-
Canon 100mm 2.8 Czy ten obiektyw na pewno jest sprawny ?
Witam kupiłem na allegro obiektyw Canon 100mm 2.8
i wydaje mi się , że jest zepsuty
Zrobiłem zdjęcia porównawcze
Wszystkie zrobione w trybie M przesłona 5.6 czas 1/320
Canon 100 2.8
dla porównania
Canon 18-135 3.5 ~ 5.6 ustawiony na 100mm
Yongnuo 50 1.8
Proszę o opinie bo nie wiem czy mam gościa ścigać męczyć za to iż mi nie sprawny obiektyw sprzedał czy faktycznie coś z nim jest nie tak
uprzedzając pytania
- statyw i manualne ustawianie ostrości nie pomaga
- na przesłonie 9 jest tak samo do bani a a na 2.8 jest jeszcze gorzej
- soczewki wydają się w miarę czyste
- sprawdzane na kilku body : canon 550d , canon 600d , canon 7d mk2 , canon 5d mk2 oraz canon 6d jest tak samo
z góry dziękuje za pomoc
Nikodem
-
Odp: Canon 100mm 2.8 Czy ten obiektyw na pewno jest sprawny ?
Jak przy ostrzeniu na LV?
-
Canon 100 i Yongnuo strasznie mydlą. F5,6 to teoretycznie max ostrości. Manualnie ostrość ustawiana przez wizjer, czy LV?
-
Podeślij inne przykłady, jakieś bardziej "normalne" ;-)
-
Mydło.
Sprawdzałeś go na okoliczność front focusa/back focusa?
Zrób jakieś normalne zdjęcie i zamieść cały plik.
-
Więc wrzucam foto
Canon 6D ISO 200 100mm 2.8 1/60 statyw ostrzenie manualne live view środek kadru
Canon 6D ISO 200 100mm 5.6 1/15 statyw ostrzenie manualne live view środek kadru
Canon 6D ISO 200 100mm 2.8 1/4000 AF wybrany centralny punkt
Canon 6D ISO 200 100mm 5.6 1/250 AF wybrany centralny punkt
Canon 6D ISO 200 100mm 9.0 1/400 AF wybrany centralny punkt
Canon 6D ISO 200 100mm 2.8 1/4000 AF wybrany centralny punkt
Canon 6D ISO 200 100mm 5.6 1/1000 AF wybrany centralny punkt
Canon 6D ISO 200 100mm 9.0 1/400 AF wybrany centralny punkt
Canon 550D ISO 200 100mm 2.8 1/800 statyw ostrzenie manualne live view środek kadru
Canon 550D ISO 200 100mm 3.2 1/500 statyw ostrzenie manualne live view środek kadru
Canon 550D ISO 200 100mm 3.5 1/400 statyw ostrzenie manualne live view środek kadru
Canon 550D ISO 200 100mm 4.O 1/320 statyw ostrzenie manualne live view środek kadru
Canon 550D ISO 200 100mm 5.6 1/160 statyw ostrzenie manualne live view środek kadru
Canon 550D ISO 200 100mm MACRO 1:1 2.8 1/320 statyw ostrzenie manualne live view środek kadru
Canon 550D ISO 200 100mm MACRO 1:1 5.6 1/80 statyw ostrzenie manualne live view środek kadru
--- Kolejny post ---
Przykładowowy RAW do pobrania
https://drive.google.com/file/d/0BzE...NXNFk1elk/view
Dodam , że używałem najróżniejszy obiektów od m42 helios 58 f2 po 100-400 f4 L
i obraz z tego obiektyw jest mydlany nie trzeba nawet robić zdjęcia w wizjerze już obrazek jest mydlany i kiepski z czymś takim się nie spotkałem , nawet kitowy 18-55 robi obrazek jak L przy tej 100 2.8
Chce go oddać sprzedającemu tylko chcę potwierdzenia iż jest uszkodzony
-
tak szczerze to nie wiem co ty chcesz od tego szkla
jak ci nie pasuje to je sprzedaj
-
becekpl takie mydło to normalne ? w 1 poście od góry nie widzisz różnicy miedzy kitowym obiektywem 18-135 a 100 2.8 ?
dwa to jeśli mam je sprzedać bo obrazek mi się nie podoba to nie chcę komuś sprzedać nie sprawnego obiektywu
dlatego proszę was o pomoc czy jest sprawny czy nie ?
-
jest ladna pogoda
wyjdz na dwor zrob zdjecia kwiatka na trawniku i bedzie widac ostre czy nie
a testy w ciemnym pokoju to mozesz ....
-
becekpl sprawdzałem ostre nie są :(
Canon 6D 100mm 2.8 1/4000
-
Zrób jakiś widoczek, chociaż przez otwarte okno i także zamieść cały plik.
Po powyższych zdjęciach ciężko coś zawyrokować.
Tutaj masz przykład na f2.8
https://www.flickr.com/photos/mcdux/8194278157/sizes/l/
i więcej zdjęć z tego szkła:
PeBnowymiarowe przykBadowe fotki - Canon 100mm F/2.8
-
Proszę o to RAWy :
Canon 550D 100 Macro 2.8 1/1250 5.6
https://drive.google.com/file/d/0BzE...ew?usp=sharing
dla porównania
Canon 550D 18 135 3.5-5.6 ustawiony na "100" 1/1250 5.6
https://drive.google.com/open?id=0Bz...GlGa0NMVjhnVUk
Jak dla mnie w tytułowej setce brakuje kontrastu
Chciałeś na pełnej dziurze proszę
Canon 550D 100 Macro 2.8 1/2000 2.8
https://drive.google.com/open?id=0Bz...mhFN0I2Ry00a0U
Wg znajomego fotografa obiektyw jest nie sprawny wg niego zawilgotniał i któraś soczewka jest brudna albo ma pleśń
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikodem
Z kolejnych zdjęć dalej niewiele wynika bo trudno cokolwiek wyrokować, gdy płaszczyzna ostrości rozkłada się w ten sposób. Widzę, że sprawa ciebie męczy więc jeśli masz taką możliwość to zwróć obiektyw i kup inny egzemplarz. Przed zwrotem możesz podjechać do jakiegoś sklepu, który ma ten model, podpiąć go do swojego body i zrobić kilka zdjęć. Będziesz miał czarno na białym czy są jakieś istotne różnice. Ja bym chyba tak zrobił. Dla pewności.
-
postaw tę paczkę fajek w dobrze oświetlonym miejscu w świetle dziennym, ustaw statyw, postaw aparat i ustaw tak żeby środkowy punkt trafiał prosto w paczkę, zrób fotkę (iso 100 f/2.8 samowyzwalacz 2sekundy, wstępne podniesienie lustra - to wszystko TYLKO DLA PEWNOŚCI normalnie bym Ci tak nie pisał) wyostrz normalnie środkowym punktem pstryknij fotkę, PRZEOSTRZ OBIEKTYW np próbując złapać na dłoń przystawioną do obiektywu, zrób drugie foto. Potem zrób dwa takie same zdjęcia ale przy użyciu liveview i też po pierwszym przeostrz obiektyw, możesz jeszcze dla spokoju i pewności zrobić też takie zdjęcie na LV w MF i ustawić ostrość na powiększeniu. Obejrzyj wyniki, chcesz to je tu wrzuć, jeśli foty z LV będą OSTRE a powinny być BARDZO OSTRE, bo ten obiektyw na pełnej dziurze jest bardzo ostry, a te wykonane normalnie przez wizjer będą odstawać jakościowo tzn że obiektyw nie trafia, jest problem typu ff/bf i mikroregulacja może pomóc, albo kalibracja w serwisie.
-
Jeżeli to pierwsze zdjęcie w wątku jest zrobione rzetelnie, to znaczy dokładnie tak samo jak drugie i trzecie, czyli w tym samym czasie, oświetleniu i obróbce, to tam jest jakaś okrutna flara i brak kontrastu. Wygląda prawie jakby ktoś go rozebrał i włożył soczewkę odwrotnie. Ale to jest "jeżeli."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Z kolejnych zdjęć dalej niewiele wynika bo trudno cokolwiek wyrokować, gdy płaszczyzna ostrości rozkłada się w ten sposób. Widzę, że sprawa ciebie męczy więc jeśli masz taką możliwość to zwróć obiektyw i kup inny egzemplarz. Przed zwrotem możesz podjechać do jakiegoś sklepu, który ma ten model, podpiąć go do swojego body i zrobić kilka zdjęć. Będziesz miał czarno na białym czy są jakieś istotne różnice. Ja bym chyba tak zrobił. Dla pewności.
Czy naprawdę nikt nie widzi , że kolory z tego obiektywu są "blade" , "mleczne" czy po prostu bez kontrastu ?
