-
Canon EOS 650D vs 60D dla zaawansowanego amatora
Witam, stoję przed dylematem kupna swojej pierwszej lustrzanki.
Na placu boju pozostały 2 aparaty - Canon EOS 650D oraz 60D i tak na prawdę nie wiem na który się zdecydować.
Zdjęcia robię od ponad 6 lat, głównie poczciwym A610 oraz tym co pożyczę od znajomych/rodziny. Fotografia to moje hobby i chciałbym to zainteresowanie rozwijać - stąd pomysł zastąpienia wysłużonego kompaktu czymś co da większą frajdę niż manual w A610.
Zastanawiam się więc które body będzie dla mnie najlepsze aby rozpocząć zabawę z lustrzanką.
Sporo na ten temat czytałem/oglądałem (testy porównawcze na youtube np), a także czytałem rozważania kolegi Bangi, który zdecydował się na 60D. Nie jestem niestety na takim poziomie zaawansowania jak wspomniany kolega więc bardziej skłaniam się ku 650D. Pytanie tylko czy 60D nie będzie bardziej przyszłościowym wyborem gdy już temat ten bardziej zacznie mi się podobać i wciągać.
Ciężki wybór, stąd moja ogromna prośba o poradę w co lepiej zainwestować...
-
Odp: Canon EOS 650D vs 60D dla zaawansowanego amatora
Osobiście zacząłbym od 60D i potem już kompletował szklarnię. Wiem, że złamałem zasadę lepsze szkło, gorsza puszka, ale zobaczysz... w chwili obecnej rozważając oba aparaty, gdy kupisz 650D to będziesz rozmyślać od 60-tce. Wspomnisz moje słowa ;)
Mike (jak z tematu wątku wynika... zaawansowany amatorze)... jeśli masz kasę, kupuje 60D.
-
Zdecydowanie od razu 60D. Nie ma co nawet debatować.
-
Nie ma co dumać, 60d. Ewentualnie zastanów się (jeśli nie chcesz filmów, a potrzebujesz mikroregulacji ) nad 50d z 2 ręki.
-
Ja nie jestem jakoś szczególnie zaawansowany. Liczba postów o niczym nie świadczy ;-) a większość moich zdjęć mi osobiście się nie podoba :-(
A tak poważnie to jeśli kasa nie jest problemem przy tych rozważaniach to bierz 60d. Gdybym 2 lata temu od razu kupił 60d to bym w tym roku na pewno puchy nie zmieniał. Do FF raczej nie przeszkocze bo to dla mnie za droga sprawa, ale teraz skupię się na szkłach, a właściwie to tylko jedno jeszcze muszę zmienić, ale o tym kiedy indziej jak odłożę trochę kaski.
-
-
60D, z czasem w 650 będzie Ci tego czegoś brakowało i zaczniesz znowu myśleć nad 60D, szczególnie że różnica w cenie nie jest jakaś porażająca.
-
jesli do tej pory robiles A610 i byles z tego raczej zadowolony, to tak naprawde i 60D i 650D beda co najmniej znakomite, wiec kierowalbym sie bardziej wyborem pod katem konkretnych mozliwosci jednego czy drugiego korpusu...
jako alternatywe podpowiedzialbym jeszcze ewentualnie uzywane 50D, bo to zwyczajnie duzo pieniedzy oszczedza a pod wzgledem mozliwosci nie ustepuje specjalnie dwom wymienionym.
przejdz sie tez do jakiegos MM, pomacaj 60D i 650D i ocen, co Ci lepiej pasuje w rece.
-
Dzięki za podpowiedzi. Zrobię pewnie tak:
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
przejdz sie tez do jakiegos MM, pomacaj 60D i 650D i ocen, co Ci lepiej pasuje w rece.
i ocenię oba aparaty.
Zastanawiam się czy nie poczekać z zakupem do grudniowych świąt bądź po nich. Może uda się coś kupić w promocyjnej cenie, choć jakichś specjalnie dużych obniżek raczej bym się nie spodziewał. Poza tym po świętach będę w UK więc może tam na coś ciekawego pod względem ceny trafię.
