Odp: 7d mk2 zaprezentowany
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
7mka byla i jest pancerna i teraz 7 mkII też chyba ma taka być, imo dlatego nie ma obrotowego ekraniku, który mimo wszystko jest mniej trwały niż normalny wbudowany.
Mojemu znajomemu odchylany ekran w Nikonie się urwał i to w pozycji złożonej - tak jakoś nieszczęśliwie zaczepił o klamrę torby - efekt - stracone zlecenie, stracony klient. Teraz mówi że do sytuacji kiedy musi mieć zdjęcia z jakiejś imprezy to nigdy więcej takiego sprzętu.
Co do mnie to ja myślę o tym aparacie też w kategorii kamery i odchylany ekran byłby się przydał.
rozwiązaniem ewentualnych problemów z odchylanymi ekranami jest dwuskładnikowy klej epoksydowy
przykleja się ekran po zakupie body i po kłopocie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
rozwiązaniem ewentualnych problemów z odchylanymi ekranami jest dwuskładnikowy klej epoksydowy
przykleja się ekran po zakupie body i po kłopocie :mrgreen:
Wyświetlaczem do wewnątrz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Tak old school ^^
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
a potem, zeby jednak miec LV:
za: Give Your DSLR a Brain by Connecting an Android Phone
Cytat:
Zamieszczone przez
Nieznany
Jeśli jednak pstrykamy zdjęcia z podchodu, czołgamy się etc. Ekran nam się uchyli czy zrobimy to sami i zapomnimy o tym.
Wyrośnie przed nami gałąź i ekran dostanie za swoje. Jeżeli wywrócimy się z rozłożonym ekranem też to nie będzie dla niego miłe.
Jednak uważam że większość osób będzie woleć jednolitą konstrukcje. Canon dobrze o tym wie i dlatego zastosował taki ekran.
Eeeee, przesadzasz.
Ekran sam się nie uchyli. To nie są, excuzez le mot, drzwiczki od sławojki, co to nimi wiatr trzaska. Żeby go otworzyć, trzeba pokonać pewien opór, zadziałać intencjonalnie.
Również chodzenie z rozłożonym ekranem to byłaby głupota i proszenie się o kłopoty. Jak mam zamiar zrobić zdjęcie z użyciem LV i odchylanego ekranu, to otwieram ekranik, robię co mam zrobić i zamykam, fini. Żadnego przemieszczania się z rozłożonym wyświetlaczem. Kwestia przyzwyczajenia i wyćwiczenia/wyrobienia pewnych nawyków.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nieznany
Jeśli jednak pstrykamy zdjęcia z podchodu, czołgamy się etc. Ekran nam się uchyli czy zrobimy to sami i zapomnimy o tym.
Wyrośnie przed nami gałąź i ekran dostanie za swoje. Jeżeli wywrócimy się z rozłożonym ekranem też to nie będzie dla niego miłe.
.
"A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był, to wy byście staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!"
To juz jest dosc duze gdybanie nie sadzisz?
mysle, z to w jakich warunkach kto foci jest kwestia osobista i nie nalezy wlasnych spostrzezen zanadto ekstrapolowac.
prawda jest, ze gibanym ekranikiem mozna przydzwonic w galezie, i prawda jest, ze wsrod targetu 7D sporo uzytkownikow w takich warunkach moze focic.
prawda jest tez, ze 7D to nie jest aparat dla przecietnego uzytkownika, a taki czesto wybierze aparat wlasnie z gibanym ekranikiem, dla jego praktycznych zalet.
osobiscie nie mam zadnego aparatu z gibancem (6D, X-E1), wczesniej mialem 600D i mi sie ten pomysl podoba, choc nie w wykonaniu takim jak 600D. chcialbym miec aparat wielkosci +/- 6D ze "zsuwanym" ekranem, na ktory mozna patrzyc z gory (nie takim delikatnym zawiasem jak w 600D). od czasu do czasu robie foty z niskiej perspektywy a w moim wieku plecy raczej zginaja sie mniej niz wiecej :) z braku takiego rozwiazania czasem posilkuje sie LV na komorce (jak na zalaczonym wyzej obrazku), ale to jest cos co mozna robic z dala od ludzi, bo w srodku miasta jednak wstyd...
Jakoś dziwnie jestem przekonany, że wszyscy narzekacze na odchylany ekran, radykalnie zmienią zdanie w momencie, kiedy 5dIV, 6dII i 7dIII taki ekran będą mieć.
Wtedy nagle się okaże, że to jest świetne i przydatne rozwiązanie i wcale nie amatorskie, tylko jak najbardziej pro.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jest zapotrzebowanie na taki aparat i ludzie to będą kupować.
Właśnie zastanawia mnie kto to będzie kupował, pierwszy lepszy Kowalski prędzej połasi się na odchylany ekranik niż 10kl/s, świadomy amator (sory ale nie widzę żeby jakikolwiek zawodowiec to kupił... bo po co?) bez problemu wykombinuje ze nie warto przepłacać i weźmie 7d mk1,
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Świetny dla ludzi fotografujących profesjonalnie, niejednokrotnie w bardzo trudnych warunkach i używających głównie teleobiektywów.
Co w nim niby takiego świetnego? Oczywiście na tle poprzednika.