Nawet nie robiąc zdjęcia wystarczy , że zapnę ten obiektyw na Body i przez wizjer już widzę iż obraz jest kiepski
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
postaw tę paczkę fajek w dobrze oświetlonym miejscu w świetle dziennym, ustaw statyw, postaw aparat i ustaw tak żeby środkowy punkt trafiał prosto w paczkę, zrób fotkę (iso 100 f/2.8 samowyzwalacz 2sekundy, wstępne podniesienie lustra - to wszystko TYLKO DLA PEWNOŚCI normalnie bym Ci tak nie pisał) wyostrz normalnie środkowym punktem pstryknij fotkę, PRZEOSTRZ OBIEKTYW np próbując złapać na dłoń przystawioną do obiektywu, zrób drugie foto. Potem zrób dwa takie same zdjęcia ale przy użyciu liveview i też po pierwszym przeostrz obiektyw, możesz jeszcze dla spokoju i pewności zrobić też takie zdjęcie na LV w MF i ustawić ostrość na powiększeniu. Obejrzyj wyniki, chcesz to je tu wrzuć, jeśli foty z LV będą OSTRE a powinny być BARDZO OSTRE, bo ten obiektyw na pełnej dziurze jest bardzo ostry, a te wykonane normalnie przez wizjer będą odstawać jakościowo tzn że obiektyw nie trafia, jest problem typu ff/bf i mikroregulacja może pomóc, albo kalibracja w serwisie.
Ani ISO 100 ani ISO 50 ani wstępne podnoszenie lustra z samowyzwalaczem nie pomaga , jak byś przeczytał temat od początku do końca widział byś , że ostrzenie live view nie pomaga , jeśli chodzi o punkt AF używam tylko środkowego
Opinia Jednego znajomego fotografa na ten temat jest następująca
w tej setce jest "w miarę ostro" i nie ma co się czepiać
brak przejrzystości i kontrastu obrazu
nie można powiedzieć, że obiektyw jest uszkodzony - czyli nie ostrzy,
ale ...to co robi to nie "mydło" tylko według mnie "zmiękczenie i brak klarownej transparentności soczewek" - diagnoza- wilgoć i mgiełka na wewnętrznych soczewkach
- nie jest to grzyb, bo wtedy objawiało by się to plamkami , a tu nie widzę plamek tylko dużo kurzu , co potwierdza BRAK szczelności i wilgoć mogła się spokojnie zapuścić do środka
- nie ma co się czepiać, że jest "popsuty" bo nie jest ! .. działa ale nie jest to "jakość" obrazu tylko "jakoś"
z racji tego iż w opisie soczewki są czyste i stan bardzo dobry będę chciał go zwrócić na niezgodność towaru z umową
szkoda tylko , że wszyscy na tym forum wszystkie problemy zaczynają od :
- Źle ustawiona ostrość - pisze wyraźnie ustawiana na Live VIEW z powiększeniem x 15 a w dalej to samo ....
- Poruszone - Statyw , Lustro w górę , Samowyzwalacz .... przy 1/4000 na pewno było trzęsienie ziemi ... jakoś 300mm F4 bez stabilizacji robię zdjęcia i wiem o co chodzi ..... ale wy dalej to samo .....
- Wrzucam zdjęcia z innych obiektywów dla porównania i jakoś nikt nie potrafi zobaczyć iż zdjęcie z tego obiektywu jest wyraźnie inne ma bladsze kolory a wy dalej szukacie problemów wyżej ....
- Każecie robić zdjęcia w pełnym słońcu .... tak faktycznie to jest rozwiązanie na zamaskowanie wad obiektywów to tak jak z przednią szybą w samochodzie jak jest brudna to w pełnym słońcu nie przeszkadza , rano jadąc lub w nocy widać różne jej wady
Rejestrując się na tym forum oczekiwałem pomocy a tu widzę iż nikt nie potrafił zauważyć braku klarowności i kontrastu
A Wracając do tematu
jak by Osoba od której kupiłem obiektyw nie chciała mi oddać kasy za obiektyw
gdzie oddać obiektyw do wyczyszczania
Bieńkowski ? słyszałem dobre opinie ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jeżeli to pierwsze zdjęcie w wątku jest zrobione rzetelnie, to znaczy dokładnie tak samo jak drugie i trzecie, czyli w tym samym czasie, oświetleniu i obróbce, to tam jest jakaś okrutna flara i brak kontrastu. Wygląda prawie jakby ktoś go rozebrał i włożył soczewkę odwrotnie. Ale to jest "jeżeli."
Dziękuje , za rzetelna wypowiedzieć
3 zdjęcia były wykonane jedno za drugimi odstęp między nimi to czas zmiany obiektywu
zdjęcia nie były obrabiane są takie jak wyszły z puszki z raw , zmienione na JPG by był czytelne dla wszystkich
-
nie widze tu niezgodnosci towaru z umowa
powinines go skalibrowac z body
-
becekpl ja widzę nie zgodność z umową
"Stan Bardzo dobry" za bardzo dobry rozumiesz obiektyw bez kontrastu i klarowności ?
Co mam skalibrować z body ? AF ? na 7 przetestowanych body nie ma problemu z żadnym obiektywem tylko z tym jednym ? i co ma dać Kalibracji AF w body skoro na Ustawianiu manualnym na LV z powiększeniem x 15 dalej jest brak kontrastu i klarowności ?
Jak pisałem , nawet nie trzeba robić zdjęcia wystarczy spojrzeć przez wizjer i już jest źle ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikodem
ak by Osoba od której kupiłem obiektyw nie chciała mi oddać kasy za obiektyw
gdzie oddać obiektyw do wyczyszczania
Bieńkowski ? słyszałem dobre opinie ?
Jak chcesz mieć pewność że wszystko jest cacy to ślij do serwisu Canona na Żytnią.
Zanim to zrobisz to postaraj się dorwać inny egzemplarz tego obiektu do porównania.
-
aptur zanim kupiłem takie szkło miesiąc wcześnie miałem takie pożyczone od znajomej z mała rysą na tylną soczewce w takim i widać , że przechodzone swoje już ma i byłem zachwycony Obrazkiem jak i Ostrością oraz Kontrastem
w interfoto chyba mają 100 2.8 podjadę porównam choć nie wiem czy ma to sens skoro wszyscy znajomi fotografowie stwierdzi iż szkło jest nie sprawne
-
to jest optyka, nie kazde szklo z kazdym aparatem od razu bangla
dlatego w nowych aparatach jest regulacja, niektóre obiektywy maja specjalne docki do regulacji zeby bylo jak nalezy
-
Ponawiam pytanie co chcesz w body kalibrować poza AF ?
-
Jeśli wizualnie zanieczyszczenia nie widać jakiegoś większego, to szkło mogło być grzebane, uderzone, itp...
Nawet syf widoczny na soczewkach ciężko zauważyć na zdjęciu.
-
Nikodem, przed chwilą ściągnąłem Twoje RAWy i obejrzałem na skalibrowanym Eizo.
Najpierw w DPP sprawdziłem gdzie był ustawiany punk ostrości.
Po powiększeniu w LR czerwonej tabliczki, na obu zdjęciach wyglądają tak samo ostro / tak samo nieostro
Zdjęcie autka - zdjęcie jest nieostre ale moim zdaniem nie z winy obiektywu.
Aby automatyka ustawiła poprawnie ostrość, dobrze gdyby punkt AF trafił na jakieś dobrze kontrastujące ze sobą linie poziome lub pionowe (mówiąc w naprawdę dużym uproszczeniu bo zaraz mnie tu zakrzyczą :) )
Punkt AF ustawiony był na słabo odznaczonej linii na drzwiach.
To że im dalej od punktu AF w lewo i prawo to normalne bo f miałeś 2,8 gdzie przy odległości od przedmiotu około 2m głębię ostrości miałeś około 4cm a autko stało lekko pod kątem.
Na zdjęciach ogrodzenia po powiększeniu czerwonych tabliczek - wyglądają tak samo.
To co Ty widzisz to moim zdaniem inna kolorystyka i dlatego powstał pomysł na nieostrość i mydlenie.
Każdy typ obiektywu trochę inaczej kolorystycznie odwzoruje dany przedmiot przy tych samych parametrach więc moim zdaniem jeśli porównujemy zdjęcia to z takich samych obiektywów.
Druga sprawa, to skoro 100 masz dopiero kupioną to raczej nie masz na niej żadnego filtra, nawet UV (chyba że sprzedający go dołączył) a na posiadanym już 18-135 możesz mieć - tak głośno myślę bo przeważnie od razu się zakłada żeby np. nie porysować szkła.
Oczywiście mogę się mylić.
Na pierwszych zdjęciach na balkonie ustawianie ostrości na przedmiocie typu drobna siatka to nie najlepszy pomysł.
Po pierwsze na takich przedmiotach wychodzi straszna mora, po drugie (znów w uproszczeniu) nie ma kontrastowych linii na których aparat może złapać ostrość.
Jeśli masz lampę błyskową to spróbuj zrobić jeszcze zdjęcie z błyskiem.
Od około roku mam tą ef 100mm f/2.8l macro is usm i złego słowa nie mogę powiedzieć.
Nawet przez niego mam teraz problem co kupić kolejnego bo większość L-ek na które miałbym ochotę nie ma stabilizacji a łapy mi trochę latają.
A z czasem migawki nie mogę poszaleć bo nie podobają mi się zdjęcia z mojego body z ISO powyżej 200
Szkoda że nie masz w profilu miejscowości skąd jesteś bo może by się trafił ktoś kto ma takie szkło i mógłbyś się przepiąć.
Spróbuj pstryknąć coś przy f8, czas żeby był w okolicach 1/160-1/200, ISO 100.
Odległość od przedmiotu kilka metrów żeby głębia była odpowiednio duża i dopiero sprawdzaj ostrość,
Spróbuj też z dobłyśnięciem lampą.
Moim zdaniem sporo osób wpada w pułapkę przysłony 2,8 że to takie zaje..ste ale nie patrzy na to że przy f 2,8 głębia ostrości dramatycznie spada.