-
jesli czekac, to do nowego roku. swieta sa nie tyle dla konsumentow, co dla sklepow, ktore w tym okresie robia najlepszy biznes...
-
Również polecam 60D, które to od kilku miesiecy przynosi mi sporo frajdy. Dołóż do tego niedrogie szkiełko Tamron 17-50/2.8 i będziesz mega zadowolony. Później dokupisz sobie jeszcze jakieś słoiki, lampę lub kilka oraz statyw i zaczniesz przemierzać świat z plecakiem.
Nie czekałbym na Twoim miejscu do świąt !! Zrobiłem tak w ubiegłym roku: ceny znacznie wzrosły, a później zaczęły się sztuczne promocje. Wszystko wróciło do normy dopiero na koniec zimy ...
-
Weź do ręki oba. Jeśli nie potrzebujesz klocka to 650D będzie ok ;).
-
Witam. Powtórzę za większością - 60D. Sam się zastanawiałem nad 650D ale przechodziłem z 450D i postawiłem na serię wyżej. Jak na razie jestem zadowolony zarówno z obsługi jak i zdjęć.
-
A jak myślicie, kiedy można się spodziewać bezpośredniego następcy 60D (może 70D)?
-
@ Mike - jeśli nie muszisz to nie czekaj z zakupem, tak naprawde trudno przewidzieć jak będzie z cenami i promocjami. Ja jak 2 lata temu kupowałem w połowie roku 550d z 18-135 to potem pod koniec roku, tez zestawy były droższe :(
-
Nawet ślepy zobaczy, że sprzęt foto jest coraz droższy. Tanio już było, teraz będzie tylko drożej. Każdy nowy aparat jest droższy od poprzednika, każdy nowy obiektyw jest droższy od poprzednika, każda nowa lampa .... etc. etc.
-
Kiedy następca będzie, weź herbatę sypaną, zaparz, wypij herbatę i z fusów wywróż kiedy będzie :D
sa nawet specjalne kubeczki do tego:
-
A tak w ogóle to ciekawe co następca miałby wnieść konkretnego, co rzeczywiście mogłby być warte kolejnej dopłaty ;)
No może AF z 650d :mrgreen:
Jak dla mnie - amatora - 60d jest aparatem w pełni wystarczającym.
-
Co do 60D to ja jestem zadowolony bardzo - chodzi o same fotki, szybkość działania , AF , dobry flash wbudowany , łatwość użycia itp . Natomiast fakt że jest słabsza budowa tzn gorsze materiały - bardziej się rysuje i nie ma uszczelnień. Ale jeśli ktoś nie musi mieć profesjonalnego uszczelnienia i obudowy z magnezu żeby gwoździe wbijać to 60D zadowoli go.
-
Użytkuję 60D już od dłuższego czasu, wcześniej Pentax i Canon 50D, 60D jest zdecydowanie lepszy od 50D pod względem jakości obrazka jaki generuje (takie moje zdanie) ;) Co do porównania z 650D, bawiłem się w sklepie 650D, 60D mam, ale było również obok, jak weźmiesz do ręki, od razu odpuścisz zakup 650D :) Drugie kółko, wyświetlacz, to jak leży w ręce przemawia za 60D ;)
-
60D to raczej dla budżetowych kotleciarzy, taka atrapa sprzętu profi i to tylko jego jedyna zaleta. 650D to najnowsza technologia Canona (STM,ster.dotyk,stereo,fokus hybrydowy itd), rozsądne rozmiary korpusu są drugą zaletą nie do przecenienia dla amatora lubiącego często mieć lustro przy sobie zwłaszcza po przesiadce z kompakta poczujesz się przytłoczony rozmiarami korpusu i niezbędnych akcesoriów.
Mam wrażenie że w twojej sytuacji staneło na wyborze pomiędzy aspiracjami profesjonalnymi a najlepszym aparatem amatorskim.
