TAMRON 150-600 VC USD Canon OSTRY Gratis F.Vat (4816721897) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Wersja do druku
Mam pytanie do posiadaczy,
od wczoraj jestem również szczęśliwcem :D z tym tamronem
mam trzy puszki 70d, 5d oraz 40d, na dwóch pierwszych wszystko ok, tylko mam dziwną sytuacje na 40d, otóż aparat widzi przysłonę od f/4,5 a nie f/5-ciu, a na długim końcu zamiast f/6,3 jest f/5,6
też tak macie?
od czego to zależy?
nie pamiętam już jak tu sie zdjęcia wrzuca, ale bym pokazał na zdjęciu
jak ktos zainteresowany podesle na meila, niech poda
No cóż, chłopaki z Tamrona znowu czegoś nie dotestowali, nie pierwszy to raz i pewnie nie ostatni ;)
A konkretnie, to jest tak, że jasność obiektywu pojawia się w protokole komunikacji korpus <-> obiektyw w wielu różnych sytuacjach. I tak np.:
1. gdy korpus sprawdza czy obiektyw jest odpowiednio jasny dla działania AF; jeśli obiektyw odpowie, że jest ciemniejszy niż f/5.6, to korpus wyłączy AF; wobec tego Tamron musi oszukać i odpowiedzieć, że ma jasność f/5.6 a nie f/6.3,
2. w wielu innych sytuacjach np. podczas zmiany przysłony, pomiarze ekspozycji etc.; oczywiście wtedy obiektyw nie powinien kłamać, bo dojdzie do nieprawidłowego pomiaru bądź zafałszowania zapisu w EXIF.
Ten protokół oczywiscie cały czas jest rozbudowywany ze względu np. na pojawienie się korpusów ostrzących przy f/8 czy inteligentnych extenderów wersji III itp itd. Najwyraźniej Tamronowcy dobrze przetestowali swoją implementację tylko z najnowszymi puszkami, a różnice w komunikacji ze starszymi (np. 40d) gdzieś im umknęły.
Ogólnie to oczywiście łatwiej mi się to pisze niż im testuje :lol: bo w grę wchodzi sporo puszek i jeszcze więcej wersji firmware'u.
Zapewne tak jest, ale to jest oszukaństwo tylko o 1/3 EV ;)
Pytanie do posiadaczy - czy zdarzyło wam się, żeby AF piszczał? Korzystając ze słońca zabrałem dziś potwora na spacer, pierwszy raz po zimowej przerwie. Na środkowym zakresie ogniskowych, przy ostrzeniu przez większość skali, wydaje pisk niczym głodna mysz. Nie powiem, niepokoi mnie to, bo wcześniej tak nie robił. Skąd się to mogło wziąć i czy jest szansa, że samo minie?
Witajcie
Czy ktoś życzliwy mógłby podesłać kilka plików RAW (najlepiej ptaków) na pełnej dziurze, na 600 i najważniejsze na APS-C. Jak się ma 300 z T 70-300 VC USD do 600 z tego obiektywu pod kątem jakości obrazka w przypadku APS-C?.
Pozdrawiam