Odp: [akustyk] z podrozy po Europie
akustyk, przetnij te dyskusję, szkoda Twojej energii
JP nie jest przygotowany (a próbuje sprawiać wrażenie, że tak) do prowadzenia dialogu na temat estetyki, psychologii procesu twórczego i recepcji, nazwijmy to, dzieła artystycznego
nie lubię takiego drążenia, zadawania pytań na poziomie przedszkola (bez urazy)
Mam podobne odczucia jak igor58.
Funkcja dokumentacyjna(ja tam byłem) to najbardziej podstawowa funkcja fotografii i szukanie tutaj ideologii faktycznie trąci przedszkolem. Akustyk ma swoją wrażliwość, charakterystyczną kolorystykę ale to są po prostu ładne widoczki bez zbytniej ingerencji twórczej. Pytania po co i dlaczego są bezzasadne.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no mozna tak powiedziec. interesuje mnie przede wszystkim odpowiedz na pytanie "czy zdjecie dziala" a dopiero w dalszej kolejnosci "dlaczego".
na pewno moge ocenic kiedy "dziala mi" zdjecie w momencie wykonywania (wyjatkowe swiatlo, fajne miejsce), kiedy w trakcie wywolywania
(odpowiedni kontrast i ogolna tonalnosc sceny). natomiast duzo trudniejsze jest zdefiniowanie procesu oceniania fot potem, na etapie wyboru
tych najlepszych. tutaj mam bardzo duzo rozwazan i roznych kryterium oceniania, chociaz to nieodmiennie jest przede wszystkim intuicyjne.
sa zdjecia, co do ktorych nie ma dla mnie watpliwosci, ze wyladuja w puli "the best of", ale czasem wybor jest ciezki.
koniec koncow nie do konca zgodze sie z tym, ze wywolywanie jest w oderwaniu od emocji towarzyszacych samemu naswietlaniu klatki.
tego sie generalnie nie da zrobic - i dobrze, bo to tez skutkuje dosc spojnym pod wzgledem emocjonalnej reakcji wywolaniem zdjecia.
natomiast na pewno cenie to opoznienie i (czesciowe) oderwanie jest wazne dla oceniania zdjec. bo to daje bardziej obiektywne spojrzenie
na gotowe zdjecie.
dzięki, pomogłeś mi
jp
kilka nowych pstrykow z wakacji. Szwarcwald, jesien 2014
wiekszy zestaw zdjec, z opisami: https://www.flickr.com/photos/bartro...7650141759341/
1
2
3
4
5
6
7
8
Pejzaże ładne, a z kaczką nie wiem o co chodzi, bo mi nie pasuje tematycznie.
3 i 4 - na obu saturację ustawiłbym dokładnie jako średnią z obu.
Ale ogólnie wszystkie mi się podobają.
Najbardziej 5.
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
3 i 4 - na obu saturację ustawiłbym dokładnie jako średnią z obu.
nie wiem czy masz takie samo wrazenie organoleptyczne jak ja (ze 3 ma wiecej saturacji niz 4), ale rzeczywista konwersja jest totalnie inna. zdjecie 3 to Vibrance +10 wzgledem profilu Adobe Standard, czyli ma bardzo blade kolory wzgledem tego co matryca zarejestrowala. natomiast 4 jest wolane z Camera Landscape i +40 do Vibrance wiec wzgledem surowki z matrycy dosc mocno "napompowane" ;) to chyba przez ogromny kontrast sceny powstaje wrazenie, ze 3 jest bardziej nasycone...
dawno nic nie podrzucalem, to uzupelnie...
krotki, bo tylko 2-dniowy wypad do Normandii...
1. swit w Brugii
2. poranny widok na Cote d'Opale - wybrzeze Francji w najwezszym punkcie Kanalu Angielskiego :D widok spod Cap Blanc Nez
3. wieczorne niebo nad Etretat
4. poranek nad klifem w Etretat
5. stary basen portowy w Honfleur
6. waska uliczka w Honfleur
7. szary wieczor nad zatoka Swietego Michala
wiekszy zestaw zdjec: https://www.flickr.com/photos/bartro...57650933480263
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
7. szary wieczor nad zatoka Swietego Michala
Super ujęcie.Choć może wolałbym nie centralnie. Ale to Twój zamysł i niech tak pozostanie :) będę się rozkoszował tym co zaserwowałeś :mrgreen:
z podrozy "bliskich"...
1.
2.
3.
4.
5.