-
Dziś miałem w ręku oba aparaty i szczerze przyznam że oba dobrze trzymało mi się w dłoni. Nie wyczułem specjalnej przewagi 60D. To takie moje subiektywne odczucie. Porównać aparatów w działaniu nie mogłem bo pan z MediaM powiedział że nie można ich włączyć ;) sprawdzę to gdzie indziej, nie miałem ochoty na dyskusję czy kłótnie, widocznie nie wyglądałem na kogoś kto chciał kupować.
Co do wyboru to jest pewnie dokładnie tak jak piszesz Nozanu. Muszę zdecydować czy wystarczy mi na początek 650D który i tak zapewni mi mnóstwo zabawy na początek czy od razu kupić 60D i ew. po jakimś czasie nie żałować.
Kolejna sprawa to stare obiektywy z mocowaniem M42. Mój ojciec ma kilka takich już nieuzywanych. Pytanie czy ma sens zabawa w konwertery i podpinanie takich szkieł. Z tego co czytałem to przy tego typu szkłach to bardziej Pentax, jednak widziałem przejsciówki z potwierdzeniem ostrości dedykowane pod Canona. Warto się tym zainteresować?
-
to daj znać co wybierzesz, przyda się Twoja opinia dla kolejnych osób będących przed podobnym dylematem :))
do m42 możesz sobie sprawić konwerter/adapter m42 -> eos, zwykły bądź taki z potwierdzeniem ostrości.
-
Przed ukazaniem się 60D różnica między serią XXD i XXXD była znaczna. Dziś mam wrażenie, że to się trochę zaciera. Szczególnie dla osób początkujących, nie mających przyzwyczajeń co do obsługi aparatu wybór sprowadza się do subiektywnego CO SIĘ KOMU PODOBA.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Przed ukazaniem się 60D różnica między serią XXD i XXXD była znaczna. Dziś mam wrażenie, że to się trochę zaciera. Szczególnie dla osób początkujących, nie mających przyzwyczajeń co do obsługi aparatu wybór sprowadza się do subiektywnego CO SIĘ KOMU PODOBA.
Ja bym jeszcze dodał do tego wprowdzenie 600d i 650d bo zasadniczo w kwetsii jakości zdjęć w prównaniu do 60d lub nawet 7d, czy nawet 550d to nie ma rewolucji.
Oczywście pozostaje kwestia słynnej ergonomii i pewnych innych niuansów, ale zgadzam się z Tobą w pełni.
-
Różnicy w obrazku nie ma żadnej. 650D ma nowszą technologię od 60D i dlatego wolałbym jednak 650D + grip. Zobaczymy co będzie w 70D.
-
najdalej pojutrze dostane gripa do 650-tki więc wtrące tu swoje 3 grosze bo póki co uchwyt dla mnie zdecydowanie za mały za to cała reszta super
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
650D ma nowszą technologię od 60D i dlatego wolałbym jednak 650D + grip.
I co z tej nowszej technologii skoro...
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Różnicy w obrazku nie ma żadnej.
:)
Pozostaje tylko kwestia, o której wspominałem, czyli: CO KTO LUBI.
Osobiście wziąłbym chyba 60D i to tylko ze względu na górny wyświetlacz i dwa kółka, do których jestem przyzwyczajony. Jednak gdybym dopiero zaczynał i nie miał różnych zboczeń w temacie obsługi to kto wie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
60D to /.../ taka atrapa sprzętu profi i to tylko jego jedyna zaleta.
:shock: :lol:
Jako praktyk pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższą opinią, ten korpus ma jeszcze kilka innych zalet ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike
Dziś miałem w ręku oba aparaty i szczerze przyznam że oba dobrze trzymało mi się w dłoni. Nie wyczułem specjalnej przewagi 60D.
Wystarczy podpiąć obiektyw słusznych rozmiarów i wtedy najlepiej widać różnicę.
Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś, dobrze radzę, kup to body, które bardziej Tobie się spodobało - każde z nich będzie dobrym wyborem.
-
Nie zauważyłem aby ktoś tutaj napisał jeszcze o wytrzymałości akumulatora, na 60D robię około 2000 zdjęć na jednym ładowaniu, a nawet i więcej (używając również live view, przeglądając zdjęcia itd...), ciekawe czy 650D też tyle da radę zrobić...
-
Akumulator w 60d jest ekstra :) Potwierdzam.
IMHO 60d, poza tym, że ma aku 1800 a nie 1120 to i tak chyba mniej prądu zjada ze względu na to, że duży LCD nie wyświetla ciągle ustawiń jak w serii xxxd (wiem, że można wyłączyć)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Nie zauważyłem aby ktoś tutaj napisał jeszcze o wytrzymałości akumulatora, na 60D robię około 2000 zdjęć na jednym ładowaniu, a nawet i więcej (używając również live view, przeglądając zdjęcia itd...), ciekawe czy 650D też tyle da radę zrobić...
nie da, ale w dobie tanich gripów, eneloopów po 4 zł i smiesznie tanich zamienników aku przestaje to mieć znaczenie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
/.../ w dobie tanich gripów, eneloopów po 4 zł i smiesznie tanich zamienników aku przestaje to mieć znaczenie
Wszystko pięknie ale tylko do chwili, gdy w ważnym momencie zabraknie prądu ...
-
trzeba tak planować strategię aby w ważnym momencie niczego nie zabrakło oraz być tam gdzie być się powinno, pojemność akumulatorów akurat ma tu mało do rzeczy. Właśnie przypomniał mi się zawodowy fotograf, któremu podczas uroczystości pierwszokomunijnej skończyła się karta podczas gdy dzieci pojedynczo przyjmowały komunię. Kilkunastu dzieciom nie zrobił zdjęć bo zanim znalazł drugą kartę w torbie i zanim drżącymi rękoma wymienił kartę to trochę czasu minęło. Oczywiście ktoś powie, że gdyby miał pojemniejszą kartę to by wszystkie zdjęcia zrobił choć to też nie do końca pewne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
trzeba tak planować strategię aby w ważnym momencie niczego nie zabrakło /.../
Co racja, to racja.
60D precyzyjnie informuje o ilości wykonanych zdjęć od ostatniego ładowania akumulatora, o stopniu jego rozładowania ( z dokładnością do 1% ) oraz o jego wyeksploatowaniu - dla mnie to bardzo przydatne rozwiązanie właśnie podczas ,,planowania strategii".
Jak to wygląda w 650D nie wiem, może jakiś posiadacz się wypowie.
-
Cytat:
Wszystko pięknie ale tylko do chwili, gdy w ważnym momencie zabraknie prądu ...
a jakie znaczenie ma tu model aparatu czy źródło zasilania ??????
Cytat:
Jak to wygląda w 650D nie wiem, może jakiś posiadacz się wypowie
generalnie nieźle, jest pięć stopni powiadamiania o stanie aku: 3 kreski - 2 kreski - 1 kreska - 1 kreska migająca - 0 kresek miga na czerwono przy czym o ile dobrze pamiętam bo dopiero raz rozładowałem baterie na maxa, nawet na tym ostatnim etapie zrobisz jeszcze kilka zdjęć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
a jakie znaczenie ma tu model aparatu czy źródło zasilania ??????
generalnie nieźle, jest pięć stopni powiadamiania o stanie aku: 3 kreski - 2 kreski - 1 kreska - 1 kreska migająca - 0 kresek miga na czerwono przy czym o ile dobrze pamiętam bo dopiero raz rozładowałem baterie na maxa, nawet na tym ostatnim etapie zrobisz jeszcze kilka zdjęć
Z Twoich wyjaśnień wychodzi ( za które zresztą dziękuję, zawsze się człowiek dowie czegoś nowego ) , że w poruszanej tutaj kwestii zasilania nawet nie bardzo wypada porównywać tych konstrukcji.
Dopowiem - ta sama bateria LP-E6 oraz sposób jej monitoringu co w 60D zastosowana została w 7D, 5D mark II i 5D mark III.
Jeszcze jedno.
Grip w żaden sposób nie jest przeszkodą dla kontroli baterii, w menu aparatu widzimy wszystkie dane niezależnie zarówno dla jednego, jak i dwóch akumulatorów.
Zasilanie body ,,paluszkami" u mnie się słabo sprawdziło, zainwestowałem w 4 sztuki LP-E6 i mam ,,święty spokój"
-
Z tego wynika że robisz 60D po 8 000 zdjęć na imprezie. Ja mam do 650D tylko 1 zamiennik i to o połowę lżejszy, wystarcza to na "zaledwie" 3 000.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Z tego wynika że robisz 60D po 8 000 zdjęć na imprezie.
Twoja ,,diagnoza" jest błędna.
Cztery akumulatory ( inaczej, dwa komplety do gripa ) dają mi swobodę robienia zdjęć naprawdę długi czas bez dostępu do sieci elektrycznej, na silnym mrozie dwa komplety to niezbędne minimum ( jeden komplet zawsze się grzeje w kieszeni ) i oczywiście dzięki temu mogę sobie pozwolić na komfort ładowania wtedy, gdy to ja o tym zdecyduję.
-
Panowie - Mike zadał pytanie w sprawie swojej pierwszej lustrzanki, a tu zaczynają się dysputy na temat ilości pstrykanych fotek...
Odbiegamy od tematu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Panowie - Mike zadał pytanie w sprawie swojej pierwszej lustrzanki, a tu zaczynają się dysputy na temat ilości pstrykanych fotek...
Odbiegamy od tematu.
Masz całkowitą rację, wystarczy tego !
-
Mike - idź do jakiegoś porządnego sklepu, weź obydwie puszki w rękę, pobaw się nimi, porównaj widok z matówki, pracę migawki i WYBIERZ CO CI SIĘ SPODOBA. Którykolwiek weźmiesz - będzie dobry i wystarczający zarówno dziś (dla ciebie jako początkującego) jak i później. Pisałeś o przyszłościowości 60D. Tak naprawdę to iluzja. Jaką puszkę byś nie wziął wcześniej, czy później zatęsknisz za wymianą na coś nowszego. Tak więc czy warto rozważać przyszłościowość sprzętu w kontekście zaledwie kilku lat? No chyba, że jesteś wyjątkowo rozsądnym człowiekiem i zmienisz sprzęt dopiero gdy zajdzie RZECZYWISTA POTRZEBA.
-
Zastanawia mnie jeszcze jedną kwestia. Jak wiadomo 60D ma dodatkowe kółko i więcej przycisków do obsługi przez co najważniejsze ustawienia mogą być szybciej zmieniane. Pytanie czy przy dotykowym ekranie w 650D nie można robić tego równie szybko? Podejrzewam iż w 60D jest bardziej intuicyjniej, choć przy dotykowym ekranie może to być tylko kwestia przyzwyczajenia.
-
Bangi, ale tu nie ma o czym dyskutować, technologicznie są prawie identyczne z lekkim mz wskazaniem na 650d ze względu na bardziej rozbudowany AF, dotykowy wyświetlacz czy choćby mic stereo za to ergonomia i wygoda trzymania w uchwycie zdecydowanie po stronie 60d i to jest mz jego największa zaleta w stos. do 650-tki. Autor wątku sam musi dokonać wyboru najlepiej w sklepie stacjonarnym i stwierdzić, czy wygoda użytkowania 60d jest warta 600zł dopłaty... Ja trzymałem oba w łapie i zdecydowanie bardziej podpasowałby mi 60d no ale jutro dostanę gripa do 650 i moze zmienie zdanie :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Jaką puszkę byś nie wziął wcześniej, czy później zatęsknisz za wymianą na coś nowszego. Tak więc czy warto rozważać przyszłościowość sprzętu w kontekście zaledwie kilku lat? No chyba, że jesteś wyjątkowo rozsądnym człowiekiem i zmienisz sprzęt dopiero gdy zajdzie RZECZYWISTA POTRZEBA.
