Cytat:
Zamieszczone przez nastier
a jak ja czytam po 3-4 w miesiacu i nie mija to masz moze jakis inny pomysl
wujku dobra rada :mrgreen:
Wersja do druku
Cytat:
a jak ja czytam po 3-4 w miesiacu i nie mija to masz moze jakis inny pomysl
wujku dobra rada :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez bonk
czytac wiecej, pisac wiecej, korzystac wiecej ze slownika, a jak nie pomoze, to tylko poradnia i oni sobie ciotki lepsze rady :D
Niektorzy maja jeszcze jakies zycie ;)Cytat:
Najlepiej nauczyc sie go na pamiec ;)Cytat:
Za to spellcheckery sa blogoslawienstwem. Fajnie by bylo jak by byl jakis taki zintegrowany - ze wszystkim :D
Moze tak, moze nie. Sam mialem przyjemnosc korzystac ze "spejcalistycznej opieki" w tym temacie. No coz, jedno jest pewne - nie pogorszylo mi sie. Czy poprawilo - kwestia mocno dyskusyjna.Cytat:
Osobiscie czekam na jakies cyber-implanty :>
P.S. Pozdrowienia dla innych forumowiczow z "mikrodefektami" :twisted:
powiem tak: nigdy nie mialem problemow z ortografia, bo stosowalem sie do tego, co napisalem, tj. czytam ile tylko moge i kiedy nie wiem jak sie co pisze otwieram slownik(to taka duuza, zakurzona ksiazka na polce).
moze dzieki temu nigdy nie mialem okazji rozmawiac ze specjalista.
dla mnie sprawa jest prosta, a podejscie moze lekko staroswieckie: nie ma takiego czegos jak dysleksja czy inne dysfunkcje mozgowe.
pewnych rzeczy,takich jak ortografia, trzeba sie nauczyc,wkuc i zapamietac na cale zycie. jesli sa z tym problemy, to naleza bardziej skupiac sie na tym, co sie pisze, a wielu bledow na pewno sie uniknie.
ucza tego w szkole podstawowej. jesli sie ktos obijal i mu sie nie chcialo, to przepraszam bardzo - na lenistwo nie ma lekarstwa ;)
U mnie duza zakurzona ksiazka na polce ma jakies religijne symbole ;) to chyba nie to (?)Cytat:
Leworecznosc tez nie istnieje.Cytat:
A ziemia jest plaska.
Mozna i tak :twisted:
Ano niestety racja.Cytat:
Sam zdrowy rozsadek nie posfala pisac f ten zposup :)
Aczkolwiek, w obecnych czasach, kiedy swiat pedzi do przodu a ludzie zyja coraz szybciej, nieraz ciezko przystanac na chwile i siegnac po slownik.
I wlasnie dlatego tak oczekuje na implanty jezykowo-ortograficzne :D
jak nie sprawdzisz, to sie nie dowiesz ;)Cytat:
Zamieszczone przez birez
Mozna i tak :twisted: ;)Cytat:
Zamieszczone przez birez
Na razie większości czytelników udaje się z książek zrobić makulaturę. Inna sprawa, że stanowią one niejednokrotnie makulaturę już w momencie wydania.Cytat:
Zamieszczone przez kocis
O czytaniu nie wspominam. :mrgreen:
Jestem w stanie zaakceptować krzywiznę tej płaskości ;)Cytat:
Zamieszczone przez birez
Widzę. Widzę rooshnyce myedzy zyomalem @180 H@xx0r3m, a kimś, kto raz na jakiś czas po prostu zrobi błąd, choćby nawet najbardziej debilny. Z tymi pierwszymi gadać nie chcę, temu drugiemu delikatnie ten błąd wytknę :)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
DOKŁADNIE! Mi się tak w życiu zdarzyło, że jako dzieciak byłem dość krótko trzymany, siedziałem sporo w domu i z nudów przekopywałem się przez domową biblioteczkę. Dzięki temu już gdzieś w okolicach 2-3 klasy pisałem praktycznie bez błędów. Co jest piękne w ortografii wyuczonej w ten sposób, to fakt, że często nie wie się dlaczego coś się pisze tak a nie inaczej... tylko się to "po prostu wie" :) Inna sprawa, że chyba 2.5 roku na emigracji powoli zaczyna robić swoje :( czasem się łapię na tym, że pisząc szybko, wymsknie mi się coś, co sprawia że robię się czerwony ;-)Cytat:
Najkrócej odpowiadając: nie, nie robi :)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
To nie tak :) Też tak kiedyś mówiłem, ale zostałem (skutecznie) przekonany. Jest coś takiego jak dys(cośtam), choć zdarza się stosunkowo rzadko. Jednak nie jest to żadnym usprawiedliwieniem dla niechlujnego pisania. I ci, którzy naprawdę mają ten problem, z reguły doskonale to rozumieją.Cytat:
ja czytalem duzo, bo po prostu to lubilem (teraz z braku czasu bywa roznie).Cytat:
Zamieszczone przez muflon
a to, ze sie 'wie' mozna wyuczyc i o to mi chodzilo ;)
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
dokladnie o tym pisalem - skupic sie, napisac cos 2 razy wolniej i na koniec raz jeszcze przeczytac wszystko w poszukiwaniu burakow.
rasowych dyslektykow znam dwoch ! leniuchow, ktorzy nie znaja wiekszosci regul ortografii dziesiatki ;)