Do tego jak dojdzie jeszcze jakiś mało kontrastowy punkt gdzie łapana jest ostrość i już mamy gotowe nieostre zdjęcie.
-
Zauważyłem , że im mniej światła tym bardziej widać wady tego obiektywu a w szczególności w pełnej klatce
nie jest to kwestia ustawiania ostrości bf/ff
może teraz ktoś zauważy problem
Wszystkie Zdjęcia są :
- Tryb M
- Statyw
- Ustawienia Ostrości Manualne w LV
- Brak Filtrów UV itp
- ISO 200
- czas 1/25
- przesłona 5.6
- Canon 6D
- Odstęp między czasem robienia zdjęć to czas zmiany obiektywu i ustawiania ostrości w LV
Więc lecimy
Canon 100 2.8 Macro
wycinek
dla porównania
Canon 50 1.8 STM
wycinek
m42 helios 44m-2
wycinek
Linki do RAW
https://drive.google.com/open?id=0Bz...3lFUjdQTGNVRnM
https://drive.google.com/open?id=0Bz...3pLLWVXOUpmM2M
https://drive.google.com/open?id=0Bz...GVTeWhMWXp2Nkk
-
Zapomniałem Dodać , że zdjęcia są dodatkowo :
- Samowyzwalacz 2 sekundy
- Robione w LV więc Blokada lustra do góry
-
No to znowu masz mydło.
Może jednak wyjdziesz z tym obiektywem? Chociaż na balkon? Zrób w LV ale ostrz automatem z bezpiecznym czasem. F2.8 Dla pewności bo szkło faktycznie wydaje się jakieś mydlane.
-
aptur
- Wyszedłem z obiektywem na balkon zdjęcia masz wcześniej tego tematu .....
- Robienie zdjęć AF / MF / AF w trybie Live View nic zmienia zdjęcia są takie same ...
- Robienie zdjęć z bezpiecznym czasem wcześniej tego tematu było nawet 1/4000 i też nie pomaga
Jak pisałem wcześniej im mniej światła tym bardziej widoczne jest mydło
- Statyw jest OKI nie mam problemów z robieniem zdjęć 300mm F4 z czasami po 1/10 itp
- Jest przesłona 5.6 by nie było , że głębia ostrości jest za mała
Jak na razie odnoszenie wrażenie z waszymi poradami typu poradnik jak robić zdjęcia niesprawnym obiektywem by ukrywać wady obiektywu
bo faktycznie w świetle dziennym dobrze doświetlonym nie są aż tak widoczne choć ja to widzę
Co jak dla mnie potwierdza teorie brudnej szyby przedniej z samochodu w dzień nie widać im ciemniej tym bardziej widać co może o brudnej soczewce która jest "zamglona"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikodem
Jak na razie odnoszenie wrażenie z waszymi poradami typu poradnik jak robić zdjęcia niesprawnym obiektywem by ukrywać wady obiektywu
bo faktycznie w świetle dziennym dobrze doświetlonym nie są aż tak widoczne choć ja to widzę
To nie tak. Czułbyś się lepiej gdyby ktoś od razu napisał tobie że obiektyw jest do bani? To ty masz ten obiektyw a my mamy tylko kilka sampli wykonanych w różnych warunkach i ustawieniach.
Mimo wszystko chyba bym jednak zwrócił ten obiektyw i kupił inny egzemplarz.
-
A skąd Nikodem jesteś?
Może masz kogoś za płotem co ma taką 100 macro to podpiąłbyś sobie pod body, strzelił kilka fotek, przepiął na swoje szkło, strzelił takie same fotki i porównał.
A próbowałeś wysłać te zdjęcia i zapytanie do serwisu?
Co może być przyczyną i ile będzie kosztowało usunięcie tego problemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adamm
A próbowałeś wysłać te zdjęcia i zapytanie do serwisu?
Co może być przyczyną i ile będzie kosztowało usunięcie tego problemu.
To akurat nie jest dobry pomysł. Już wiem jaka będzie odpowiedź - proszę przesłać body razem z obiektywem :)
-
100 2.8 nie mam to nie porownam do swojej. Na fotkach tego balkonowego motyla widac spore mydlo. W stosunku do 18-135 jest slabo. Co tu duzo mowic. Tylko, ze masz go na 2.8 a ten 18-135 jest pewnie w okolicach 4-4.5. Nastepne zdjecia kwiatkow raczej ok ale motyw slaby bo w sumie tylko srodek kadru wypelniony, reszta daleko w tyle. Mnie zastanawia paczka papierosow. Na powiekszeniach tylko srodek jest ostry - dalej w boki szybko sie rozmywa. A plaszczyzna ostrosci przeciez zachowana. Nie jestem optykiem ale dla mnie to troche jak by ktos rozebral obiektyw i zle zlozyl. Mialem kiedys tak z luneta - bylem mlody i rozbierajac nie zapisalem jak byly ulozone soczewki. Po zlozeniu bylo podobnie. Tylko srodek ostry. Chociaz te zdjecia z samochodzikiem - raczej ok jak sie patrzy w tej wielkosci. Wyslij do serwisu. Co do "mleka" ogolnie - czasem przy silnym bocznym swietle, gdy ekspozycja jest ustawiona na jakis ciemny motyw (np. cos w cieniu) - mleko jest mocniej zauwazalne. Dlatego na zdjeciach tego samochodziku (w mieszkaniu) mleka juz tak nie widac jak na balkonie z motylem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
Wyslij do serwisu.
