzie indziej zaszpanować super kadrem? Oczywiście mając wiedzę i umiejętnie ją wykorzystać mając taki sprzęt.Dal mnie -nie tędy droga .Aparat ma być w plecaku,wszędzie gdzie tylko jestem,bez obawy o uszkodzenie.A czy umiałbym wykorzystać taki sprzęt ?:) nie wiem:)bo jak kolega Leon zauważył -
więc zostanę przy tym co mam , dokupię dla swego samozadowolenia 7DM II, a może 6D /kolega Irek:)/i na tym koniec:)
Któryś z kolegów ma tu w stopce - sprzętu kupa ,tylko fotograf d.pa - Więc po co się stresować :)
Pomysł z pluszczem bardzo fajny. Muszisz się spieszyć bo młode pluszcza szybko rosną i zaraz to się skończy. Zdjęcia zimorodków w ataku/locie robi sie na ogół krótszymi ogniskowymi. Często obiektyw 70-200/4 przymkniety do f8. Szybka seria, obiektyw na MF i być może odpalane to jest z pilota, bo aparat jest dość blisko akcji. Często jeszcze lampa do tego dochodzi
Generalnie to pare tysięcy klatek możesz na to zmarnować.
Dokładnie. Wczoraj np. leże sobie w błocie, nic nie podchodzi i nagle idzie jakiś zabłąkany ostrygojad w moją strone. Godzina około 21.30 więc i światło dobre. Myślę sobie, może ten jeden chociaż dziś podejdzie pod obiektyw. Jest już z 10m odemnie, więc go jeszcze potrzebuje żeby przynajmniej 4-5m podszedł. Soczewka z 400/2.8 niestety jest duża i widzę że coś mu nie pasuje. Siada sobie i zaczyna śpiewanie. Nadle podlatują do niego 3 inne ostrygojady, coś do siebie krzyczą i odlatuja razem. Taka sytuacja już mi się drugi raz zdarzyła z nimi w tym miejscu.
Dla mnie akurat kupno 1dX i 600mmII to już był by problem, z tym że 1dX bym nie kupił bo nie ma cichej migawki. Druga sprawa, sprzęt nie czyni fotografem, ale dobry napewno pomaga. Sam widzisz że próbując tego pluszcza myślisz już o szybszej puszce. Mając szybką, pomyślisz sobie że strzelając na tak krótkim czasie potrzebujesz lepsze ISO itd, itp. Też przez to przechodziłem. Kiedyś kupno 400/5.6 wydawało mi się głupotą na którą stać tylko profi.
Nie wiem czy chodzi o mnie, ale większość szkieł kupuję w okazyjnych cenach jako zamrożenie gotówki. Z puszkami to już tak nie działa.
Italy, wymyśliłem sposób na pluszcza:) Kupujesz 6D, stawiasz go na statywie na powiedzmy 200mm, parę metrów od wlotu, zakładasz lampę. I teraz tak - WI-FI włączone, Ty sobie leżysz na leżaczku powiedzmy 20 metrów dalej i obserwujesz popijając np grappę czy co tam lubisz. Ptaszek leci ty klikasz w smartfona albo innego tableta i tyle:)
Szanse takie same ale o ile przyjemniej:)
Powiedz że dobry pomysł:)
To ja spadam , bo jutro bladym świtem jadę na swą miejscówkę bo pokazały się w okolicy ślepowrony, i Cavaliere d'Italia :)
Może coś wlezie w kadr.
Powodzenia!;)
Złośliwiec :lol:
Byłem tam, coś tam ustrzeliłem.Więcej dodam wieczorem.
192.
Upupa / Dudek by bogdan l, su Flickr
Canon EOS 60D
150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Contemporary 015
ƒ/6.3
500.0 mm
1/500
320
No tak, pojechał na ślepowrony a upolował pięknego dudka:)
Fajny ten dudek!:) Ale nie uważasz, że balans bieli trochę za mocno w żółć poszedł?
Idealnie ustawiony pod słońce, więc może dlatego:)Jutro pobawię się z większą ilością zdjęć, to może schłodzę tonację :)
Jak to ktoś powiedział - ptaki z reguły nie chcą współpracować :)
Wstałem o 3 by być w czatowni przed świtem.:mrgreen:
193.
Airone guardabuoi - czapla złotawa by bogdan l, su Flickr
194.
Martin pescatore - zimorodek zwyczajny by bogdan l, su Flickr
195.
Upupa - dudek zwyczajny by bogdan l, su Flickr
Widzę, że Twoja długa rura przynosi efekty, i to wstawanie skoro świt :)
Masz może jakieś ugruntowane spostrzeżenia do swojej sigmy ? Warto - nie warto.
196.
Martin pescatore / zimorodek zwyczajny by bogdan l, su Flickr
197.
Jedyną wadą którą ma ten obiektyw - to świałosiła.Jednak te 600 mm potrzebuje dużo światła.Przy pochmurnym dniu,lub rankiem,jest co robić z ustawieniami.Wybrałem zoom bo taki potrzebowałem obiektyw do swych potrzeb.Jak znajdę czas napiszę swoją recenzję.Jak na razie - po kilku miesiącach użytkowania tego obiektywu, jestem zadowolony z niego na 4 z 5 :)
Oba kadry na 600 mm.Jak widać na 1 kadrze czas 1/400 w momencie potrząsania łbem że by ustawić rybę głową w stronę wlotu gardłowego :):):) był za mały :)To pierwsze moje kadry zimorodka, więc i ustawienia też pierwsze:) A to był moment kiedy usiadł na gałęzi z rybą w dziobie.i cyknołem tym co miałem :) ustawione ;)
Bardzo ładny dudek.
