No ja na szczęście nie mam misji, :)Choć swe opinie wcześniej napisałem:)
Wersja do druku
No ja na szczęście nie mam misji, :)Choć swe opinie wcześniej napisałem:)
Fajny teścik. Przegapiłem bo dawno mnie nie było.
Miałem okazję pobawić się w terenie sigmą (TAMRONA posiadam aczkolwiek nie focę ostatnio) kilka miesięcy temu. Przychylam się do konkluzji, która gdzieś tu padła - kupować ten, który lepiej leży w dłoni. Obiektywy prawie jak bliźniaki. Wg mojej oceny na 7D sigma nieco lepsza od krótkiego końca a tamron od długiego ale to są różnice do dyskusji przy piwie a nie pozwalające na jednoznaczne wyłonienie zwycięzcy. AF hmmm ja powiem tak przy pełnym zakresie ostrości Tamron jest szybszy i to na tyle, że czuć to bez mierzenia. Limiter w sigmie w niektórych przypadkach znakomicie nadrabia tą wadę. Przy ustawieniu limitera tak jak w tamronie znów chyba tamron wygrywa. Powyższe różnice są nie duże i nie ma co definitywnie krzyczeć s czy t natomiast o dziwo stabilizacja jest wyraźnie, zauważalnie, jeśli nie o klasę to o pół lepsza. W tych warunkach w jakich wtedy byliśmy (tętno, zmęczenie, pogoda, ilość wypitej cocacoli itp.) Tamronem robiliśmy ostrą fotę na 1/125-1/160 a sigmą na 1/250 to maks. Oczywiście na 600mm. Dla mnie lepszy jest tamron z limiterem od sigmy ;-)
Witam,
Jestem co prawda spod żółtej flagi, ale również mam dylemat sigma czy tamron.
Super porównanie, podziękowania dla Cichego, za to, że mu się chciało.
Czy użytkownicy powyższych szkieł mogliby się wypowiedzieć, jak jest z zasysaniem kurzu przez szkiełka? Wiem, że przy takich szkłach to norma, że zasysają, pytanie, czy któreś nie zasysa bardziej?
Mam Sigmę 150-600 mm C. Zobacz w moim wątku zdjęcia , jest też opinia o nim jak i wątku obiektywy -Sigma 150-600 mm C.Tez w tym wątku zawarłem kilka swoich uwag.Jeśli masz dodatkowe pytania, pisz na prv.Chętnie odpowiem.
Kilka strzałów oddałem w porze podwieczorku. Takie tam bez przygotowania. Tamron na 600 https://miszak.flog.pl/wpis/11113230/#74682408
No to taka luźna uwaga jeszcze.
Nie deprecjonując żadnego z obiektywów - jednak do sprzedaży wtórnej trafia więcej tamronów niż sigm.