W ostateczności. Jeśli masz taką możliwość to zwróć obiektyw i kup inny egzemplarz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
To nie tak. Czułbyś się lepiej gdyby ktoś od razu napisał tobie że obiektyw jest do bani? To ty masz ten obiektyw a my mamy tylko kilka sampli wykonanych w różnych warunkach i ustawieniach.
Mimo wszystko chyba bym jednak zwrócił ten obiektyw i kupił inny egzemplarz.
Tak czuł bym się lepiej jak by ktoś potwierdził iż jest nie sprawny
Miałym dodatkowe Argumenty przy zwrocie Sprzedającemu Obiektyw
Zdjęcia porównawcze są wykonane w tych samych warunkach na tych samych przesłonach czasach itp
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
100 2.8 nie mam to nie porownam do swojej. Na fotkach tego balkonowego motyla widac spore mydlo. W stosunku do 18-135 jest slabo. Co tu duzo mowic. Tylko, ze masz go na 2.8 a ten 18-135 jest pewnie w okolicach 4-4.5. Nastepne zdjecia kwiatkow raczej ok ale motyw slaby bo w sumie tylko srodek kadru wypelniony, reszta daleko w tyle. Mnie zastanawia paczka papierosow. Na powiekszeniach tylko srodek jest ostry - dalej w boki szybko sie rozmywa. A plaszczyzna ostrosci przeciez zachowana. Nie jestem optykiem ale dla mnie to troche jak by ktos rozebral obiektyw i zle zlozyl. Mialem kiedys tak z luneta - bylem mlody i rozbierajac nie zapisalem jak byly ulozone soczewki. Po zlozeniu bylo podobnie. Tylko srodek ostry. Chociaz te zdjecia z samochodzikiem - raczej ok jak sie patrzy w tej wielkosci. Wyslij do serwisu. Co do "mleka" ogolnie - czasem przy silnym bocznym swietle, gdy ekspozycja jest ustawiona na jakis ciemny motyw (np. cos w cieniu) - mleko jest mocniej zauwazalne. Dlatego na zdjeciach tego samochodziku (w mieszkaniu) mleka juz tak nie widac jak na balkonie z motylem.
Zdjęcia porównawcze są wykonane w tych samych warunkach na tych samych przesłonach czasach itp Obydwa Ustawione na 5.6
i tez mi się wydaje , że albo ktoś źle go poskładał albo ma brudna soczewkę czy coś
Dodam , że w żadnym obiektywie jaki posiadam lub miałem pożyczony albo w łapach nie robił takiego "mleka" , nawet bawiłem się jakimś 75-300 z porysowanymi soczewkami i grzybem na przedniej soczewce i czegoś takiego nie było
-
Jak masz możliwość to oddaj, tylko czy faktycznie ktoś Ci go przyjmie spowrotem.
Obiektyw jako taki nie kosztuje 10 tys więc moja rada dozbieraj trochę kasy i kup całkiem nówkę ze sklepu.
Jakby nie było będziesz używał go przez kilka ładnych lat więc miesięcznie kosztował Cię będzie naprawdę niewiele.
A kupując używkę zamiast cieszyć się z posiadania naprawdę fajnego szkiełka to siedzisz i tracisz czas.
I nawet jak go oddasz i kupisz kolejny używany to znów będziesz siedział i myślał co z nim jest nie tak, nawet jeśli wszystko będzie OK.
Ja już dawno się wyleczyłem z kupowania używanych rzeczy.
Lepiej dozbierać, poczekać chwilę i mieć coś nowego co od samego początku używasz tylko Ty i wiesz co się z tym czymś działo.
Dodatkowo masz na wszystko gwarancję.
A co zrobisz jak wyślesz do serwisu i krzykną za naprawę połowę ceny nowego?
Dodasz sobie jeszcze kwotę którą dałeś i masz nówkę sztukę nad którą nie będziesz siedział i myślał czy coś jest nie tak.
