Reno - zwalniać nie musisz, wystarczy jak będziesz miała oczy dookola głowy ;)
Wersja do druku
Reno - zwalniać nie musisz, wystarczy jak będziesz miała oczy dookola głowy ;)
Auwo - fajne masz to zdjecie u siebie z psem, cwałującym po mieliźnie nad morzem ... Szkoda ze nie w tradycyjnym formacie, ale zdjecie daje rade :)
pozdro
Poniżej twarz kobiety która przymyka oko na moje fotowydatki ;)
Portrecik bardzo mi się podoba :-) Jednak jakoś nie widać by oczka przymykała :-) :-) :-)
No i chyba poznalismy cala rodzinke Auwo'y.
Auwo pytanko, czemu kadrujesz tak, ze ucinasz zawsze troche glowy? (nie wspomne o brodzie) ;)
Lubię ciasne kadry w portretach. Bardzo ciasne ;)Cytat:
Zamieszczone przez Drozdi
Auwo, ja też przymykam ;-) ale się nieco czepnę: twarz nieco przepaliłeś, a to nie hikey, no i oczy same nieco niedoświetlone. jakoś tak dziwnie to dla mnie wygląda. białko oczne powinno się lepiej wybić - a tu ani źrenicy, ani białka - i jakoś oko mało plastycznie wyszło.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
na kadrze, gdzie twarz to 1/3 ujęcia to gdzieś by znikło. przy tak ciasnym kadrze to już element, który albo gra albo nie. dla mnie oczy i prześwietlenie twarzy do dopracowania.
może to nie zdjęcie w konwencji modowej, ale portret, moda - to są te same kwestie - oświetlenie, twarz nie może się świecić (czyli nieco pudru), oczy (polecam vizine) - spojrzenie (tu jest ok) - to wszystko ma grać. z cieni wynika że światło szło od dołu (z prawej)?
totalnie się nie znam ;-) ale to chyba podstawowy błąd oświetleniowy w portrecie. kontra od dołu z blendy etc. ale główne światło od dołu nie bardzo. chyba że helloween tworzysz. tyle mądrzy ludzie pisali, a ja jak głupi powtarzam, bo niezmiennie mi się to zgadza. kadr ciasny fajny, ale brody bym już nie obcinał. pozdrawiam
EDIT: visine = krople Visine do oczu. łagodzą podrażnienia, zaczerwienienie, pstryki w oczy i zwiększają kontrast białek oczu. takie "modowe" t&t
@bebop - thx za ocenę. Kilka slów wytłumaczenia pozwole sobie nabazgrolić ;)
Faktycznie podczas obrobki spowodowalem, że lewa strona twarzy jest na skraju przepalenia, bynajmniej na moim wyświetlaczu ;) Świeciłem "na wprost" ale poprosiłem jednocześnie małżowinke aby podniosła nieco głowę i to stąd ten feler .
Nastepnym razem będzie lepiej - zdjcie wykonane w ramach "domowych warsztatow fotograficznych" :D
Extra ma Twoja mala mimike! Jakis kalendarz moze z nia zrob :)Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Auwo na portrecie podobny jestes do bruce'a willis'a ;)
Auwo, mam nadzieję, że pomogłem - nie oceniam zdjęć, piszę co widzę i co myślę, a to co dla jednego jest błędem inna osoba może celowo zamierzać. Z tym świeceniem od dołu to poważnie - w portrecie poza specyficznymi przypadkami i efektami chyba się nie stosuje. pozdrawiamCytat:
Zamieszczone przez Auwo
ciężko powiedzieć nie widząc surówki zdjęcia. z oświetleniem jak się upierasz przy dolnym być może jest pewna metoda (ja tak trochę próbuję robić): fotografujesz nieco powyżej poziomu wzroku portretowanej, skutkiem czego światło (nawet doświetlające) jest bardziej poziomo niż pionowo. Ew. możesz poprosić o pochylenie się lekko do przodu przy zachowaniu poziomu wzroku. Czasem przy podnoszeniu wzroku pojawia się mankament dolnej części skóry (pod okiem) bo robi się "oko spaniela". i nie ma to nic wspolnego z wiekiem (a raczej kształtem oka i elastycznością skóry) - dość że rok temu robiąc zdjęcia na okładkę dziewczyny w wieku 17lat miałem taki dzinks. mój przyjaciel PS pomógł, niestety trzeba oszukiwać naturę dla estetyki... napewno matowaniem twarzy pudrem. jak nie przesadzisz i dobry puder to nie będzie widać. no i chyba reguła - Paniom soft na twarz. z cerą i temperaturą (lapmy etc.) bywa tak, że pory się jednak rozszerzają. ale to już wchodzimy w specyfikę i stylistykę portretu... trochę booków sobie zamówiłem ostatnio przez Amazon, więc mądry jestem :-) czas może na jakieś sesje ;-) zamiast teorii.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo