70-200/2.8II + ext.1.4 III
Jest to mój pierwszy post na forum, witam sedecznie wszystkich forumowiczów :D. Przeszukałem, forum i nie znalazłem tematu jak wygląda praktycznie współpraca 70-200/2.8 LIS II z extenderem 1.4 III. Proszę praktyków o opinie i najbardziej mile widziane zdjęcia jako przykłady. Body jakie uzywam 5d mk III.
Odp: 70-200/2.8II + ext.1.4 III
To akurat jest dość bezproblemowa (w sensie jakości optycznej) konfiguracja. Za bardzo nie ma tutaj nad czym debatować, jeśli naprawdę potrzebujesz, to kupuj i rób zdjęcia. Niemniej przy okazji pozwolę sobie na dwie skromne uwagi (lubię wzbudzać kontrowersje ;) ):
1. Różnica w jakości optycznej pomiędzy wersją II i III jest naprawdę niewielka, za to w cenie w ujęciu % spooora. Nieco inaczej ma się sprawa w przypadku extendera 2x.
2. Tak naprawdę wszystko zależy od zastosowania i założonego celu. Często można osiągnąć podobny efekt innymi środkami. Przykład? Za cenę Extendera 1.4 III kupisz sobie jakąś puszkę APS-C.
Ja zestawem z tytułu zapiętym do 7d robiłem piłkę nożną i był cucuś glancuś :D :D Co prawda AF tylko na centralnym ale chwaliłem sobie to połączenie, do czasu gdy brakowało światła (tutaj już jednak to 7d dawało ciała)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
To akurat jest dość bezproblemowa (w sensie jakości optycznej) konfiguracja. Za bardzo nie ma tutaj nad czym debatować, jeśli naprawdę potrzebujesz, to kupuj i rób zdjęcia. Niemniej przy okazji pozwolę sobie na dwie skromne uwagi (lubię wzbudzać kontrowersje ;) ):
1. Różnica w jakości optycznej pomiędzy wersją II i III jest naprawdę niewielka, za to w cenie w ujęciu % spooora. Nieco inaczej ma się sprawa w przypadku extendera 2x.
2. Tak naprawdę wszystko zależy od zastosowania i założonego celu. Często można osiągnąć podobny efekt innymi środkami. Przykład? Za cenę Extendera 1.4 III kupisz sobie jakąś puszkę APS-C.
Chętnie w praktyce zobaczę tę niewielką różnicą jeżeli ktoś posiada porównawnie, gdyż wiem jak będzie wyglądała fota z 70-200/2.8II + ext.1.4 II gdyż taki miałem. Test na the-digital-picture również znam ;). Dzięki za odpowiedź.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Ja zestawem z tytułu zapiętym do 7d robiłem piłkę nożną i był cucuś glancuś :D :D Co prawda AF tylko na centralnym ale chwaliłem sobie to połączenie, do czasu gdy brakowało światła (tutaj już jednak to 7d dawało ciała)
Będę używał zestawu z FF i tylko taki mnie interesuje, raczej szybki fot nie będę robił.
visavis może napisz do czego będziesz używał tego zestawu ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
1. Różnica w jakości optycznej pomiędzy wersją II i III jest naprawdę niewielka, za to w cenie w ujęciu % spooora.
Miałem okazję przed kupnem porównać TC x1,4 III i II wersję do 70-200/4 z 50D i wcale nie widziałem różnicy - to po co przepłacać, nabyłem II wersję.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Miałem okazję przed kupnem porównać TC x1,4 III i II wersję do 70-200/4 z 50D i wcale nie widziałem różnicy - to po co przepłacać, nabyłem II wersję.
Dzięki RobertON za post, ale proszę o przykład na pełnej klatce (nie APS-C), nie miałem okazji porównać wersji 1.4II VS 1.4III, może ktoś pomoże? wskaże sample ?
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Właśnie, bo może się okazać że zakładając extender tylko pogorszysz szczegółowość na wydruku/monitorze.
W erze filmów i powiększalnika prawie zawsze był sens podpinania extendera, w erze matryc, drukarek/monitorów już tak nie jest.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Raczej będę używał do spokojnych fot, krajobraz, street, itp.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Właśnie, bo może się okazać że zakładając extender tylko pogorszysz szczegółowość na wydruku/monitorze.
W erze filmów i powiększalnika prawie zawsze był sens podpinania extendera, w erze matryc, drukarek/monitorów już tak nie jest.
jp
Słuszna, uwaga :), dlatego zanim kupię, chciałbym mieć praktyczne porównanie, czy warto inwestować w ext.III, bo być może, że pozostanę przy gołym szkle ?
Cytat:
Zamieszczone przez
visavis
czy warto inwestować w ext.III
IMHO:
Do spokojnych fot ,które wymieniłeś nie warto kupować TC 1,4.
Mam ten TC i z 100-400 L uzywałem sporo .Efekty OK mimo f niemal 8.
Potestowałem Ten sam TC z C 70-200/4.
Subiektywnie :
zrobił sie jak dla mnie moło uzyteczny zakres ogniskowych .
Poza tym : fotki z 100-400L 4,5-5,6 były lepsze niż 70-200/4+Tc 1,4 III.
To samo miejsce,te same obiekty.