Ja cały czas myślę o wersji Sport, ale... oprócz jasności, czyli średnicy obiektywu, jest jeszcze transmisja, czyli rzeczywista ilość światła docierająca do materii światłoczułej. A ilość szkła w tym obiektywie trochę zniechęca. Poza tym i tak cały czas miałbym go na 600 mm, a znowu 600 mm jest strasznie drogie. Problemy pierwszego świata.
Dzięki, tak się trafiło :) nie był w tym dniu obiektem poszukiwań :)po prostu przysiadł na gałęzi przygotowanej dla zimorodka:)
Też miałem nawet taki pomysł.Ale po zastanowieniu /koszty-przeznaczane na inna pasję /zrezygnowałem.Fakt , ta sigma w wersji C ustępuje ale aż nie tak znacznie -szybkością do wersji S.Jakością obrazka już nie.Wiem bo kilka dni miałem możliwość użytkować wersję S.To tak jak porównywać C 400 f4 do 2,8.I jeden i drugi da ładne zdjęcia, ale i AF i światłosiła to już inna bajka.Ale też inna bajka cenowo:) Ja zdjęć tego typu /przyroda / nie robię na sprzedaż , więc nie jest mi potrzebny obiektyw za wartość samochodu:) Ale na pewno wybrałbym sigmę C jeszcze raz gdybym miał wybierać - Tamron 150-600 a Sigma 150-600 C.
No , ale osoba -mająca dany obiektyw-to będzie bronić swego :)
196 197 Mam wrażenie, że ostrość jakby za słaba.
Może wystarczyć podostrzyć ?
Italy, gonię Cię z czaplami:) Wczoraj, po raz pierwszy, widziałem nadobną i warzęchę. Złotawej jeszcze nie spotkałem. A patrząc na zdjęcie to fajna jest. Ale i tak najlepszy pierwszy dudek.
Też 1 raz spotkałem złotawą. W moim kilku miesięcznym gonieniu za ptakami:) Może w przyszłym roku podejdą bliżej czatowni.Jak na razie to najbliższe są w odległości ok 60 m .Stąd taki kadr .Ładnie wygląda jak stroszy pióra.Bo tak normalnie to wygląda nieciekawie.We wrześniu planuję zbudowanie platformy która będzie na bagnach.Więc może doczekam się kadrów z poziomu lustra wody.
Warzęchy jak na razie u siebie nie widziałem.Teraz mam nalot właśnie nadobnych.
198.
Ballerina bianca / pliszka siwa by bogdan l, su Flickr
199.
Wytłumacz mi jak Ty to robisz. Pliszka ładna a badyl nieładny:) To samo zresztą dotyczy poprzednich zdjęć.
Z tym wystruganiem inicjałów do niezły pomysł. Miałbyś od razu podpis pod zdjęciem:)
Nie wiem, kolor mi się nie podoba. W słońcu jest brzydki i tyle. Ja bym go zmienił na ciemny, jasny, bez kory, inny po prostu. Masz taką możliwość to czemu nie spróbować. No i jeszcze ta kupa:) Widziałeś kiedyś na dobrych ptasich zdjęciach kupę? Bo ja nie:)
198 b. fajne:)
198 ,bardzo ,bardzo :) ,choć po swojemu ja bym zacieśnił kadr .
Po co mi fotka powietrza ?
Za dużo badyla na zdjęciu, a za mało ptaszka.
Inicjały nic nie dadzą, bo i tak będą zbyt duże :)
--- Kolejny post ---
Ładnie pokazane powietrze, też może się przydać - jako tło :)
Ale fotka 198 jest ładna, ptaszek rozczochrany i badyla mniej. Zawartość ptaka na zdjeciu adekwatna - czyli jest dobrze.
To tylko moje amatorskie spostrzeżenia, nie muszą być prawidłowe, ale są moje.
RobertON odciąłeś moje :198 ,bardzo ,bardzo i wyszło ,że fota mi sie nie podoba ,a podoba :)
Dla tych co muszą mieć ciasno :p
200.
Prośba o identyfikację .....?
201.
Senza titolo by bogdan l, su Flickr
Przyleciał ...
202.
Martin pescatore /zimorodek zwyczajny by bogdan l, su Flickr
Posmakował....
203.
Martin pescatore / ziomorodek zwyczajny by bogdan l, su Flickr
Radość po spożyciu ...
204.
Italy, łobuzie:) Lepsze zdjęcia zostawiłeś na później:) Już daruję Ci tego badyla, który zresztą dalej mi się nie podoba:)
Ostatnia wrzuta ekstra!
205.
identyfikacja by bogdan l, su Flickr
--- Kolejny post ---
Myślę że masz rację . Teraz po Twej sugestii popatrzyłem w Google, i wszystko wskazuje że to muchówka szara.
200 i 204 ,,mogłyby być moje ,podobają mi się :)
204 niewiele zabrakło do genialnego zdjęcia
Niestety masz rację ...