Odp: [HakunaMatata] - w wolych chwilach.
Chcieliście zobaczyć zdjęcie w kolorze, to proszę :
105.
Wykadrowany pajączek- tak lepiej?
106.
107. Już któryś raz spotykam je w takiej pozie, czy one robią to co myślę że robią ale nie mogę sobie tego wyobrazić??? :shock::p
108. Czasami lubię tak czerni i bieli nawet bardziej niż w kolorze :)
109.
110.
Jednak wg mnie 105 jest lepsza w kolorze.Widać piękno przyrody w kolorach.
106 - , Już lepiej, tylko może wyostrz ciut, choć to krop , więc może być trudno zadowalający efekt uzyskać.Tak już skadrowany pajączek jest głównym tematem zdjęcia a nie trawki w kolo:)
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
107. Już któryś raz spotykam je w takiej pozie, czy one robią to co myślę że robią ale nie mogę sobie tego wyobrazić???
Jak nic, jeden drugiego nosi na barana :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
108. Czasami lubię tak czerni i bieli nawet bardziej niż w kolorze
To ujęcie i czarno-białe pokazanie w sumie sprawiło całkiem dobry efekt.To mi się podoba :)
110 - - Ależ masz brudna matrycę :) Skakun z tą kropelka wody fajny.W oku błysk lampy czy coś innego ?
W końcu jakieś miłe słowa od Ciebie... :) a tak poza tym, pamiętasz jak mówiłem że zapisałem się na kurs fotografii produktowej?
Byłem, odbębniłem :) No i... Dowiedziałem się tyle że, nie warto ustawiać wszystkiego tak żeby uzyskać bardzo dobre zdjęcie bo na to szkoda czasu i pieniędzy.
Pan powiedział że lepiej zrobić 3-4 zdjęcia na każdym oświetlając porządnie inną część produktu (zależy od skomplikowania produktu), tłem się nie przejmować bo i tak trzeba je dorobić w ps. A wszędzie gdzie czytałem w internecie o fotografii produktowej było napisane żeby dążyć do zdjęcia które jak najmniej będzie trzeba obrabiać.
To jak to jest w praktyce? Lepiej się męczyć żeby zdjęcie wyszło praktycznie prosto z aparatu czy bawić się w ps???
Cytat:
106 - , Już lepiej, tylko może wyostrz ciut, choć to krop , więc może być trudno zadowalający efekt uzyskać.Tak już skadrowany pajączek jest głównym tematem zdjęcia a nie trawki w kolo
Co do wyostrzenia zdjęcia z pajączkiem to zrobiłem jak umiałem, inaczej nie umiem. Jak masz chęć to mogę podesłać raw i pokażesz mi jak robią to zawodowcy :) Chętnie bym zobaczył.
Cytat:
Jak nic, jeden drugiego nosi na barana
Tak myślałem że skakuny tylko tak się bawią :)
Cytat:
110 - - Ależ masz brudna matrycę Skakun z tą kropelka wody fajny.W oku błysk lampy czy coś innego ?
Wiem wiem, męczę się z tą matrycą już jakiś czas, mam specjalny płyn do matryc, jakieś patyczki itp. Nasączam... myje i myje i myje... niby czysta ale jak przymknę przysłonę to znowu brudy... Jestem chyba skazany na brudy bo wrosły z w matrycę :)
Oświetlone, lampą ze stofen-em a na to mini softbox.
Dodam jeszcze 2 zdjęcia dzisiejsze.
111.
112.
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
W końcu jakieś miłe słowa od Ciebie... :) a tak poza tym, pamiętasz jak mówiłem że zapisałem się na kurs fotografii produktowej?
Byłem, odbębniłem :) No i... Dowiedziałem się tyle że, nie warto ustawiać wszystkiego tak żeby uzyskać bardzo dobre zdjęcie bo na to szkoda czasu i pieniędzy.
Pan powiedział że lepiej zrobić 3-4 zdjęcia na każdym oświetlając porządnie inną część produktu (zależy od skomplikowania produktu), tłem się nie przejmować bo i tak trzeba je dorobić w ps. A wszędzie gdzie czytałem w internecie o fotografii produktowej było napisane żeby dążyć do zdjęcia które jak najmniej będzie trzeba obrabiać.
To jak to jest w praktyce? Lepiej się męczyć żeby zdjęcie wyszło praktycznie prosto z aparatu czy bawić się w ps???
