Odp: Backup danych ważnych
Skoro w wątku fotograficznym.
Ja mam, zewnętrzne 2 sieciowe dyski (2 x Raid), jeden to magazyn (tylko !) RAWów a drugi to magazyn softu (i muzyki) + "ważnych" obrobionych zdjęć
Z karty wczytuję zdjęcia/pliki poprzez LR do magazynu RAWów, i LR zarządza tą bazą danych.
Gdy chcę obrabiać jakieś RAW to kopiuję z magazynu na kompa.
Mam również zewnętrzny (My Passport USB 3) gdzie wrzucam "na wszelki wypadek" coś czego jeszcze nie skończyłem.
Gdy trzeba zabieram ze sobą do "innej lokalizacji"
Cały system jest na podtrzymaniu zasilania, mamy chwilowe zaniki krótkotrwałe.
jp
A co jeśli wpadną zrabują Ci z domu/mieszkania cały sprzęt tak jak ostatnio fotografowi jednemu z Krakowa? Co oddasz młodym?
A jaki jest koszt przyzwoitego serwera nas?
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
A co jeśli wpadną zrabują Ci z domu/mieszkania cały sprzęt tak jak ostatnio fotografowi jednemu z Krakowa? Co oddasz młodym?
Widzę, że jesteś niezłym pesymistą ;)
Myślę, że jest większe ryzyko uszkodzenia karty albo dysku, niż to, że ktoś wpadnie ci na chate i wszystko zakosi (no chyba, że mieszkasz w miejscu narażonym na tego typu "akcje").
Częściej kradną z aut, gdzie ofiarę upatrują sobie wcześniej, i później planują akcje, albo po prostu z niedbalstwa fotografa który zostawia wszystko na tylnym siedzeniu i na chwile wychodzi do sklepu po coś do picia, a po powrocie do auta, koszt szyby okazuje się najmniejszy.
Szanse nikłe ale jednak różne rzeczy się zdarzają.
Ja mam NAS z 1 HDD, do tego drugi zewnętrzny dysk "do szafy" na USB 3.0, który podłączam od czasu do czasu i archiwizuję na nim zawartość NAS-a.
Mam również komputer stacjonarny u rodziców, gdzie robię również kopię danych - od czasu do czasu.
Jeden NAS z dowolną liczbą dysków nie wystarczy, bo istnieje ryzyko poważnego uszkodzenia np. zasilacza skutkujące padem wszystkich HDD w nim zainstalowanych.
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Widzę, że jesteś niezłym pesymistą ;)
Myślę, że jest większe ryzyko uszkodzenia karty albo dysku, niż to, że ktoś wpadnie ci na chate i wszystko zakosi (no chyba, że mieszkasz w miejscu narażonym na tego typu "akcje").
Częściej kradną z aut, gdzie ofiarę upatrują sobie wcześniej, i później planują akcje, albo po prostu z niedbalstwa fotografa który zostawia wszystko na tylnym siedzeniu i na chwile wychodzi do sklepu po coś do picia, a po powrocie do auta, koszt szyby okazuje się najmniejszy.
Powiedz 30tu parom, że twoje czarne wizje się spełniły i jednak włamali się do mieszkania i fotek nie będzie. Ostatnio na fejsie były 2 osoby którym zrabowano sprzęt foto z domu (Kraków). Myślisz, że to mało prawdopodobne? :)
Karta jak mi padnie nie ma stresu bo aparat zapisuje na dwóch jednocześnie. Dysk jak padnie to też nie problem (pisałem o tym wyżej - czytałeś?)
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Powiedz 30tu parom, że twoje czarne wizje się spełniły i jednak włamali się do mieszkania i fotek nie będzie. Ostatnio na fejsie były 2 osoby którym zrabowano sprzęt foto z domu (Kraków). Myślisz, że to mało prawdopodobne? :)
- czytałeś?)
opowiadasz dwie historie - najpierw zla : jak to w trakcie ceremoni slubnej do kosciola wtargla policja i aresztowala pana mlodego - okazal sie groznym bandyta.
nastepnie opowiadasz pani mlodej dobra historie : jak to na szczescie tylko ukradli zdjecia slubne.