Nie bardzo wiem jak wrzucić zdjęcia bo bym Ci dzisiaj pstryknął kilka w różnych warunkach plus z fleszem i pokazał jakie wychodzą z tej 100 to byś sobie porównał
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adamm
Jak masz możliwość to oddaj, tylko czy faktycznie ktoś Ci go przyjmie spowrotem.
Obiektyw jako taki nie kosztuje 10 tys więc moja rada dozbieraj trochę kasy i kup całkiem nówkę ze sklepu.
Właśnie chce go oddać tylko gość gdzieś wyjechał i jak wróci ma się odezwać
a ja do tego czasu szukam Argumentów do oddania potwierdzających , że jest nie sprawny stąd ten temat na forum
Co do obiektywów połowę kupiłem nowych połowę używanych i nigdy nie trafiła mi się nie sprawna sztuka
Właśnie rozważam zakup 50 1.4 używka 850~1000zł nowy 1300zł co po odjęciu vatu i dochodowego wychodzi 890zł
Więc kupie nowy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikodem
Właśnie rozważam zakup 50 1.4 używka 850~1000zł nowy 1300zł
Pomyśl nad 50/1.8 STM. Serio. Nawet nie musi być nowy :)
-
Nikodem, skoro kupujesz sprzęt na FV to moim zdaniem nie powinieneś się nawet zastanawiać nad używkami.
Kupując bez żadnego papieru masz po prostu koszt i wydane prywatne pieniadze.
Po zakupie na FV odliczasz sobie jak już wspomniałeś VAT, dochodowy a i podatek roczny też Ci pomniejszy.
Ja wszystko kupuję na FV.
Serce mnie boli jak muszę zapłacić podatki z których ktoś dostanie 500+ lub dopłatę do mieszkania.
Mnie nikt się nie pytał czy mam na zapłacenie raty za mieszkanie, czy mojemu dziecku czegoś nie brakuje.
Za wszystko płacę sam i nigdy nic mi się nie należało.
Pracuję często po kilkanaście godzin dziennie i nie uśmiecha mi się z mojej ciężkiej pracy utrzymywać patologię której się nie chce pracować ( w Polsce nie ma bezrobocia, są tylko ludzie którym się nie chce pracować)
Tak więc cały sprzęt kupuję na FV, tym bardziej że w PKD mam kody związane z fotografią i reklamą.
Czasami jest pomysł żeby nie czekać aż odłożę kasę tylko kupić jakieś szkło z używki (chodzi mi po głowie C 28-300) ale zaraz się z tego leczę bo liczę ile podatku mniej zapłacę no i druga sprawa że mam coś nowego i wiem (teoretycznie) co się z tym szkłem działo od początku.
Druga sprawa to pożyczanie sprzętu innym. Nie i koniec żeby nie mieć właśnie takich historii jak Ty.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Pomyśl nad 50/1.8 STM. Serio. Nawet nie musi być nowy
Mam.
Żadna rewelacja poza tym że jest lepszy od kitowego 18-135 a 100 macro nie każdy kard złapę bo muszę daleko odejść.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Pomyśl nad 50/1.8 STM. Serio. Nawet nie musi być nowy :)
Już któryś raz zauważyłem , że nie czytasz moich postów tylko wyrywkowo jego treści
na poprzedniej stronie wrzuciłem porównanie obrazka z 50 1.8 STM
Więc posiadam taki Obiektyw ... Kupiłem Nowy ....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikodem
Już któryś raz zauważyłem , że nie czytasz moich postów tylko wyrywkowo jego treści
na poprzedniej stronie wrzuciłem porównanie obrazka z 50 1.8 STM
Więc posiadam taki Obiektyw ... Kupiłem Nowy ....
Co tobie w nim przeszkadza że chcesz kupić wersję 1.4?
-
aptur 50 1,8 STM jest OKI jestem bardziej z niego zadowolony ale czasem się zdarza , że 1.4 by się przydało przy zdjęciach wieczornych gdzie światła zastanego nie wiele a głębia ostrości nie jest potrzebna duża to 40% światła więcej by się przydało by nie trzeba było aż tak podbijać ISO
-
To zobacz obraz przy 1.4 z tego 50mm. Moze byc miekko lekko mlecznie. 1000 zl za 1.4 majac niezle 1.8 to troche ryzykowny "deal"... - tak off topic.
-
Na 50/1.4 często wiesza się psy. Osobiście miło wspominam ten obiektyw. Ma swoje wady to fakt. Głównie AF, budowę i jakość na f 1.4. Jednak obrazowanie jest inne (lepsze) niż z 50/1.8. Na pytanie czy warte dopłaty do każdy sam musi sobie odpowiedzieć.