Niekoniecznie tak musi być;)
Ja do dziś pstrykam 30D, który mam od nowości. Kupując tą puszkę celowo lekko nadwyrężyłem budżet, bo nie lubię półśrodków (liczyłem się z tym, że w serii xxxD ergonomia zacznie mi mocno dokuczać) a będąc amatorem nie kalkuluje mi się zmienianie sprzętu co chwilę. Można powiedzieć, że z góry założyłem zakup na lata:lol:
W międzyczasie rozbudowuję szklarnię (w taki sposób, żebym nie musiał jej zmieniać przy FF), dokupiłem lampę, itp. A puszkę planuję zmienić znowuż na w miarę dla mnie docelowy sprzęt (na dobrych kilka lat), którym ma być porządna pełna klatka (porządna w sensie całościowym - a nie tylko matrycy i produkowanego obrazka), czyli coś w stylu 5D mk III. Tylko cały czas jeszcze czekam, aż pułap cenowy takiego sprzętu osiągnie rozsądniejsze granice (i pewnie trochę jeszcze poczekam:lol:). Na razie za to robię zdjęcia i jestem zadowolony z posiadanego sprzętu (mimo pełnej świadomości jego ograniczeń), bo żal mi wyrzucać (i tracić przy odsprzedaży) kasę na półśrodki. A 30D nie robi w tej chwili nic gorszych zdjęć niż wtedy (5 i pół roku temu), kiedy go kupiłem;)
Czyli co, mam rozumieć, że jestem dziwakiem?:mrgreen:
-
solti, rozumujesz dokładnie tak samo jak ja, gdyby nie to że dostałem 650-ktę praktycznie za darmo to nigdy nie sprzedałbym 20d za 600 zl :neutral: ale stwierdziłem ze nie ma sensu trzymać 2 body aps-c i wolałem sprzedać 20-tkę póki jeszcze jest warta choć te parę stów bo sentymentalnie do sprzętu niestety się nie przywiązuję .....
-
Z kółka na tylnej ściance korzysta się np. przy korygowaniu ekspozycji i robi się to nie odrywając oka od wizjera. Jest to bardzo wygodne bo skala korekty widoczna jest w wizjerze. Z kolei w trybie M kółkiem tym zmienia się jeden z parametrów tylko nie pamiętam czy czas czy przysłonę bo robię to odruchowo :) Tym samym kółkiem zmienia się też ISO po wcześniejszym wciśnięciu przycisku na górze korpusu oczywiście też bez odrywania oka od wizjera. Tylne kółko bardzo przydatna rzecz choć oczywiście można się bez niego obejść. Nawet przeglądanie zdjęć jest wygodniejsze za pomocą kółka bo można szybciej kręcić niż wciskać przyciski.
-
przemku, w 650-tce też mozesz korygować ekspozycje jedną ręką nie odrywająć oka od wizjera, uwierz że wszytsko to kwestia przyzwyczajenia i nawykow
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Czyli co, mam rozumieć, że jestem dziwakiem?
Nie! Czytaj dokładnie to co cytujesz. Napisałem wyraźnie:
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
No chyba, że jesteś wyjątkowo rozsądnym człowiekiem i zmienisz sprzęt dopiero gdy zajdzie RZECZYWISTA POTRZEBA.
Tyle, że czytając to forum ciężko zachować rozsądek przy zakupach :) .
-
Wiem bo w GH2 też mam przyciski zamiast kółka ale jednak kółko jest dużo wygodniejsze. Z drugiej strony poświęcać tak istotne cechy jak lepszy AF czy lepsza praca podczas filmowania dla kółka? Miałbym dylemat :-)