Dlaczego Canon nie uczy się od Nikona?
Ostatnie poszukiwania aparatu z obiektywami doprowadziły mnie wniosku, że Canon dostaje w d..pę na własne życzenie i zamiast uczyć się od Nikona w kwestii choćby popularnych stałek serii FX G/1.8, które stanowią obecnie największą część sprzedaży stałek u Nikkora, to podejmuje decyzje niezrozumiałe, albo żadne. Przez jakiś czas zastanawiałem się nad zakupem 6D vs D750, i choć puszka Nikona jest moim zdaniem znacznie ciekawszą ofertą, to byłbym w stanie zaakceptować 6D (miałem 5D i lubiłem DPP) gdyby Canon oferował do niej ciekawe mniejsze stałki poza serią L. Moje ulubione ogiskowe to 24/35/50/85 (podejrzewam że wielu innych osób także) i co mi Canon oferuje w stosunku do nowej serii FX G/1.8?:
1. stary 85/1.8 USM z dużą CA (miałem) - ale ok, bo zamiast niej mógłbym wziąć 100/2 USM, więc na +
2. stary 50/1.4 USM (miałem) - świetne szkło na f/2 tylko często AF mnie zawodziło, więc niewiamdoma, tak na -/+
3. 35/2 IS - super, choć trochę przywielgachne, ale na +
4. 24/2.8 IS - ogromna winieta i ciemne f/2.8, dla mnie nieporozumienie, dużo fotografuję w słabszych warun. i min.dla mnie to f/2, więc na -
Nikon w dziesiątkę trafił w oczekiwania ludzi wypuszczając serię FX G/1.8 - jest już 85/50/35/28/20 i niebawem wyjdzie 24/1.8G.
Canon nie potrafi chyba brać przykładu od innych i uczyć się na sukcesie konkurencji.
Odp: Dlaczego Canon nie uczy się od Nikona?
Nikon to już chyba nie miał wyjścia i musiał powymieniać te śrubokrętowe starocie (swoją drogą całkiem dobre optycznie), cenowo nowe szkła Nikona jednak trochę droższe, w Canonie jeszcze masz C28f/1.8.
Pozdr
Ok, a oprócz tego że N ma nowsze, bo nie dawno wydane szkła, w czym są lepsze od znanych C?
Uczy się i nie ma takiej ilości wpadek konstrukcyjnych body jak N, a szkła odświeża wolniej
Seria D dawała swój charakterystyczny zafarb i dopiero seria szkiełek G ma lepsze oddanie koloru i kontrastu w stosunku do straszej ale nie do C
Zatem?
Te same obiektywy na 6D działają wg mnie sprawniej niż na poprzednim 5D II w temacie AF
Quote:
Originally Posted by
renes
Nikon w dziesiątkę trafił w oczekiwania ludzi wypuszczając (...)
Canon nie potrafi chyba brać przykładu od innych i uczyć się na sukcesie konkurencji.
no wlasnie co do tego uogolniania, to ja bym sie jednak nie rozpedzal...
w porownaniu z Canonem to Nikon:
1. ma 16-35/4 VR, ktore w porownaniu z canonowskim 16-35/4 ssie
2. nie ma 24-70/4, a 24-120/4 jest optycznie przecietny i wcale nie tani
3. po wielu latach dorobil sie 70-200/4, ktory jako jedyny z tej listy jest porzadny optycznie. cenowo oczywiscie przebija swoj odpowiednik Canona, zwlaszcza ze ten drugi da sie tez latwo znalezc z drugiej reki
4. ma swietny amatorski 70-300 VR, ale to funkcjonalnie i optycznie nie jest szklo klasy 70-300 L.
dla mnie 1+2+3 albo 1+2+4 to podstawowy zestaw szkiel do 6D, czyli wzorcowego wrecz szkla do landszafcenia i/lub podrozowania.
Quote:
Originally Posted by
renes
.......uczyć się od Nikona w kwestii choćby popularnych stałek serii FX G/1.8, które stanowią obecnie największą część sprzedaży stałek u Nikkora....
Podasz jakieś dane które by to potwierdzały?
Quote:
Originally Posted by
renes
Ale o jakiej konkurencji mowa, bo chyba nie o Nikonie który ostatnimi laty cienko przędzie finansowo.
Quote:
Originally Posted by
renes
Ja tam wolę jak się nie uczy i nie puszcza puszek z bublami i drogich szkieł.
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma ;)
Dla mnie bez różnicy czy stałka 35mm jest f/2 czy f/1.4, choć przecież oba szkła są dostępne do Canona. Nowa 50tka będzie wkrótce, jaka dokładnie nie mam pojęcia (50/1.8 IS STM?).
Canon nie tyle się nie uczy, co realizuje własny plan. Widać w nim tendencję do tworzenia szkieł CIEMNIEJSZYCH. Czyli nie ma nowych ultrajasnych stałek, a większość nowych zoomów ma światło f/4.
Dlaczego? Cóż, ludzie nie chcą dźwigać dużych gratów, a puszki mają coraz doskonalsze wysokie ISO. Ale wg mnie jest jeszcze COŚ, co być może wyjaśni się za pół roku a może rok. MOŻE... 8-)
Quote:
Originally Posted by
renes
Ostatnie poszukiwania aparatu z obiektywami doprowadziły mnie wniosku, że Canon dostaje w d..pę na własne życzenie i zamiast uczyć się.
wnioski maja to do siebie , ze niektore z nich moga byc bledne.
tak sobie patrzę na twoje zestawienie +/- i canon ma więcej plusów
to chyba lepiej nie? :D
Quote:
Originally Posted by
renes
Przez jakiś czas zastanawiałem się nad zakupem 6D vs D750, i choć puszka Nikona jest moim zdaniem znacznie ciekawszą ofertą, to byłbym w stanie zaakceptować 6D (miałem 5D i lubiłem DPP) gdyby Canon oferował do niej ciekawe mniejsze stałki poza serią L.
Czyli zmuszasz się do zaakceptowania znacznie mniej ciekawej puszki i gorszych szkieł, które Ci zupełnie nie pasuja, bo lubiłeś DPP i miałeś 5D?:shock: Z takim uzasadnieniem wyboru systemu jeszcze się nie spotkałem.:?
Jeżeli Canon ma taki dyskretny urok że jest więcej takich jak Ty, co chca Canona mimo, że uważaja, że Nikon ma lepsze zarówno puszki jak i szkło, to Canon nie ma się czego bać ani czego uczyć. Tak trzymać!