-
Bawiłem się 2 sztukami 50 1.4 po za bardzo mała głębią ostrości przez która drobna pomyłka z punktem ostrości zdjęcie się nadaje do wywalenia i obrazek w centrum kadru jest oki
natomiast wątek tyczy się innego obiektywu
czy ktoś poza mną jeszcze widzi , że jest z nim coś nie tak ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikodem
Tak. Ja widzę. Na kilku zdjęciach masz ewidentne mydło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikodem
Widzę, że jesteś z Warszawy. Prawdopodobnie znajdzie się jakieś miejsce, w którym mógłbyś podpiąć inny egzemplarz tego obiektywu i zrobić w tym samym miejscu, w tych samych warunkach zdjęcie próbne swoim i innym obiektywem. Możesz też iść do serwisu (e-csi), o ile nic się nie zmieniło to wycena naprawy jest bezpłatna.
-
Nikodem, poniżej masz kilka surowych rawów z puszki 70D i 100 macro bez jakiejś specjalnej zabawy w super poprawne naświetlenie czy wyciąganie kolorów itd.
Warunki trochę zbliżone do Twoich
1- opuszczone rolety w oknie, f2,8 i 1/5
https://drive.google.com/file/d/0B9F...ew?usp=sharing
2- rolety podniesione, czyli trochę jaśniej, f2,8 i 1/40
3- rolety podniesione, f5,6, 1/10
4- fotka z fleszem, f9, 1/200
PS: pliki zamieszczam pierwszy raz więc nie wiem czy wszystko zagra tak jak powinno.
Aparat niby na statywie ale muzyczka z basem trochę dawała więc jakieś delikatne drgania mogły się pojawić
-
Zgodnie z Teoria moją Fotografa zrobiłem eksperyment zrobiłem zdjęcia z obiektem nad żarówka LED 12wat
nie spuszczając się AF z LV statyw nie skręcony , Samowyzwalacz i Grającym Subem w domu
50 1.8 STM 5.6 1/4
50 1.8 STM 5.6 1
Canon 100mm 2.8 Macro 2.8 1/4
Canon 100mm 2.8 Macro 5.6 1
I jak widać nie ma się co czepiać
Ten Obiektyw nie wiem co ma uszkodzone ale jeśli jest doświetlone lampką LED czy Lampą błyskowa wprost na obiekt które fotomontujemy problem jest nie widoczny / prawie nie widoczny
co niestety potwierdzało by , by teorie osoby która kazała mi to sprawdzić wg niego jest brudna któraś środkowa soczewka
przez chwile po zrobieniu tych zdjęć myślałem , iż po prostu jestem kompletny amator i nie potrafię robić zdjęć
więc pobawiłem się cała szklarnią jaką mam od rybiego oka ciamcianga przez 20mm kończąc na 300mm
ale jednak wyszło iż problem jest z tym jednym jedynym obiektywem tytułowym tego wątku tylko on ma taka przypadłość
Ciekawość mnie męczy co jest w nim uwalone
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikodem
Ciekawość mnie męczy co jest w nim uwalone
Od początku widać było, że żadne zdjęcie, które wrzuciłeś nie dowodziło mydlanego obiektywu. Mógł być mydlany, ale nie można było tego stwierdzić z tych zdjęć. Te ostatnie zdjęcia wskazują, że jeżeli tam w ogóle jest jakaś nieostrość w środku, to trzeba by bardzo uważnie porównać, żeby ją wykryć.
Natomiast brak kontrastu był raczej porażający. To, że nie widać tego w mało kontrastowym kadrze, to nic dziwnego. Tak samo jest z 50/1.4 na pełnym otworze, który w ostrzejszym świetle może produkować bardzo mleczne obrazki, ale np. we wnętrzach równomiernie oświetlonych tego w ogóle nie widać.
Jeżeli soczewka jest zamglona, to jednak powinno być widoczne patrząc przez obiektyw. Raczej źle zmontowany. Albo czyszczony np. z grzyba i powłoki się wyczyściły. Zrób w końcu zdjęcie płaskiej gazety w całym kadrze albo ściany z cegły i zobacz jak jest w rogach. Ten obiektyw powinien mieć świetne rogi.
-
Zdjęcia robione w pokoju , z lewej strony światło wpadające przez okno
już nie chcę mi się pisać o statywie samowyzwalaczu ostrości w LV itp wszystkie warunki wykonania zdjęcia są zgodne ze sztuką
Obiektyw ma osłonę przeciw słoneczna więc nie wpada itp
i przy oświetleniu bocznym wychodzi coś takiego
F2.8
F5.6
F9.0
nie chcę mi się wrzucać fot z innych szkieł na innych obiektywach tego nie ma
światło jest z lewej i po lewej widać jest słabo
o dziwo po przymknięciu przesłony do 9 widać mocno się poprawiało jeśli chodzi o kontrast ale dalej jest źle