[/url]
mysle , ze pan na kursie uproscil.
nie ma jednej najlepszej drogi dla kazdego przypadku.
jesil zamierzony efekt uzyskasz latwiej w ps , to trzeba to robic w ps , jesli przez odpowiednie fotografowanie - to trzeba tak fotografowac.
trzeba sie po prostu chwile zastanowic - jak najlepiej , najlatwiej bedzie nam dojsc do zamierzonego celu.
w internecie wiele porad jest po prostu bezmyslnie kopiowanych a czesto nie sa wlasciwe.
Jesli sie wielokrotnie napotyka na zbiezne porady to mozna dac sie zrobic w przylowiowego konia , ze tak nalezy , nawet jesli nie sa sluszne.
Nalezy zawsze indywidualnie podchodzic do kazdego przypadku i zawsze przemyslec sprawe , zanim sie nacisnie spust.
fotografia cyfrowa daje wrecz niewyobrazalne mozliwosci obrobki i interpretacji - wszystko jest kwestia programow.
makro masz dobre , ale jakby pewnie niedostatek w obrobce wystepuje , z tym ze to jest najmniejsze piwo.
zdjecia sa ciekawe i dobrze skomponowane , to najwazniejsze . ale pewne rezerwy obrobcze sa jeszcze.
jakby optyka/( matryca?) byla niskiego lotu , ale to moze byc tez obrobka.
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
Dodam jeszcze 2 zdjęcia dzisiejsze.
No chylę czoła.Ale;) 111- czyż ten motylek nie był oryginalnie głową w dół ? :) w tym wypadku zgodnie z natura pionowy kadr .
112 - bajeczne ujęcie.Tylko mi nie mów że ten deszczyk to za Twą sprawą ;)
Co do Twej wiedzy zdobytej na kursie :) kolega Bechamot ma racje.Każdą droga dojdziesz do celu.Czy to dodając tło , światło,czy nawet eliminując jakiś element, czy spędzając czas w swoim studio na technicznym podejściu do zdjęcia.Ma rację Bechamot, że dzisiejsza fotografia cyfrowa daje bardzo duże możliwości w zastosowaniu obróbki.To od Ciebie zależy co Tobie odpowiada, co chcesz osiągnąć robiąc jakieś zdjęcie.Ja osobiście może z racji na niereformowalność ;)poświęcam zdecydowanie więcej czasu od strony technicznej by potem jak najmniej poświecić czasu przy komputerze .Choć czasami muszę się przesilić i popracować więcej nad danym zadaniem na komputerze.Zależy czego wymagam lub ktoś wymaga od danego produktu . Choć w moim wieku to już nie pęd za $ a przyjemność z wykonanej pracy jest podstawą - choć nie ukrywam , że każdy napływ gotówki jest przeze mnie bardzo mile widziany :mrgreen:
Dzięki za opinie rady.
Wstawię jeszcze kilka zdjęć makro:
113.
114.
115.
116.
zachęcam do wypowiadania się, chętnie usłyszę jakie błędy popełniłem żeby starać się ich już więcej nie popełnić:)
113 - szkoda ze taka mała GO, ale pewnie sprzęt Cię ogranicza.I lepszy byłby kadr pionowy.
114 - kadr ciekawy tylko jedno małe ale...... więcej estetyki .Te 2 dziurki w liściu psuja cały kadr.
115 - zostaw spryskiwacz, jakoś to zdjęcie mi nie pasuje.
116 - najlepsze.Pięknie pokazałeś jętkę majową , z jej charakterystycznie wygiętym odwłokiem ,dobrze wkomponowała się w krzywiznę trawy lub liścia.Szkoda tylko że ostrość poszła w las:)
Widzę ze pomalutku zaczynasz myśleć nad kadrami.to dobry znak.A że nie zawsze zdjęcie będzie miało odpowiednią GO, czy ostrość to już tylko wprawa.A to się zdobywa przez robienie zdjęć.
pozdrawiam .
Jak zwykle cenne spostrzeżenia:)
mam jeszcze kilka:
117.
118.
119.
120.
121.
No to dodam następne :)
122.
123.
124.
125.
126.
Widzę że wgryzasz się powoli w ten rodzaj fotografii.
Poczytaj i zdobądź wiedzę o kadrowaniu w macro.
Jeszcze z 10 lat i nabierzesz wprawy :mrgreen: , żartuje - po prostu rób teraz zdjęcia,nie wszystkie nam tu pokazuj . Po powrocie z pleneru, spokojnie przeglądnij zdjęcia, wywal te które już na początku Ci w jakiś sposób nie odpowiadają.Po kilku dniach znów zrób selekcję.Z tych pozostałych wybierz kilka dobrych, poddaj obróbce, wykadruj odpowiednio i pokaż nam te najlepsze :)