Dzięki za info. Jest lepiej niż było bo z nasyceniem nie trzeba już zjeżdżać ok. -20 a wystarczy ok. 5 :) Co prawda "natural" wciąż nie wygląda tak jak w DPP ale już mniej się trzeba namęczyć aby obrazek miał zbliżone kolory.
Wersja do druku
Dziwne... ja nigdy w Lightroomie nie zjeżdżałem z nasyceniem poniżej 0, a czasami go wręcz musiałem na plus przesuwać aby zdjęcie było w miarę naturalne. Zaznaczam że nie jestem maniakiem nasycenia o ksywce "suwaki w prawo". Mój aparat to 40D.
Czasem nie jest tu u Ciebie winny balans bieli na auto w lightroomie? Zauważyłem że często ustawia zupełnie inną temperaturę niż np tryb auto z aparatu. Która jest bardziej naturalna zależy od konkretnego zdjęcia. Często trzeba ręcznie to poprawiać...
Nie sądzę aby winny był balans bieli (który i tak w 80% nastawiam ręcznie). To, że LR i ACR robi dziwne rzeczy z nasyceniem kolorów (głównie czerwienie, żółcie i różowy) to fakt powszechnie znany.
Pomijając wszelkie ułomności DPP to akurat kolory mi w nim bardzo odpowiadają. Teraz, gdy adobe udostępnił presety znacznie łatwiej o podobną kolorystykę w ACR czy LR.
Witam!
Mam prośbę może troche na temat a troche nie, potrzebuje kilka RAWów z 40d do sprawdzenia jak sobie radza z tym programy, które używam, jakis plener i jakies z roznorodnoscia kolorow, bede wdzieczny za przesłanie mi na meila zygmund@happyart.pl albo jakies linki.
Pozdrawiam
Znam ta strone, ale sa tam tylko 2 rawy z 40d takie takie kiepskie dosc, chcialbym jakies z dobrego szkla, np z 50/1,8 albo innego....
i ja podłączę się do postów o problemach jakie ma Termos...
zdjęcia (CR2) załadowane do DPP różnią się od tego co zobaczę gdy załaduję je do LR... na dodatek po wywołaniu Rawa w LR do jpg zobaczę zdjęcie o barwach jakie widzę w DPP.
problem jak łatwo się domyśleć polega na tym że po wczytaniu RAWów do LR i ich obróbce, a następnie wywołaniu do Jpg zdjęcia maja zupełnie inne kolory niż te które obrabiam. jesli zdjęcia wywołuję w DPP wszystko jest OK.
jak zatem zmusić LR do tego żeby po wczytaniu RAWów od razu "widział" je tak jak DPP czy dajmy na to IrfanView a nie w jakiejś innej przestrzeni roboczej (która jak już napisałem różni się od tej w jakiej zapisze jpg - co skutkuje - po raz kolejny powtórzę - tym że obrabiam zdjęcie "nienaturalne" w LR doprowadzając je do stanu jaki mi się podoba, po to by po zapisie do jpg okazało się że moja zabawa suwakami była na nic bo zdjęcie zupełnie nie przypomina tego które otrzymuje na monitorze po obróbce, ale przed zapisem do jpg)
Było o tym już kilkakrotnie. To nie ma nic wspólnego z "jakąś inną przestrzenią roboczą" bo takowa to mit jakiś. :)
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles - zładuj profile do LR