ja właśnie wyszedłem z tego założenia. Body podstawowe, szkło lepsze.
Wersja do druku
Sunders dobrze zaznaczył że trzeba jeszcze dobrego pstrykającego no ale do tego też trzeba dojść samemu. Wiadomo że trzeba mieć pomysł na zdjęcie i troche szczęśćia :)......Ciekawy jestem jak szkło może wykonywać 80% pracy jeśli nie będziesz miał dobrego body. Co z tego że obiektyw będzie klasy L jak samym obiektywem zdjęcia nie zrobisz.....Tak czy inaczej odbiegliśmy od tematu
Hubi78, zrozum wreszcie, że różnice między seriami xxxxD, xxxD i xxD polegają głównie na wygodzie użytkowania i dodatkach, a nie na jakości produkowanego przez nie zdjęcia.
Co do pierwszej części zdania masz po części racje ale drugi argument potraktuje jako dobry żart!!!
Do tych co nie wierza, ze klasa APS-C to cholernie zblizona jakosc obrazu niezaleznie od puchy w 90% przypadkow niech podadza jakies sample i wykarza roznice.
Najwieksze roznice jakie moga byc to DR i detale. Detale glownie ze wzgledu na wielkosci matryc, ktore wraz z dobrymi szklami dadza widoczne roznice. Ale to raczej mowa o puszkach rozniacych sie kilkuletnia roznica w dacie premiery.
Powiem tak, przy obiektywie 17-85, to wydaje mi się, że 1000D da nawet lepszy obrazek niż 50D.
Witam wszystkich
Otóż mam pytania i duży mętlik w głowie,jestem na etapie zakupu swojej pierwszej lustrzanki,wpadła mi w oko 1000D i 450D waham się co wybrać poczytałem sobie trochę forum i każdy mocno poleca 450D,po przeszukaniu kilku serwisów aukcyjnych i sklepów internetowych znalazłem taką oto ofertę 450D
1.Canon EOS 450D z obiektywem Canon EF-S 18-55mm IS
http://www.e-fotojoker.pl/product/ap...-s-18-55mm-is/
2.Canon EOS 450D z obiektywem Canon EF-S 18-55mm IS i obiektywem Sigma 70-300
http://www.e-fotojoker.pl/product/ap...-sigma-70-300/
Więc pytania do Was:
Rozglądać się za 1000D ? U mnie w mieście koszt z kitowym obiektywem to jakieś 1850zł i z czasem dokupić jakiś obiektyw.
Czy lepiej dopłacić i wziąć 450D z 18-55 z tego z pierwszego linku ?
Albo dopłacić różnicę 507 zł i brać tego Canonka z ( 2 link ) 2 obiektywami ? Sądzicie,że taki zestaw były dobry na początek ?
Chcę przypomnieć,że jestem amatorem i nigdy nie miałem do czynienia z lustrem ale pragnę rozpocząć przygodę z lusterkami bo strasznie mnie to kręci :)
Obiektem mojej fotografii były by sesje aut.Fotografowanie przyrody,budynków,ludzi.
Mój budżet to 2500zł
Piotrek. ja osobiście bym brał zestaw z pierwszego linku , mała róznica w cenie a parę dodatków + przyjemniejsza wygoda trzymania przyda się . :-P