Canon EF 35mm /f2 IS USM vs Sigma 30mm /1.4 DC 'Art' do canon 60D
Witam,
Zwracam się z prośbą o radę odnośnie obiektywu (tak jak w temacie).
Niedawno zakupiłem aparat Canon 60D do którego chciałbym dokupić stałkę (standardowy zoom już posiadam).
Na chwilę obecną rozważam zakup :
canon EF 35 F/2 IS USM
sigma 30mm f/1.4 DC 'Art'
Oba wyżej wymienione obiektywy są w zbliżonej cenie jak również zawierają się w interesującej mnie ogniskowej i oba są ‘jasne’ .
Proszę o radę który obiektyw powonieniem wybrać.
Oczywiście zdaje sobie sprawę iż cannon posiada stabilizację która w moim przypadku raczej nie odgrywa kluczowej roli (jak zwykle liczy się głównie jakość zdjęć :)
Odp: Canon EF 35mm /f2 IS USM vs Sigma 30mm /1.4 DC 'Art' do canon 60D
Ja tam bym wybrał jednak zooma, a konkretnie Sigmę 18-35/1.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
IceQ
zakupiłem aparat Canon 60D do którego chciałbym dokupić stałkę (standardowy zoom już posiadam).
Możesz napisać jaki "standardowy zoom" posiadasz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Możesz napisać jaki "standardowy zoom" posiadasz?
Posiadam CANON 15-85 f/3.6-5.6 IS USM i ze względu na to iż nie jest to za jasny obiektyw na uzupełnienie chciałbym posiadać jasną mniejszą i lekką stałkę.
Oczywiście rozważałem SIGMA 35mm f/1.4 DG HSM wiedząc iż jest 'the best' jednakże wciąż jest droższa i jak dla mnie za ciężka jak na stłkę :)
Czy masz już jakieś konkretne przeznaczenie dla tej stałki ?
Czy dopiero namyślasz się.
Cytat:
Zamieszczone przez
IceQ
chciałbym posiadać jasną mniejszą i lekką stałkę.Oczywiście rozważałem SIGMA 35mm f/1.4 DG HSM wiedząc iż jest 'the best' jednakże wciąż jest droższa i jak dla mnie za ciężka jak na stłkę :)
Wygląda na to, że sam sobie odpowiadasz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Wygląda na to, że sam sobie odpowiadasz :)
Niekoniecznie bo SIGMA 35mm to nie jest obiektyw o który pytam i który biorę pod uwagę, przypominam że rozważam: Canon EF 35mm /f2 IS USM i Sigma 30mm /1.4 .
Tak jak wspominałem wcześniej potrzebuję jasnego zamienia do ogólnego zastosowania w trudnych warunkach oświetleniowych, najlepiej kompaktowy aby można było swobodnie zabierać na wyjazdy oba obiektywy (standardowy zoom i w uzupełnieniu jasną stałkę)
Cytat:
Zamieszczone przez
IceQ
przypominam że rozważam: Canon EF 35mm /f2 IS USM i Sigma 30mm /1.4 .
Tak jak wspominałem wcześniej potrzebuję jasnego zamienia do ogólnego zastosowania w trudnych warunkach oświetleniowych, najlepiej kompaktowy aby można było swobodnie zabierać na wyjazdy oba obiektywy (standardowy zoom i w uzupełnieniu jasną stałkę)
Dość trudny wybór. Sigma jest jaśniejsza i daje szerszy kąt widzenia, ale Canon ma stabilizację, jest lepszy optycznie i lżejszy.
A nie rozważałes zakupu używanego Canona 24/1,4L I ?
Biorąc pod uwagę, że autor napisał: ma być kompaktowy i do zdjęć w trudnych warunkach, to tylko 35/2 IS. Nie widzę żadnej konkurencji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Dość trudny wybór. Sigma jest jaśniejsza i daje szerszy kąt widzenia, ale Canon ma stabilizację, jest lepszy optycznie i lżejszy.
A nie rozważałes zakupu używanego Canona 24/1,4L I ?
Witam, oczywiście chętnie bym rozważył jak by znalazł się chętny sprzedać go w granicach 2K (uśredniona cena opisywanej SIGMY i CANONA z tytułu)