Odp: Filtry fotograficzne
to poszukaj po Allegro/gieldach Cokina w rozmiarze A, bo to mozna praktycznie za bezcen kupic. filtry szare ktore cie interesuja to A120 (slabszy) i A121 (mocniejszy).
wydaje mi sie, ze za nizsza cene niz Hitech uda sie kupic obydwa, a to daje wieksza swobode przy fotografowaniu...
EDIT: na Allegro widze tylko nowki, i to kosztuje 55 PLN od sztuki: http://allegro.pl/filtr-gradientowy-...278539300.html
cena wydaje sie srednio atrakcyjna (nie przystaje do jakosci tych filtrow), wiec potargowalbym sie ze sprzedawca czy nie odda za mniej, bo i tak i tak to bedzie
ciezko sprzedac. a jak nie, to czekac na jakas oferte, zwiedzac gieldy i szukac czegos z drugiej reki...
Wielkie dzięki za pomoc. Jeszcze jedno pytanie. Czy moc takiego filtra, który podałeś na aukcji będzie wystarczająca do moich zastosowań ? Głównie niebo bo wczesnym zachodzie ? Ile on mniej więcej będzie ściemniał ?
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel13a
Wielkie dzięki za pomoc. Jeszcze jedno pytanie. Czy moc takiego filtra, który podałeś na aukcji będzie wystarczająca do moich zastosowań ? Głównie niebo bo wczesnym zachodzie ? Ile on mniej więcej będzie ściemniał ?
A120 - okolo 4/3 EV
A121 - okolo 3 EV
ile tak naprawde potrzeba zalezy od swiatla i upodoban. nie ma reguly
Drodzy forumowicze, potrzebna pomoc :D
Poszukuję sprawdzonego filtra polaryzacyjnego do mojego Canona 35 1.4 L 72mm ., po przewertowaniu internetu oczywiście jak zawsze ile ludzi tyle opinii 50 na +, i druga tyle na -, każdego produktu ...
tak więc czy macie jakieś swoje sprawdzone( najlepiej z przykładami ) ? Bo musiałbym już się w coś zaopatrzyć . A NIE MA TO JAK PRZEZ POLECENIE !
Czytałem także to .. Test filtrów polaryzacyjnych - Wyniki i podsumowanie - Inne testy - Optyczne.pl ale zrobiło więcej chaosu niż porządku :D
PZD :D
Cytat:
Zamieszczone przez
maciex
Drodzy forumowicze, potrzebna pomoc :D
Poszukuję sprawdzonego filtra polaryzacyjnego do mojego Canona 35 1.4 L 72mm ., po przewertowaniu internetu oczywiście jak zawsze ile ludzi tyle opinii 50 na +, i druga tyle na -, każdego produktu ...
tak więc czy macie jakieś swoje sprawdzone( najlepiej z przykładami ) ? Bo musiałbym już się w coś zaopatrzyć . A NIE MA TO JAK PRZEZ POLECENIE !
Czytałem także to ..
Test filtrów polaryzacyjnych - Wyniki i podsumowanie - Inne testy - Optyczne.pl ale zrobiło więcej chaosu niż porządku :D
konkretnie to 35mm to absolutnie nie jest ogniskowa stanowiaca wyzwanie dla jakosci optycznej filtra, wiec pochylic sie mozna co najwyzej nad
wykonaniem, neutralnoscia barw i latwoscia czyszczenia.
IMHO z dobrych ale nadal przystepnych cenowo filtrow:
Marumi Super DHG
albo
Hoya SHMC
"matryce Canona sa niewrazliwe w zakresie UV, wiec roznicy miedzy neutralnym a UV w tym wypadku tak czy siak nie ma. mowiac krotko: tak czy siak jak sie kupuje UV, to jest on ochronny, bo nic innego nie robi..."
Z jednym z postów było napisane jak wyżej - czy to ktoś potwierdzi?
Pytam bo mam zamiar kupić filtr 77 i padło na marumi i czy kupować uv czy lp w wersji super dgh czy odwrotnie dhg
Czy będzie różnica w kolorach ?
UV poza ochroną, może jednak jeszcze coś zrobić, tzn. "nabroić", jak jest słabej jakości.
Ja z zasady filtrów "ochronnych" nie używam, nigdy też nie miałem z tego powodu żadnych problemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
UV poza ochroną, może jednak jeszcze coś zrobić, tzn. "nabroić", jak jest słabej jakości.
Ja z zasady filtrów "ochronnych" nie używam, nigdy też nie miałem z tego powodu żadnych problemów.
od zawsze czyli od kiedy nie używasz?
Nie napisałem od zawsze, tylko, że nigdy nie miałem problemów... ;)
Ale doprecyzowując, od kiedy mam lustro, tj. od jakichś 3 lat.
Inna kwestia, być może ważna w kontekście mojej wypowiedzi, to że "złych warunkach" zdjeć nie robię, tzn. w deszczu, piasku, śniegu, itp. itd...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie napisałem od zawsze, tylko, że nigdy nie miałem problemów... ;)
Ale doprecyzowując, od kiedy mam lustro, tj. od jakichś 3 lat.
Inna kwestia, być może ważna w kontekście mojej wypowiedzi, to że "złych warunkach" zdjeć nie robię, tzn. w deszczu, piasku, śniegu, itp. itd...
rower trzymany w piwnicy tez nigdy kapcia nie zlapie... ;)