Ocena lustrzanki Canon EOS 1100D oraz Canon PowerShotSX 170 IS
Witam. Chciałbym , abyście wyrazili swoje oceny dotyczące Canona EOS 1100D oraz Canona PowerShotSX 170 IS, pod względem fotografowania wyładowań atmosferycznych, nagrywania zjawisk pogodowych. Konkretnie, chciałbym się dowiedzieć, który z nich lepiej by się sprawdził. Dziękuję z góry za poświęcony czas, na udzielenie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Odp: Ocena lustrzanki Canon EOS 1100D oraz Canon PowerShotSX 170 IS
Porownujesz kompakt z lustrzanka, wiec jakos obrazka z tego drugiego bedzie lepsza oraz daje wieksze mozliwosci, bo podpinasz obiektyw jaki chcesz :)
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
tutaj nie ma co oceniać, 1100d i tyle, zaawansowany kompakt z mniejsza matryca i niemozliwościa wymieniania optyki i apsc z mozliwoscią podpięca profesjoanlnych obiektywów, tutaj nie trzeba byc alfa i omegą zeby wiedziec co lepsze
Zdecydowanie 1100d. Oraz kupa klamotów niezbędnych do cykania błyskawic;)
Panowie, chodzi o zjawiska pogodowe a nie o portrety z plytka GO i bajecznym bokeh. Budzet tez pewnie jest ograniczony wiec skonczy sie na 1100D z jednym obiektywem 18-200 z 5,6 na dlugim koncu wiec czym to tak bardzo bedzie roznilo sie od kompaktu poza wymiarami i cena? Nie doradze bo nie fotografuje zjawisk pogodowych ale nie doradzajmy slepo ze zawsze lustrzanka przez pryzmat SWOICH potrzeb.
Canon EOS 1100D to kompletna padaczka. Nie polecam nawet wrogom tego "prawie aparatu". Lepiej kupić coś używanego xxD.
A konkretnie co z tym 1100D nie tak?
No właśnie, ja też pod adresem swojego 1000D usłyszałem kiedyś podobne wyznania. Tylko jakoś bez konkretów. A tak się składa, że jeśli chodzi o jakość obrazowania to 1000D i 1100D są lepsze niż inne Canony z tego samego okresu rzecz jasna i cropy. Główna przyczyna - mniej przepakowane matryce!!!
Zestawiając kompakt z lustrzanką wybrałbym lustro. 1100d jak najbardziej nadaje się do robienia akceptowalnych zdjęć ( nie płaskich pstryków, tylko zdjęć), natomiast to bezsprzecznie entry level. Możliwość zmiany obiektywów to jedna z zalet, której kompakty nie oferują. Starsze xxd to dobre konstrukcje ( mam), ale to już wybór kupującego. Ze swojej strony: miałem xxxd, teraz mam xxd, a zmiana była podyktowana świadomymi potrzebami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Panowie, chodzi o zjawiska pogodowe a nie o portrety z plytka GO i bajecznym bokeh. Budzet tez pewnie jest ograniczony wiec skonczy sie na 1100D z jednym obiektywem 18-200 z 5,6 na dlugim koncu wiec czym to tak bardzo bedzie roznilo sie od kompaktu poza wymiarami i cena? Nie doradze bo nie fotografuje zjawisk pogodowych ale nie doradzajmy slepo ze zawsze lustrzanka przez pryzmat SWOICH potrzeb.
fizycznym rozmiarem matrycy? mozliwościa rozbudowy w przyszłości? wyzszym uzywalnym iso? mozliwoscią podpięcai pilota a co za tym idzie bulb? to chyba takie podstawowe rzeczy którymi mozna szybko wyeliminować sx170 jako lepszy aparat niz 1100d