Aby było wszystko w komplecie. Ja w każdym razie wychodzę z takiego założenia i też kiedyś poszukiwałem brakującej mi instrukcji.
Wersja do druku
Problem tkwi w tym,że stabilizacja ma 2 tryby pracy.Jeden działa we wszystkich kierunkach a drugi jest do robienia zdjeć sportowych w ruchu i wyłącza poziomą stabilizację .A poza tym należałoby poczytać czego nie wolno z nim robić.(np. kręcić pierścieniem ostrości przy włączonym AF).Do tego lubię mieć komplety, a ta która przyszła mi z obiektywem jest pisana krzesełkami i taboretami więc nie poszaleję .
chodzi o 28-135?
zdaje mi się, że FTM jest właśnie po to, żeby kręcić ale mogę się mylić:oops:
polecam opis: http://eosdoc.com/manuals/?q=28-135IS
System FTM ( FULL TIME MANUAL ) - pozwala na ręczne przeostrzanie bez konieczności używania jakiegokolwiek przełącznika nawet w trakcie ostrzenia automatycznego.
W pierwszym poście zaznaczyłem ,że chodzi mi o Canona 70-300 IS USM.Tylko on ma dwa tryby pracy.
Tutaj się nie wypowiem, bo nie robiłem do tej pory żadnych prób (zwykle i tak używam One-Shot, albo Al-Servo, gdzie z kolei FTM traci sens). Dla ścisłości - jedyne moje szkło z FTM to EF 70-200 f/4 L IS i nawet jeśli FTM działa we wszystkich trybach AF, nie zmienia to faktu, że w instrukcji znalazłem takie właśnie zastrzeżenie. Także "róbta co chceta"... ale jakby co, nie miejta potem pretensji :wink:
Tutaj wyjaśnić sprawę może albo sam producent, albo przynajmniej doświadczony serwisant, bo wiedzą czy takie zalecenie ma jakieś inne podłoże niż próba zaoszczędzenia sobie czasu na tłumaczenie niektórym klientom ewentualnych problemów z ostrzeniem przy wykorzystaniu FTM (np. w Al-Servo).
A jaki sens ma używanie MTF w trybie Al-Servo?! Przecież będziecie działać przeciw sobie - aż się ciśnie powiedzenie - sobie na złość! Co ty MTF poprawisz - AF zmieni wg siebie, co on ustawi - ty poprawisz i tak w kółko... Totalny bezsens! Instrukcje, widać, mają sens - tylko czytać trzeba ze zrozumieniem i pomyślunkiem.
Troszkę ;) odgrzeję temat. Właśnie ten obiektyw przestał ostrzyć. Stabilizator działa, a ostrzyć nie ostrzy. Inne obiektywy sprawują się normalnie.
Bieda. Czyszczenie styków nic nie pomogło... Macie jakieś rady? *chlip*