Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Nie miałem Distagona w ręce więc się nie wypowiem, wg mnie to całkiem dobra praktyka ;)
Ja takze zlego slowa nie powiem o szkle ktorego nie mialem w lapkach ;). Swoje 5 groszy do tematu Art dodalem. Z 35-tki | A jestem bardziej niz happy za te pieniadze.
Wszystkim, ktorzy robia przymiarke to jakiejs 50-tki polecam wstrzymac sie do pierwszych testow... moze byc warto... :)
Są już pierwsze wzmianki o tym szkle po CESie >>>tutaj<<<
kiedy bedzie można kupić? bo mam kasę już odłożoną :)
o, dobre :D
a podaj kwote jesli mozna? ;) (bo chyba aktualnie nikt nie zna ceny za to szklo)
bo miał być 50 1.2 L. Jak 50 sigmy będzie tak dobra jak 35 sigmy to nie ma o czym gadać tylko kupować.
Cytat:
Zamieszczone przez
piterr83
bo miał być 50 1.2 L. Jak 50 sigmy będzie tak dobra jak 35 sigmy to nie ma o czym gadać tylko kupować.
Jeżeli tak porównujesz szkła to bardzo dobrze, że nie kupiłeś elki. Ja widzę, że prawie u każdego wykładnią dobrego szkła jest tylko maksymalny mtf na pełnej dziurze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Flores
Jeżeli tak porównujesz szkła to bardzo dobrze, że nie kupiłeś elki. Ja widzę, że prawie u każdego wykładnią dobrego szkła jest tylko maksymalny mtf na pełnej dziurze.
Zaraz, zaraz, ale on nic nie wspomniał o mtf :). A tamta sigma ma jeszcze kilka innych zalet oprócz ostrości :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Flores
dla mnie wazny jest maksymalny mtf na pelnej dziurze poza centrum kadru :D
(i praca pod swiatlo)
brak CA tez mocno sobie cenie ;]
kontrasty czy tam kolory olewam, to sa rzeczy na luzaku do ogarniecia w postprocess
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Zaraz, zaraz, ale on nic nie wspomniał o mtf :). A tamta sigma ma jeszcze kilka innych zalet oprócz ostrości :)
Jakich? Oczywiście chodzi mi o takie zalety, których 35L nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
dla mnie wazny jest maksymalny mtf na pelnej dziurze poza centrum kadru :D
(i praca pod swiatlo)
brak CA tez mocno sobie cenie ;]
kontrasty czy tam kolory olewam, to sa rzeczy na luzaku do ogarniecia w postprocess
Ja też olewałem bo wszystko mi się podobało kiedy miałem S50/1.4 I w Nikonie. Przy piątkach pokazała w końcu Sigma z czego słynie i ją puściłem. Teraz zmieniłem na 50L i dla mnie to są dwa zupełnie inne obiektywy. I to co streeder mówił o transmisji światła, mikrokontrastach i kolorach... niby szczegóły a jednak się bardzo liczą.